Răspuns pentru SANDU CORNEA, F. AS nr. 1082 - "Caut tratament pentru polipoză familială adenomatoasă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

La nivelul colonului pot fi întâlnite mai multe va­rietăți de polipi (adenomatoși, inflama­tori, juvenili, ereditari etc.) care, de obicei, nu produc semne și simptome, și sunt descoperiți întâmplător, în timpul unui test-screening pentru cancerul colorectal sau în timpul unui test efec­tuat pentru diagnosticarea altei afec­țiuni. Deși majoritatea polipilor care se produc la nivel colonic nu sunt de na­tură ereditară, totuși, unii dintre ei pot să apară în anu­mite familii, caz în care vorbim despre așa-numita "polipoză adenomatoasă familială" (PAF), afecțiune rară, ce se caracterizează prin apariția a numeroși polipi (cel puțin 100 și adeseori 1000 sau mai mult, de-a lungul întregului colon). Acești polipi pot fi asimp­tomatici sau pot produce sângerare rectală, se pot dezvolta și la nivelul intestinului subțire și se manifestă, de obicei, în timpul adolescenței. Pentru indivizii cu polipoză ereditară (din păcate, este și cazul dvs.), probabilitatea de a dezvolta un cancer colorectal se apro­pie de 100% în jurul vârstei de 40 de ani. Iată de ce, în cazul poli­pozei adenomatoase familiale, înde­părtarea întregului colon este reco­mandată imediat ce diagnosticul a fost confirmat. Este, de asemenea, important, pentru ru­dele de sânge, să fie examinate, înce­pând de la o vârstă relativ tânără - aproximativ 10-12 ani, astfel încât, în cazul prezenței bolii, să poată fi evaluate și tratate corespunzător. Deoarece aveți copii și vă este teamă ca aceștia să nu fi moștenit boala, se impune câteva precizări cu privire la testele genetice de care amintiți. Tes­tele genetice predictive se concen­trează pe identi­ficarea genei cauza­toare de boală, înainte ca maladia să fie evidentă. În general, aceste teste se fac persoa­nelor cu risc crescut de boală, dato­rat unui istoric familial evident. Unele teste genetice predictive pot doar estima susceptibilitatea pentru o anumită boală, altfel spus, o genă afectată poate crește riscul, dar nu ga­rantează că boala se va instala. Sus­ceptabilitatea pen­tru anumite forme ereditare de cancer de sân, ova­rian sau de colon, poate fi testată genetic, beneficiul acestor teste constând în posibilitatea de a preveni, pe cât se poate, ceea ce va urma. Aceste teste vor analiza, practic, "pedigree"-ul familiei dvs., pentru a determina pattern-urile ereditare ale afecțiunii în cadrul familiei. Totodată, testele genetice vor ajuta la stabilirea testelor screening sau la instituirea planului terapeutic cores­punzător afecțiunii dvs., ori pentru care prezentați riscul de a se declanșa.
În privința unui tratament alternativ, mă tem că în cazul polipozei adenomatoase familiale, acesta poate fi doar profilactic, nicidecum curativ. Dacă sunteți interesat de metodele profilactice care pot reduce riscul de malignizare a polipilor colonici, contacta­ți-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!

Dr. RAREȘ SIMU - Cabinetul "APIMEDICA", București, str. C.A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96

"Cum se poate scăpa de o tuse seacă, însoțită de mâncărimi?"
(Răspuns pentru ANA - Corabia, F. AS nr. 1082)


Din câte spuneți, mama dvs. suferă de tuse cronică. Există foarte multe cauze care pot provoca această problemă. Cele mai frecvente sunt afecțiunile în sfera ORL sau pulmonare. Foarte des cei care suferă de ri­nită cronică sau rinosinuzită au probleme de acest fel, din cauza unor secreții posterioare, care curg prin spatele nasului și ajung în gât, unde provoacă iritație și tuse reflexă, așa-numitul sindrom sinobronșic sau sindro­mul de rinoree posterioară. Tot în acest context, tusea poate fi provocată de o rinită cronică alergică, mai ales dacă este însoțită de mâncărimi. Frecvent, tusea poate fi cauzată și de anumite afecțiuni locale la nivelul laringelui sau al corzilor vo­cale (laringite cronice, noduli pe cor­zile vocale sau chiar papiloame la­rin­giene, produse de infecții cu Papilloma virus). O situație parti­culară o reprezintă cazul pacienților care au așa-numita hiper-reactivitate bronșică și la care orice infecție virală (răceală simplă), este urmată de o perioadă mai lungă sau mai scurtă de tuse seacă. În acest caz, administrarea de antibiotice este o gre­șeală care chiar poate să agraveze tusea, prin apa­riția unei candidoze la nivel faringian sau laringian. Aici am atins o altă cauză de tuse cronică și care se înso­țește și de disfonie (răgușeală), și anume, infecțiile fungice. În această situație, din nou, antibioticul nu are nici un efect, ba din contră, chiar agravează tusea. Afec­țiunile pulmonare care duc la tusea cronică pot fi diverse, de la afecțiuni mai ușoare - bronșită cronică - până la afecțiuni grave, TBC sau chiar cancerul pul­monar. Semnele care ar trebui să îngrijoreze ar fi asocierea tusei cu dispnee (sufocare), hemoptizie (tuse cu sânge) și slăbirea în greutate. Nu trebuie uitat faptul că tusea poate să reprezinte singura manifestare în ca­zul unui astm bronșic.
Destul de frecvent, în cazul tusei cronice există și cauze digestive. Refluxul gastroesofagian este un exem­plu în acest sens. În această situație tusea este accentuată mai ales noaptea, după masă sau când pacientul stă culcat. Totdeauna trebuie avută în vedere, ca o posibilă cauză de tuse cro­ni­că, și medicația pe care o urmează pacientul. Există medicamente care au ca efecte adverse tusea. Un exemplu frecvent întâlnit de mine în practica medicală este medi­ca­ția antihiper­tensivă din cla­sa in­hi­bito­rilor en­zimei de con­ver­sie a an­gio­ten­si­nei. Pentru un trata­ment co­rect, este nece­sară o exa­mi­nare amă­nunțită și investi­gații speci­fice. De multe ori, doar sim­pla ad­mi­nistrare a unor anti­bio­tice nu adu­ce nici un beneficiu pa­cien­tului, ba dim­po­trivă. Dacă ma­ma dvs. nu a efec­tuat aceste con­troale amănun­țite ar fi reco­man­dat să le facă, pen­tru că, așa cum spu­neam, tusea poate fi și semnul unor boli gra­ve. Până atunci, vă sugerez să încercați un tratament homeopat, cu următoarele prepa­rate (de la PlantExtrakt Cluj) - Formula 31, Formula 43, Formula 14, For­mula 16 și Formula 76. Luați din fiecare câte 2 gra­nule, de 3 ori pe zi. Se ad­ministrează toate odată, sub­lingual, cu 30 de minute înainte de masă. Pe durata tratamentului, nu are voie să consume cofeină, cafea, alcool, ceaiuri de orice fel (sunt permise doar măceșele și fructele de pădure), men­tă (inclusiv pastă de dinți mentolată), oțet, condimente.

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, București, tel. 0723/51.07.37

"Caut un tratament naturist pentru gonartroză bilaterală"
(Răspuns pentru FLOAREA S. - Bârlad, jud. Vaslui, F. AS nr. 1083)


Dragă doamnă, gonartroza, ca și coxartroza, sunt boli degenerative cronice ale sistemului osteoarticular și care de cele mai multe ori însoțesc osteoporoza. Cauzele principale pornesc din momentul în care în­cetăm să mai creștem, datorită pierderii capacității organismului de a mai crea cartilaj, care de-a lungul vieții are diverse microfisuri, absolut normale, dar care nu mai sunt reparate. Episoadele inflamatorii, creșterea în greutate, activitățile sportive, alimen­tația bogată în grăsimi saturate, radicalii liberi sunt factori favorizanți pentru boala artrozică. Dacă întrebați foști spor­tivi de performanță, veți afla că majo­ritatea lor suferă de aceste boli. Cu toate acestea, există și un remediu, descoperit de curând, mai puțin de un deceniu, de echipe de cercetători de la diverse uni­versități, care au descoperit că celulele cartilaginoase pierd doar o parte din mecanismul de a crea cartilaj. Da­că ele sunt aprovizionate cu gluco­samină, reușesc să fabrice în continuare condroitină și să acopere acele fisuri ce duc mai târziu la erodări masive ale articula­țiilor. Beneficiile sunt, bineînțeles, pe măsură ce boala este tratată din stadiul incipient. Cu cât este mai avan­sată eroziunea, cu atât refacerea este mai greoaie sau chiar imposibilă. Atunci când se ajunge le necroza cape­telor osoase, singura soluție este protezarea articu­lațiilor. Printr-un simplu examen radiologic sau RMN, se poate vedea stadiul bolii și se poate decide soluția pentru tratarea ei. Pentru cei ce vor să facă o investi­gație preventivă este recomandabil și un examen SCIO, ce poate determina starea de sănătate a articula­țiilor. Dacă doriți un astfel de consult sau alte detalii de tratament, mă puteți contacta tele­fonic.