Înainte de a ne așeza în fotoliu, cu un pahar de șampanie de la gheață, ar fi bine ca măcar o dată în viață să ne întrebăm ce se întâmplă în organismul nostru, odată ce euforia alcoolică a fost consumată. Chiar așa: ce se întâmplă în creier după consumul de alcool? Cât ne costă, ca sănătate, paharul de bere sau vin pe care unii dintre noi îl beau seară de seară? Răspunsul științei te cam bagă în sperieți. Cele mai noi cercetări afirmă că perioada de neutralizare totală a alcoolului este de două săptămâni, de aceea 2-3 chefuri pe lună sunt suficiente ca omul să fie permanent sub influența etanolului. Cel mai mult timp alcoolul rămâne în creier, de aceea sistemul nervos se restabilește cel mai greu - 12-20 de zile, chiar și după un simplu pahar de vin. Dar asta nu este tot. Culmea epopeei alcoolice constă în formarea cheagurilor care astupă capilarele din creier. Porțiunea de creier din jurul capilarului blocat suferă de insuficiență de hrană și oxigen, se dezvoltă ischemia cerebrală și în 3-7 minute celulele nervoase mor. Acest proces distructiv duce în timp la dereglări ale somnului, depresie, agresivitate și, în final, la demență alcoolică. În concluzie, alcoolul și creierul nu sunt deloc compatibile, de aceea, cu cât mai rar se vor întâlni, cu atât mai bine va fi pentru noi, în pofida reclamelor de la televizor, care ne îndeamnă să dăm bani pe degradarea noastră.
În continuare vă recomand câteva remedii cu plante. Pentru tratarea alcoolismului, se aleg plantele cu efecte de dezintoxicare, de normalizare a stării generale a organismului, care cresc activitatea fizică și psihică a bolnavului. În final, pot chiar să înlăture tendința de a consuma zilnic băuturi distrugătoare.
Remedii antialcool
* Varza murată. Dacă în familie este cineva bolnav de alcoolism, trebuie pusă la murat varză cu ceai verde. La un kg de varză tocată, se pune o lingură de sare, 3-4 morcovi dați pe răzătoare și 3 lingurițe de ceai verde (nu din pliculețe). Se freacă bine varza și morcovul cu sarea, se amestecă cu ceai verde și se procedează la fel cum procedăm cu murăturile: se pune o greutate deasupra, peste 3 zile se străpunge din loc în loc pentru scoaterea gazelor și iar se acoperă. Varza este gata pentru consum în două săptămâni. Dacă persoana are și hipertensiune, în compoziție se adaugă sfeclă și rădăcină de țelină tocate.
* Leușteanul este un binecunoscut luptător cu alcoolismul. În 250 ml de țuică se macerează 7 zile o rădăcină de leuștean și 2 frunze de dafin. Se oferă celui chinuit de mahmureală de câteva ori, până se instaurează un dezgust (o aversiune) față de alcool.
* Cimbrișor. Încă o plantă folosită de strămoșii noștri pentru salvarea de alcoolism. Se amestecă 4 linguri de cimbrișor, câte o lingură de pelin și țintaură tocate mărunt. O lingură de amestec se infuzează 2 ore, în 250 ml apă fierbinte, și se beau câte 2 linguri de 3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
* Pochivnic. 1. O lingură de rădăcini se pun la fiert cu un pahar de apă rece, într-un vas emailat. Se lasă 5 minute pe un foc slab. Se infuzează o oră și se strecoară. O lingură de decoct se adaugă în 200 ml de țuică sau vin, cu sau fără știrea bolnavului, pentru provocarea vomei. Dacă procedura se repetă de câteva ori, se instalează un reflex, și omul vomită chiar și atunci când băutura nu conține pochivnic.
2. Frunze uscate de pochivnic și cimbrișor se amestecă în cantități egale, se râșnesc și se păstrează într-un borcănel cu filet. Pulberea se adaugă în mâncare, în cantități mici (câte 1/2-1/4 linguriță). Atenție mare, pochivnicul este toxic în cantități mai mari!
* Crăițe - 8 flori se fierb de 2 ori, prima dată, timp de 3 minute, într-un litru de apă, apoi 6 minute, în 800 ml de apă. Se amestecă primul decoct cu al doilea și se beau câte 200 ml, de trei ori pe zi, înainte de masă.
* Pedicuța - Din antichitate se consideră un remediu bun pentru terapia alcoolismului. Se opăresc 10 g de plantă cu 200 ml apă, sau 50 g, cu un litru de apă clocotită. Se pun pe foc mic și se fierb 15 minute, amestecându-se periodic. Se beau câte 2 linguri din oră în oră, sau când bolnavul vrea să consume alcool, până apare o senzație de respingere a băuturii. Decoctul se păstrează în frigider, nu mai mult de 2 zile. Atenție, planta este toxică! Supradozarea provoacă dureri de burtă, pierderea cunoștinței sau chiar colaps. Preparatele din pedicuță sunt contraindicate persoanelor de peste 50 de ani, bolnavilor de tuberculoză în stare activă, celor cu ulcer stomacal, astm bronșic și ischemie cardiacă.
* Ardei iute - Bunicile noastre ne-au lăsat mai multe secrete. În băutura preferată a persoanei afectate de alcool se adaugă câte 2-3 picături (la un litru de alcool) de tinctură de ardei iute. (Se prepară dintr-o lingură de ardei tocat la 500 ml de țuică de 60 de grade. Se infuzează 14 zile).
* Mesteacănul - Pentru diminuarea dorinței de a bea, peste muguri sau lemne uscate de mesteacăn se presară zahăr, se aprind și apoi se sting. Omul inhalează fumul și, în timp, problema alcoolului se diminuează. În ziua de azi, putem folosi o metodă mai performantă. Se prepară carne la grătar, pe lemne de mesteacăn presărate cu zahăr. Se afumă bine și se consumă obligatoriu împreună cu 150-200 ml de țuică sau vodcă. Între timp, apar senzația de greață și voma.
* Stejar - Haiducii ne-au lăsat o rețetă preparată din fructele stejarului - ghinde macerate în alcool dublu rafinat (20 g la 200 ml). Se beau câte 10 picături, într-o lingură de apă, de 3-4 ori pe zi.
* Vitamina C - Celor pasionați de alcool e indicat să li se ofere zilnic cât mai multe mere acre și o băutură cu vitamine. Se stoarce sucul din 4-5 lămâi, se amestecă cu 500 ml apă și o lingură miere de albine.
* Cartoful în stare crudă scoate din organism diferite toxine cu ajutorul pectinelor, amidonului și al vitaminelor din grupul B. Terciul de cartofi cruzi, consumat câte 150-200 g dimineața, pe stomacul gol, sau seara, înainte de culcare, ajută la vindecarea bolilor asociate cu alcoolismul (aritmie, tahicardie, hipertensiune, ateroscleroză, ulcer stomacal și duodenal, anemie, gută, afecțiunile pancreasului și ale tiroidei). Metoda le este contraindicată persoanelor care suferă de hipoaciditatea sucului gastric, diabet zaharat evoluat și cu proces de fermentare la nivel intestinal.
* Măcriș. Dacă bolnavul nu se poate opri din beție, se prepară un decoct dintr-o lingură de rădăcini de măcriș și un pahar de apă. Se fierbe 5 minute. După primul clocot, se acoperă vasul cu capac și se infuzează 3 ore, fără să ridicați capacul. Se bea câte o lingură de decoct, de 6 ori pe zi.
În caz de urgență
* Mahmureala de dimineață. O lingură de mentă uscată se infuzează o săptămână, în 200 ml de țuică. Ca să trezești pe cineva din beție și să-l aduci la parametrii normali, îi oferi un pahar de apă cu 20 de picături de tinctură. Vara se mai consumă și un bol de zmeură, care are un efect asemănător.
* Înaintea meselor de sărbătoare, ca să fie prevenită starea de ebrietate, se bea infuzie din pelin sau se consumă o linguriță de semințe de varză, care neutralizează într-o anumită măsură efectele negative ale alcoolului. Iar decoctul din gutuie băut după consumul de alcool previne mahmureala de dimineață.
* Ciroză. Se amestecă bine câte 4 linguri de trifoiște de baltă, rădăcini de pir târâtor, flori de siminoc, câte 3 linguri rădăcini de iarbă mare, cicoare, brusture și păpădie, câte 2 linguri coada-șoricelului și sunătoare. Două linguri de amestec se fierb pe baie de aburi sau se infuzează în termos, în 450 ml apă fierbinte, timp de 30 de minute. Se bea lichidul împărțit în 3 reprize, cu 30 minute înainte de masă.
ATENȚIE! Înainte de folosirea metodelor naturiste, vă recomand să faceți investigații medicale complexe și să cereți sfatul specialistului pentru depistarea contraindicațiilor și a riscurilor. Multe plante au un anumit grad de toxicitate, de aceea dozele prescrise de specialist nu se depășesc!