Sfaturi pentru diabetici

Redactia
Nu cădeți în capcana prejudecăților

Fructoza e mai sănătoasă decât zahărul

Este adevărat că zahărul din fructe are un index glicemic mai mic decât zahărul industrial, cu toate astea, pentru ambele soiuri există o limită de 40 de grame pe zi. Prea mult zahăr sporește nu doar greutatea corpului, ci și numărul trigliceridelor din sânge. Acestea duc la îngroșarea arterelor, prin care sângele circulă mai greu.

Sucul fără adaos de zahăr este o băutură indicată pentru diabetici

Notificarea "fără adaos de zahăr" înseamnă, din pă­ca­te, că sucului respectiv nu i s-a adăugat zahăr indus­trial. Cu toate astea, sucurile - în funcție de fructele din care sunt preparate - conțin între 6 și 12 grame de zahăr propriu la 100 ml și de aceea trebuie consumate cu precauție.

Legumele nu au nici o interdicție, pot fi consumate fără limită

Nu există nici un aliment care să poată fi mâncat fără limite. Totdeauna iei în greutate când mănânci mai mult decât ai nevoie. Chiar dacă legumele sunt foarte sănă­toase.

Bananele au mai mult zahăr decât merele

Este adevărat numai atunci când compari porții ega­le. O banană mică cântă­rește, fără coajă, circa 100 g și conține circa 21 g zahăr, în vreme ce un măr mare și frumos cântărește, fără căsuța cu semințe din mijlocul lui, peste 200 g și conține 27 g de zahăr.

Carnea de curcan are mai puține calorii decât carnea de porc

Este adevărat numai atunci când compari pieptul de curcan cu carnea de porc grasă. Cotletele slabe de porc au aproape același număr de calorii precum curcanul. De exemplu, 100 g de piept de curcan au 105 calorii, în vreme ce 100 g cotlet de porc au 106 calorii.

Dacă mănânci fructe în loc de dulciuri slăbești

O nectarină mare, care cântărește 200 g, comparată cu o bucată de ciocolată de 20 g este, ce-i drept, mai să­ra­că în grăsimi, dar are același număr de calorii.

Mâncatul după orele 18 îngrașă

Și în cazul acesta e necesară o precizare: indiferent la ce oră mănânci, te îngrași doar atunci când mănânci mai mult decât este nevoie.

Produsele dietetice pot fi consumate de diabetici fără limită

Produsele dietetice pentru diabetici conțin înlocui­tori de zahăr care nu pot fi consumați fără limite. Pe ele scrie: "Hrană specială pentru diabetici, în limitele unui plan diabetic". Prin urmare, trebuie consumate în func­ție de caloriile acceptate medical.