Răspuns pentru MONICA VASILE - Galați, F. AS 1085: "Caut tratament pentru tumoră de colon descendent"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Cele mai multe cancere gastro-intestinale se pro­duc la nivelul colonului și rectului, seg­mente anato­mice unde reziduurile ali­mentare se deplasează mai lent și toxi­nele persistă mai mult timp. Cu toate aces­tea, când cancerul colorectal este detectat și tratat într-un stadiu incipient, șansele de vindecare sunt destul de mari. Din păcate, multe persoane nu ape­lează la ajutorul medical de spe­cia­litate, chiar și atunci când se produc semne evidente de avertizare, cum sunt sângerarea rectală, modificările tranzitului intestinal, pierderea ponderală neexplicată, durerea abdominală persistentă etc. De aceea, este recomandabil ca per­soa­nele care acuză astfel de semne și simptome să ia în calcul efec­tuarea de teste diagnostice edificatoare, cum sunt co­lonoscopia, sigmoidoscopia, testul pentru de­pis­tarea hemoragiilor oculte, care pot identifica neo­plas­mul colorectal incipient sau polipii (adenoamele), poten­țiali cauzatori de cancer. În acest context, trebuie știut că, în ultimii 20 de ani, rata de mortalității pentru can­cerul colorectal a scăzut, tocmai da­torită aplicării pe scară largă a screening-ului și a îndepărtării polipilor depistați prin interme­diul colonoscopiei.
Referitor la cazul dvs., tratamentul chi­rurgical efec­tuat (rezecție colică seg­men­tară de unghi splenic) a fost, cu sigu­ranță, cea mai bună abordare terapeutică, ținând cont de faptul că, în aproximativ 50% din cazuri, tratamentul chirurgical poate vin­de­ca această formă de cancer. To­tuși, chiar da­că segmentul colonic afec­­­tat a fost reze­cat, trebuie avut în vedere că în cazul per­soan­elor cu risc cres­cut de recu­rență (reci­divă) a cance­rului colo­rectal sau în cazul celor al căror cancer a metastazat la țesutul din jur ori la ganglionii limfatici din veci­nătate, chimioterapia este recomandată, fie îna­inte, fie după intervenția chirurgicală. Me­dicamente cum sunt 5 fluorouracilul, levamisolul sau leucovorinul pot re­duce posibilitatea de recurență tumorală, cres­când, totodată, rata de supraviețuire în rândul indivi­zilor al căror cancer s-a extins și la nivelul ganglionilor limfatici din vecinătate.
În altă ordine de idei, trebuie să se înțeleagă că, frec­vența cancerului de colon este mai crescută la pa­cienții la care predomină regimurile alimentare sărace în fibre. Modificările de floră intestinală, constipația, la persoanele cu alimentație concentrată și săracă în fibre, sunt factori care trebuie luați în seamă în carci­no­­geneza colonului. Altfel spus, riscul de cancer co­lorectal, dar și de recidivă a acestuia, este mai mare în rândul indivizilor care consumă multe grăsimi animale și cantități reduse de fructe și legume proaspete, dar și la persoanele care fumează, consumă cantități mari de alcool și sunt inactive din punct de vedere fizic. Așa stând lucrurile, tratamentul naturist al cancerului de colon și prevenirea recidivei sale vizează aducerea la normal a digestiei și a proceselor de eliminare, factori cheie pentru stagnarea înmulțirii celulelor maligne și împiedicarea apariției metastazei. În acest tip de trata­ment, prioritățile sunt reprezentate de dezintoxicarea organismului, schimbarea regimului alimentar și com­ba­terea sedentarismului. Sigur, strate­gia luptei anti­cancer presupune și abordarea altor factori terapeutici esențiali, cum sunt obținerea și menținerea unui sistem imunitar competent, echilibrarea (alcalinizarea) pH-ului din organism sau aportul constant de minerale, agenți antiinflamatori și antioxidanți naturali.
Despre toate acestea, însă, putem vorbi în particu­lar, ținând cont de specificitatea fiecărui caz în parte.
Să auzim numai de bine!

Dr. Li LuoXi -specialist în medicină tradițională chineză - București, tel. 021/210.41.64, 0766/56.46.69

"Sunt obosită cronic și am probleme de exprimare"
(Răspuns pentru ANDA, F. AS 890)


Oboseala este o stare de slăbiciune generală, cau­zată de un efort fizic sau intelectual intens. Însă obo­sea­la persistentă, care nu are legătură cu activitățile noas­tre de moment și care devine constantă este un motiv de alarmare și necesită multă atenție.
Există persoane pentru care senzația de epuizare și lipsa energiei se poate manifesta pe o perioadă înde­lun­gată. După cum știm, organismele noastre sunt di­fe­rite, iar simptomele oboselii se pot prezenta cu o inten­sitate diferită de la o persoană la alta. Există numeroase remedii naturiste împotriva oboselii, însă în medicina tradițională chineză se folosesc câteva metode de îmbunătățire a stării generale a organis­mului. Unele dintre aceste metode au un rol esențial în funcționarea organismului uman și privesc aspecte ca: modul de a gândi al individului, modul în care acesta își îngrijește organismul și mai ales modul în care este utilizată și stimulată energia Qi.
În situația în care suferiți de oboseală cronică este bine să păstrați un program strict pentru orele de cul­care și trezire. Pentru aceasta, este bine să nu dormim nici prea mult timp, nici prea puțin. Avem nevoie de un program echilibrat în orice facem, iar somnul nu se aba­­te de la această regulă. De asemenea, alimentația noastră trebuie să fie adecvată stilului de viață pe care îl avem și nu trebuie să uităm ca mesele noastre zilnice să conțină alimente bogate în vitamine și minerale. Micul dejun este foarte important, însă nu consumați prăjeli, în general.
Munca și activitatea noastră pot avea și ele un im­pact puternic asupra organismului. Aveți grijă să vă planificați din timp orele de lucru și nu uitați de orele de odihnă. Uneori, o plimbare timp de 20 minute, sea­ra, ajută la eliberarea stresului și revigorează organis­mul după o zi solicitantă. Încercați să faceți acest lucru zilnic.
După o perioadă plină de activitate, efort sau stres încercați să vă oferiți un premiu, care va fi o metodă de a vă destinde și de a vă ocupa de corpul dvs. Ședințele de masaj, presopunctură, ventuzele sau acu­punctura ajută la îmbunătățirea generală a stării organis­mu­lui după o perioadă de epuizare fizi­că sau psihică.
Remedii tradiționale chinezești
* Mâncați banane fierte: o banană decojită și tăiată în felii se fierbe împreună cu o cană de apă. Se dă în clocot și se lasă la foc mic, circa 5 minute. Mâncați în fiecare zi.
* Lapte cu ghimbir - fier­beți 2 minute, la foc mic, 150 ml lapte, cu o felie de ghimbir, la micul dejun.
* Supă de găină cu ginseng. Un pui, 20 g ginseng, 20 g goji, 5 curmale, 100 g morcov. Se pre­pară supa cu aceste ingrediente, după gust.
* Beți o fiolă pe zi de gin­seng cu fagure de miere. Se gă­sește în farmacii sau plafar, sub denumirea de JING­SENG FENG WANG JIANG.
* Ungeți-vă tâmplele cu ulei verde chinezesc. Mi­ro­sul lui vă va ajuta la înlăturarea senzației de obo­seală.
Produse chinezești pentru tratarea oboselii
* Dacă oboseala este însoțită de nervozitate, in­som­nie, depresie, încercați produsul Xiao Tao Wan.
* Dacă oboseala este însoțită de slăbiciune la ni­velul genunchilor, aversiune față de frig, luați produsul Jin Gui Shen Qi Wan.
* Dacă oboseala este însoțită de lipsa poftei de mâncare, diaree și somnolență, luați produsul Shi Quan Da Bu Wan.
* Dacă oboseala înseamnă că nu dormiți bine, visați urât, transpirații, nu aveți poftă de mâncare, diaree, luați Gui Pi Wan.
Terapii chinezești pentru tratarea oboselii
* Acupunctura.
* Reflexoterapia.

* Ventuzele. Aplicate în zona spatelui, acestea acțio­nează asupra unor puncte speciale. Se pun de la 6 până la 8 ventuze, 10-15 minute, o dată pe săptămână.
* Plasture pentru energie. Acesta este pus în zona buricului. El acționează asupra unui punct special. Se ține permanent, în fiecare zi.
* Seara, înainte de culcare, puneți picioarele în apă fierbinte, timp de jumătate de oră.

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Caut tratament pentru poliartrită reumatoidă"
(Răspuns pentru E. ISBĂȘOIU - Câmpulung, F. AS 1051)


Artrita reumatoidă este considerată o boală auto­imu­nă, în care sistemul imunitar atacă propriul trup sau părți ale sale. Cel mai des afectată este zona articu­lară. Însă poate fi afectat plămânul, pleura, peri­cardul (învelișul inimii), sclera (membrana oculară) și pielea. Denumirea "artrită reumatoidă" acoperă o serie de tulburări și nu este consi­derată o singură boală. Ma­nifestările sunt diverse, dar cel mai des întâlnite sunt durerile articulare, de regulă dimineața, însoțite de o înțepenire ce se ameliorează ușor, la mișcare. De ase­menea, pot fi prezente umflă­turi și roșeața articula­țiilor, febră, oboseală, pierderea în greutate. Mai întâi sunt afectate articulațiile mici, mai ales cele ale oaselor mici de la mâini și picioare.
Trebuie făcută o distincție între artrita reumatoidă și artrita cu depuneri de uree (gută) și osteoartrită (așa-numitele gonartroze și coxartroze), căci prognos­ticul și tratamentele diferă.
Artrita reumatoidă afectează aproximativ 1% din popu­lație, având un vârf de manifestare între 35-50 ani. Ea este mai frecvent întâlnită la femei (aproxi­mativ de 3 ori mai mult decât la bărbați), la fumători, la rudele de sânge ale celor afectați, fiind diminuată în timpul sarcinii și la femeile care folosesc contraceptive orale.
O cauză anume a bolii nu a fost încă elucidată, însă stresul, factorii hormonali, genetici și de mediu (în special fumatul) au fost implicați.
Din punct de vedere naturist, artrita reumatoidă se poate datora unei tulburări a intestinului gros ener­getic, unde ar putea să se afle cauza multor altor boli inflamatorii și autoimune. În plus, la nivelul articula­țiilor este un blocaj energetic ce duce la dureri. Acestea fiind spuse, abordările naturiste ar putea fi:
* Dieta - este foarte importantă. Trebuie renunțat la prăjeli, la zaharurile rafinate și alimentele procesate, care produc fermentație în intestin, produc "căldură", care se transformă în inflamația articulațiilor. Alimen­tele recomandate includ nucile, legumele verzi, uleiul de măsline, uleiul de pește, produsele din soia. Atenție, folosirea uleiurilor de pește poate crește riscul sân­gerării la oamenii care folosesc anticoagulante!
* Exercițiile fizice. Deși durerea este un impedi­ment, este necesară practicarea acestor exerciții. Ele trebuie să fie cât se poate de blânde, pentru a nu depăși limitele toleranței individuale. Înotul este excelent, pen­tru că elimină stresul greutății care apasă pe arti­culații.
* Fumatul - trebuie oprit. Fumătorii au un risc de 3 ori mai mare decât nefumătorii de a suferi de artrită reumatoidă.
* Plante medicinale - folosiți varză albă sau coajă de cartofi aplicate local, ajută la puseurile acute.
* Stresul - ar fi bine să găsiți timpul necesar pen­tru a face lucruri care vă rela­xează și vă fac plăcere (plimbare, ascultat muzică etc.), pentru a reduce reac­țiile negative pe care le producem în corp ca răspuns la stresul cotidian.
* Homeopatie - este foarte utilă în tratamentul artritei reumatoide. În stadiul acut, Arnica montana, Rhus toxicoden­dron, Ruta graveolensis sunt recoman­date. Însă medi­camente constituționale, individua­li­zate, sunt ideale.
* Acupunctură - reechilibrează organismul ener­getic. Deblochează canalele blocate, ceea ce elimină durerile. Cele mai utile puncte sunt pe meridianele Intestin Gros, Plămân, Ficat, Vezică urinară, Vezică biliară.
* Masaje - făcute ușor, cu cremă de arnică, ghea­ra-mâței (Uncaria tomentosa), gheara-diavolului (Har­pagophytum procumbens) - sunt de mare ajutor.
* Măsuri adjuvante - pierderea în greutate, care reduce uzura pe articulații. Câteodată, aplicarea com­preselor calde sau reci.
Vă urez succes!