La nivelul colonului pot fi întâlnite mai multe varietăți de polipi (adenomatoși, inflamatori, juvenili, ereditari etc.) care, de obicei, nu produc semne și simptome, și sunt descoperiți întâmplător, în timpul unui test-screening pentru cancerul colorectal sau în timpul unui test efectuat pentru diagnosticarea altei afecțiuni. Deși majoritatea polipilor care se produc la nivel colonic nu sunt de natură ereditară, totuși, unii dintre ei pot să apară în anumite familii, caz în care vorbim despre așa-numita "polipoză adenomatoasă familială" (PAF), afecțiune rară, ce se caracterizează prin apariția a numeroși polipi (cel puțin 100 și adeseori 1000 sau mai mult, de-a lungul întregului colon). Acești polipi pot fi asimptomatici sau pot produce sângerare rectală, se pot dezvolta și la nivelul intestinului subțire și se manifestă, de obicei, în timpul adolescenței. Pentru indivizii cu polipoză ereditară (din păcate, este și cazul dvs.), probabilitatea de a dezvolta un cancer colorectal se apropie de 100% în jurul vârstei de 40 de ani. Iată de ce, în cazul polipozei adenomatoase familiale, îndepărtarea întregului colon este recomandată imediat ce diagnosticul a fost confirmat. Este, de asemenea, important, pentru rudele de sânge, să fie examinate, începând de la o vârstă relativ tânără - aproximativ 10-12 ani, astfel încât, în cazul prezenței bolii, să poată fi evaluate și tratate corespunzător. Deoarece aveți copii și vă este teamă ca aceștia să nu fi moștenit boala, se impune câteva precizări cu privire la testele genetice de care amintiți. Testele genetice predictive se concentrează pe identificarea genei cauzatoare de boală, înainte ca maladia să fie evidentă. În general, aceste teste se fac persoanelor cu risc crescut de boală, datorat unui istoric familial evident. Unele teste genetice predictive pot doar estima susceptibilitatea pentru o anumită boală, altfel spus, o genă afectată poate crește riscul, dar nu garantează că boala se va instala. Susceptabilitatea pentru anumite forme ereditare de cancer de sân, ovarian sau de colon, poate fi testată genetic, beneficiul acestor teste constând în posibilitatea de a preveni, pe cât se poate, ceea ce va urma. Aceste teste vor analiza, practic, "pedigree"-ul familiei dvs., pentru a determina pattern-urile ereditare ale afecțiunii în cadrul familiei. Totodată, testele genetice vor ajuta la stabilirea testelor screening sau la instituirea planului terapeutic corespunzător afecțiunii dvs., ori pentru care prezentați riscul de a se declanșa.
În privința unui tratament alternativ, mă tem că în cazul polipozei adenomatoase familiale, acesta poate fi doar profilactic, nicidecum curativ. Dacă sunteți interesat de metodele profilactice care pot reduce riscul de malignizare a polipilor colonici, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
Dr. RAREȘ SIMU - Cabinetul "APIMEDICA", București, str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96
"Cum se poate scăpa de o tuse seacă, însoțită de mâncărimi?"
(Răspuns pentru ANA - Corabia, F. AS nr. 1082)
Din câte spuneți, mama dvs. suferă de tuse cronică. Există foarte multe cauze care pot provoca această problemă. Cele mai frecvente sunt afecțiunile în sfera ORL sau pulmonare. Foarte des cei care suferă de rinită cronică sau rinosinuzită au probleme de acest fel, din cauza unor secreții posterioare, care curg prin spatele nasului și ajung în gât, unde provoacă iritație și tuse reflexă, așa-numitul sindrom sinobronșic sau sindromul de rinoree posterioară. Tot în acest context, tusea poate fi provocată de o rinită cronică alergică, mai ales dacă este însoțită de mâncărimi. Frecvent, tusea poate fi cauzată și de anumite afecțiuni locale la nivelul laringelui sau al corzilor vocale (laringite cronice, noduli pe corzile vocale sau chiar papiloame laringiene, produse de infecții cu Papilloma virus). O situație particulară o reprezintă cazul pacienților care au așa-numita hiper-reactivitate bronșică și la care orice infecție virală (răceală simplă), este urmată de o perioadă mai lungă sau mai scurtă de tuse seacă. În acest caz, administrarea de antibiotice este o greșeală care chiar poate să agraveze tusea, prin apariția unei candidoze la nivel faringian sau laringian. Aici am atins o altă cauză de tuse cronică și care se însoțește și de disfonie (răgușeală), și anume, infecțiile fungice. În această situație, din nou, antibioticul nu are nici un efect, ba din contră, chiar agravează tusea. Afecțiunile pulmonare care duc la tusea cronică pot fi diverse, de la afecțiuni mai ușoare - bronșită cronică - până la afecțiuni grave, TBC sau chiar cancerul pulmonar. Semnele care ar trebui să îngrijoreze ar fi asocierea tusei cu dispnee (sufocare), hemoptizie (tuse cu sânge) și slăbirea în greutate. Nu trebuie uitat faptul că tusea poate să reprezinte singura manifestare în cazul unui astm bronșic.
Destul de frecvent, în cazul tusei cronice există și cauze digestive. Refluxul gastroesofagian este un exemplu în acest sens. În această situație tusea este accentuată mai ales noaptea, după masă sau când pacientul stă culcat. Totdeauna trebuie avută în vedere, ca o posibilă cauză de tuse cronică, și medicația pe care o urmează pacientul. Există medicamente care au ca efecte adverse tusea. Un exemplu frecvent întâlnit de mine în practica medicală este medicația antihipertensivă din clasa inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei. Pentru un tratament corect, este necesară o examinare amănunțită și investigații specifice. De multe ori, doar simpla administrare a unor antibiotice nu aduce nici un beneficiu pacientului, ba dimpotrivă. Dacă mama dvs. nu a efectuat aceste controale amănunțite ar fi recomandat să le facă, pentru că, așa cum spuneam, tusea poate fi și semnul unor boli grave. Până atunci, vă sugerez să încercați un tratament homeopat, cu următoarele preparate (de la PlantExtrakt Cluj) - Formula 31, Formula 43, Formula 14, Formula 16 și Formula 76. Luați din fiecare câte 2 granule, de 3 ori pe zi. Se administrează toate odată, sublingual, cu 30 de minute înainte de masă. Pe durata tratamentului, nu are voie să consume cofeină, cafea, alcool, ceaiuri de orice fel (sunt permise doar măceșele și fructele de pădure), mentă (inclusiv pastă de dinți mentolată), oțet, condimente.
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, București, tel. 0723/51.07.37
"Caut un tratament naturist pentru gonartroză bilaterală"
(Răspuns pentru FLOAREA S. - Bârlad, jud. Vaslui, F. AS nr. 1083)
Dragă doamnă, gonartroza, ca și coxartroza, sunt boli degenerative cronice ale sistemului osteoarticular și care de cele mai multe ori însoțesc osteoporoza. Cauzele principale pornesc din momentul în care încetăm să mai creștem, datorită pierderii capacității organismului de a mai crea cartilaj, care de-a lungul vieții are diverse microfisuri, absolut normale, dar care nu mai sunt reparate. Episoadele inflamatorii, creșterea în greutate, activitățile sportive, alimentația bogată în grăsimi saturate, radicalii liberi sunt factori favorizanți pentru boala artrozică. Dacă întrebați foști sportivi de performanță, veți afla că majoritatea lor suferă de aceste boli. Cu toate acestea, există și un remediu, descoperit de curând, mai puțin de un deceniu, de echipe de cercetători de la diverse universități, care au descoperit că celulele cartilaginoase pierd doar o parte din mecanismul de a crea cartilaj. Dacă ele sunt aprovizionate cu glucosamină, reușesc să fabrice în continuare condroitină și să acopere acele fisuri ce duc mai târziu la erodări masive ale articulațiilor. Beneficiile sunt, bineînțeles, pe măsură ce boala este tratată din stadiul incipient. Cu cât este mai avansată eroziunea, cu atât refacerea este mai greoaie sau chiar imposibilă. Atunci când se ajunge le necroza capetelor osoase, singura soluție este protezarea articulațiilor. Printr-un simplu examen radiologic sau RMN, se poate vedea stadiul bolii și se poate decide soluția pentru tratarea ei. Pentru cei ce vor să facă o investigație preventivă este recomandabil și un examen SCIO, ce poate determina starea de sănătate a articulațiilor. Dacă doriți un astfel de consult sau alte detalii de tratament, mă puteți contacta telefonic.