Opiniile cititorilor: "Vom mânca cianură pe pâine"

Cititor Formula AS
Stimată doamnă Sânziana Pop,

Vă sugerez ca în cam­pania dedicată salvării Ro­șiei Montane să insistați pe lacul cu cianuri, cu o supra­față de peste 500 km pătrați, cu peste 250.000 tone de praf cia­nurat (40 de tone de cianuri pe zi, în 16 ani, apro­ximativ 250.000 tone de cianuri). Aceste cianuri vor fi o pulbere uscată, care va fi spulberată de majoritatea vânturilor din vest spre est, și, în patru-cinci ore, toată România va fi cianurată. Tot solul țării va fi cianurat, vom mânca cia­nură pe pâine. Se lamentează lumea acum pentru 250 de locuri de mun­că de la Roșia Montană, dar de ce nu strigă nimeni pentru cele două milioane de locuri de muncă pierdute în 20 de ani, în toată țara?
Insistați pe cianurarea întregii țări, ce este mai im­por­tant, două sute de locuri de muncă sau sănătatea și viața a 20 de milioane de oameni?
Cu stimă,
ION PESCARU

"Adunați toate articolele din revistă într-un dosar"

Urmăresc cu încredere, de mulți ani, campania "For­mula AS" pe tema proiectului de la Roșia Montană și am sperat cumva, în tot acest timp, să se întâmple ce se în­tâmplă astăzi pe străzile marilor orașe. Mă întreb dacă nu ar fi o opțiune utilă ca un dosar cuprinzând toate arti­co­lele publicate în revistă de-a lungul anilor să fie pus la dispoziția politicienilor care vor vota curând. Un astfel de material ar putea deschide, undeva, o poartă către înțelegerea universului simbolic și a istoriei subtile în care se înscriu protestele de azi.
Cu stimă,
IOANA CÎRSTOCEA

"În Canada se cheltuiesc peste 1,5 miliarde dolari pe an pentru a opri expansiunea cianurilor"

Trăiesc într-o zonă a Canadei unde cheltuim peste 1,5 miliarde dolari în fiecare an, ca să oprim expansiunea ar­se­nicului și a cianurilor rezultate din exploatarea, vreme de 50 de ani, a minelor de aur din zonă. Știți care este sin­gura metodă de a stopa propagarea cianurii în pânza de apă freatică? Păi, să vă spun eu, pentru că sunt impli­cat în acest proiect. Se folosește tehnologia de crioge­ni­zare a solului, pe zeci de kilometri pătrați. Pur și simplu, s-au săpat puțuri de 500 metri adâncime pe toată supra­fața și s-au instalat mașini criogenice, care mențin tempe­ratura solului sub zero grade. Vă rog să rețineți că nu există soluții la ora actuală de "decontaminare" a zonelor afectate. Tot ce putem face este să înghețăm solul, pentru a împiedica arsenicul și cianurile să se infiltreze adânc, în pânza de apă freatică. Costă enorm și deocamdată nu există alte soluții, deși cei în domeniu caută soluții de 10 ani. Nimănui nu-i convine să arunce 1,5 miliarde dolari în fiecare an pentru a "izola" porcăriile făcute de minele aurifere. Dar nu avem altă soluție.
Sent for my heart!
C. GEORGESCU

"România, groapa de gunoi a străinilor"

Sunt un cititor statornic al publicației dvs. Apreciez "Formula AS" ca un mijloc important de informare și edu­care a poporului român, atât prin bogăția tematicii, cât și prin ținuta articolelor publicate. Felicit din toată inima conducerea revistei, precum și întregul colectiv al redacției, pentru tot ce faceți. Sunt profund mișcat de pa­triotismul care răzbate din multe articole publicate în paginile acestei reviste (urmele dacilor în lume, Roșia Montană, gazele de șist etc.). Consider Roșia Montană ca un Ierusalim al culturii românești (zonă puțin cercetată și valorificată în interesul istoriei neamului românesc). Rea­lizarea acestui catastrofal proiect ar continua trans­for­marea României în groapa de gunoi a străinilor.
IONEL DRAGOSLOVEANU

"Referendum național!"

Bună ziua,
Vă apreciez pentru modul cum tratați subiectul Roșia Montană. Articolele dvs. au ecou, de aceea v-aș ruga să insistați asupra uneia din revendicările străzii: Referen­dum național! E dreptul întregii țări să decidă, nu doar al celor câteva sute care s-au compromis. Dacă au curaj, să ne dea această șansă.
Cu stimă,
ADELA BRÂNZAN