Faptul că avem ochi buni nu este numai un dar cu care ne naștem. Putem contribui la el noi înșine: există câteva exerciții simple, capabile să ne întărească vederea și să pregătească ochii mai bine, pentru funcția lor zilnică. În interviul de mai jos, specialistul german Wolfgang Hatscher-Rosenbauer, director al Institutului pentru antrenamentul vederii din Bad Vilbel, autorul cărții intitulate "Îmbunătățirea vederii în cinci minute pe zi", ne oferă o serie de explicații și ne prezintă cele mai utile exerciții.
- Să ne întărim ochii - este acesta un lucru chiar atât de simplu?
- Simțul văzului nu e o însușire imuabilă, cu care natura ne-a înzestrat o dată pentru totdeauna. După cum știm astăzi, datorită cercetărilor neurologice recente, capacitatea vizuală este mult mai dinamică și mai plastică decât s-a presupus până acum. O treime din creierul nostru se ocupă de funcția ochilor, având posibilitatea de a forma noi sinapse, ca răspuns la stimulii cognitivi ce i se adresează. De aceea, facultatea vederii posedă un potențial uimitor de creștere și autoreglare. Cine se antrenează consecvent își poate amâna cu ani de zile procesele de îmbătrânire. Pentru oricare om există șansa de îmbunătățire a văzului, cu zece procente.
- Și în cazul miopiei și prezbitismului?
- În general vorbind, miopia și prezbitismul sunt determinate genetic. Însă deprinderile noastre vizuale pot influența în mare măsură modul cum evoluează un viciu de refracție. De exemplu, o persoană foarte atentă la ceea ce se petrece în zona periferică a câmpului său vizual își antrenează mușchii ochiului, capacitatea de percepție și reacție. Dacă vreți, putem spune că ochiul funcționează ca un scaner cu program integrat de prelucrare a imaginilor. El explorează și învață.
- Mijloacele de comunicare moderne se fac vinovate pentru faptul că, în prezent, tot mai mulți oameni au deficiențe de vedere?
- Într-adevăr, se constată că 80% dintre tinerii care trăiesc în marile orașe suferă de miopie. Este "generația display", dependentă de calculatoare, laptopuri, tablete și smartphone-uri. Când privirea se concentrează într-un perimetru redus, aceasta dezavantajează ochii. Dimpotrivă, e bine ca o multitudine de impresii vizuale să oblige creierul să lucreze cu un volum mare de informații.
- Însă ochii par să nu facă față.
- Așa cum am spus, aceasta se întâmplă din cauza unei solicitări limitate, impuse de câmpul vizual restrâns. Focalizarea frecventă a privirii în imediata apropiere obosește mușchiul ciliar, care susține cristalinul. În schimb, este prea puțin antrenată vederea în ambient și la distanță. Ceea ce nu întrebuințăm se degradează, iar ce suprasolicităm își pierde elasticitatea. Ambele duc la același rezultat: slăbirea văzului.
- Cum putem combate acest fenomen?
- Foarte simplu. La intervale regulate, să ne întrerupem lucrul la calculator prin scurte pauze, permițând privirii să hoinărească în depărtare. Astfel, ochii se relaxează, clipim mai des și suprafața globului ocular se umectează mai bine.
- Putem evita în acest fel sindromul de ochi uscat?
- Nu. El necesită un tratament special, de pildă cu lacrimi artificiale, care să compenseze lichidul lacrimal insuficient, principala cauză a ochiului uscat. Există în farmacii o gamă largă de asemenea preparate. Mai bine tolerate sunt cele care nu conțin conservanți sintetici și includ în formula lor extracte de plante cu efect antiinflamator. Lacrimile artificiale umezesc și relaxează, ajutându-ne să vedem mai clar.
- Sunt benefice pentru ochii noștri lămpile cu lumină "de zi"?
- Da. Aceste surse de lumină creează condiții ideale pentru o vedere bună și întrebuințarea lor e recomandabilă mai ales începând din toamnă, când soarele se arată mai rar. Ele imită lumina solară, încărcând astfel și organismul cu energie.
Antrenamentul vederii
* Exercițiile 1-3 favorizează mobilitatea, acuitatea percepției și vederea cromatică. În timpul executării lor, fundalul trebuie acoperit cu hârtie albă.
* Exercițiile 4-7 activează și relaxează mușchii ochiului.
1. Vederea cu ambii ochi
Țineți un deget ridicat la mijloc, între nasul dvs. și imaginea cu cele două buline colorate. Priviți concentrat degetul. Vedeți dincolo de el patru puncte colorate care se contopesc? Închideți mai întâi un ochi, apoi pe celălalt. Acum, punctele sar încolo și încoace. Exercițiul se efectuează 1-2 minute. Întărește percepția spațială.
2. Baia de roșu
Uitați-vă la pătratul roșu, mișcând privirea pe suprafața colorată. Imaginați-vă că "sorbiți" roșul prin ochi - aspirați culoarea pe inspirație și eliminați-o pe expirație, timp de 2-3 minute. La sfârșit, îndreptați-vă privirea către o suprafață de culoare deschisă. Antrenează percepția cromatică.
3. Mișcări de urmărire cu privirea
Urmăriți cu ochii sinuozitățile labirintului și imaginați-vă o furnică mergând pe o sfoară legată de vârsul nasului dvs. Urmăriți furnica și clipiți mărunt, reproducând ritmul mersului ei. 1-2 minute. Menține mobilitatea ochilor.
Înviorare și relaxare în câteva secunde - uluitor de simplu
4. Privire în salturi
Uitați-vă pe fereastră. Focalizați privirea pe cinci obiecte, aflate la distanțe diferite. Începeți cu cel mai apropiat și treceți apoi de la unul la altul, înaintând în depărtare și după aceea întorcându-vă înapoi. Acest exercițiu stimulează mușchii interiori și superficiali ai ochiului și conservă flexibilitatea cristalinului.
5. Căscați cu poftă
Nu uitați ca, de mai multe ori pe zi, să căscați intenționat. Destinde toate țesuturile și este o mică pauză acordată glandelor lacrimale, corneei și conjunctivei, ca și câmpului vizual. Totodată, căscatul relaxează musculatura maxilarelor și realizează un aport de energie proaspătă.
6. Galben imaginar
În timp ce citiți, închipuiți-vă o pensulă înmuiată în vopsea galbenă fixată în vârful nasului dvs. Pictați cu acest galben imaginar împrejurul literelor, apoi un rând întreg, în sens invers citirii. După aceea, colorați spațiile goale din interiorul literelor. Încheiați exercițiul, acoperindu-vă ochii cu palmele și "deconectându-vă" total. Stimulează acuitatea vederii și relaxează privirea.
7. Postura regală
Îmbunătățește alimentarea cu sânge și substanțe nutritive a creierului și ochilor. Imaginați-vă un cordon fixat pe punctul cel mai înalt al capului dvs., întinzându-se până la tavan. Îndreptați-vă pe direcția lui: împingeți partea posterioară a capului spre tavan, în vreme ce bărbia se apropie de stern. Umerii cad în voie și se destind. Capul pare să plutească și aveți o senzație de ușurare în ceafă. Mențineți poziția 3 minute.
E adevărat că...
...ochii se lenevesc, dacă purtăm ochelari?
Nu, dimpotrivă: purtând ochelarii potriviți, împiedicăm o depreciere în continuare a vederii sau măcar o facem să slăbească mai lent. Așadar, cine are nevoie de acest ajutor pentru ochi ar trebui să facă uz de el.
...morcovii le priesc ochilor?
Da. Chiar dacă tot veți avea nevoie de ochelari într-o bună zi, să nu uităm că morcovii conțin mult betacaroten, o provitamină A. Această substanță bioactivă (prezentă și în spanac, fenicul, cartofi dulci) este importantă pentru capacitatea ochiului de adaptare la întuneric. De asemenea, se pare că ar împiedica modificările degenerative ale retinei.
...cititul în semiobscuritate strică ochii?
Nu. Lumina slabă face ca imaginea care se formează să fie subexpusă, iar contrastul să nu fie destul de bun. De aceea, ochii obosesc mai repede și, fiindcă cititul presupune mai mult efort, este posibil să aveți dureri de cap. Însă aceasta n-are nimic de-a face cu o diminuare a capacității vizuale.
...lumina soarelui e foarte dăunătoare?
Afirmația este valabilă doar pentru zonele cu radiații ultraviolete puternice - respectiv pe litoral sau în munți, unde pentru protecția cristalinului, e indicat să purtați ochelari de soare, întotdeauna când ieșiți din casă.
...dacă vă jucați prea des uitându-vă cruciș, ochii vă rămân așa?
E o simplă poveste. Încă nu s-a înregistrat vreun caz de blocare a globilor oculari din cauza uitatului sașiu și a strâmbăturilor. Creierul comandă de fiecare dată revenirea ochilor în poziția normală. Însă cine suferă cu adevărat de strabism are un handicap sever și ar trebui să se adreseze unui oftalmolog.
Ochelarii speciali cu raster
Din Filipine până în Groenlanda, popoarele primitive și-au confecționat ochelari cu fante de privire, folosindu-se astfel de efectul fizic al diafragmei cu găuri. Astăzi, este un fapt dovedit că acești așa-numiți ochelari cu raster (sau stenopici) ajută la antrenarea ochilor într-o manieră naturală. Datorită micilor deschideri circulare, existente în câmpul vizual al ochelarilor de plastic, lumina este focalizată în fața globului ocular, cade pe mijlocul retinei și îmbunătățește adaptabilitatea cristalinului și a mușchilor. Iar creierul este obligat să ordoneze detaliile de imagine, dincolo de spațiile negre intermediare.
Avantaje: sunt antrenați și fortificați mușchii ochilor, sporește claritatea de profunzime, ca și focalizarea în vederea de aproape.