Arheologii muzicali
Pink Martini
Pe 15 octombrie, la Sala Palatului din Capitală, vă puteți reîntâlni cu cea mai simpatică "orchestruță" din Statele Unite ale Americii - Pink Martini. Acesta este cel de-al cincilea concert al îndrăgitei trupe americane la București. Ei au mai cântat aici și anul trecut, în luna mai, în fața unei săli arhipline.
În decursul timpului, prin venirea lor repetată în România, Pink Martini a cucerit un public numeros. La rândul lor, artiștii de peste ocean au fost fermecați de cultura și de țara noastră. Anul trecut, solista Storm Large i-a luat prin surprindere pe cei peste 4000 de spectatori prezenți la concertul lor de la București, când a interpretat în premieră în limba română coverul melodiei "Până când nu te iubeam", a Mariei Tănase, piesă culeasă de Anton Pann. "Cânt în 14 limbi, dar româna este una dintre cele mai frumoase limbi din câte am auzit", le-a spus ea fanilor prezenți în sală și a fost răsplătită pentru efort, cu ropote de aplauze. Piesa a fost inclusă din acel moment în repertoriul trupei și se află acum și pe cel mai nou disc al lor, "Get Happy" (Bucură-te).
Astăzi pare greu de crezut, dar trupa Pink Martini, cunoscută în întreaga lume pentru muzica "vintage" pe care o interpretează, s-a născut din rațiuni politice. Mica orchestră a fost înființată în 1994 în Oregon, Statele Unite ale Americii, de Thomas Lauderdale, actualul pianist și conducător al trupei. Pe atunci, el visa să devină într-o zi primar al Portland-ului și să participe activ la viața politică a orașului lui natal. Șocat de muzica pe care o asculta la întrunirile electorale sau la cele pentru strângerea de fonduri, a hotărât să pună bazele unei mici orchestre, alături de care să cânte la evenimente publice. Așa a luat naștere trupa, care este considerată azi un adevărat fenomen mondial. Au reușit să cucerească America, iar mai apoi lumea întreagă, nu cu melodii noi, nemaiauzite, ci cu adevărate nestemate culese dintre piesele ce nu merită a fi uitate. S-au inspirat din musical-urile romantice ale Hollywood-ului anilor '40 - '50, din melodii clasice, muzică de jazz ori ritmuri latino.
În 1997, la trei ani după înființare, Pink Martini au debutat la Festivalul de la Cannes. De acolo au pornit să cucerească și "bătrânul continent", sporindu-și anual numărul de fani. Până acum au concertat în colaborare cu peste 50 de orchestre, pe aproape toate scenele pământului, și au lansat 6 albume de studio, ce cuprind melodii în mai multe limbi. Astăzi, cei 16 muzicieni se autointitulează "arheologi muzicali", deoarece "sapă" prin arhive vechi, prăfuite, și scot la lumină melodii minunate a căror valoare nu a scăzut cu trecerea timpului. Și-au îmbogățit anual repertoriul și au scos iar la lumină melodii ca: "Let's Never Stop Falling In Love", "Quizás, Quizás, Quizás", "Sympathique", "Donde Estas Yolanda?", "Una Notte a Napoli", "Amado Mio" sau exoticele "Kikuchiyo to Mohshimasu" și "Bukra Wba'do".
Pe 24 septembrie, Pink Martini a lansat un nou album: "Get Happy". Și cum vă spuneam, pentru că s-au cam îndrăgostit de țara noastră, au inclus pe noul lor disc prima lor piesă în limba română "Până când". Ei aniversează astfel, alături de noi, un secol de la nașterea reginei cântecului popular românesc, Maria Tănase. Melodia este interpretată de Storm Large, cea de-a doua solistă a trupei. Pink Martini a pornit la drum, inițial, alături de solista China Forbes, dar în 2010, când aceasta a suferit o operație la corzile vocale, li s-a alăturat și simpatica Storm Large. Deși China și-a revenit cu bine după operație și a revenit pe scenă, Storm a rămas și ea alături de trupă. La 44 de ani, ea este o artistă complexă, cântăreață, compozitoare, actriță și scriitoare. S-a născut în Massachusetts și, până a se alătura trupei Pink Martini, cânta rock, metal și jazz. Are propria-i formație și atunci când nu este prin lume, concertând cu Pink Martini, se reîntoarce la prima ei iubire și cântă rock, în țara sa de origine.
(Biletele pentru concertul Pink Martini de la Sala Palatului din București pot fi achiziționate din rețeaua Eventim la prețuri ce variază între 240 lei și 110 lei.)
Concert regal caritabil
Giuliano Carmignola și ansamblul La Stravaganza
Pe 25 octombrie, la Ateneul Român, Fundația Principesa Margareta a României organizează cea de-a VI-a ediție a Concertului Regal caritabil în beneficiul programului "Tinere Talente". Invitații de anul acesta sunt violonistul italian Giuliano Carmignola și ansamblul La Stravaganza.
Giuliano Carmignola s-a născut la Treviso, în 1951, și este un cunoscut și multipremiat violonist. Deține titlurile de "Academician al Filarmonicii Regale a Academiei din Bologna" și "Academician de Santa Cecilia". El cântă la o vioară Stradivarius Baillot (1732), care i-a fost acordată de Cassa di Risparmio din Bologna, pentru realizările lui, alături de Orchestra Mozart.
Concertul Regal de la București are loc anual, cu ocazia aniversării Majestății Sale Regele Mihai, în prezența membrilor Familiei Regale a României.
Fondurile strânse din vânzarea de bilete și din sponsorizări vor sprijini programul național "Tinere Talente 2014", prin care Fundația oferă burse de studiu, program de mentorat și oportunități de promovare a tinerilor artiști cu situație materială modestă. Cu fondurile strânse la concertul din anul 2012, Fundația a sprijinit pe parcursul acestui an 28 de tineri muzicieni și artiști plastici, cu burse individuale, în valoare de câte 2.000 de euro.
(Puteți procura bilete la eveniment, de pe myticket.ro. Au prețuri cuprinse între 200 și 400 lei.)