Toamna se numără bobocii: PINK MARTINI și GIULIANO CARMIGNOLA

Dana Ene
- Nu degeaba se spune că toamna se numără bobocii. După un an plin cu evenimente muzicale de excepție, urmează o toamnă și mai bogată. Vom avea concerte susținute de artiști unul și unul, care vor încerca să ademenească soarele din inima dvs., cu muzica lor. Vă prezentăm două concerte de octombrie, ce nu ar trebui ratate -

Arheologii muzicali
Pink Martini


Pe 15 octombrie, la Sala Palatului din Capitală, vă puteți reîntâlni cu cea mai simpatică "orchestruță" din Statele Unite ale Americii - Pink Martini. Acesta este cel de-al cincilea concert al îndrăgitei trupe americane la București. Ei au mai cântat aici și anul trecut, în luna mai, în fața unei săli arhipline.
În decursul timpului, prin venirea lor repetată în România, Pink Martini a cucerit un public numeros. La rândul lor, artiștii de peste ocean au fost fermecați de cultura și de țara noastră. Anul trecut, solista Storm Large i-a luat prin surprindere pe cei peste 4000 de spec­tatori prezenți la concertul lor de la București, când a interpretat în premieră în limba română coverul melodiei "Până când nu te iubeam", a Mariei Tănase, piesă culeasă de Anton Pann. "Cânt în 14 limbi, dar româna este una dintre cele mai frumoase limbi din câte am auzit", le-a spus ea fanilor prezenți în sală și a fost răsplătită pentru efort, cu ropote de aplauze. Pie­sa a fost inclusă din acel moment în repertoriul trupei și se află acum și pe cel mai nou disc al lor, "Get Happy" (Bucură-te).
Astăzi pare greu de crezut, dar trupa Pink Martini, cunoscută în întreaga lume pentru muzica "vintage" pe care o interpretează, s-a născut din rațiuni politice. Mica orchestră a fost înființată în 1994 în Oregon, Sta­tele Unite ale Americii, de Thomas Lauderdale, actua­lul pianist și conducător al trupei. Pe atunci, el visa să devină într-o zi primar al Portland-ului și să participe activ la viața politică a orașului lui natal. Șo­cat de mu­zica pe care o asculta la întrunirile electorale sau la cele pentru strângerea de fonduri, a hotărât să pună bazele unei mici orchestre, alături de care să cânte la eveni­mente publice. Așa a luat naștere trupa, care este con­siderată azi un adevărat fenomen mon­dial. Au reușit să cuce­reas­că America, iar mai apoi lumea întreagă, nu cu melo­dii noi, ne­mai­au­zite, ci cu adevărate nestemate culese din­­tre pie­sele ce nu me­rită a fi uitate. S-au inspi­rat din mu­si­cal-urile romantice ale Hollywood-ului ani­lor '40 - '50, din me­lo­dii clasice, mu­zică de jazz ori ritmuri latino.
În 1997, la trei ani după înființare, Pink Martini au debutat la Festivalul de la Cannes. De acolo au pornit să cucerească și "bă­trânul con­tinent", sporindu-și anual numărul de fani. Până acum au concertat în colaborare cu peste 50 de orchestre, pe aproape toate scenele pămân­tului, și au lansat 6 albume de studio, ce cuprind melodii în mai multe limbi. Astăzi, cei 16 muzicieni se autointi­tulează "arheologi muzicali", deoarece "sapă" prin arhive vechi, prăfuite, și scot la lumină melodii minunate a căror valoare nu a scăzut cu trecerea timpului. Și-au îm­bo­gățit anual repertoriul și au scos iar la lumină melodii ca: "Let's Never Stop Falling In Love", "Quizás, Quizás, Qui­zás", "Sympathique", "Donde Estas Yolanda?", "Una Notte a Napoli", "A­mado Mio" sau exoticele "Ki­ku­chiyo to Mohshi­masu" și "Bukra Wba'do".
Pe 24 septembrie, Pink Martini a lansat un nou al­bum: "Get Happy". Și cum vă spuneam, pentru că s-au cam îndrăgostit de țara noastră, au inclus pe noul lor disc prima lor piesă în limba română "Până când". Ei ani­versează astfel, alături de noi, un secol de la naște­rea reginei cântecului popu­lar românesc, Ma­ria Tăna­se. Melodia este inter­pre­tată de Storm Large, cea de-a doua solistă a tru­pei. Pink Martini a pornit la drum, inițial, alături de solista Chi­na Forbes, dar în 2010, când aceasta a suferit o operație la corzile vocale, li s-a alăturat și sim­patica Storm Large. Deși China și-a revenit cu bine după operație și a re­venit pe scenă, Storm a ră­mas și ea alături de trupă. La 44 de ani, ea este o artistă complexă, cântăreață, com­po­­zitoare, actriță și scriitoa­re. S-a născut în Massa­chu­setts și, până a se alătura trupei Pink Martini, cânta rock, metal și jazz. Are pro­pria-i formație și atunci când nu este prin lume, con­certând cu Pink Martini, se reîntoarce la prima ei iubire și cântă rock, în țara sa de origine.
(Biletele pentru concertul Pink Martini de la Sala Pala­tului din București pot fi achiziționate din rețeaua Eventim la prețuri ce variază între 240 lei și 110 lei.)

Concert regal caritabil
Giuliano Carmignola și ansamblul La Stravaganza


Pe 25 octombrie, la Ateneul Român, Fundația Prin­cipesa Mar­gareta a României organizează cea de-a VI-a ediție a Con­certu­lui Regal caritabil în beneficiul pro­gra­mu­lui "Tinere Talente". In­vi­tații de anul acesta sunt violonistul italian Giu­liano Carmignola și an­samblul La Stra­vagan­za.
Giuliano Car­mig­nola s-a născut la Tre­viso, în 1951, și este un cunoscut și multipre­miat violonist. Deține titlurile de "Acade­mi­cian al Filarmonicii Re­gale a Academiei din Bo­logna" și "Aca­de­mi­cian de Santa Ceci­lia". El cântă la o vioară Stradivarius Baillot (1732), care i-a fost acordată de Cassa di Ris­parmio din Bo­logna, pentru reali­ză­rile lui, alături de Or­chestra Mozart.
Concertul Regal de la București are loc anual, cu ocazia ani­ver­sării Majestății Sale Regele Mihai, în pre­zența mem­brilor Familiei Regale a Ro­mâniei.
Fondurile strânse din vânzarea de bilete și din spon­sorizări vor sprijini programul națio­nal "Tinere Talente 2014", prin care Fundația oferă burse de studiu, pro­gram de mentorat și opor­tunități de promovare a tine­rilor artiști cu si­tuație materială modestă. Cu fondurile strânse la concertul din anul 2012, Fundația a sprijinit pe parcursul acestui an 28 de tineri muzicieni și artiști plastici, cu burse indi­viduale, în valoare de câte 2.000 de euro.
(Puteți procura bilete la eveniment, de pe myticket.ro. Au prețuri cuprinse între 200 și 400 lei.)