Vinuri cu fructe de toamnă

Cititor Formula AS
Cidru

Nimic nu poate fi mai savuros decât o cană cu cidru fierbinte, emanând un puternic parfum de scorțișoară. Aseme­nea vinului, cidrul poate fi mai dulce sau mai acrișor, fiind o băutură slab alcoolizată (3-8% alcool), obținută în urma fer­men­tării fructelor. Chiar dacă cei mai mari consumatori de cidru sunt locuitorii Marii Bri­tanii, și românii îndrăgesc această băutură energizantă și foarte sănătoasă. Pe lângă ci­drul de mere, care stă la baza acestei delicioase băuturi, e bine să folosiți la preparare coacăze, smochine sau măceșe.
Pentru a obține cidru de mere de bună calitate este ne­cesar să alegeți cu grijă fructele. Acestea trebuie să fie bine coapte, proaspete, să nu fie lovite sau muce­găi­te și să nu fie viermănoase. Pot fi din mai multe soiuri, dar sunt preferate cele zemoase.
Ingrediente: 10 kg mere, 1,5 kg zahăr (brun), 2 lămâi mari.
Mod de preparare: merele se taie bucățele și se spa­lă bine în apă rece, în care se pune zeama de la lămâi. În felul acesta, fructele își vor păstra culoarea și nu vor oxida. În mod normal, merele se zdrobesc cu ajutorul unui teasc sau într-o putină, dar acest lucru poate fi făcut și cu un mai (ca acela de pisat usturoiul, dar mult mai mare). Fructele se trec apoi printr-o sită, iar peste mustul obținut se adaugă zahărul și după ce se ameste­că, până la topirea completă a acestuia, se toarnă totul într-o damigeană. Aceasta se astupă cu un dop perforat prin care se introduce un furtun de fermentare, iar celălalt capăt al furtunului se introduce într-un borcan sau într-o sticlă cu apă. Se lasă 40 de zile la fermentat, iar când fierberea încetează definitiv, se adaugă apă, până la umplerea completă a damigenei. După alte 40 de zile, când cidrul este limpede, se pune în sticle (aces­tea trebuie să fie închise ermetic) și se păstrează la rece. Lichidul se mută într-un alt vas, astfel încât drojdia formată pe fundul damigenei să rămână acolo.
Cidrul de mere e cel mai eficient medicament natu­ral pentru prevenirea bolilor de inimă, fiind și un puter­nic energizant. În combinație cu ceaiul, în proporții egale, este util pentru scăderea simptomelor răcelii. Dacă este lăsat să se oțețească, este foarte eficient în curele de slăbire. Mare atenție însă, pentru că această băutură are un conținut de 3-8% alcool.

Vin de măceșe

Știu rețeta vinului de măceșe de la bunica mea. În familia noastră este un adevărat cult pentru măceș, rege­le plantelor vitamini­zante. În fructele lui se găsesc vitaminele B1, B2, PP, K, A, C, elemente tonifiante ca acid nicotinic sau antipelagros, zaharuri, tanin, pectine, acid citric și malic. Toate acestea dizolvă pietrele la rinichi, vindecă bolile căilor urinare, însănătoșesc ane­miile și aste­niile, normalizează secreția biliară, vindecă ficatul obosit și bolnav. Reduce inflamația intestinelor până la vinde­ca­re, contribuie la slăbirea celor prea cor­polenți, reglează digestia, vindecă chiar și reumatismul, durerile de cap, palpitațiile.
Și acum rețeta: 2 kg de măcește măcinate (se poate și cu mașina de tocat carne) se pun într-un borcan de 20 litri, cu 10 g drojdie de bere dizolvată în apă puțin călduță, 4 kg zahăr și 6 litri apă, toate amestecate bine. Borcanul se acoperă cu tifon, se ține la temperatura de 18-20°, timp de două săptămâni, și se amestecă zilnic cu un făcăleț lung, care se dezinfectează de fiecare dată cu alcool. După 2 săptămâni, puneți un dop cu furtun în mijloc, pe care-l coborâți într-un borcan cu apă, încă două săptămâni, timp în care nu mai amestecați, lăsați lichidul să fermenteze. După acest termen, duceți bor­canul la rece timp de 2 zile, când vinul se va limpezi. Apoi, fără a-l tulbura, îl scoateți cu furtunul și îl puneți în sticle pe care le închideți perfect, cu dopuri de plută și-l păstrați cu gura în jos.
Vă doresc sănătate!
LUCIA ȘUTA - Satu Mare