Punct de vedere al Bisericilor Romano-Catolică și Greco-Catolică din România în legătură cu proiectul Roșia Montană

Redactia
"Ne pronunțăm împotriva proiectului Roșia Montană"

Biserica Catolică de ambele rituri din România nu este împotriva dez­voltării economice a țării și nici împotriva investitorilor străini, dar nu poate rămâne indiferentă atunci când viitorul societății și binele comun al poporului român sunt puse în pericol.
De aceea, atâta timp cât nu există ga­ranții certe și sigure privind protecția me­diului, sănătatea cetățenilor și o îmbună­tățire a calității vieții în România, Biserica Ro­mano-Catolică și Biserica Greco-Cato­lică din România nu pot fi de acord cu pro­iectul Roșia Montană.
S-au tăiat fără noimă pădurile Ro­mâniei, aurul verde al țării, dar cel puțin poporul nostru a trăit mai bine? Știm bine că nu. Ne-au năpădit viiturile distrugând vieți și bunuri.
S-a dat subsolul țării, petrolul, aurul ne­gru al României, și ce putem spune? Po­porul trăiește mai bine? Știm bine că nu. Plătim la fel de scump sau mai scump benzina decât țările care nu au pic de petrol în subsolul lor.
Se încearcă să se dea pe mai nimic aurul galben al României; și pe lângă faptul că poporul român nu pare că va trăi mai bine, vom lăsa moștenire un lac de cianuri gene­rațiilor următoare și un noian de pericole pentru sănătatea și bunăstarea lor.
Biserica Romano-Catolică și Biserica Greco-Catolică nu vor să fie părtașe la un asemenea păcat grav împotriva binelui co­mun al întregii țări și de aceea se pronunță împotriva proiectului Roșia Montană, fiind astfel alături de toți cei care vor binele ge­ne­rațiilor de azi și de mâine ale poporului nos­tru.
Ar fi necesare comisii și dezbateri pu­blice care să studieze cum să nu mai plece tinerii din țară; cum să fie tratați bolnavii în spitale, conform demnității umane; cum să fie ocrotiți copiii și bătrânii. Căci azi și mâi­ne și mereu, oamenii sunt adevăratul aur al poporului nostru.
Până nu vom avea garanțiile de mai sus, propunem Guvernului retragerea proiectului de lege privind Roșia Montană și facem apel la întreaga clasă politică din România să guverneze în mod responsabil, căutând binele comun al tuturor cetățenilor țării și nu interesele proprii.
În numele episcopilor catolici din Ro­mâ­nia,

IOAN ROBU
Arhiepiscop Mitropolit de București,
Președintele Conferinței
Episcopilor Catolici din România