Floarea inimii curate
Încă din timpuri străvechi, în țările Orientului Îndepărtat, crizantema a fost venerată, fiind considerată un simbol solar, o floare cu puteri magice. În Japonia, imaginea sacră a crizantemei era un atribut strict imperial, putând fi reprezentată doar pe veșmintele alese, ale familiei imperiale. Muritorilor de rând le era interzis un asemenea privilegiu, iar cei care îndrăzneau să-și împodobească hainele cu această floare erau pedepsiți cu moartea. Astăzi, crizantema este reprezentată pe timbre și monede, Marele Ordin al Crizantemei fiind denumirea celei mai înalte distincții în stat. Toate acestea datorită faptului că istoria întemeierii statului japonez este legată de legenda crizantemei.
În urmă cu mii de ani, peste meleagurile Chinei domnea un împărat nemilos. De nimic în lume nu se temea el, decât de bătrânețe, și doar un singur gând îi chinuia mintea: cum să rămână pururi tânăr și să trăiască veșnic. Și iată că, într-o bună zi, îl chemă pe cel mai destoinic vraci și-i ordonă să-i prepare un leac care să-l ferească de bătrânețe, o poțiune care să-i ofere nemurirea. După ce a cercetat toate scrierile și după ce s-a consultat cu prea marii înțelepți ai Curții Imperiale, vraciul s-a înfățișat împăratului și i-a spus: "Prea puternice conducător, aș putea prepara un elixir al tinereții veșnice, dar pentru a-l obține, am nevoie de un ingredient rar: o floare foarte frumoasă, care crește doar la răsărit, pe tărâmul îndepărtatelor insule". "Voi ordona de îndată să ți se aducă această floare!", strigă împăratul bucuros. "O, dacă ar fi atât de simplu", oftă vraciul. "Secretul stă în faptul că floarea trebuie culeasă doar de un om cu inima curată, fără de păcate. Numai astfel planta își va oferi puterea sa miraculoasă de a tămădui bătrânețea". Zile în șir a stat și a chibzuit împăratul, care dintre supușii săi este atât de neprihănit. Știa că nici el, nici curtenii săi nu sunt destul de destoinici pentru a îndeplini o asemenea misiune. Atunci, a decis să trimită pe insulă trei sute de tineri și trei sute de fecioare. "Cu siguranță, printre ei există măcar unul cu inima curată", s-a gândit împăratul. Așa a și făcut: au încărcat mai multe corăbii cu cele necesare, au îmbarcat la bordul lor pe cei șase sute de tineri și i-au expediat, în frunte cu vraciul imperial, către insule, acolo unde astăzi se află Japonia. Au străbătut ei toate ostroavele, au cercetat hățișurile pădurilor, au scotocit munții și, când totul părea pierdut, au aflat, în sfârșit, ceea ce căutau. Pe un platou nu foarte înalt, au descoperit o pajiște unde, în lumina soarelui, străluceau mii de flori cu petale aurii. Florile erau atât de frumoase, încât tinerii nu se puteau opri din a le admira. "Nu știu dacă aceasta este floarea necesară pentru elixir, însă, fără îndoială, ea înveselește inima și întinerește sufletul!, și-a spus vraciul. Și, după ce a stat și a reflectat, cunoscând prea bine natura aprigă și înșelătoare a împăratului, și-a spus: "Desigur, împăratul va crede că eu și tovarășii mei de drum am fost primii care au testat elixirul și, după ce va primi poțiunea, ne va ucide pe toți!". Și atunci, au decis împreună să nu se mai întoarcă niciodată în țara lor. Au rămas să trăiască pe insule și au întemeiat un nou stat, Țara Soarelui Răsare. Nu se știe dacă vraciul a reușit să prepare poțiunea miraculoasă, dar crizantema a devenit floarea lor preferată, floarea-simbol a Japoniei.
Floarea tinereții veșnice
Începând cu luna septembrie, când zilele devin mai scurte decât nopțile, în grădini înflorește crizantema, cu petalele sale galbene ca aurul, albe ca neaua, portocalii ca soarele. Denumită și "regina toamnei", crizantema este singura floare care înflorește pentru o foarte lungă perioadă de timp, până chiar la primul îngheț. Petalele sale multicolore nu sunt doar neasemuit de frumoase, ci și foarte utile în tratarea diferitelor afecțiuni. Ele au un bogat conținut de minerale, potasiu, magneziu, seleniu, zinc, calciu, substanțe necesare funcționării normale a organismului, în special a sistemului nervos central. Petalele florii conțin și uleiuri esențiale, care întăresc sistemul imunitar și inhibă procesele evoluției bolii Parkinson. În medicina tradițională chineză, frunzele sunt folosite în combaterea migrenelor, iar florile uscate, pentru creșterea poftei de mâncare.
Uz intern
Consumul regulat de ceai din crizantemă ajută la menținerea calciului în organism, reglează funcțiile inimii și reduce nivelul de colesterol din sânge.
Tonic general, consolidarea sistemului nervos
Peste o mână de petale de crizantemă se toarnă jumătate de litru de apă clocotită. Recipientul se acoperă și se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Se poate îndulci cu miere, după gust. Acest ceai, băut seara, înainte de culcare, timp de două-trei săptămâni, normalizează starea generală, elimină durerile de cap și țiuitul urechilor, îmbunătățește vederea.
Consolidarea sistemului imunitar
Peste o cană de apă în clocot se adaugă o linguriță de petale zdrobite de crizantemă. Se fierbe timp de 8-10 minute, la o temperatură de 95 de grade, se trage de pe foc, se acoperă cu o farfurioară și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră. Se poate adăuga miere sau zahăr, după gust. În ceai se pot adăuga și câteva bobițe strivite de strugure. Se bea în mod regulat, câte o jumătate de cană, de două ori pe zi. Ceaiul are și proprietăți diuretice, fiind benefic în bolile de rinichi.
Detoxifierea organismului
Peste două căni de apă în clocot se toarnă o jumătate de linguriță de petale de crizantemă și o jumătate de linguriță de flori uscate de tei. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, se strecoară și se bea câte o jumătate de ceșcuță, de două ori pe zi.
Herpes
Peste o lingură de flori zdrobite de crizantemă se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 40 de minute și se bea câte un sfert de cană, de trei-patru ori pe zi, până la vindecarea completă.
Parodontoză
Peste o lingură de frunze tocate de crizantemă se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Recipientul se acoperă și se lasă la infuzat, de seara până dimineața. Se strecoară și se folosește în fiecare seară, pentru prevenirea parodontozei.
Tonifiant împotriva proceselor de îmbătrânire
Vin din crizantemă
Ingrediente: 60 de grame de flori de crizantemă galbenă sau albă, 600 de mililitri de vin alb, 90 de grame de zahăr rafinat.
Mod de preparare: Florile, proaspăt culese din grădină, se separă de tulpină și se așează într-un borcan. Deasupra se toarnă celelalte ingrediente. Se acoperă bine și se depozitează într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui, timp de 12 luni. După această perioadă, se strecoară, florile se aruncă și vinul se păstrează la rece, în cămară, în recipiente de sticlă, pentru încă maximum 12 luni.
Se bea cu prudență. Rația zilnică nu trebuie să depășească 90 de mililitri. Tratamentul se ține trei luni, se face o pauză de o lună și se poate relua.
Atenție! Vinul-medicament este contraindicat în cazurile de hipertensiune arterială, femeilor însărcinate și care alăptează, persoanelor cu disfuncționalități digestive sau insuficiență cardiacă.
Uz extern
Tulburări ale sistemului nervos
* O jumătate de ceașcă de petale de crizantemă se adaugă peste coaja rasă de la o lămâie. Se amestecă bine și se toarnă în apa de baie. Astfel de îmbăieri se fac zilnic, seara, înainte de culcare, timp de 10 minute.
* Peste o mână de muguri de crizantemă se toarnă două cești de apă clocotită și se lasă la infuzat pentru o jumătate de oră. Seara, înainte de culcare, se toarnă infuzia, cu tot cu muguri, în apa caldă, pregătită pentru îmbăiere. Asemenea băi se repetă o dată la două-trei zile. Durata băii este de aproximativ 20 de minute.
Boala Parkinson
Persoana care suferă de o astfel de boală trebuie ca, în fiecare zi, să frece între palme frunze de crizantemă, inhalând profund parfumul atrăgător. În paralel, pacientul trebuie să consume în mod regulat ceai de crizantemă, preparat astfel: peste o jumătate de litru de apă clocotită se adaugă petalele de la o crizantemă. Se lasă la infuzat o jumătate de oră și se bea după bunul plac. Urmând astfel tratamentul, în două-trei săptămâni, suferindul va deveni mai liniștit, iar după o lună și jumătate, tremurul mâinilor și al capului se va opri și țiuitul urechilor va dispărea.
Dureri de genunchi, lipsă de mobilitate
Peste două linguri de miere se adaugă o lingură cu vârf de petale de crizantemă mărunțite. Mixtura se amestecă foarte bine, se acoperă și se lasă până seara. Înainte de culcare, se ung zonele afectate și se bandajează cu un tifon. Tratamentul se ține până la ameliorare.
Poliartrită, artroză, reumatism
Peste o mână de petale de crizantemă mărunțite se adaugă o linguriță de ulei de floarea soarelui. Mixtura se aplică seara, înainte de culcare, bandajând zonele afectate cu un tifon.
Tensiune arterială
* Peste două crizanteme cu flori, frunze și tulpini, bine mărunțite, se adaugă cinci linguri de miere. Se amestecă și se lasă într-un loc răcoros, timp de trei-patru zile. Mixtura se aplică pe încheieturile mâinilor, se înfășoară cu hârtie cerată și se fixează cu un bandaj din tifon, de seara până dimineața.
* Împotriva durerilor de cap și a vertijurilor, în aceeași mixtură se poate adăuga o linguriță de whisky. Tâmplele se masează cu această pastă, timp de zece minute, apoi se clătește fața.
Tuberculoză pulmonară, bronșită cronică
* La un litru de apă ce fierbe se adaugă două-trei flori întregi de crizantemă. Se dă într-un clocot și fiertura se lasă la infuzat, de seara până dimineața. În această soluție, seara, înainte de culcare, se îmbibă un prosop sau o bucată de pânză groasă și se aplică pe piept. Pe deasupra, se îmbracă o pijama groasă. După o săptămână de la începerea tratamentului, se vor observa rezultate pozitive.
* Peste așternut se presară petale de crizantemă. Somnul într-un asemenea pat va fi foarte plăcut și benefic.
* O mână de petale de crizantemă se amestecă cu două linguri cu miere de albine. Mixtura se toarnă în cada pregătită pentru îmbăiere, în apă caldă. Se fac băi aromate, de două-trei ori pe săptămână, timp de 10-15 minute. După îmbăiere, se îmbracă o pijama groasă, flaușată. Durata tratamentului este de două săptămâni.
Guturai puternic, anosmie (pierderea mirosului)
O lingură de petale de crizantemă bine tocate se amestecă cu o linguriță de ulei de măsline. Pasta obținută se plasează la rădăcina nasului și sub nări și se acoperă cu un plasture. Se lasă până dimineața, când se înlătură și se clătește bine cu apă călduță, în care a stat o floare de crizantemă. Tratamentul durează până la dispariția simptomelor.
Rețetă culinară
Salată energizantă din crizanteme și fructe
Ingrediente: o mână de petale de crizantemă, un măr, o pară, o mandarină, o lingură de miere, zeama de la o jumătate de lămâie. Peste petalele de crizantemă și fructele tăiate se adaugă mierea și zeama de lămâie. Se amestecă și se consumă dimineața.