Sfaturi la purtător: MENOPAUZA

Gilda Fildan
Probleme și indispoziții - cum o scoateți mai ușor la capăt cu ele

Bufeuri

Mai mult de jumătate dintre femeile aflate la meno­pauză au de-a face cu bufeurile: o senzație intensă de căldură, care pornește de cele mai multe ori din zona pieptului, fiind adesea însoțită de transpirații, înroșirea pielii, palpitații și amețeli. Motivele pentru care se pe­trece acest fenomen nu sunt pe deplin clarificate, dar este evident că scăderea producției de estrogen joacă un rol important. Valurile de căldură durează câteva minute și pot apărea oricând - chiar și la ani de zile după intrarea în menopauză. Unele femei au două bufeuri pe zi, altele - zece până la treizeci. La 80% dintre persoanele afectate, perioada valurilor de căl­dură și a transpirațiilor depășește un an, iar la 50% din cazuri se întinde pe durata a peste cinci ani.

Ce vă poate ajuta
* Activitatea fizică regulată și sportul, în special disciplinele de rezistență, ca mersul cu bețe, înotul, plimbările pe bicicletă ori schiul de fond, dar și dan­sul, drumețiile sau echi­tația promit a­me­liorări semnifi­cati­ve. Importantă pare să fie activarea generală a circulației sângelui, ca­re face ca organismul să fie mai puțin sen­sibil la influența mo­dificărilor hormonale. Dintr-un studiu efectuat recent de cercetătorii americani reiese că mișcarea poate reduce numărul bufeurilor pentru mai mult de 24 de ore.
* Ședințele de saună, jeturile de apă rece și du­șu­rile alternative antrenează și întăresc sistemul cir­cu­lator.
* Evitați cafeaua, ceaiul negru, alcoolul și mân­cărurile condimentate, întrucât ele pot declanșa sau accentua valurile de căldură.
* Tehnicile de meditație și relaxare, de pildă cele din yoga, micșorează stresul și astfel previn bufeurile.
* Și acupunctura pare în măsură să atenueze aceste simptome neplăcute ale climacteriului, însă deo­camdată studiile nu au ajuns la o concluzie una­nimă.

Sugestii și soluții simple
* Îmbrăcați-vă după principiul foilor de ceapă, pentru a putea scoate puloverele sau jachetele, oricând simțiți nevoia. Sunt, de asemenea, practice, eșarfele și șalurile de mătase, lână sau cașmir: vă înfășurați în ele ori le dați foarte ușor deoparte, după dorință.
* Preferați îmbrăcămintea din fibre naturale, ca bumbacul sau lâna în amestec cu mătase, dar nu renun­țați la lenjeria de corp. Fiindcă și ea absoarbe umidi­tatea și (cu excepția bumbacului) ține cald, chiar și atunci când e umedă. Astfel, nu va fi necesar să vă schimbați hainele prea des.
* Întrebuințând un evantai, vă veți procura prompt și elegant o adie­re răcoroasă.
* Bufeurile se su­por­tă mai ușor, dacă men­țineți temperatura din cameră la un nivel scă­zut.
* Când simțiți că valul de căldură a pornit, des­chideți un robinet și lăsați apa rece să curgă peste fața interioară a încheieturii ambelor mâini sau țineți antebrațele în apă. Aceasta stopează răspân­direa căldurii.
* Seara, când mergeți la culcare, puneți la îndemână o cămașă de noap­te pentru schimb și o a doua pilotă, mai subțire. Sau dormiți cu două pilote ușoare suprapuse, iar în momentul când nu vă mai simțiți confor­tabil, întoarceți partea transpirată în sus. Cear­ceafurile din microfibră îndepărtează umiditatea de pe suprafața corpului.

Mucoase sensibile

Un alt efect secundar al climacteriului, larg răs­pândit, îl constituie modificările intervenite în regiu­nea genitală: nivelul scăzut al estrogenului după intra­rea în menopauză duce la subțierea și uscarea mucoa­sei vaginale. Din această cauză, contactul sexual de­vine, pentru o parte din femei, neplăcut sau chiar du­reros. La rândul lor, mucoasele vezicii urinare și ale uretrei devin și ele mai subțiri și sensibile, ceea ce vă expune la inflamații și infecții ale vezicii și căilor urinare.

Ce vă poate ajuta
Pentru a restabili umiditatea vaginului, puteți să apelați la diverse unguente de la farmacie. O variantă care funcționează de asemenea este uleiul alimentar, ca și cel de migdale sau de trandafiri. Medicii reco­man­dă frecvent preparate cu estrogen pentru aplicații locale - sub formă de ovule, creme sau comprimate. Hormonii refac mucoasele și elimină senzația de uscă­ciune. Scade riscul de cistite și de incontinență.

Sugestii și soluții simple
* Stimularea regulată a vaginului prin raporturi sexuale contribuie la o mai bună irigare a lui cu sânge și îi păstrează elasticitatea.
* Mucoasele iritate se vindecă mai repede cu pre­parate ce conțin acid hialuronic, iar cele cu acid lactic sau lactobacili stabilizează flora vaginală.
* Antrenați-vă mușchii perineului: la o inconti­nență provocată de stres, aceasta ajută de obicei mai bine decât orice medicament.
* Gândiți-vă dacă în pat totul merge așa cum trebuie între dvs. și partener. Vaginul femeilor la me­nopauză se poate umezi la fel ca al celor mai tinere, cu condiția să fie excitate sexual - atâta doar, că ele au nevoie de un partener răbdător, dispus să le ofere mai multe mângâieri. E important să discutați deschis și sincer cu el despre dorințele și nevoile dvs.

Sângerări abundente

În perioada premenopauzei, când ovarele își înce­tinesc treptat activitatea, dezechilibrele hormo­nale accentuate pot duce la sângerări abundente, care durează între opt și zece zile. Dacă menstrele se pre­lungesc în așa fel încât nu mai există niciun interval între ele, sângerările capătă un caracter permanent, adesea cu consecințe, cum ar fi carența de fier și stările de epuizare fizică.

Ce vă poate ajuta
* Pentru a nu forța artificial activitatea ovarelor, ar fi bine să reduceți consumul de cafea, alcool și grăsimi animale.
* Unele medicamente pe bază de plante, de exem­plu cele cu extract de mielărea, pot ameliora eventual sângerările.
* Dacă sângerările nu încetează, medicii pot opta pentru îndepărtarea chirurgicală a mucoasei printr-un chiuretaj.

Sugestii și soluții simple
* E prudent să aveți întotdeauna la dvs. un absorbant sau un tampon - în premenopauză, nu se știe niciodată dacă și când veți începe să sângerați.
* Contra spasmelor abdominale vă ajută o compresă caldă, stropită cu ulei de roiniță sau de lavandă. Sunt utile și exercițiile de rela­xare. Dacă simțiți nevoia să combateți spasmele cu un analgezic, evitați acidul acetilsalicilic: acesta subțiază sângele, așa încât sângerările se pot agrava.
* Carența de fier se tratează cu preparate pe care le găsiți la farmacie. Și fiți atente la alimentația dvs.: mult fier conțin carnea roșie, boabele de soia, semin­țele de in și legumele cu frunze verzi. Vitamina C îm­bunătățește asimilarea fierului, pe când cafeaua, cea­iul și lactatele o îngreunează.

Creșterea / căderea părului

După intrarea în menopauză sau în perioada pre­mergătoare, unora dintre femei le apar fire de păr pe față: deasupra buzei superioare, pe bărbie sau pe o­braji. În același timp, podoaba capilară se poate rări din pricina cantității mari de hormoni masculini ori a nivelului scăzut al fierului în sânge.

Ce vă poate ajuta
* O terapie hormonală cu anumiți gestageni, care să neutralizeze hormonii masculini, va opri creșterea firelor inestetice și va reduce căderea părului. Însă, îna­inte de a începe un asemenea tratament, ar trebui atent cântărite argumentele pro și contra.

Sugestii și soluții simple
* Firele de păr se pot smul­ge unul câte unul, cu pen­seta. Excepție: cele cres­cute din­tr-un nev pigmen­tar, deoa­rece acesta se in­fla­mează ușor. Părul de pe obraji și de dea­supra buzei îl puteți rade sau decolora, epilarea cu cea­­ră fierbinte ori cu apa­ratul electric se recomandă numai pentru picioare și subsuori. Dacă alegeți să utilizați depilatoare chimice, trebuie să știți că, în timp, pielea va avea de suferit, mai ales cea a feței.

Tulburări de somn

Nu există niciun studiu științific care să pună în evidență o legătură cauzală între mutațiile hormonale și tulburările de somn. Deseori însă, bufeurile și trans­pirațiile întrerup somnul femeilor la menopauză: ele se trezesc transpirate și nu mai reușesc să adoarmă.

Ce vă poate ajuta
* Băgați-vă în pat numai atunci când vă este cu adevărat somn.
* Dormitorul trebuie să fie o cameră liniștită și întunecoasă.
* Nu vă uitați noaptea la ceas. Verificarea orei de­clanșează re­ac­ții care vă tulbură somnul.
* După-amiaza târ­ziu și seara, renun­țați la cafea, ceai negru și cola. Așa veți adormi mai ușor. Și al­coolul creează probleme în a doua jumătate a nopții, când vă întrerupe somnul.
* Lactatele și o cină ușoară vă ajută să adormiți mai repede.
* Petreceți una sau două ore înainte de culcare relaxându-vă de exemplu cu o carte, o muzică plăcută sau o baie caldă. Folosiți-vă de anumite ritualuri, ca să vă pregătiți corpul pentru odihna nocturnă.
* Mișcarea îmbunătățește calitatea somnului, fiincă reduce hormonii stresului și acționează în sensul unei relaxări generale. Dimpotrivă, un program sportiv obositor, efectuat cu puține ceasuri înainte de culcare, stimulează metabolismul și creierul - așadar, produce efecte contrare.
* Dintre preparatele pe bază de plante, cele cu valeriană favorizează somnul. Doza necesară pentru obținerea rezultatului dorit este de 600 miligrame ex­tract uscat. Rețineți însă faptul că valeriana poate crea dependență. Ca măsură de siguranță, cereți sfatul unui medic.

Sugestii și soluții simple
* În loc să stați cul­cate, cu o­chii în tavan ore în­tregi, gân­din­du-vă la lucru­rile nerezolvate și făcându-vă griji, mai bine sculați-vă și folosiți acest timp pentru a citi, a scrie în jurnalul personal sau a călca rufele spă­late deunăzi. Băgați-vă din nou în pat numai atunci când vă veți simți obosite.
* Îngăduiți-vă și unele zile în care să fiți mai puțin harnice ca de obicei.

Schimbări bruște de dispoziție, depresii

Chiar dacă unele femei se simt împovărate psihic de apropierea climacteriului, adevăratele depresii nu se întâlnesc mai frecvent în această perioadă, compa­rativ cu etapele anterioare ale vieții. Trebuie să subli­niem, de asemenea, că stările depresive le afectează îndeosebi pe acele persoane care au mai suferit din pricina lor cândva, în trecut. Poate însă că și înaintarea în vârstă, ca și somnul neodihnitor le îndeamnă să încline spre gânduri sumbre.

Ce vă poate ajuta
* În combaterea deprimării s-au dovedit utile spor­tul practicat cu consecvență și tehnicile de relaxare, de la yoga și meditație până la relaxarea musculară.
* În privința indispozițiilor ușoare sunt de ajutor preparatele cu sunătoare, în doze corespunzătoare - începând de la 300 miligrame pe zi.
* Dacă vă simțiți descurajate și apatice, stați de vorbă cu medicul dvs. de familie. Depresiile necesită tratament psihiatric sau chiar administrarea de antidepresive.

Sugestii și soluții simple
* Faceți tot ce vă oferă satisfacție și contribuie la echilibrul dvs. sufletesc.


O viață trăită cu plăcere

Idealul frumuseților tinere pune presiune asupra multor femei care se apropie de menopauză, le poate provoca îndoieli și temeri, dându-le sentimentul că devin neatrăgătoare. Dar, treptat, percepția se schim­bă. Tot mai numeroase femei trecute de 50 de ani își creea­ză o imagine publică pozitivă - eventual cu câteva ri­duri și kilograme în plus, dar în același timp cu far­mec, energie, experiență și o feminitate suve­rană.
Felul cum se comportă femeile în premenopauză depinde în mare măsură de încrederea lor în sine, de satisfacțiile de care se bucură și, de asemenea, de pre­țui­rea manifestată de cei din jur. Femeile active pro­fesional parcurg de regulă mai ușor această etapă a vie­ții, precum și cele implicate într-o relație armo­nioa­să, care le dă prilejul să se simtă apreciate și dorite. Și ati­tudinea cu care femeia se apropie de me­nopauză in­flu­ențează experiențele ulterioare, cine privește dinainte cu teamă această perioadă inevitabilă se va confrunta mai târziu, când va sosi momentul, cu suferințe mai preg­nante, apărute mai frecvent.
Aruncând o privire asupra altor culturi, constatăm că, acolo unde înaintarea în vârstă aduce un spor de pres­tigiu social, femeilor nu li se pare atât de împo­vără­tor climacteriul. De exemplu, japonezele care trăiau în cadrul structurilor sociale tradiționale ale țării lor, aproape că nu cunoșteau bufeurile, dovadă că în limba ja­poneză nu există un cuvânt care să denumească acest fenomen. Între timp, stilul de viață al japonezilor îl imi­tă pe cel occidental, mai ales în marile orașe. Iar femeile au descoperit chinurile pre­menopauzei: în zilele noas­tre, 50% dintre japoneze au de-a face cu valurile de căldură.
Totuși, climacteriul nu e un lucru de care avem mo­tive să ne temem: statisticile medicale arată că aproximativ jumătate din femeile între 50 și 59 de ani se simt mai bine decât înainte, iar trei sferturi din ele sunt sănătoase și active. După dispariția ciclului, femeile văd, în ge­neral, ca pe o ușurare faptul că nu mai trebuie să se preo­cupe de prevenirea sarcinilor nedorite. Și eventualele suferințe legate de menstre și de dezechilibrele hormonale sunt acum, în cele mai multe cazuri de domeniul trecu­tului.
Nici tema sexualității nu constituie în cli­macteriu un motiv de nemulțumire. Ba chiar dimpotrivă. Când copiii sunt mari sau deja așezați la casa lor, părinților le rămâne adesea mai mult spațiu și timp pentru mângâieri - numeroase cu­pluri cu o relație intactă trăiesc în această perioadă o a doua primăvară. Căci, contrar unor păreri larg răspândite, femeile nu-și modifică semni­ficativ la menopauză apetitul sexual și capacitatea de a se excita. Studii științifice recente demonstrează că pentru majo­ritatea femei­lor, menopauza nu decurge câtuși de puțin așa de dramatic cum își ima­ginează la tinerețe. Multe femei au acum sentimentul că se află în fața unui nou început. Iată în continuare câteva sugestii care vă pot fi de folos.

Experimentați latura dvs. masculină
Odată cu apropierea climacteriului, intră în acțiune și hormonii masculini, ceea ce face ca modelele com­portamentale atribuite îndeosebi femeilor să se estom­peze. Persoane care au fost înainte delicate, concesive și adaptabile, se arată acum din ce în ce mai ofensive, inflexibile, combative și hotărâte să-și impună punctul de vedere. Eliberați această energie care clocotește în dvs. Nu vă sfiiți să puneți piciorul în prag și să fiți inco­mode. Trebuie să aduceți în echilibru trăsăturile dvs. masculine și feminine, desăvârșindu-vă astfel per­so­nalitatea. Menopauza vă oferă această șansă.

Intercalați pauze, încărcați-vă bateriile
Tocmai în asemenea perioade, când ritmu­rile feminității din corpul dvs. sunt profund tul­burate, pauzele vă ajută să mențineți echilibrul. Au nevoie de ele mai ales femeile puternic angajate profesional, ca și cele care se dedică simultan muncii la serviciu și familiei. Ape­lați la ele ori de câte ori vă simțiți obosite și lipsite de energie.
Pauza măruntă: beți un pahar cu apă și întindeți-vă puțin musculatura, așa cum ați văzut că fac pisicile; pălăvrăgiți puțin cu o colegă sau cu o vecină simpatică; savurați la soare o cană de ceai; odihniți-vă cinci minute la orizontală.
Pauza la scară mai mare: rezervați-vă minimum o seară pe săptămână pentru dvs. Faceți numai ce vă place sau ce vă liniștește cel mai bine. Preocupați-vă în exclusivitate de propria persoană. Așa veți avea apoi din nou mai multă forță ca să vă îngrijiți de alții.


Și bărbații intră în climacteriu?

Numeroși bărbați de vârstă mijlocie suferă de epui­zare, apatie, stări depresive, probleme de erecție și supraponderalitate. Unii specialiști pun în legătură aceste simptome cu scăderea secreției de testosteron, determinată de vârstă: în­ce­pând de pe la 40 de ani, pro­ductivitatea glandelor se­xua­le masculine scade cu aproximativ 1% pe an. Așa­dar, și bărbații ar a­junge în­tr-o perioadă pre­mergătoare andropauzei. Un studiu de anvergură, publicat cu doi ani în ur­mă, la care au par­ticipat peste 3000 de băr­bați, cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, provenind din opt țări europene, a fun­da­mentat apariția andropau­zei la bărbați pe un nivel redus al testosteronului, de­ficiențele de erecție fiind explicate, și ele, prin valorile hormonale scăzute.
Realitatea este că mulți bărbați se simt bine și cu un nivel foarte redus al testosteronului. Com­pa­rația cu premenopauza fe­meii nu este complet deplasată: și formarea hormonilor sexuali mas­culini e guvernată de sis­temele de reglaj ale or­ga­nismului. În plus, dis­confortul băr­­ba­ților are și alte cauze: seden­ta­ris­mul, stresul, diverse su­fe­­rin­țe fizice sau psi­hice.