Iașul în sărbătoare

Dia Radu
DAN LUNGU - scriitor, managerul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași (FILIT)

- Pe 23 octombrie, timp de cinci zile, orașul își deschide porțile pentru cel mai mare eveniment literar de care a avut parte România. Un proiect grandios ce va reuni peste 100 de profesioniști ai cărții, din țară și din străinătate, scriitori, traducători, editori, critici literari, librari și jurnaliști culturali -

"Sunt convins că vom avea săli pline"

- Comunicatele de presă anunță că FILIT va fi cel mai mare festival literar din Europa de Est. O informație demnă de luat în seamă. De fapt, la ce ne putem aștepta dacă îi trecem pragul?

- Într-adevăr, aspirăm la acest statut. E un festival cu un număr foarte mare de invitați, în jur de două sute, și cu o structură originală, încercând să aducă în același loc și în dialog scriitori, editori, traducători, jurnaliști culturali, critici literari, mediatori culturali și cititori. Participarea va fi internațională, în sensul de­plin al cuvântului, iar evenimentele vor fi diverse și foarte numeroase: lecturi, dezbateri, întâlniri cu elevi și studenți, mese rotunde cu caracter profesional, con­ferințe, ateliere de scriere creativă... La acestea, mai adăugăm evenimente extraliterare: concerte, expoziții de artă și de cărți-obiect, spectacole de teatru și de operă. Cu alte cuvinte, o săptămână densă, plină de suprize. Cunosc foarte bine piața festivalurilor literare din Europa și, dacă ne referim la talia FILIT și la com­plexitatea conceptului, cred că are șanse mari ca, încă de la prima ediție, să fie cel mai mare festival literar din estul Europei.

- Se zvonește că FILIT a atras un buget uriaș. E adevărat?

- Festivalul are un buget de 500.000 de euro. E un buget pe care românii, de obicei, nu se îngrămădesc să-l dea pentru cultură, dar pe care Consiliul Județean Iași a fost dispus să-l pună la bătaie. Principalul susți­nător al proiectului a fost chiar președintele CJ, Cris­tian Adomniței. Altminteri, e un buget normal pentru un festival profesionist de talia FILIT. Reacțiile din Ro­mânia sunt foarte ciudate: când nu se dau bani pen­tru cultură, se țipă că e neglijată; când se dau, cică sunt prea mulți. Eu cred că niciodată banii investiți în cul­tură nu sunt prea mulți, atunci când sunt folosiți cu dis­cernământ.

- Bucureștiul are și el un festival de literatură, Clujul - un festival de carte, Bistrița - un festival de poezie. Ce anume face dife­rența în cazul Festivalului de la Iași?

- Particularitatea vine în primul rând din aceea că festivalul este deopotrivă de literatură și de tra­ducere, iar în acest sens invităm o bună parte dintre cei mai cunoscuți traducători din română într-o limbă străină. Dacă mai adăugăm faptul că în cadrul FILIT va exista și o ediție spe­cială a târgului de carte Bookfest, va fi și o săr­bătoare a cărții. Diferența mai este dată și de talia festi­valului de la Iași, una fără precedent în Ro­mânia. Ori­­cum, cu cât mai multe festivaluri bine fă­cute, pro­fesioniste, cum sunt cele pomenite de dvs., cu atât mai bine!

- Spuneați că nu va fi doar un festival de litera­tură, ci și de traducere. Care e miza?

- Aici ar fi multe de spus... Cred că interac­țiunea directă dintre scri­itori și public este mult prea slabă în spațiul cul­tu­ral românesc, față de ceea ce se întâmplă în Eu­ropa. Or, festivalurile în­curajea­ză chiar această chimie, cu atât mai nece­sară cu cât numărul citito­rilor a scăzut dramatic în ultimii 20 de ani. Apoi, sunt absolut convins că li­teratura ro­mână este sub­recep­tată în străinătate. Pen­tru ieșirea în lume, veriga traducătorilor este indispensabilă. E vorba de traducători profesioniști, vorbitori nativi ai unei limbi străine, care nu apar și nu se for­mează peste noap­te. Un festival dedi­cat și tradu­cerii are me­nirea de a le oferi un suport, recunoaș­tere, legitimare. Astfel, șansele scriitorilor români de a fi bine traduși și promovați în lume cresc. Din păcate, avem cărți fabuloase care încă sunt aproa­pe necunoscute în străinătate.

- Nu riscă, prin toate aceste as­pec­te, să de­vină un festival pentru cunos­cători, pentru obiș­nuiții breslei?

- FILIT propune evenimente pentru toată lu­mea. Ne adresăm, deopotrivă, pu­blicului larg și cu­noscătorilor, pasionaților de literatură, dar și celor care abia îi des­co­peră deliciile. Este genul de eveniment cu struc­tură postmodernă, în care fiecare gă­seș­te câte ceva interesant. De la școlari și până la profesioniști, cu toții vor fi bine pri­miți și, garantat, nu se vor plictisi. Aș­teptăm public din Iași și din regiunea Mol­dovei, dar s-au anunțat și participanți din țară.

- Se pare că provincia ne dă clasă în materie de evenimente culturale. Sunt pre­gătiți și ieșenii de un astfel de eve­ni­ment? E interesul lor cultu­ral pe măsura inves­tiției?

- Se întâmplă un lucru extrem de im­portant în România: spațiul cultural se des­centralizează. În­cep să apară, în zone dife­rite ale țării, evenimente majore, de ta­lie internațională și cu mare impact la pu­blic. Asta e foarte important pentru meta­bo­lismul unei culturi. E un semn de normalizare, după atâția ani de dictatură și de tranziție. Da, ieșenii sunt pregătiți. Statisticile ne arată că locuitorii Iașiului se află în topul cititorilor de carte. Apoi, nu trebuie să uităm că ne aflăm în orașul cu cea mai veche univer­sitate din țară și cu un număr impresionant de studenți. Mai mult decât atât, festi­valul nu se adresează doar ieșenilor, ci așteptăm pu­blic din întreaga regiune și, de ce nu, din țară și din Re­pu­blica Moldova.

- Înțelegem că tot ora­șul se pregătește de sărbă­toare. Cum își așteaptă musafirii?

- Așa este, pregătim cinci zile de efervescență culturală. Un regal pentru iubitorii de literatură și nu doar pentru ei, căci avem și numeroase evenimente co­nexe, de la muzică la arte vizuale. E o bună ocazie să fie văzuți în carne și oase scriitori străini de primă mâ­­nă, cum ar fi Herta Mül­ler, François Weyer­gans, Andrei Kurkov sau Andrea Bajani, dar și autori români de talia lui Ștefan Agopian, Gabriela Adameș­teanu sau Emil Brumaru, pentru a nu pomeni decât câ­te­va nume. Este, de aseme­nea, o oca­zie să-i asculți pe Alexan­dru Andrieș sau Ada Milea. Pentru cei care nu au fost niciodată în Iași sau nu l-au vizitat de mult e un bun moment să-l (re)desco­pere. Grădina Botanică, Dealul Copoului, Universita­tea, casa lui Sa­doveanu și casa Vasile Pogor, cuibul juni­miștilor, fer­me­cătoarea bojdeucă a lui Creangă, teatrul Vasile Alec­sandri, uluitoarea biserică "Trei ierarhi" și Palatul Culturii sunt de neocolit. Aș mai recomanda și lucruri mai puțin știute, cum e crucea lui Ferenț sau locul în care a funcționat primul teatru evre­iesc din lume, "Po­mul verde". Pentru a facilita ac­cesul, pe tim­pul festi­valului vom avea autocare gra­tuite cu curse re­gulate între Botoșani, Suceava, Vaslui, Neamț, Ba­cău, Bucu­rești, Chișinău și Iași. Așadar, aș­teptăm multă lume, foarte multă. Sunt convins că vom avea săli pline.

- În final, o întrebare personală. Sunteți scriitor, iar scriitorii, cel mai adesea, fug de hățișul orga­ni­za­țional. Ce v-a motivat să vă implicați în organi­zarea unui astfel de eveniment, care aduce cu sine un vo­lum uriaș de muncă?

- Așa este, să faci un festival de talia FILIT e un mic coșmar pe care birocrația românească se stră­duiește să-l facă tot mai mare. M-am înhămat la asta pentru că îmi doresc enorm un festival profesionist la Iași, pentru că e un vis despre care vorbesc de ani buni cu prietenii mei, scriitorii Florin Lăzărescu și Lucian Teodorovici, pentru că s-a ivit oportunitatea. Și o să vă mai împărtășesc un mic secret: nu mi-am imaginat că e atât de complicat; altfel spus, n-am știut întru totul în ce mă bag... Însă nu regret!