Mixturi periculoase

Rodica Demian
- Nu mai luați medicamente cu pumnul. În loc să vă vindecați, vă îmbolnăviți -

Maria T. ședea la masa din bucătărie, când pământul a început să se învârtă în jurul ei. "A trebuit, pur și simplu, să mă agăț cu mâi­nile de masă, ca să nu cad de pe scaun", își amintește ieșeanca în vârstă de 42 de ani, mamă a patru copii, cu­prinsă brusc de o stare de amețeală și o senzație puter­nică de vomă. "Atunci mi-am dat seama pentru prima dată că ceva nu e în regulă".
Maria T. ia zilnic 6 medicamente diferite - împotriva hipertensiunii, a hipotiroidiei, a surplusului de acid gas­tric. O combinație care între timp s-a dovedit a fi peri­culoasă. Cauza - identificată de medicul de familie - este un hipotensor, Metoprolol, pe care chiar el i-l pre­scrisese doar cu câteva săptămâni în urmă. Medica­mentul nu a fost compatibil cu celelalte preparate, astfel că înlocuirea lui cu un altul a dus imediat la încetarea amețelilor.
Modul în care interacționează medicamentele n-a fost, încă, pe deplin studiat. "De la cinci medicamente în sus, luate în paralel de un pacient, medicul nu mai poate desluși felul în care interacționează acestea", avertizează specialiștii. O persoană în vârstă (de peste 65 de ani) din trei înghite asemenea combinații multiple, arată un raport oficial legat de consumul de medica­mente. Iar bolnavii cronic, precum Maria T., sunt și ei în pericol.
Dar și persoanele mai tinere simt pe pielea lor in­teracțiunea riscantă dintre medicamentele eliberate fără rețetă și anumite alimente. Astfel, de pildă, sună­toarea, cunoscută pentru efectul ei antidepresiv, reduce efectul pilulei anticoncepționale, ba mai mult, există cazuri când preparatele pe bază de sunătoare au provocat respingerea organului nou la pacienții care au suferit un transplant.
Există proiecte-pilot în care medicii și farmaciștii încearcă să recompună alăturarea medicamentelor și să descopere combinațiile periculoase prin eliminarea țin­tită a unuia sau altuia din medicamente.

Mai puțin înseamnă uneori mai mult

Acest principiu i-a fost confirmat geriatrului israe­lian Doron Garfinkel, în urma unui experiment la care au participat 70 de pacienți, cu vârsta medie de 83 de ani. Toți sufereau de mai multe boli și obișnuiau să ia zilnic în jur de 8 medicamente diferite. După discuțiile cu subiecții și cu medicii de familie ai acestora, Garfin­kel a identificat 256 de rețete medicale absolut inutile și inoportune - aproape 4 substanțe pe cap de pacient. Medicamentele au fost eliminate din terapie, iar reacția subiecților a fost urmărită atent ceva mai mult de 19 luni. Tratamentul pacienților a fost limitat la 6 preparate și aproape 90% dintre ei au declarat că starea lor s-a ameliorat.
Există un caz, de care doctorul Garfinkel își amin­tește foarte bine. În cabinetul lui a intrat un bărbat con­fuz, în vârstă de 73 de ani, însoțit de fiul său. "Bărbatul nu mai știa nici unde locuiește și nici data din ziua respectivă", relatează Garfinkel. Până de curând, fostul director de școală fusese perfect sănătos din punct de vedere psihic, a declarat fiul acestuia. Dar la spital, tatăl său, care avea memoria slăbită, luase tablete împotriva simptomelor bolii Alzheimer - în plus, față de cele 10 medicamente pe care le înghițea pen­tru a-și trata boala de rinichi de care suferea. După o discuție amănunțită cu familia, Garfinkel i-a scos din schema de tratament nu mai puțin de 6 medica­mente. "După doar 2 săptămâni, starea lui se amelio­rase în mod substanțial. Iar din punct de vedere psihic nu mai avea nici o problemă". După cum bănuise docto­rul, simp­tomele de demență fuseseră pro­duse de combinația de me­dica­mente.
"Uneori este vorba de al trei­lea sau al patrulea me­dicament, care nu e compatibil cu sub­stanțele active in­­cluse în terapie și care duce la ruperea firului memo­riei", explică specialiștii. În mod frecvent, interac­țiunea medicamentelor face ca ini­ma să bată neregulat și ten­siunea arterială să devină oscilantă. Dar doctorul Garfin­kel subliniază cu insistență faptul că pacienții nu trebuie să reducă - ei înșiși - schema de tratament!
Privirea de ansamblu limitată a medicilor de familie este o altă cauză a combinațiilor medicamentoase peri­culoase. Astăzi, spre deosebire de trecut, pacienții merg direct la medicii specialiști pentru a-și spune păsurile. Iar despre rețetele eliberate de aceștia, medicii de familie nu află, de regulă, nimic. De aceea, pacienții sunt sfătuiți să devină activi. "Fiecare ar trebui să aibă un plan al tratamentului, o hârtie pe care să fie trecute medica­mentele pe care le ia", sugerează medicii, "și anume, cu indicații despre do­zare și cu numele concret al medi­ca­mentului".
După crizele repetate de amețeală și greață, Maria T. a devenit deosebit de precaută. "Înainte să cumpăr ceva de la farmacie, îl sun pe medicul de familie", spune ea. "Chiar dacă sunt medicamente fără rețetă. În felul acesta nu risc nimic".

Atenție la medicamente!

Unele substanțe active folosite în mod frecvent au interacțiuni bine cunoscute. Dacă sunteți nesiguri, între­bați medicul sau farmacistul.

Medicamente numai pe bază de rețetă

* Antibiotice
Interacțiune cu: pilula anticoncepțională, substanțe minerale, produse lactate, cofeină. Eficiența pilulei anti­concepționale poate fi diminuată. Asimilarea sub­stan­țelor minerale din intestin este încetinită. Tetraci­clina își pierde efectul în combinație cu produsele lactate. Medi­ca­mentele împotriva infecțiilor căilor urinare împiedică descompunerea cofeinei. Urmarea: palpitații, dereglări de somn.

* Antiacide ("leagă" acizii)
Interacțiune cu: băuturi care conțin citrat (vin, li­monadă, suc de fructe). Dacă acestea conțin săruri de aluminiu, citratul sporește asimilarea metalului. Sunt posibile starea de confuzie și crize de spasmofilie.

Medicamente fără rețetă

* Acid acetilsalicilic (aspirină)
Interacțiune cu: diluanți ai sângelui, precum hepa­rina. Riscul hemoragiei crește. Dar și efectul altor medi­ca­men­te poate deveni mai puternic sau mai slab.

* Laxative
Interacțiune cu: medicamente pentru inimă. Efectul poate fi amplificat, pot apărea dereglări ale ritmului car­diac.

* Sunătoare
Interacțiune cu: pilula anticoncepțională, medica­men­te pentru inimă, inhibitori ai acidității. Sunătoarea ac­celerează descompunerea multor substanțe, care nu mai au efectul scontat.

Alimente cu interacțiune

* Băuturi care conțin cofeină
Interacțiune cu: preparate pe bază de fier, medi­ca­mente psiho­tro­pe, teofilină (antiastm). Cafea­ua, cea­iul și cola le prejudiciază efectul.

* Grapefruit (suc)
Interacțiune cu: antagoniștii cal­ciului (hipotensori), hipnotice (som­ni­fere), terfenadină (antialer­gic). Grape­frui­tul amplifică acțiu­nea mul­tor medicamente. Combi­nat cu cal­ciu - antagoniști, reduce puternic ten­siunea ar­te­rială, iar în combinație cu hipnotice poate provoca apariția unor stări de amețeală. Alte interac­țiuni: dere­glări ale ritmului cardiac, dureri musculare.

* Alcool
Interacțiune cu: paracetamol, somnifere. Alcoolul este descompus - ca multe medicamente - la nivelul fi­ca­tului. Efectul sporește, sunt posibile intoxicații.