Răspuns pentru RODICA, F. AS 1048 - "Soțul meu are varice dureroase și vă cere un sfat"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Înainte să vă gândiți la un tratament, ar fi bine ca soțul dvs. să facă o ecografie sau o radiografie a gam­belor. Ceea ce descrieți sugerează mai de­grabă o calcifiere distrofică, decât varice. Calcifierea distrofică rezultă din calcifie­rea țesuturilor lezate parțial sau în între­gime. În cazul soțului dumneavoas­tră, s-ar putea pune problema unei calcifieri pro­vocate de intervenția chirurgicală, ca­re a lăsat porțiuni de țesut lezate, nevia­bile, în corp. În cazul când presupunerea mea este corectă, s-ar putea explica de ce varicele sunt atât de tari și provoacă dureri acum, când nu mai este atât de mult țesut adipos. Abia după precizarea aceasta se poate gândi la un posibil tratament.
Vă urez succes!

"Cum se pot trata artroza, osteoporoza și spondiloza cervicală?"
(Răspuns pentru DANIELA TUDOR, F. AS 1048)


Stimată doamnă, din păcate nu dați suficiente deta­lii despre problema de care suferiți, cum ar fi vârsta, alte boli și alte medicamente pe care le luați. De ase­menea, nici informații legate de ana­lizele făcute nu au fost furnizate. Ele au o importanță mare, căci factorii ce predispun la osteoporoză includ vârsta, bolile asociate și me­dicamentele uzuale. De asemenea, osteoporoza afectează coloana ver­te­brală și poate duce la fracturi pa­tologice (provocate în situații ce nu cauzează fracturi în mod normal), prin urmare, la dureri ce pot fi ca­talogate în mod greșit drept spondi­loză. Acestea fiind spuse, osteoar­tri­ta ("gonartroza", la genunchi) este legată de vârstă, la fel ca osteopo­roza. Având în vedere importanța pro­blemei pentru societatea noastră, câteva cuvinte legate de ambele afec­țiuni - în special de osteoporoză, vor fi necesare.
Osteoporoza poate fi înțeleasă ca o subțiere a oase­lor, drept urmare a diminuării cantității de calciu din ele. Oasele sunt un țesut viu, cu celule (numite osteo­claști) care "demolează" osul, iar altele (numite osteo­blaști) care îl construiesc. Echilibrul între ele este ceea ce menține integritatea osului. În tinerețe, "construi­rea" este mai importantă, dar cu înaintarea în vârstă, "demolarea" devine preponderentă. Construirea își atinge apogeul în tinerețe.
Osteoporoza poate fi rezultatul următoarelor cauze:
* Vârsta - cu cât înaintăm în vârstă, cu atât crește ris­cul pentru osteoporoză (peste 50 ani la femei și peste 70 ani la bărbați).
* Sexul - riscul pentru osteoporoză este mai mare la femei decât la bărbați.
* Rasa - caucazienii și asiaticii sunt mai tare su­puși la risc.
* Masa scheletală de bază - o masă scheletală mai mică ar sugera o "rezervă" mai mică osoasă, ceea ce duce la riscul crescut de a avea osteoporoză.
* Antecedentele familiale de osteoporoză duc la creșterea riscului bolii.
* Diminuarea hormonilor sexuali - estrogeni, în cazul femeilor aflate la menopauză, și testosteron la bărbați. În cazul acestora, unele tratamente contra cancerului de prostată pot produce această diminuare a hormonilor.
* Tulburări hormonale - cum ar fi hipertiroi­dis­mul și hiperparatiroidismul.
* Dieta - dietele deficiente în calciu sau tulbură­rile traiectului intestinal (boli inflamatorii intestinale) pot duce la osteoporoză.
* Medicamente - cum ar fi prednisonul, unele me­dicamente contra cancerului, depresiei sau epilepsiei pot duce la osteoporoză.
* Lipsa exercițiului fizic - sedentarismul crește riscul de osteoporoză, în schimb, persoanele care sunt implicate în activități cum ar fi mersul pe jos, alergarea etc. au șanse mai mari de a evita boala. Cu cât mai re­pede încep activitățile fizice, cu atât mai bine.
* Alcoolul - interferează cu procesul de absorbție a calciului la nivel intestinal.
* Fumatul - nu se știe exact cum, dar fumatul contribuie la slăbirea oaselor.
* Fracturile, în special ale vertebrelor (cu conse­cințe câteodată foarte grave) și ale șoldurilor, sunt cele mai de temut complicații ale osteoporozei. Acestea pot duce la cocoșarea spatelui și la scurtarea în înălțime. Pentru că osteoporoza este asimptomatică și simpto­mele apar doar atunci când există deja complicații, persoanele care prezintă un risc de apariție a bolii (cele cu simptomele menționate mai sus) sunt sfătuite să se consulte cu medicul lor curant.
Abordări naturiste
* Exerciții fizice - un regim permanent de exer­cițiu fizic, începând deja din tinerețe (perioadă în care se face rezerva pentru viață a masei osoase), și care trebuie continuat toată viața. Însă efectul benefic este semnificativ indiferent de vârsta la care încep exer­cițiile. Cele mai eficiente sunt sporturile care implică suportarea greutății corporale, cum ar fi mersul sau alergatul.
* Alcoolul - trebuie limitat, pentru a ajuta absorb­ția intestinală de calciu.
* Fumatul - abandonarea lui ar putea ajuta la ab­sorbția intestinală de calciu.
* Dietă - multe legume, în special broccoli, mor­covi, smochine, fasole, printre altele. Laptele și lacta­tele, deși sunt o sursă bogată de calciu, tind să ducă și la acidifierea sângelui, ceea ce ar încuraja tocmai pierderea calciului.
* Evitarea căzăturilor - ceea ce înseamnă ilumi­nare foarte bună în casă, eliminarea suprafețelor alu­necoase, instalarea de bare de sprijin pe pereți, în spe­cial în baie.
Osteoartrita înseamnă, în sensul cel mai simplu al termenului, uzura articulației. Este o condiție frecvent întâlnită, caracterizată prin inflamație și durere articu­lară, lezarea cartilajului (țesu­tului din jurul articulației) și creșteri anormale de "pinteni". Pierderea cartilajului pare să fie factorul cauzal.
Osteoartrita este mai frecvent întâlnită la femei, la oameni peste 50 de ani. Deformațiile ce nu per­mit funcționarea normală a oase­lor pot duce la traumatisme pro­vocate de sport, obezitate (care pune prea multă greutate pe articulații), la unele boli, cum ar fi hipotiroidia, guta, pot predispune la osteoartrită. Unele ocupații care solicită în mod excesiv anumite articulații pot produce, de ase­me­nea, osteoartrită.
Genunchii, coloana vertebrală (în cazul dumnea­voastră), șoldurile, articulațiile mâinilor și baza dege­tului mare de la picior sunt cel mai frecvent afectate. Înțepenirea articulațiilor se poate agrava cu timpul și poate duce la situația în care oamenii nu pot să se miște fără ajutor sau să muncească.
Abordări naturiste
* Mișcarea fizică - sedentarismul este un factor care poate crește riscul de a face osteoartrită. Orga­nis­mul este menit să se miște. Sedentarismul poate fi ase­mănat cu situația în care un om cumpără un automobil performant și în loc să îl folosească îl parchează în garaj. Evident, automobilul se va strica repede, prin lipsa de folosire corespunzătoare. Pentru cei care sufe­ră deja de osteoartrită, se recomandă exerciții ușoare (de regulă, recomandate de fizioterapeut), înot, exer­ciții fizice chinezești (tai qi, qi qong), precum și yoga, toate având efecte imediate.
* Ortezele și aparatele de sprijin speciale sunt utile pentru cei care suferă de osteoartrită. Ele ajută la reducerea durerii prin sprijinul pe care îl oferă.
* Pierderea în greutate este mereu importantă pentru cei supraponderali. Aceasta diminuează stresul pe articulațiile genunchilor, șoldurilor și ale coloanei vertebrale.
* Dietă - reducerea consumului cărnii în exces poa­te fi de mare folos, în special celor ce suferă de gută.
* Alcoolul - trebuie consumat în cantități mici.
* Fumatul - trebuie diminuat.
* Plante medicinale - Frunzele de varză albă, coa­ja de cartofi fierți, aplicate pe locurile dureroase, pot ajuta în situațiile inflamatorii acute. Cremele cu arnică, gheara-dracului, gheara-pisicii și puterea-ursului sunt foarte utile.
* Masajul ușor poate ajuta articulațiile.
* Homeopatia - medicamente precum Arnica, Bellis perennis, Lachnanthes tinctoria, Rhus toxi­co­dendron, Ruta graveolensis pot fi de folos. Totuși, cele mai eficiente sunt medicamentele individualizate, constituționale.
* Acupunctura - mobilizează zonele de blocaj ener­getic ce stau la baza durerilor și pot, în timp, întări articulațiile. Cele mai bune puncte sunt Vezica urinară, Vezica biliară, Vasul guvernator, Ficat, Plămân și punctele locale.
Vă urez success!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Rinita i-a făcut soțului meu viața deplorabilă"
(Răspuns pentru BARBACIORU GEORGETA, F. AS nr. 1081)


Rinita cronică hipertrofică are două faze: prima este forma incipientă (congestivă simplă), care bene­fi­ciază de tratament conservativ local (deconges­tio­nante nazale, aerosoli) și forma agravată (hiper­pla­zică), care se tratează prin diverse tehnici chirurgicale.
Pentru rinita cronică hipertrofică congestivă simplă (incipientă), vă recomand următorul tratament naturist:
1. dimineața și seara, după mâncare, se efectuează lavajul foselor nazale, cu o soluție de apă caldă sărată (una lingură sare gemă la un litru de apă). Soluția salină obținută se as­piră pe nas și se elimină pe gură, sau prin musaj (suflat).
2. după lavaj, se efectuează instilații nazale, câte 2 picături, de două ori pe zi, cu ulei de cătină.
3. seara, înainte de culcare, se pulverizează 20-30 de pufuri cu Ocnasept spray (aerosol salin 100% natu­ral) deasupra patului unde dormiți. Aerosolii vor fi in­halați în cursul somnului. Ocnasept spray poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, 0733/67.87.85.