Cele mai cunoscute terapii naturiste contra bolilor toamnei

Gilda Fildan
- Ca să traversați sănătoși sezonul rece, specialiștii în fitoterapie, medicină clasică și orientală vă oferă cele mai bune sfaturi, desprinse din practica lor -

În fiecare an, se abate asupra noastră valul de vi­roze. Pe unii îi lovește fără greș, pe alții a­proa­­pe niciodată. Gene bune sau pură întâm­plare? Nici una, nici alta. Faptul că rămânem sau nu sănătoși depinde de cât de bine este pregătit sistemul imunitar să respingă atacurile în serie ale virușilor. Firește, el se confruntă cu germenii patogeni în tot cursul anului. Ei plutesc în aer, ni se așează pe piele după ce am dat mâna cu cineva, ori sunt ingerați odată cu alimentele. Nici nu-i băgăm în seamă, câtă vreme apărarea naturală a organismului nostru funcționează fără probleme.
Toamna și iarna, riscul unei contaminări și îm­bol­năviri crește, deoarece stăm în spații închise și încăl­zite, de regulă, împreună cu multe alte persoane. A­tunci virușii și bacteriile se fi­xează în mucoasa na­zală și farin­giană, provocând inflamații locale. Simp­tomele tipice de viroză, cum sunt guturaiul, tusea și du­rerile în gât, le puteți trata singuri, însă pen­tru o gripă ar fi in­di­cat să vă pre­zentați la medic (vezi tabelul de mai jos).
O autoapărare puternică trebuie să poată trimite în sânge suficiente celule imunitare în momentul când e nevoie de ele. Aceasta este posibil doar cu condiția să avem o floră intestinală sănătoasă, căci 70% din siste­mul nostru imunitar se află în intestin: principalele trupe auxiliare, compuse din bacterii speciale. Când acest microunivers se dezorganizează, apărarea noas­tră devine fragilă.
Nu întotdeauna depinde numai de noi în ce formă fizică ne găsim. Stresul sau necazurile, de pildă, ne fac mai vulnerabili la viroze (și gripe). De aceea, specia­liștii vă oferă sugestii nu doar pentru prevenirea bolii, ci și pentru tratarea ei.

MEDICINA ANTROPOZOFICĂ

* Principiul terapeutic
"Noi privim omul ca o unitate, for­mată din trup, minte și suflet", spunea Rudolf Steiner, întemeietorul filosofiei și medicinei antropozofice. "Omul sănătos trăiește într-un echilibru interior stabil. El dispune de un sistem imunitar intact, care îl apără de boli". Însă în sezonul rece, asaltul virușilor și al bacteriilor se in­ten­sifică, de aceea este nevoie de o protecție supli­men­tară.

* Măsuri de prevenire
"Toamna, faceți schimbări în alimentația dvs.", ne propun specialiștii metodei. "Mâncați mai puțini car­bohidrați, fiindcă excesul de zahăr inflamează intesti­nul, slăbind sistemul imunitar". Pentru întărirea capa­cității de autoapărare, se recomandă o cură de patru săp­tămâni cu un suc de culoare închisă, de exemplu de fructe de soc. Merele ajută de ase­menea la conso­lidarea imunității, iar toamna e toc­mai vre­mea lor. Mân­cați-le calde, făcute compot, cu tot cu coajă și sâm­buri, fiindcă aces­tea con­țin substanțe acti­ve prețioa­se. Deși gră­simile au în prezent o reputație proastă, suntem îndemnați să mân­căm mai multe grăsimi, mai ales dacă avem frisoane. Frisoanele sunt sem­nul unei tulbu­rări. Fiți însă atenți la calitatea gră­similor, de pildă, preferați lac­tatele bio și uleiurile presate la rece. Ele conțin mulți acizi grași nesaturați.

* De folos în faza acută
Când se declanșează o viroză, organismul reacțio­nează adesea cu febră. N-o combateți imediat. Impor­tant este repausul la pat, pentru a odihni corpul.
Dureri în membre. Când sunt provocate de gripă, vă poate ajuta o baie caldă.
Guturai. Încercați o cataplasmă cu hrean. Se în­trebuințează dischete dema­chiante, pe care se întinde un strat de smântână amestecată cu hrean ras. Aplica­ți-le lângă nări și la rădăcina nasului, de două ori pe zi, câte cinci minute.
Dureri în gât. Faceți gargară cu tinctură de propolis. * De la farmacia Apifarm se poate procura o soluție pentru ba­dijonaj în gât cu propolis și lăptișor de matcă. * O ameliorare sigură se obține și cu reme­diul homeopatic Apis-Belladonna cum Mercurio, câte 10 granule din două în două ore.
Răgușeală. Scăpați de ea făcând gar­gară alternativ cu flori de sânziene și o linguriță de bicarbonat dizolvat în apă cât mai caldă. Și cruțați-vă neapărat vocea - nu vorbiți, nici nu șoptiți măcar.
Tuse. Comprese calde cu ulei de lavandă pe piept și sirop de pătla­gină de la farmacie. * Beți zeamă de lămâie fierbinte cu miere (acționează și contra durerilor în gât).

MEDICINA AYURVEDICĂ

* Principiul terapeutic
Această metodă de tratament de tip holistic este originară din India. Denumirea ei se compune din cuvintele "ayus" (viață) și "veda" (înțelepciune). Ayur­veda este arta de a trăi sănătos și de a vindeca bolile prin procedee blânde. Se pornește de la premisa că fie­care om este parțial răspunzător pentru starea lui de sănătate, de exemplu, prin felul cum se hrănește. Ayur­veda consideră valabil principiul potrivit căruia virușii și bacteriile se pot înmulți în corp numai atunci când el este suprasolicitat de "ama", prin aceasta înțele­gându-se propriile reziduuri metabolice, ca și toxinele preluate din mediu, de exemplu, aditivii alimentari.

* Măsuri de prevenire
Când vorbim de evitarea virozelor în sezonul rece, trebuie subliniat rolul important care îi revine alimen­tației. Adică: "Să mâncăm cât mai multe legume proas­păt fierte și cereale, ca și fructe coapte natural, la soa­re", ne îndeamnă specialiștii. Și mai puține lactate de tipul brânzeturilor fermentate, iaurtului și al brânzei de vaci, de la care ar fi bine să ne abținem cu totul, mai ales seara. Aceste alimente formează depuneri de pro­teine și produc o cantitate ma­re de mucus - terenul ideal pentru germenii pato­geni. Mâncați numai atunci când vă este cu adevărat foa­me și opriți-vă dacă a apărut senzația de sațietate. Renun­țați la gustările dintre mese. Astfel, mâncarea va fi dige­rată optim, fără a da naștere la "ama".

* De folos în faza acută
Ca regulă generală: Beți, pe toată durata zilei, cât mai multă apă, pe care ați fiert-o zece minute. Ajută ca "ama" să fie eliminată.
Guturai. Instilații na­zale, din oră în oră, cu ulei de susan încălzit (vezi re­țeta mai jos), pentru a îm­pie­dica înmulțirea viruși­lor. * Timp de două zile, mân­cați numai legume și fructe. Legumele să fie fierte înăbușit, fără gră­sime, și asezonate cu con­dimente iuți, ca se­min­țele de muștar sau ghimbirul. * În cursul zilei, beți ceai de ghimbir, pregătit în felul următor: se toarnă 0,5 l apă clocotită peste 7 rondele de ghimbir, se infuzează 10 minute, apoi se strecoară. Ghimbirul are un efect anti­inflamator.

Rețetă
Ulei de susan încălzit
Mod de preparare: turnați într-o caserolă 200 ml ulei de susan, adăugați-i două picături de apă și în­fierbântați-l, până când observați că apa se evaporă. Uleiul astfel încălzit și apoi lăsat să se răcească va intra mai bine în piele.

Tuse. Aceeași dietă ca mai sus. Amestecați uleiul de susan încălzit cu sare marină și aplicați-l pe coșul pieptu­lui.
Răgușeală. Faceți gar­gară cu apă de curcuma. O preparați amestecând o lin­guriță de pulbere de curcu­ma într-o cană cu apă clocotită.
Dureri în membre. Faceți o fiertură groasă dintr-o lingură de orez basmati și 200 ml apă, condi­mentați-o cu ghimbir și curcuma.

MEDICINA TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ

* Principiul terapeutic
Medicina chineză nu face o delimitare între trup și suflet, ci se caracterizează, și ea, printr-o orientare ho­listică. Sănătatea este asigurată de un flux continuu al energiei vitale Qi. Când intervin blocaje, ne îm­bol­năvim.

* Măsuri de prevenire
Medicina tradițională chineză are în vedere, în pri­mul rând, evitarea îmbolnăvirii. Viroza este provocată de germeni care au învins în lupta cu mecanismele de autoapărare ale organismului. De aceea, sunt impor­tante două lucruri: eliminarea rapidă a virușilor, prin intestin și rinichi, precum și fortificarea sistemului imunitar cu ajutorul alimentației. Aceasta înseamnă: să ne aprovizionăm zilnic cu vitamina C, din fructe și ardei grași, de asemenea, să ne asigurăm un aport de principii amare, pe care le găsim de pildă în andive, anghinare sau rucola. Acestea stimulează digestia, ast­fel încât germenii sunt evacuați mai repede. Toto­dată, în perioada virozelor, aveți grijă să dormiți îndeajuns: cinci ore de somn nu fac decât să ne amăgească obo­seala. Pe timp de iarnă, organismul necesită aproxi­mativ opt ore de odihnă nocturnă, pentru a avea po­si­bilitatea să pro­ducă o cantitate îndestulătoare de se­rotonină - un neurotransmițător ce creează bună dis­poziție. Iar a­ceasta este și ea o pavăză împotriva vi­rozelor.

* De folos în faza acută
Toate sfaturile referitoare la prevenție sunt valabile și după declanșarea unei viroze sau gripe. Pe lângă aceasta, luați zilnic fibre (de exemplu, din cereale in­tegrale sau din produsele de panificație pe bază de făi­nă integrală), stimulând astfel digestia.
Guturai. Inhalații cu plante ca mușețelul sau nal­ba-mare. Lavajul nărilor cu o soluție salină.
Dureri în gât. Laptele cu ceapă este un remediu de excep­ție împotriva durerilor de gât. Se toacă foarte mărunt o ceapă po­trivită ca mărime și se ames­tecă cu 100 ml lapte (preferabil de ca­pră). Laptele are proprietăți cal­mante, iar ceapa are proprie­tăți antibacteriene. În plus, acest leac aduce și un aport important de vitamina C.
Tuse. O căpățână de usturoi (de cca 60 g) se stri­vește și se ține în apă 10 ore. Se strecoară și în apa de usturoi se adau­gă o lingură de zahăr. Se iau, de 3 ori pe zi, înainte de mese, câte 3 lingurițe de apă de ustu­roi. Copiilor sub 5 ani li se va administra câte o lingu­riță și jumătate. În caz de tuse convulsivă, dozele de mai sus vor fi administrate la fiecare 2 ore.

TRATAMENTE NATURISTE PRACTICATE DE FITOTERAPEUȚII ELVEȚIENI

* Principiul terapeutic
Majoritatea terapeuților și a medicilor care între­buințează tratamente naturiste combină fitoterapia cu procedurile manuale. Un tratament cu mijloace natu­rale este aproape întotdeauna suficient pentru a învinge repede boala.

* Măsuri de prevenire
Un mod de viață sănătos rezolvă pe jumătate pro­ble­ma, afirmă terapeuta Maria Lohmann din Zürich. Deci, cât mai puțin tutun și alcool, un meniu divers și echilibrat, zilnic mișcare, și 7-8 ore de somn. Pentru cazul când v-a prins deja vi­roza, se recomandă o li­coare puternic condimen­tată.
Rețeta: puneți o lingu­riță de ghimbir proaspăt ras în­tr-o cană de apă, încăl­ziți-o până dă în clocot, apoi fier­beți-o 5 minute la foc mic. Ca să realizați un efect și mai bun, adăugați puțină scorți­șoa­ră. Lăsați fiertura să se răcească, amestecați în ea un strop de zeamă de lămâie și îndul­ciți-o cu miere. Beți trei căni în cursul zilei, ultima chiar înainte de a merge la cul­care. Așa veți elimina vi­rușii, transpirând peste noap­te, iar în dimineața ur­mă­toare, vă veți trezi vin­decați. Același rezultat se obține, adesea, și cu o baie la picioare, crescând treptat temperatura apei, de­oa­rece picioarele și zona fa­ringo-nazală au o conexiune reflexogenă: încălzirea picioa­relor activează circulația locală la nivelul nasului și al cavității bucale, prin mucoasele cărora pătrund în or­ga­nism cei mai mulți viruși. Fluxul sanguin îmbu­nă­tățit transportă un număr sporit de celule imunitare acolo unde se simte nevoia de ele.
Rețeta: țineți picioarele într-un lighean cu apă încălzită la 35°C și turnați din când în când apă fier­binte, până ajungeți la 40°C. Baia durează 10 minute, după care ștergeți picioarele cu prosopul și vă puneți o pereche de șosete groase.

* De folos în faza acută
Regula de aur: nu pierdeți vremea așteptând, ci ac­ționați din pripă.
Dureri în gât. "Faceți gargară, de mai multe ori pe zi, cu suc de coacăze negre, pe care apoi îl pu­teți înghiți", recomandă terapeuta. Sucul conține nu­meroase substanțe secundare cu acțiune antivirală.
Tuse. Când bronhiile sunt încărcate cu mucus, ne vin în ajutor inhalațiile cu sare marină. Dizolvați o lingură de sare marină într-un litru de apă fierbinte și inspirați aburii timp de 10 minute. Pentru a întări efectul, puneți peste zi apă și sare marină într-o lampă de aromaterapie.
Luați imediat medicamentul homeopatic Oscilo­coccinum, trei doze pe zi, conform prospectului. Blo­chează rapid răceala.
Dureri în membre. Soluția va fi medicamen­tul homeopatic Ferrum phosphoricum. Deseori e de ajuns o singură administrare.
Tulburări de somn. Numeroși pa­cienți cu viroză nu mai reușesc să aibă un somn odihnitor. O baie la picioare cu muștar face minuni în privința asta. Presărați o lin­gură de făină de muștar în doi litri de apă caldă, țineți picioarele în lighean 10 minute, ștergeți-le cu prosopul și băgați-vă imediat în pat.

Supa de pui: mit sau adevăr?
Bunica avea dreptate. Supa de pui ne face bine, când suntem gripați. Valoarea ei terapeutică se datorează în primul rând unor proteine cu efect antiinflamator, iar apoi zincului, care activează sistemul imunitar. Important: puiul din care pre­parați supa trebuie să fie de casă. Îi puteți adăuga orice legume vă plac.

MEDICINA CLASICĂ

* Principiul terapeutic
Spre deosebire de viziunea holistică a medicinei ex­­trem-orientale, medicina clasică se axează pe simp­tomele diverselor afecțiuni. Așadar, preocuparea ei prioritară nu este prevenirea bolilor, ci tratarea lor.

* Măsuri de prevenire
Regula numărul unu: spălați-vă pe mâini cât mai des cu putință. * Faceți zilnic plimbări, indiferent de starea vremii. * Beți sucuri de citrice, preparate în casă. * Faceți gargară o zi cu bicarbonat (un vârf de cuțit), o zi cu bitter din plante (o linguriță), o zi cu suc de lămâie diluat cu apă fierbinte.

* De folos în faza acută
La prima senzație de usturime în gât, mai nou se recomandă tablete de zinc, înghițite cu jumătate de oră înainte de masă. Doza zilnică: aproximativ 20 mg.
Dureri în gât. Puteți a­vea încredere într-un leac bă­besc, cataplasma rece cu brânză de vaci grasă. Aplicați-o pentru 30 de minute. Copiii n-o agre­ea­ză, ei preferă o înghețată. La o amigdalită purulentă, care este o infecție bacteriană, va tre­bui să luați, totuși, anti­bio­tice.
Răgușeală. Probați ar­ma secretă a cântăreților: pre­pa­ratul Laryngsan (de la farma­cie). Și în nici un caz n-aveți voie să șoptiți.
Tuse. În primele zile, un antitusiv va asigura nopți liniș­tite bolnavilor chinuiți de o tuse iritativă. Dacă în câteva zile se formează mucus, se poate trece la administrarea unui expec­torant, de exemplu, Mu­co­sol­van, sau la tinctura de lichen de piatră.
Febră și altele. În cazul când la viroză s-au adăugat o febră moderată, cefalee și dureri în membre, medicii recomandă paracetamol, vitamina C și repaus la pat.

Erori referitoare la viroze și gripă

* Luați antibiotice - Inutil, deoarece antibioticele atacă membranele celulare, iar virușii nu au așa ceva. Antibioticele sunt eficiente numai în infecțiile bacte­riene, cum ar fi cele ale căilor urinare.
* Suflați nasul energic - Presiunea împinge de fapt germenii patogeni în sinusuri, unde ei pot declanșa o infecție. E mai bine să apăsați prudent nările cu ba­tista, cel mult să expirați mai în forță.
* Beți ceai cu rom - Un strop de tărie nu dău­nează cine știe ce. În general însă, alcoolul slăbește sistemul imunitar și, în plus, obosește ficatul.
* Frigul e de vină - Doar indirect: temperatura foarte scăzută face să se contracte vasele de sânge în zonele "marginale" ale corpului (mucoase, labele pi­cioa­relor). În consecință, acolo va circula o cantitate mai mică de sânge, deci vor fi prezente mai puține ce­lule imunitare, al căror rol este tocmai acela de a dis­truge imediat intrușii dăunători, în acest caz virușii.
* Vaccinul antigripal ajută - Fals. Virușii sunt mereu alții și realizează mutații prea rapide pentru a permite prepararea unui ser într-adevăr eficient.