Toamna și-a deschis târgurile

Ion Longin Popescu
Cu tot frigul și ploile care s-au năpustit peste noi, octombrie rămâne luna recoltelor toam­nei, a târgurilor țărănești și meșteșugărești care ne răsfață de la o vreme.

Ca în fiecare an, în marile piețe ale Capitalei se petrec desfășurări uriașe de forțe, un adevărat desant de legume și fructe, de za­cuști și dul­cețuri, de brânzeturi, poposite din stânele de la munte, de pastramă, must și tot ce se naște din mâna gospo­darilor de la sat. În ritmurile muzicii populare, zeci de mii de vizitatori își încarcă sacoșele cu gogoșari, vinete și castraveți, făcând mici pauze pentru o bere și o porție de sarmale poposite, cu mămăliga alături, tocmai din Maramureș.
Gutuile românești din Dă­răști, Giurgiu, nu sunt prea ară­toase, au noduri și sunt mici, pipernicite, nealtoite. Dar ce gust! Aroma lor îți amintește de copilărie, de camera buni­cilor, unde fructele ca niște glo­buri aurii înmiresmau aerul încins de soba albă, văruită în fiecare ajun de Crăciun. Gal­benul lor pătrunzător "lumi­nează" ca un far împrejurimile, împrăștie un aer de bună dis­po­ziție printre vizitatori. Tâ­nărul horticultor Constan­tin Adrian are numai 16 ani și se laudă că el le-a cu­les din livada bunicilor. Dacă, deocamdată, lucrează în fami­lie, se gândește să-și planteze propria livadă și să ajungă un fermier vestit. "Nu vreau să trăiesc în altă parte, decât la țară", spune adolescentul cu hotărâre. "Via­ța mea o vreau printre pomi și vii, de dimineața până sea­ra, până la adânci bătrâneți. Mai e mult până atunci, cine știe ce-mi re­zer­­vă viața, dar por­nesc de la gân­dul ăsta: nu plec de la țară! Acolo e casa și viața mea!".
Un alt pomicultor, cunoscut în târguri pentru țuica de prună vândută în sti­cle "artistice", într-o mare varie­tate de forme și mărimi, este gospodarul Emil Florescu din Cuca Măcăii, Argeș. Proprietar peste 5 hectare și jumătate de livadă ecologică, atestată în dealurile Cot­me­nei, participant cu multe premii la târguri internațio­nale, între care celebrul "Terra Madre" din Torino, Flo­rescu este tipul țăranului român dintotdeauna: muncește cât e soarele pe cer, crește vite, oi și păsări, aleargă la târguri cu o Dacia 1300 ieșită din timp, doarme puțin și, cum se spune, nu-și vede capul de griji. Și el a pornit în viață ghi­dat de bunici, mai exact de "tata mare" Gheorghe Schitea­nu, zis Ială. Cândva, Emil Florescu a lucrat într-o uzină, dar când a văzut că s-a dus vremea uzine­lor, s-a întors la Cuca Măcăii și "s-a lăsat" printre pomicultori, la meseria tinereții. Buți, ca­zane, butoaie, altoi, lădițe - acestea sunt instrumentele cu care lucrea­ză astăzi. E fericit că România a intrat în UE. "Zba­terea noastră n-a fost degeaba", spune. "Intrarea în Uniunea Eu­ropeană a stopat comercia­lizarea alcoolului ilegal, iar aceste târguri au apărut după o înțelegere cu UE. Prin ele, noi, producătorii tradiționali, putem valorifica producția noastră în mod civilizat, european".

Dulceață de... măsline cu portocale și migdale, ca la Ploiești

Ce-ați spune dacă v-ar îmbia cineva cu dulceață de măsline? Dar nu numai măsline, ci și por­tocale și mig­dale. Dulceață de măsline cu portocale și migdale! Fer­mierii care au pus pe piață ast­fel de bună­tăți exotice nu sunt din Grecia, cum s-ar putea crede, ci din Brebu, Praho­va. Ema Boghici și mătușa ei, Elisabeta, au avut îndrăz­neala să inoveze, să încerce toate combinațiile posibile. Mulți privitori își fac cruce. Au venit la târg și pentru că au auzit că o familie din Prahova vinde dul­­ce­țuri de legume. Cum or fi la gust? Iată câ­teva dulcețuri de care n-ați mai au­zit: var­­ză de Bruxelles cu chimen; soc și mor­cov cu cătină; dovleac cu cătină; țelină cu me­re; roșii coapte cu mentă; castraveți cu ana­nas cu miez de floarea soarelui; ar­dei iute cu gogo­șari; bame cu nuci; dovle­cei cu stafide. Dintre toate, am gustat-o pe cea de ardei iute cu gogoșari. Un regal de aro­me, un "sos" perfect pentru friptura la tavă.
Dacă sunteți în căutarea unor produse ciobă­nești de oaie și capră, căutați-l pe copilul Cristi Mușetean din familia Mocanilor, trăitor în satul Șimon, al Branului. La 16 ani, băia­tul co­boa­ră din munte, unde este șef peste păs­tori, cu de­saga pli­nă de pastramă, telemea, caș, burdufuri, cârnați, afumături. Poartă cu mân­drie clopul cio­bănesc și are o direcție clară în via­ță: cum va îm­plini 18 ani, cum va accesa 75.000 de euro, bani gratuiți de la UE, pentru a-și încher­ba o turmă. Nu-i bai, familia lui are și acum vreo 350 de oițe și peste 150 de capre, dar numai atunci când ești tu însuți stă­pân pe mânzările tale poți spune că ai intrat în rândul lumii... Iar Cristi nu dorește să fie un cio­ban analfabet, ci unul cu multă școală. A­cum e în clasa a X-a, la Co­legiul "Emil Racoviță" din Bra­șov, iar mâine, poimâi­ne, va urma chiar o facultate din domeniul agricul­turii de munte. "Ro­mânia de mâine va avea mare nevoie de noi, cei din munte", spune sigur pe sine Cristian al Mocanilor.
Dar România de mâine va avea nevoie și de mierea produsă de Daniel Căpitanu, prin firma "Fagurele Cu Miere" (FagureleCuMiere.ro). Dacă e ceva care-l dife­rențiază de miile de alți producători de miere, atunci e vorba de produse neprelucrate, neprocesate, nemodi­ficate termic sau chimic. Între zecile de borcane atrăgă­toare, am găsit o nestemată: "Miere de tei cu corian­dru, de Dobrogea". Are o vorbă Daniel Căpi­ta­nu: "Vin­­dem miere numai celor cărora le pasă ce mă­nâncă".
Din îndepărtata comună Stănceni, din sa­tul Toci­leni, din apropierea Botoșanilor, vin la București Elena Timofte și Ioan Bosâncea­nu, însoțiți de Cristina Constantin, maestră în cofetărie, recunoscută pentru plăcintele poale-n brâu și cozonac domnesc până în Israel, Ita­lia și Spania.
Familia Laszlo Varga din Corund ciopleș­te obiecte din fag, ca la Harghita. Au moștenit meșteșugul din bătrâni și sunt clienți obișnuiți ai târgurilor bucureș­tene. "Bucureșteni de târg" sunt și soții Iano Nemet și Josef Timea, meșteri pielari din Oradea (firma Szoty Ori), care au traversat țara de la nord la sud ca niște artiști rătă­citori, cu haine, veste, genți și tot felul de obiecte din piele făcute de mâna lor.
Zilele Recoltei au ținut... zece zile. Să aibă tot omul timp să-și facă aprovizionarea de iarnă. Dar și niscaiva plăceri! Să treacă, spre exemplu, pe la mustărie, unde zeama strugurilor e stoarsă în fața publicului și stru­gurii tămâioși de Pietroasele cad la comandă sub presă. Zece lei litrul, cinci lei paharul. Radu Pop din Focșani mă asigură, rotind cu greu tamburul presei de must: "Ceea ce facem noi aici e ca la mama acasă. Bunătățuri de toamnă, pentru care așteptăm să ne lăudați".