Conform ultimelor statistici, o căsnicie din trei se destramă, iar în marile orașe, chiar una din două. Cifrele internaționale indică faptul că "legăturile pentru toată viața" se rup mai ales în cel de-al patrulea an de mariaj. Explicațiile sunt cât se poate de științifice. În evoluție, spun cercetătorii, nu există decât patru ani de fidelitate și de viață comună, după care mariajele se bazează strict pe convenții, mai ales când apar și copii. Încet-încet, pasiunea cedează obișnuinței. Să fie, oare, dragostea doar un scurt fenomen secundar al instinctului de reproducere? Științific, probabil că da, dar lumea e plină, totuși, de cupluri legate de o iubire profundă, pe viață. Și pentru mare parte dintre oameni, iubirea e chiar mai importantă decât dragostea fizică.
În ce privește "romantismul în dragoste", rezultatele obținute de știința modernă "dau peste cap" teoriile evoluționiste. Specialiștii în neurologie de la Universitatea "Stony Brook" din New York, demonstrează că, și după 20 de ani, numeroși parteneri de cuplu nutresc aceleași sentimente romantice reciproce ca în prima zi. Cu ajutorul imaginilor scanate, experții au evidențiat faptul că, la vederea partenerului, un anumit centru de la nivelul creierului, responsabil pentru fericire și starea de bine, se activează automat, în aceeași măsură, atât la cuplurile "vechi", cât și la cele de proaspăt îndrăgostiți.
Alte studii interesante arată că dorința pură de sex și sentimentele de iubire față de partener se "derulează" în zone diferite ale creierului și că semnalele de dragoste îi influențează și-i dirijează cu mult mai vehement pe oameni decât se credea până acum.
Cei ce se aseamănă se adună
"Iubirea romantică e una din cele mai puternice experiențe ale omului. Cu mult mai puternică decât instinctul sexual", confirmă celebra antropoloagă americană Helen Fisher. O dovadă a acestei afirmații: nu se sinucide nimeni din lipsă de sex, în schimb, se sinucid mulți din dragoste neîmplinită. "În toate societățile existente în lume există bărbați și femei care se sinucid, chiar și după mulți ani, din dragoste neîmpărtășită", conchide Helen Fisher.
Dar oare cum funcționează dragostea de o viață? Se pare că pe lângă parametrii stabiliți de terapeuți, pe baza experienței acumulate, există și anumite "legități" care-i sporesc durabilitatea. Și, de asemenea, căi de a profita de aceste șanse. "Cei ce se-aseamănă se-adună", spune înțelepciunea populară și experții consideră acest proverb ca fiind cea mai bună premisă pentru relațiile durabile. Statisticile europene arată că în căsniciile de durată lungă, cei doi parteneri au aceeași profesie sau provin din același mediu. Cu mulți ani în urmă, sociologii au descoperit că, de regulă, persoanele realiste își aleg partenerii din aceeași categorie socială. Ei obișnuiesc să creeze așa-numite "cercuri selective", în care se mișcă, în principal, printre cei de aceeași proveniență socială cu ei. Povestea cu Cenușăreasa și prințul nu se prea potrivește în context. Prințul va prefera întotdeauna o prințesă, iar Cenușăreasa un vizitiu. Cercurile de întâlnire pot fi cluburi, asociații ecologice sau studențești, grupuri de prieteni. Helen Fisher este convinsă că șansa de a avea un viitor comun este mai mare atunci când partenerii se aseamănă în esența lor, adică în ceea ce privește inteligența, concepția despre viață, educația, zona socială din care provin (părinți neinstruiți sau intelectuali), sinceritatea sau sentimentul datoriei. Viața în comun este mai ușoară când trebuie împlinite aceleași dorințe. Dar când partenerii nu au baze comune? Antagonismele au farmec doar pentru relațiile de scurtă durată. "Ele sunt cele care trezesc interesul" explică Fisher. "Dar totul decurge mai armonios dacă cei doi privesc în aceeași direcție și nu trebuie să discute despre fiecare amănunt".
Psihologul american Robert Sternberg crede, chiar, că în viața amoroasă noi urmăm un scenariu intern, pe care-l "hrănim" cu experiențe din copilărie, dar și cu ceea ce "împrumutăm" din filmele și cărțile bune. "Lozul norocos" este extras atunci când partenerii au în cap același scenariu sau două scenarii diferite, dar care coincid în oarecare măsură. Într-o relație trebuie să existe și puțină frământare, pentru ca dragostea să dureze o veșnicie. Este, practic, destul de puțin cunoscut efectul binefăcător al adrenalinei, pentru o relație de iubire durabilă și fericită. Acest hormon "se îngrijește" de producerea unei "agitații" a sentimentelor, atât în cazul unei primejdii, cât și în cel al unei îndrăgostiri puternice, și anume, cu aceleași simptome: genunchii care tremură, inima care bate tare, pulsul care o ia razna.
Frica "leagă" dragostea
Din testele efectuate de psihologul american Arthur Aron reiese că oamenii se îndrăgostesc mai ușor când se află într-o situație tensionată sau riscantă. Motivul: ei proiectează inconștient asupra partenerului semnalele de agitație produse de organism, sub influența adrenalinei. Și pasiunea e gata aprinsă.
Principiul funcționează frecvent: de aceea, cuplurile care au proiecte comune interesante, care participă împreună la mici "aventuri" (chiar dacă e vorba de o simplă excursie) sau care trăiesc tot timpul ceva inedit se simt mai unite, chiar și după mulți ani de căsnicie. "Provocările comune, indiferent cât de simple ar părea ele, sudează cuplul", spune Arthur Aron.
Un exemplu celebru sunt Sting și soția sa, Trudie Styler, a căror dragoste este la fel de "proaspătă" și după 30 de ani de mariaj. "N-o consider niciodată pe Trudie ca «ceva dat pentru veșnicie». Și nu-mi place sexul monoton. Îmi place teatralul".
Ca femeie emancipată, Trudie reprezintă prototipul pentru o iubire durabilă. Căci, conform unor studii americane recente, feministele au relații sexuale mai împlinite și de durată mai lungă. Soții și partenerii acestor doamne feministe se declară încântați, chiar și după mulți ani, de viața lor sexuală.
Scenariile dragostei
Psihologul Robert Sternberg a descoperit, cu ajutorul unor chestionare, 25 de povești diferite cu care oamenii își descriu concepția lor interioară despre dragoste. Aceste reprezentări sunt influențate, adeseori, de filmele clasice și de romanele celebre. Iată câteva dintre ele:
1. Dragostea - o călătorie
Adepții acestui scenariu sunt convinși că începutul unei relații este la fel ca plecarea într-o călătorie lungă, care captivează și provoacă. Ea poate sfârși cu bine, dacă nu nimerești peste cineva care-și caută siguranța mai ales între cei patru pereți.
2. Grădina iubirii
Aici, este valabilă teoria conform căreia "dragostea neîngrijită și necultivată se ofilește" precum o floare. Scenariul acesta consideră relația de cuplu ca fiind un organism viu, de care trebuie să te ocupi. Este o concepție compatibilă cu aproape toate celelalte scenarii și duce, adeseori, la o legătură fericită.
3. Dragostea amuzantă
Umorul se află în prim-plan, pentru că râsul unește. Cel ce ia prea în serios viața intimă în doi și vrea să "sape" adânc în sufletul celuilalt îi strică acestuia plăcerea dragostei.
4. Dragostea = afacere
În acest caz, relația de cuplu e, de fapt, o "tocmeală". Unul din subiectele cele mai importante este, de fapt, cum să câștigi bani și cum să-i cheltuiești. Partenerii sunt mai degrabă amici decât iubiți. Dar, în același timp, se consideră o echipă care funcționează bine.
5. Scenariu fantezist
Ideea de bază: "Cred că alături de un partener potrivit, basmul poate deveni realitate". Iubiții de acest gen sunt în căutarea prințului sau a prințesei. Uneori își găsesc partenerul de vis, alteori, nu. Și nu se îndrăgostesc întotdeauna de el, ci de povestea de iubire în sine. Rezultatul: sentimente puternice, care adeseori nu prea fac față vieții de zi cu zi.
Sfaturi pentru o iubire mereu proaspătă
1. Comunicați unul cu celălalt.
2. Mizați pe lucrul în echipă.
3. Lăsați spații libere, nu renunțați la hobby-urile proprii.
4. Păstrați-vă puterea de atracție.
5. Banii sunt importanți. Lămuriți problemele financiare.
6. Aveți încredere unul în celălalt. Încrederea unește.
7. Arătați-i respect partenerului, chiar când vă certați.
8. Nu vă culcați înainte de-a vă împăca.
9. Fiți cinstiți cu partenerul dvs.
10. Nu uitați să rostiți, iar și iar, cele mai importante cuvinte din câte există: te iubesc!
Dina Bran