Rețeta fericirii: căsuțele din povești

Catalin Apostol
Satul Berca, județul Buzău.

Chiar pe marginea șoselei, la vreo doi kilometri de faimoșii Vulcani noroioși, se înalță temeliile negre ale unei construcții bizare. Din șosea, se vede ca o caze­mată de pământ ridicată de niște nepricepuți. Co­coțați pe zidurile înalte de vreo doi metri, câțiva oameni lipesc doi baloți mari de pământ proas­păt, netezindu-l apoi meticulos pe la colțuri, cu mâinile lor, negre ca tă­ciunele. Jos, lângă ei, o fe­meie scundă și foarte vioaie le explică, cu un zâmbet în­găduitor, cum anume să facă toate mișcările, pentru ca treaba să iasă cât mai bine. Mă vede venind și se oprește mirată de apariția mea. Dau bună ziua și întreb naiv ce vrea să fie construcția aia ciu­dată. "O pensiu­ne", îmi răs­punde, cu-același surâs cordial. Mă uit uluit de jur-împrejur, la maldărele alea de pământ, străduindu-mă să pricep. "Da, aici va fi o pen­siune din «cob», un amestec de pământ lutos, nisip și paie. E o tehnică nouă de construcție, o alter­nativă la vilele roz, din sticlă și beton, care ne sfidează bunul simț". E arhitectă în Timișoara, o cheamă Alice Nacu și a fost detașată de vreo lună să coor­doneze acest șantier. "Mai sunt câteva prin țară și se anunță și altele. Tot mai mulți oameni vor să trăiască într-o asemenea casă. Așa ne privesc toți la început, cu mi­rare și neîncredere. Dar după ce văd, după ce le expli­căm despre ce e vorba, încep să-și dorească să re­nunțe la apartamentele lor de la bloc, pentru o casă ca asta, din pământ". Încă sunt uluit, iar ea mă privește cu același surâs îngădui­tor, povestindu-mi pe îndelete istoria acestui proiect.
Undeva, pe malul Nerei, în satul Sasca Montană, o arhitectă pe nume Ileana Mavrodin și-a ridicat prin 2004 prima casă de felul ăsta (în "Formula AS" a apă­rut un reportaj despre ea). A fost mai mult o joacă, un experiment. O joacă din care a ieșit o minunăție de casă, mică și frumoasă, ca dintr-o poveste. De atunci, îndrăzneața arhitectă a renunțat la tot luxul unei locuin­țe urbane și s-a mutat cu totul și definitiv în casa de pământ ridicată cu mâinile ei. A înființat apoi o firmă și un proiect numit "Casa Verde", și a început o mare cam­panie de promovare a acestui nou mod de a trăi. Astăzi, sute de oameni vin la seminariile organizate de ea prin țară, pentru a afla detalii despre acest exotic proiect. "Întoarcerea la natură e un curent tot mai răs­pândit, peste tot în lume. Familiile tinere sunt cele mai receptive la o asemenea alternativă, pentru că vor să-și crească copiii într-un mediu sănătos. S-au săturat de atâta plastic, betoane și aer condiționat. Toate astea afectează în timp organismul uman. Lavabilul face ciuperci, plasticul din termopane degajă substanțe to­xice, aerul condiționat e recirculat și emană mult praf și tot felul de microorganisme care dau alergii. O ase­me­nea casă din «cob» oferă un transfer ideal de căl­dură și confort termic. Pereții ăștia sunt vii și respiră, reglând natural umiditatea la 50 la sută, asemenea corpului uman, păstrând totodată răcoarea în toiul verii și căldura în iernile cele mai geroase. În plus, re­zistă la orice cutremur. Are «rădăcini» foarte bine în­fipte, întărite de o centură de beton armat". Pentru ca­se­le din "cob" nu există încă o categorie de constructori specializați. Totul se face din mers, cu sprijinul local­nicilor angajați temporar și inițiați chiar de către arhi­tecții care coordonează șantierul. Aici, la Berca, Alice Nacu e cea care a ales oamenii și cea care i-a învățat cum să ridice o asemenea casă. Stă aici de o lună, de­parte de familie, și va rămâne până când pen­siu­nea va fi gata. "Eu mi-am ales proiectul acesta. E incom­para­bil mai frumos și mai interesant decât cele pentru niște construcții convenționale. Se creează o legătură emo­țio­nală, afectivă, cu o asemenea casă. Degajă o ener­gie vie, care îți dă parcă vigoare și-o bucurie uriașă să reiei lucrul în fiecare dimineață".

Îngerul tinereții

"Am umblat în toată lumea asta, am trăit ani de zile în lux, dar nicio­dată nu am fost mai fe­ricită ca acum, în căsuța asta simplă și frumoasă, ca dintr-o poveste, așe­zată aici, în colțul ăsta de Rai de pe malul Ne­rei. Și am înțeles acum că oricât de mult evo­luează tehnica, oricât de sofisticat trăim, ni­mic nu ne poate împlini mai mult sufletește, nimic nu poa­te fi mai sănătos pen­tru noi decât lucrurile simple, la în­demâna oricui, pe care ni le-a lăsat Dumnezeu".
Are mereu ochii se­nini și chipul surâzător, e mereu jo­vială și ferme­cătoare, de par­că s-ar fi împăcat demult și irever­sibil cu toate relele lu­mii. Ileana Mavrodin are 59 de ani, e o arhitectă cu faimă și autoarea acestui proiect unic în România. "E un nou mod de a locui și un nou mod de viață. Mult mai sănătos, apropiat de natură și cu mult respect pentru ea. Materialul din care este zidită o aseme­nea casă se modelează cu mâi­nile, iar tehnica de con­strucție este un fel de amestec între zidă­rie și olărit. Este un experiment în care am investit enorm de multă energie și foarte mult suflet, sacri­ficând o carieră de succes și un trai mai mult decât decent".
În 2004, Ileana Mavrodin trăia la Ottawa, în Ca­nada. Se împlineau 12 ani de când se stabilise acolo cu familia. Îi era bine, avea casa ei, o carieră frumoasă, contracte de colaborare cu guvernul canadian și cu fir­me celebre, precum "Mi­tel" sau "Corel Corpora­tion". Și totuși, în spatele acestor împliniri, mocnea permanent o nemulțumire as­cunsă, simțea că parcă nu asta e lumea în care ar vrea să trăiască, că trăia doar o aparență înșelă­toare, care îl îndepărtează pe om de sufle­tul lui, de legile firii și de Dumne­zeu. "Toată agitația aia mi se părea fără rost, sis­temul ăla parcă mă anula pe mine, ca om, făcân­du-mă să mă simt un robot de care se foloseau alții. Peste tot, numai aer condiționat, din casă intri direct în garaj, iei mași­na, apeși un buton și se deschide garajul. Ajungi la birou, iar apeși un bu­ton, intri în parcajul sub­teran, iei liftul și-apoi stai opt ore cu ochii în cal­culator. La sfârșit, faci drumul invers, fără să faci nici un pas în afară, fără să respiri nici un pic de aer natural. Simțeam că ceva nu e deloc în regulă, însă nu se ivise încă prilejul să fac un pas în afară și să ies din decorul ăsta iluzoriu și nesănătos". În vara anului 2004, plănuise să-și facă concediul în Los Ange­les, însă din anumite motive a renunțat și a ales să vină în România. A vizitat mai multe locuri din țară, popo­sind pentru câteva zile și prin satele învecinate cu Chei­le Nerei. Atunci a aflat că la Sasca Montană ar fi de vân­zare un teren așezat, parcă, într-un colț de paradis. L-a văzut și, fără să știe prea bine ce-ar putea să facă cu el, s-a hotărât să-l cumpere numaidecât. Avea printre ba­gaje o carte scrisă de-un arhitect cana­dian, despre o nouă tehnică de construire a caselor dintr-un amestec ciudat de pământ, nisip și paie. Cartea se numea "Cum se construiește o căsuță din cob". Ileana începuse de mult s-o citească și deja îi încolțise în minte gândul că poate cândva ar putea să încerce și ea un asemenea experiment. Iar atunci, într-una din zilele acelea de vacanță, plimbându-se pe malul Nerei, a descoperit că pământul de-acolo arăta exact așa cum era descris în carte. Acela a fost momentul care i-a schimbat total destinul. "Am început să mă joc. Să experimentez cu cărămizi-test și o machetă de unu la zece. Am desco­perit atunci plăcerea nebună de a modela pământul acela lutos. A ieșit ceva minunat. Așa am hotărât să renunț la biletul de întoarcere în Canada, iar în vara aceea s-a născut proiectul Casa Verde".
Au trecut de atunci 11 ani și căsuța ei de poveste de la Sasca Montană are o băncuță încălzită, o baie cu apă curentă, adusă prin cădere liberă de la fântâna din deal, curent de la o baterie solară, pardoseală din cob tratat cu ulei de in și ceară de albine, o bucătărie super­bă, un cuptor de pâine precum în casa bunicilor, loc pentru țest și pat deasupra cuptorului. "Am colindat pes­te tot, în Caraibe, pe Coasta de Azur, dar niciodată n-am fost mai fericită decât atunci când lucram la căsuță, când stăteam ca un Huckleberry Finn pe malul Nerei, cu o pălărie mare pe cap, cu picioarele în apă și cu mâinile pline de lut. Atât de mult am mângâiat atunci pereții casei, că și acum se văd peste tot urmele degetelor mele. Pentru mine, casa asta e vie, e o parte din trupul meu".
În ultimii ani, fenomenul Casa Verde a luat o am­ploare neașteptată. Sunt tot mai mulți români care aleg să renunțe la apartamentele din oraș și să se apro­pie mai mult de natură, de un trai sănătos. Numai în vara asta s-au deschis vreo șase noi șantiere, lângă Bu­cu­rești, Timișoara, în Argeș, pe Valea Doftanei, la Sân­georz Băi. În fiecare vară, Ileana Mavrodin organi­zea­ză la casa ei din Sasca mai multe tabere la care vin oa­meni din toate colțurile țării. Îi învață să înalțe case din cob, să lucreze cu lutul, să-l folosească la zidărie și ten­cuieli, să facă vopsele naturale și pardoseli. Le poves­tește despre viața ei, despre împlinirea și fericirea su­premă pe care a descoperit-o acum 11 ani, despre bucu­ria uriașă a fiecărei dimineți, când deschide fereastra și ascultă fermecată con­certul păsărilor. "Dacă oame­nii ar ști să se în­toarcă la sufletul lor, la lucrurile simple lăsate de Dumnezeu, lumea asta ar arăta altfel. Câți dintre noi mai știu oare când înfloresc teii, lilia­cul, salcâmul sau pădu­celul? Câți mai știu cum e să simți iarba sub tăl­pile goale sau mirosul de primă­vară al pădurii? Au trebuit să treacă 50 de ani din viața mea, ca să desco­păr toate astea. N-a fost deloc prea târ­ziu, pentru că de atunci mă simt mai tânără și mai ocrotită ca oricând, de par­că un înger m-a luat pentru totdeauna sub aripa lui".