Carte de vizită
Originile verzei roșii sunt o enigmă totală pentru istorici. Dacă strămoșii verzei albe sunt foarte bine cunoscuți, sub forma unor specii mediteraneene, despre strămoșul legumei cu frunze de culoarea ametistului nu se știe absolut nimic. Se pare că varza roșie a apărut în cultură doar de câteva secole (față de 4-5 milenii, de când este cultivată varza albă!), existența ei fiind consemnată abia în secolul al XVI-lea, într-o scriere descoperită în Anglia. Și nu doar istoricii sunt intrigați de această plantă: nutriționiștii care au studiat varza roșie, în comparație nu doar cu varza albă, ci și cu alte legume celebre pentru efectele lor asupra sănătății, au rămas uimiți de bogăția de vitamine și minerale din frunzele acestui medicament vegetal. Ca să ne facem o idee: vitamina A, necesară pentru vedere și sistemul nervos, este de 10 ori (!) mai abundentă în varza roșie decât în cea albă, în timp ce vitamina C, esențială pentru imunitate, este de opt ori mai multă, iar fierul, de două ori. Apoi, varza roșie este extrem de bogată în sulforafani, niște substanțe care pe termen lung au efecte de prevenire și de tratare a cancerului excepționale. Însă armamentul greu al acestei legume este constituit de bogăția de pigmenți care îi dau culoarea purpurie-violacee și care au un efect de stimulare al imunității, antitumoral și antioxidant extrem de puternic. La un asemenea arsenal terapeutic, ne putem da seama cu ușurință că și efectele vindecătoare sunt pe măsură, cu o singură condiție: să știm cum să utilizăm acest aliment-medicament.
Cum administrăm varza roșie
Dacă în cazul verzei albe este admisă și prepararea termică blândă, în cazul suratei roșii gătirea la foc este total contraindicată, bogăția de substanțe terapeutic active, care o fac unică, fiind extrem de sensibilă nu doar la temperaturi înalte, dar și la depozitarea improprie, la oxidarea cu aer atmosferic atunci când este mărunțită etc. Așadar, dacă vrem să beneficiem de uimitoarele proprietăți terapeutice ale verzei roșii, trebuie să ținem cont de două îndemnuri: 1. Cât mai proaspătă! și 2. Întotdeauna crudă! Cunoscând aceste lucruri, să vedem în continuare modalitățile concrete de administrare.
Sucul de varză roșie
Se obține foarte simplu, cu ajutorul storcătorului centrifugal. Varza se spală, se îndepărtează eventualele porțiuni stricate, apoi se taie în bucăți suficient de mici, pentru a intra pe orificiul de admisie al storcătorului, care le va mărunți și apoi le va centrifuga. Sucul de varză va fi consumat imediat după preparare, pentru a nu avea timp să se oxideze. De regulă, se beau câte 300-600 ml de suc de varză pe zi, în cure de 21-60 de zile, cu pauze de 2-4 săptămâni.
Salata de varză roșie
Spălată și curățată de frunzele stricate sau îmbătrânite, varza se taie mărunt, cu ajutorul unui cuțit cu lamă de inox sau, și mai bine, de ceramică (pentru a reduce la minimum procesul de oxidare a enzimelor și a vitaminelor). Imediat după tăiere, se amestecă bine cu sare, cu puțin cimbru (pentru efect carminativ), cu ulei presat la rece și cu oțet sau lămâie, după gust. Se consumă cât de proaspătă posibil. Doza minimă, indicată pentru a beneficia pe deplin de efectele terapeutice ale verzei roșii este de 300 de grame pe zi. O cură cu salată de varză roșie poate dura oricât de mult, dar nu mai puțin de patru săptămâni.
Varza roșie murată
Preparată în această formă, păstrează doar parțial vitaminele și celelalte substanțe vindecătoare ale legumei proaspete, în schimb, are conținutul de minerale, de fibre alimentare intact și, important, are pigmenți și substanțe care ajută la îmbunătățirea digestiei, mai ales a digestiei grăsimilor și a proteinelor. Aceasta este și explicația pentru care varza murată (mai ales cea roșie) este nelipsită de la mesele cu mâncăruri grele, pentru că simțim instinctiv că ne ajută digestia și metabolismul. Studii statistice recente mai arată că la populațiile care consumă multă varză murată, precum și moare de varză roșie (în Polonia, în anumite regiuni ale Germaniei și ale Olandei), rata anumitor forme de cancer este mult redusă, ceea ce sugerează faptul că o parte din vitaminele și antioxidanții din varză se păstrează într-un procent semnificativ, în urma murării.
Cataplasma cu varză roșie
Este foarte simplu de aplicat: foile de varză se zdrobesc pe o planșetă de lemn și apoi se pun direct pe locul afectat, unde vor fi înfășurate cu un tifon subțire, așa încât să nu cadă. În general, o aplicație externă cu varză se face vreme de 2-4 ore pe zi, după care zona tratată se lasă să se usuce la aer. De regulă, varza roșie folosită extern are efecte antiinflamatoare și antialergice mai puternice decât surata sa albă.
Varza roșie și imunitatea
Fiind de câteva ori mai bogată în vitamina C decât portocalele, având puține calorii și multe substanțe cu efect antioxidant, varza roșie este un adevărat medicament imunostimulent. Cu ajutorul său sunt prevenite răcelile, infecțiie bronșice, pulmonare și urinare recidivante, dar sunt tratate și infecțiile deja instalate. Pigmenții pe care îi conține blochează replicarea virușilor gripali, dar și a celor care produc hepatita sau herpesul. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 300-400 g pe zi, la bolnavii cu infecții respiratorii, pentru a susține și a grăbi procesul vindecării. Persoanelor care iau antibiotice de sinteză li se recomandă și varza roșie murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv și pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente. În caz de febră se administrează sucul de varză roșie, câte 200 mililitri, băuți de 2-3 ori pe zi. Conținutul ridicat de vitamina C al acestei legume ajută inima și sistemul cardiovascular să reziste cu succes temperaturii ridicate, catalizează acțiunea sistemului imunitar, care este principalul "beneficiar" al acceselor de febră.
Tratamente interne
* Adjuvant contra cancerului gastric - studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roșie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea și chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer care afectează stomacul, dar și cavitatea bucală. Această acțiune antitumorală se datorează pigmenților și sulforafanilor din varza roșie. Însă mai există o substanță, un aminoacid conținut de varza roșie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor ce alcătuiesc țesutul protector care "căptușește" stomacul și intestinul subțire.
* Adjuvant contra cancerului uterin - un miniexperiment la care au participat 30 de femei cu cancer uterin în stadiul unu a presupus consumul unui extract de varză, care conține o substanță denumită I3C (prescurtarea de la indol-3-carbinol). După 12 săptămâni de administrare, analizele au arătat că, la 47,5% dintre femeile care au beneficiat de experiment, celulele maligne au dispărut, neoplasmul înregistrând remisie completă. Prin comparație, la niciuna dintre pacientele din grupul de control, care au luat un remediu placebo (fals), nu s-a înregistrat remisia cancerului. Contra acestei afecțiuni, se recomandă o cură de 3-4 luni, timp în care se consumă suc foarte proaspăt de varză, din care se beau 600-800 ml pe zi.
* Adjuvant contra cancerului la sân - mai multe studii de medicină experimentală arată că tratamentele cu compușii pe bază de sulf și pigmenți prezenți în varza roșie determină remisia tumorilor maligne mamare, într-un procentaj de cel puțin 40%. Ca adjuvant contra acestei afecțiuni, se recomandă consumul zilnic de salată proaspătă de varză, la măcar o masă. Suplimentar, se țin cure de câte 4 săptămâni, în care se consumă câte un pahar (200 ml) de suc de varză, dimineața și seara.
* Adjuvant contra cancerului intestinal și al polipilor intestinali - studii făcute în Statele Unite arată că sulforafanul conținut de varză inhibă dezvoltarea polipilor intestinali, dar și a tumorilor maligne, provocând remisia acestora. Se recomandă varza roșie sub formă de salată, din care se consumă câte 300 g zilnic, în cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză.
* Valori ridicate ale colesterolului, ateroscleroză - cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Hawaii, Statele Unite, au evidențiat faptul că unii compuși din varza roșie împiedică transportul colesterolului cu densitate redusă (forma periculoasă a acestuia), către vasele de sânge și către țesuturi. De asemenea, varza roșie, prin conținutul său de vitamina C și alți antioxidanți, împiedică oxidarea colesterolului pe artere și formarea plăcilor de aterom. Se recomandă consumul de varză roșie sub formă de salată, câte 300 g zilnic, vreme de măcar trei zile pe săptămână.
* Obezitate - consumul zilnic, la prânz și la cină, a câte 200-300 g de salată de varză roșie crudă face minuni în reglarea ponderală. Ce-i drept, efectele apar pe termene medii și lungi, adică de ordinul lunilor. Însă vorbim de un slăbit natural, cât se poate de sănătos, făcut cu ajutorul verzei roșii, care este bogată în fibre alimentare, are puține calorii și multe, foarte multe vitamine și minerale, ajutându-ne astfel să ne menținem sănătatea trupească și tonusul psihic. Obiceiul de a consuma timp de 3-4 zile pe săptămână această salată, în cantități mari, are și alte avantaje: reduce cantitatea de hrană consumată la fiecare masă, curăță organismul de toxine, ne ajută în regimurile disociate. Mai mult, consumul acestei salate este un important pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare și a stilului de viață, cheia reglării greutății corporale.
* Constipația - cel mai simplu tratament este consumul de varză roșie murată, măcar 200 g pe zi. În varza murată se găsesc așa-numitele "bacterii prietenoase", care combat constipația, prin reglarea florei intestinale. Apoi, varza murată este bogată în fibre alimentare, de unde și efectul ei de "mătură" a colonului, din care extrage prin absorbție toate reziduurile și apoi ajută la eliminarea lor promptă.
* Surmenaj fizic și intelectual - consumul de varză roșie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, conținând substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roșie are efect adaptogen și anti-oboseală. Se țin cure de 3 săptămâni, timp în care se consumă la prânz și la masa de seară câte 125 g de salată de varză roșie. Acest tratament este foarte bun adjuvant și contra depresiei psihice.
* Menopauză - studiile făcute arată că un consum săptămânal de varză roșie crudă (200 g pe zi, vreme de măcar 4 săptămâni) îmbunătățește secreția hormonului estrogen și, important, reglează răspunsul receptorilor acestor hormoni din organism. Rezultatul este instalarea mai târzie a menopauzei, atenuarea simptomelor de început ale acesteia (bufeuri, transpirație, nervozitate etc.), prevenirea și combaterea unor afecțiuni specifice menopauzei, cum ar fi osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian și uterin.
* Alzheimer - antocianii, adică pigmenții roșii din această varietate de varză, fac adevărate miracole în prevenirea și în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Se administrează salată proaspătă, câte 300 g pe zi, în cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Încă nu se știu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varză roșie de a restabili funcțiile cerebrale alterate de Alzheimer, însă efectul de prevenire și de încetinire sau chiar de blocare a evoluției bolii cu ajutorul verzei roșii este cert.
* Alergia - este prevenită de o cură cu salată de varză roșie crudă (ori chiar murată) pe timpul iernii. Se consumă 200-300 g zilnic, pe o perioadă de timp de 3 luni, urmată de alte 3 săptămâni de pauză, după care se poate relua. Bogăția de vitamina C și de antioxidanți din această legumă ajută la reglarea reacției sistemului imunitar, la interacțiunea cu factorii externi.
Tratamente externe
* Eczeme infecțioase, eczeme alergice - frunzele de varză roșie proaspăt zdrobite cu ciocanul pentru șnițele se pun pe zona afectată, apoi se aplică deasupra un nailon, care se fixează cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasă să acționeze vreme de 4 ore pe zi, după care zona tratată se lasă să se zvânte la aer, măcar 45 de minute. Aplicația se face până la vindecare. Compușii pe bază de sulf din frunzele de varză roșie au o puternică acțiune antiseptică asupra bacteriilor și a ciupercilor parazite, în timp ce pigmenții au efect antiinflamator.
* Cancer de piele - este un tratament simplu, dar care dă rezultate cu adevărat extraordinare: se pune zilnic și se ține vreme de 4-6 ore, pe zona afectată, o cataplasmă din frunze de varză roșie. Foarte multe persoane cu epiteliom bazocelular și spinocelular au beneficiat de uimitoarele efecte ale acestui tratament simplu, dar care dă rezultate acolo unde cele mai savante și invazive metode de tratament dau greș.
* Arsuri de gravitate mică și medie - se fac spălături și se pun comprese vreme de 15 minute, câte 2-3 pe zi, cu suc proaspăt de varză roșie. Are efect antiinfecțios și antiinflamator, ajută la o vindecare mai rapidă și estetică, previne formarea cicatricelor cheloide.
* Răni care se vindecă greu - se pun zilnic comprese cu suc de varză roșie, care se țin vreme de o oră, după care se lasă zona tratată să se usuce la aer încă o oră. Studiile arată că prin mecanisme încă prea puțin cunoscute (se presupune că varza conține substanțe stimulatoare ale creșterii anumitor țesuturi), procesul de vindecare a rănilor este mult accelerat, scade riscul de infecție, semnele care rămân după vindecare sunt mult mai puțin vizibile.
Precauții și contraindicații
Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse ale tratamentului cu varză, fie ea albă sau roșie, sunt foarte rare și reduse ca intensitate și se referă cel mai adesea la deranjamente digestive: balonare, ușoare colici abdominale, în cazuri foarte rare, diaree. Celor care au un sistem digestiv sensibil la varză li se recomandă consumul de condimente, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot la astfel de probleme.