- Țara Hațegului a fost centrul vieții spirituale a dacilor. Aici a fost unul dintre focarele de formare a poporului român, a limbii române și a societății medievale românești; și tot aici se întâlnesc numeroase monumente arhitectonice, religioase și laice, originale. Explicația pentru o concentrare atât de mare de obiective istorice și culturale trebuie căutată în natura excepțional de frumoasă și de darnică a Țării Hațegului -
Parcul Național Retezat
Locurile bune atrag oamenii și îi ajută să se dezvolte ca societate. Societățile bune, când ajung la un anumit nivel de dezvoltare (mai ales culturală, dar și materială), mulțumesc locului care le-a ajutat și îl protejează prin lege. Așa apar rezervațiile naturale, încheiere armonioasă a ciclului natură-societate, care permite naturii să se regenereze și astfel să ajute și alte societăți să se dezvolte.
"Adevărată capodoperă a naturii", cum îl numea geograful Ion Conea, teritoriul Țarii Hațegului este ocrotit în totalitate prin legi naționale și internaționale, sub diferite forme: parcuri naționale, parcuri naturale, rezervații științifice și rezervații naturale. Partea sudică a Țării Hațegului face parte din Parcul Național Retezat.
Parcul național este un teritoriu clar delimitat prin lege, unde se respectă anumite reguli cu scopul de a proteja mediul natural de activitățile omului. Scopul este, deci, protejarea biodiversității, nu dezvoltarea turismului.
Parcul Retezat a fost primul parc național din România. El a fost înființat în 1935, de Alexandru Borza (preot greco-catolic și fondator al Grădinii Botanice din Cluj) și Emil Racoviță (biolog și explorator al Antarcticii), pe un fost domeniu de vânătoare al casei regale. În 1979, a primit statutul internațional de Rezervație a Biosferei. Pe teritoriul lui sunt protejate și conservate elemente naturale geologice, botanice (cele 1190 specii de plante superioare fac ca Retezatul să fie renumit, în rândul botaniștilor, încă din a doua jumătate a secolului al XVlll-lea. De atunci și până acum, în Retezat au fost descoperite 90 de feluri de plante specifice doar Carpaților, iar mare parte dintre ele se pot găsi numai aici, faunistice (55 de specii de mamifere, printre care carnivorele mari ale Europei: lupul, râsul, ursul, pisica sălbatică și de curând marmota), peisagistice, hidrologice (80 de lacuri glaciare, adică 80% din lacurile glaciare ale României), paleontologice, speologice, pedologice, fizico-geografice (douăzeci de vârfuri de peste 2000 m altitudine).
Din anul 2004, a devenit membru al fundației PAN Parks, iar din anul 2007 face parte din rețeaua ecologică europeană Natura 2000. În anul 2009, Parcul Național Retezat a ajuns în semifinala concursului "New 7 Wonders", în urma căruia au fost alese cele șapte minuni naturale ale lumii.
Un miracol al naturii - Gemenele
Parcul Național Retezat cuprinde două zone, prima zonă are un caracter științific, fiind interzisă orice exploatare, precum pășunatul, vânatul, pescuitul, culegerea fructelor, turismul, campingul. Accesul este permis doar cu autorizație din partea Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Române. A doua zonă este mai puțin riguros protejată, astfel încât pășunatul este permis două luni pe an.
Rezervația Științifică Gemenele, situată în partea centrală a Parcului Național Retezat se găsește pe teritoriul Țării Hațegului. În perimetrul ei, natura este păstrată intactă, regimul de protecție este strict, fiind permise activități științifice doar cu acordul Academiei Române, pentru că aici se află singura zonă de pădure de amestec (foioase și conifere) antică, nemodificată de om, din toată Europa. Este o zonă sălbatică, în care trăiesc în habitatele lor naturale multe din plantele și animalele din Retezat. Dintre cele 80 de lacuri glaciare ale Parcului Național Retezat, pe teritoriul Țării Hațegului se află unele dintre cele mai mari, cum ar fi: Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din România, Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România, Lacul Galeșu, Lacul Peleaga, Lacul Negru.
Fabuloasa țară a peșterilor
Partea estică și nordică a Țării Hațegului fac parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina. E important de menționat în acest sens că parcul natural este constituit dintr-un teritoriu delimitat, în care atributele naturale, istorice și culturale sunt protejate pentru o conservare și dezvoltare durabile. Spre deosebire de parcurile naționale, într-un parc natural activitățile umane se integrează în cadrul natural. Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, înființat în 2000, este situat în Munții Șureanu și se întinde pe raza Țării Hațegului, aici fiind incluse următoarele arii naturale protejate sub forma rezervațiilor naturale:
- Peștera Tecuri, renumită pentru frumusețea formațiunilor stalagmitice; aici se află una dintre cele mai spectaculoase stalagmite din peșterile României, înaltă de 7 m.
- Peștera Șura Mare, în care se află cea de-a doua colonie de lilieci ca mărime din România (după peștera Huda lui Papară), în total peste 10 000 de exemplare. Printre aceștia a fost identificat și Pipistrellus pipistrellus, cel mai mic liliac din Europa. Colonia de lilieci este interesantă și prin faptul că intră în hibernare pe timpul iernii. Pe depozitele de guano rezultate de la acești lilieci, se dezvoltă numeroase insecte, crustacee și fluturi. Este o peșteră greu accesibilă, fiind explorată pentru prima dată în 1929, de către T. Ionescu și F. Schadler. Explorarea și cartarea completă a peșterii s-au făcut abia în 1980.
- Locul fosilifer Ohaba-Ponor, o rezervație paleontologică în care se găsesc moluște fosile de vârstă mezozoică și terțiară.
- Cheile Crivadiei, care se întind pe 1 km. Pereții verticali, îngustimea văii, care nu permite să se formeze un drum, cascadele și vegetația specifică calcarelor le fac deosebit de pitorești.
- Peștera Bolii (numele îi vine de la familia de boieri Bolia), una din cele mai mari din Transilvania. În perioada interbelică, în cea mai mare sală a peșterii, cu o acustică deosebită, se organizau concerte muzicale. Din anul 2007, s-a reluat această tradiție, și în ziua de 1 mai aici sunt susținute concerte.
- Complexul carstic Ponorâci-Cioclovina, care are 67 de cavități, printre care peșterile Cioclovina Uscată și Cioclovina cu Apă. În Peștera Cioclovina Uscată a fost descoperit, în anul 1941, cel mai vechi craniu de Homo Sapiens Fosilis din România. Totodată, aici au fost descoperite urme de locuire umană din paleolitic, printre care vetre de foc, unelte din os și cremene. În Peștera Cioclovina cu Apă, numită și Peștera Ponorici, a fost descoperit un tezaur hallstattian, care numără peste 600 de obiecte de podoabă, ceramică și sticlă colorată.
Din Parcul Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina fac parte și cinci monumente istorice (pe care doar le voi enumera, pentru că tema articolului o reprezintă natura), incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO: Sarmizegetusa Regia-Grădiștea de Munte, capitala Daciei, fortăreața dacică Costești-Cetățuia, fortăreața dacică Costești- Blidaru, fortăreața dacică Luncani-Piatra Roșie și fortăreața dacică Bănița. Aceste 5 monumente fac parte din ansamblul Fortărețelor dacice din Munții Orăștiei, alături de fortăreața Căpâlna, situată în apropierea Mărginimii Sibiului, altă zonă magică a României.
Restul teritoriului Țării Hațegului face parte din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului.
Un geoparc protejază, dar și valorifică turistic patrimoniul geologic al zonei respective, alături de elementele de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural.
Țara Hațegului trebuie să fie protejată geologic, pentru că în pământul ei se găsesc cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri pitici (cei mai celebri dinozauri din Europa, mai ales după emisiunile dedicate lor de Discovery Channel), fosilele uriașei reptile zburătoare Hatzegopteryx și fosile de mici mamifere contemporane cu dinozaurii, de fapt, cele mai vechi mamifere. Este singurul loc din Europa unde se găsesc laolaltă oase de dinozaur (pitic sau "normal") și mamifer. Dinozaurii care au suferit de "nanism insular" au dat numele acestui geoparc.
Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a devenit arie naturală protejată în 2004, iar în 2005 a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor, care cuprinde, în total, 17 parcuri, toate din spațiul Uniunii Europene.
Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului se vrea a fi și o zonă tampon între civilizația umană (distrugătoare) și Parcul Național Retezat.
Speciile vegetale și animale cu importanță științifică sunt protejate în cadrul Geoparcului în areale speciale: rezervația naturală Mlaștina de la Peșteana, cu populații de Drosera rotundifolia (Roua cerului), o plantă carnivoră, relicvă glaciară; rezervația naturală Pădurea Slivuț, repopulată din 1958 cu zimbri; Fânațele cu narcise de la Nucșoara.
Comoara fără preț a Geoparcului o reprezintă, însă. incredibilele situri cu dinozaurii pitici, atât de mediatizați, de la Sânpetru (cu specii de dinozauri, crocodili, broaște țestoase) și Tuștea (cu ouă de dinozaur). În Țara Hațegului au fost descoperite resturile fosile a patru specii de dinozauri ierbivori pitici, a patru specii de dinozauri carnivori pitici, a unui crocodil pitic, a unei broaște pitice ("piticii" aveau... 4 metri lungime), dar și resturile unei reptile zburătoare cu o deschidere a aripilor de 12 metri. (Hatzegopteryx tambena de la Vălioara).
Ca și în cazul Parcului Natural Grădiștea Muncelului - Cioclovina, doar voi enumera monumentele istorice și asta numai pentru că sunt parte integrantă a geoparcului, cele mai importante monumente istorice care fac parte din Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului sunt: Sarmizegetusa Ulpia Traiana (capitala provinciei romane Dacia), Biserica ortodoxă "Sf. Nicolae" din Densuș, a cărei dată de construcție este contestată, dar majoritatea istoricilor o situează în secolul al XIII-lea, Biserica parohială din Sântămăria Orlea, construită la sfârșitul secolului al XIII-lea, care păstrează în interior o frescă superbă din 1311, Biserica ortodoxă "Sf. Prooroc Ilie" din Peșteana, construită în secolul XIV, cu fresca originală parțial conservată, Biserica Sf. Gheorghe din Sânpetru, datând din secolul XIV-XV, care are încastrată pe una dintre fațade un frumos bust antic, adus de la ruinele Sarmizegetusei Ulpia Traiana, Turnul Subcetate al Cetății Regale din Hațeg, Fortăreața de la Mălăiești, Cetatea de Colț, fortăreață construită în secolul XIV, care a fost sursa de inspirație a lui Jules Verne pentru romanul "Castelul din Carpați".
Pe lângă toate aceste minuni, Țara Hațegului are și bogății imateriale, compuse din credințe și din legende, din obiceiuri care coboară în vremea dacilor. Dar asta este o altă poveste, tezaurizată de ultimii locuitori din satele de munte ale Hațegului.