Liberi de frică și griji

Gilda Fildan
- Depresiile de toamnă accentuează tulburările psihice. Dacă panica, frica și grijile vă înnegurează existența, e timpul să faceți o schimbare. Sfaturile de mai jos vă pot ajuta să întoarceți spatele temerilor dvs. -

Neapărat liniște

În toate tipurile de stări anxioase, vă pot fi de fo­los metodele de relaxare, ca de pildă antrena­men­tul autogen sau relaxarea musculară progresivă (s-a vor­bit pe larg despre ele în paginile "Formulei AS"). De asemenea, este util și un antrenament al atenției, în scopul de a învăța să vă concentrați asu­pra mo­mentului prezent, în loc să vă faceți griji din pricina catastrofelor ce ar putea să vă pândească în viitor. O serie întreagă de studii științifice demon­strează că atenția are o înrâurire liniștitoare asu­pra creierului. Toate aceste metode trebuie exer­­sate suficient, ca să funcționeze fără greș atunci când situația devine critică.

Umpleți-vă bine plămânii cu aer

O tehnică aptă să liniștească repede și eficient corpul este respirația controlată. Pentru a exersa respirația diafragmatică, despre care se știe că are un efect calmant, așezați o mână pe abdomen și simțiți-l cum se bombează. Respirați regulat pe nas, imaginân­du-vă că în abdomenul dvs. se um­flă și se dezumflă un balon. Nu vă grăbiți la expi­rație. Numeroase persoane respiră involuntar prea rapid, își hiperventilează plămâ­nii, în special atunci când intră în panică. Din cauza faptului că frecvența expirațiilor crește, se reduce con­ținutul de dioxid de carbon din sânge, ceea ce provoacă furnicături și amorțeli în membre, precum și ame­țeală. Aceasta agravează stările anxioase. În astfel de situații, pentru a vă corecta această ten­dință spre hiperven­tilație, vă puteți servi de niște trucuri simple, cum ar fi să respirați într-o pungă de hârtie sau în palmele făcute căuș.

Învățul are și dezvăț

Frica se dobândește la un moment dat, în urma unei anumite experiențe de viață, deci - se învață, prin ur­mare, ceea ce vă rămâne de făcut este să vă dezvățați de ea. Aceasta presupune să vă expuneți în mod deliberat unor situații care vă inspiră teamă, pentru a constata că nu vi se întâmplă nimic rău. De pildă, dacă vă sperie câinii, deoarece ați fost mușcat de unul din ei în copi­lărie, soluția nu este să-i ocoliți, ci dimpotrivă. Fuga instinctivă, încli­nația de a evita lucrurile care vă înspăi­mântă vă accentuează teama.

Strângeți din dinți și porniți

Nici o frică nu durează veșnic. Sosește și clipa când pa­ni­ca, șiroaiele de transpirație și bătăile nebune ale inimii se do­molesc, ca și cum ar intra în reflux. Terapia comporta­mentală valorifică acest fenomen: a fost elaborată o tehnică denu­mită "flooding" (scufundare), care constă în a te lăsa total în voia propriilor tale temeri, pentru ca ulterior să observi că ai ieșit nevă­tămat dintr-o situație care ți se părea teri­fiantă - o bună premisă pentru anularea reacției de frică dobândite cândva. Ca să exemplificăm concret: cineva care se teme să circule cu liftul ar trebui să se urce în el și să se plimbe în sus și în jos, între etaje, până se va de­prinde cu aceasta. Totuși, fără prezența unui terapeut, o asemenea sche­mă nu este aplicabilă decât în cazul unor per­soane încăpă­țânate și cu nervii tari. Dar principiul depășirii obstacolului cu forțe proprii rămâne valabil atâta vreme cât frica nu e cople­șitoare. Așadar, dacă vă e doar puțin teamă să călătoriți cu avionul - încumetați-vă să zburați! Dacă vă intimidează șue­tele cu oameni pe care îi vedeți pentru prima oară la o petre­cere - obligați-vă să nu ratați nici o invitație. Urmăriți-vă emoțiile, observați cum frica ia mai întâi am­ploare, iar într-un târziu slăbește treptat, de la sine. Gândiți-vă așa: omul se obișnuiește cu toate, iar faptul că v-ați luat inima în dinți e deja un pas înainte.

Pas cu pas

Varianta blândă de a anula o frică dobândită se nu­meș­te în psihologie desensibilizare sistematică. Se înva­ță mai întâi rela­xarea, de exemplu prin an­trenament auto­gen, re­laxare musculară pro­gresivă sau respirație controlată. Apoi se trece la o apropie­re gradată de stimulul care generează teama, inițial numai în plan mental. Puteți prelua acest principiu, acționând și pe cont propriu. Prin urmare, dacă vă e frică de câini, alegeți un moment când aveți o dis­po­ziție calmă și destinsă și în această stare de spirit pozitivă priviți fotografii ale animalelor, citiți o car­te despre îngri­ji­rea lor sau, plasându-vă la o distanță unde să vă simțiți ferit de orice pericol, observați un loc de plimbare și joacă al patrupezilor. Apelați la fantezia dvs. și imaginați-vă în repetate rânduri întâlniri plăcute cu animalele, iar în final, intrați în legătură cu un stăpân de câini, care să vă înles­neas­că apropierea prudentă de un patruped prietenos.

Chimia fricii

Spaima are și o latură fizică, iar specia­liștii au dovedit că există anumite substanțe care generează frică. Printre ele se numără cofeina, alcoolul, tutunul și zahărul. Cofeina, de pildă, poate declanșa starea de panică. Alcoolul are un efect de relaxare de scurtă durată, însă provoacă tulburări de somn și, pe termen lung, accentuează frica - la fel ca și fumatul. Consumul de zahăr are drept consecință o creștere inițială a gli­cemiei, urmată la scurt timp de o scădere drastică a ei. Simptomele hipoglicemiei se asea­mănă cu cele ale spaimei: transpirație ex­cesivă, tremur, senzații de greață. Cerce­tătorii au constatat că și aspartamul, un în­dulcitor folosit pe scară largă, are o acțiune similară. Dacă veți evita substanțele amin­tite mai sus sau măcar le veți limita aportul, corpul dvs. se va liniști.

Sunt OK

Lupta cu frica este sortită eșecului. În general, e mai bine s-o acceptați cu băgare de seamă și s-o tratați condes­cendent. Lă­sați frica în voia ei, iar dvs. vedeți-vă în continuare de viață, inde­pendent de ea. Îndepliniți lucrurile pe care le considerați im­portante. Ele dau sens existenței și minimalizează angoa­sele. Învin­geți frica, ducând o viață împlinită.

Sensul întregului

Temerile constituie un motiv puter­nic de a fugi din calea a tot ce e nou și a nu-ți asuma nici un fel de riscuri. În plus, poate că frica vă ajută să obțineți mai multă afec­țiune din partea celor apro­piați. Fiți sin­cer cu dvs. și mărturisiți-vă avan­tajele as­cunse ale tulbu­ră­rii dvs. afective. Doar nu vă aude nimeni.

Întoarceți gândurile pe dos

Gândurile dau naștere sentimentelor. Iar oamenii care se lasă dominați de stări anxioa­se tind să depene automat o sumedenie de gân­duri ce le întrețin temerile: "Precis am să mă fac de râs", "Ce va fi, dacă n-am să mă des­curc cu lucrarea asta?", "Colegii de acolo, din colț, se amuză acum pe seama mea", și altele de același gen. Deprindeți-vă să identificați aceste gân­duri pe care le rulați automat și verificați-le, corec­tându-le prin confruntare cu realitatea: "Poate că am să mă fac de râs - dar există și lucruri mai rele", "E posibil să nu duc lucrarea la bun sfârșit, însă până acum am reușit de fiecare dată", "Unul dintre colegi a făcut cu siguranță o glumă".

Din nou, mișcare

Respirația se precipită, inima bate accelerat, transpirația erupe din toți porii - de unde cunoașteți aceste simptome? Firește, din sport. Relația dintre sentimente și manifestările fizice este reciprocă: teama provoacă palpitații, dar și palpitațiile nasc teamă. Creierul interpretează în permanență sem­na­lele corpului, deducând din ele starea noastră afec­tivă. Dacă atunci când faceți sport, veți iden­ti­fica palpi­tațiile ca un semn normal de efort, ele vă vor îngrijora mai puțin cu alte ocazii. Numeroase stu­dii științifice arată că mișcarea este un antidot efi­cient împotriva fricii. Prin urmare, ce mai aș­teptați?

Armonia sunetelor

Specialiștii ne sfătuiesc să ascultăm din când în când muzică. Neurologii au ajuns la concluzia că doar muzica limitează activitatea zonelor din creier responsabile pentru declanșarea fricii, activând în același timp ariile responsabile pentru apariția sentimentului de fericire. Tot atât de recomandabil este să cântați, fie împreună cu alții într-un cor, fie de unul singur sub duș.

Cu răbdare și dragoste

E nevoie de timp, ca să dezvolți o tulburare anxioasă - și de asemenea e nevoie de timp, ca să scapi de ea. Trebuie să considerați absolut normal faptul că într-o zi reușiți să vă controlați bine temerile, iar în ziua următoare sunteți brusc cuprinși de panică. Nu lăsați astfel de întâmplări să vă descurajeze. În schimb, obișnuiți-vă să salutați cu entuziasm fiecare dintre progresele dvs. și să vă consolați cu blândețe când suferiți o înfrângere, așa cum ați proceda cu un copil, care se străduiește să învețe lucruri noi.