Răspuns pentru MIHAI ASĂNDULESEI - Suceava, F. AS nr. 1082 - "Soția mea are glioblastom multiform"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Chiar dacă, nu cu mult timp în urmă, am abordat problematica tumorilor cerebrale și a recurențelor acestora, la rugămintea dvs. și a altor persoane aflate în situații simi­lare reiau expunerea conduitei terapeu­tice.
Când vorbim despre măsurile profi­lactice ce tre­buie adoptate în cazul reci­di­velor tumorale cerebrale, este util să avem în vedere că între 50 și 70% dintre acestea vor recidiva, indiferent dacă sunt de natură benignă sau malignă. Unele dintre tu­mo­rile benigne sau maligne pot fi în totalitate extirpate chirurgical, altele pot fi parțial extirpate, în timp ce altele nu pot fi extirpate deloc. În acest context, dacă o tumoră infiltrează țesutul cerebral învecinat, făcând imposibilă extirparea completă, recurențele (recidive­le) post-chirurgicale sunt atât posibile, cât și probabile.
Sigur, tumorile cerebrale pot fi localizate la nivelul creierului sau în vecinătatea lui, la nivelul țesu­tului de susținere (glial), al nervilor cranieni ori al glandei hipofize și epifize, astfel că, în funcție de localizare, fiecare tip de tumoră va avea propriile semne și simptome, tratament și prognostic. Cu sigu­ranță, cea mai eficientă cale prin care poate fi evitată o recidivă tu­morală este strategia alimentară, care va trebui structurată pe urmă­toarele coordonate:
* consumul constant de alimente ce conțin cantități mari de minerale, agenți antiinflamatori și antioxi­danți;
* furnizarea organismului a suficiente enzime capabile să distrugă învelișul proteic al celulelor tumorale (ex. tripsina), înveliș care nu permite structurilor imunitare să acționeze în scopul distrugerii acestora.
* menținerea unui sistem imunitar performant, prin consumul constant de gliconutrienți și alte tipuri de imunostimulenți naturali.
* echilibrarea pH-ului din organism și asigurarea unui aport crescut de vitamina B17 (amigdalina, nitri­lozid), agent chimioterapeutic natural găsit în semin­țele caiselor, piersicilor, prunelor, merelor, nectarinelor etc. (amănuntele referitoare la această strategie ali­mentară sunt vaste și, de aceea, consider că ar trebui să le discutăm în particular).
Pe lângă acest tip de prevenție, evitarea riscului de recidivă tumorală presupune și administrarea unor suplimente naturiste care și-au dovedit eficacitatea în combaterea patologiilor tumorale cerebrale. Fără a in­tra în amănunte, trebuie totuși spus că acest tip de tera­pie vizează atât profilaxia, cât și combaterea di­rectă a tu­morilor cerebrale primare, fiind alcătuită, de la caz la caz, din Boswellia, sevă de mesteacăn, nă­praz­nic, car­tilaj de rechin, tincturi de castan și vâsc, Ga­no­der­ma și alte tipuri de ciuperci antitumorale, produse apicole, spânz, ulei esențial de Tisa (inhalații) etc.
În încheiere, amintesc că glioblastomul multiform (cazul dvs.) este una dintre cele mai agresive forme tu­morale cerebrale și presupune, în primul rând, un tratament convențional asigurat de medicul specialist neurolog, indiferent de metodele care se impun.
Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Se poate vindeca anemia pernicioasă?"
(Răspuns pentru MARIA TOMULESCU, F. AS nr. 835)


Deficitul de vitamina B12 constituie principala cauză a anemiei pernicioase (boala Bier­mer). Pe lângă afectarea mucoasei lingua­le și a nervilor periferici, apar frecvent următoarele simptome: astenie, oboseală, limbă roșie și dureroasă, diaree, spleno­megalie, dispnee, parestezii, hemoragii retiniene. Imposibilitatea stomacului de a produce glicoproteina (factor intrinsec) necesară absorbției vitaminei B12 (pro­babil din cauza unei reacții autoimune) impune tratament, timp de 6-10 zile, cu Hidroxico­balamină (B12) 1 mg/24 h IM, la indicația medicului. Pentru a reface depozitele organismului se ia apoi o doză de întreținere, de 2 mg/IM la 2-3 luni pentru tot restul vieții, și regim adecvat.
Pentru a corecta această anomalie, se impune in­troducerea în meniu a sfeclei roșii și a sucului de aloe vera, consumul de ceai de urzică și coada-șoricelului - 3 căni pe zi și administrarea produsului "Elidor Fe2+ - 1 lună/ 30 picături, în 50 ml apă plată/ dimineața înainte de masă.
Cel puțin de două ori pe an, folosiți suplimente naturiste ce conțin polivitamine pentru adulți. Acestea favorizează creșterea hemoglobinei. Refac concentra­ția optimă de vitamina B12, pe perioadă lungă, mențin un nivel maxim de sănătate și reduc simptomele mai sus menționate. Multă sănătate!

"Caut tratament pentru poliradiculonevrită axonală"
(Răspuns pentru GABRIEL STROILĂ, F. AS nr. 992)


Inflamație progresivă a rădăcinilor nervilor rahi­dieni (senzitivi și motori), caracterizată prin pierderea sensibilității, diminuarea reflexelor, slăbiciune muscu­lară și parestezii etc. Poliradiculopatia este cauzată de infecții respiratorii sau gastro-intestinale, tumori, virusuri (herpes, zoster), diabet, sifilis, HIV, medica­mente, amiloidoză, boala Charcot-Marie-Tooth cu de­but în adolescență, defect genetic, hipoglicemie, hipo­tiroidism, deficite vitaminice B1, B6, B12, porfirie, Sindrom Guillain-Barré, insuficiență renală și hepatică sau, uneori, de sindromul "Refsum".
Pe măsură ce boala evoluează, pot apărea paralizii ale membrelor inferioare (în special la nivelul muș­chilor gambei), cu extindere sime­trică la membrele superioare (tetra­plegie), paralizii ale mușchilor res­piratori și ale nervilor cranieni pe­riferici, responsabili și de alte tul­burări, cauza principală fiind dis­trugerea tecii de mielină (demie­linizare).
Apreciez că nepoata dvs. se află în faza a doua a bolii. Printr-un sim­plu test de sânge, se poate preciza dacă este vorba de poliradicu­lo­ne­vrită postinfecțioasă, caz în care tim­pul de recuperare este mai mare, bol­navul având nevoie să i se admi­nistreze doze masive de Imunoglobuline, pe cale intravenoasă, și schimbări plasmatice (plasmafereză), mai exact, scoaterea anticorpilor anormali din plasmă.
Periodic, se vor face teste serologice și electro­miografice.
Multă sănătate!

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Băiatul meu suferă de candida și de oboseală cronică"
(Răspuns pentru ANY - Oradea, F. AS nr. 1051)


Stimată doamnă,
Așa cum bine ați remarcat, băiatul dvs., deși este tânăr, suferă de sindromul oboselii cronice. Acest sindrom este frecvent întâlnit, atât la bărbați, cât și la femei. Cauzele bolii nu sunt pe deplin elucidate, oboseala cronică putând fi determinată de infecții cronice, tulburări endocrine, modificări imunologice. Criteriul major de diagnostic este o stare de oboseală care nu se rezolvă prin repaus sau este destul de gravă, pentru a reduce activitatea zilnică la cel puțin 50%, în absența unei afecțiuni psihiatrice cronice sau unei alte boli. Furnicăturile de la umărul drept, care iradiază spre cap și care cedează la masajul cu Diclofenac gel mă determină să mă gândesc la fibromialgie, care se caracterizează prin furnicături, dureri difuze, mai ales la nivelul coloanei cervicale și al umerilor, prin expu­nere la frig, efort fizic, poziție defectuoasă în timpul somnului și prin tulburări de somn. Dacă fiul dvs. ar fi examinat cu atenție, s-ar decela mai multe puncte dureroase la palparea mușchilor în regiunea coloanei cervicale și a umerilor, unde spuneți că apar furni­căturile. Este foarte bine că îl masați în zona res­pec­tivă. Tratamentul constă în antiinflamatoare neste­roidiene și miorelaxante (decontracturante ale mus­culaturii) cu pansament gastric, în produse care înlă­tură tulburările somnului, exerciții fizice ușoare și, pentru că are 1,80 cm și numai 58 kg, ar fi indicat să ajungă la o greutate corespunzătoare. Nu este o afec­țiune gravă, rezultatele nu vor întârzia să apară dacă tratamentul va fi bine condus și evoluția va fi urmărită din aproape în aproape, iar fiul dvs. va avea încredere în el și în acțiunile medicului.
Să auzim de bine și toate cele bune!

"Polimiozita recidivează mereu"
(Răspuns pentru ANDREI - Brăila, F. AS nr. 1059)


Stimate domn,
Polimiozita este caracterizată printr-un proces inflamator la nivelul mușchilor striați, la care se poate asocia sau nu "rash-ul" cutanat, mai ales la față, scalp, ceafă (manifestările cutanate seamănă cu cele produse după arsuri solare). Poate apărea și un edem al pleoa­pelor, care este foarte dureros, și apar așa-numitele "pleoape de porțelan", unghiile se pot modifica, părul se poate rări. Dar, cea mai mare suferință este scăderea forței musculare, mai ales la membrele inferioare, în­so­țită de durere marcată și chiar impotență funcțională (urcatul și coborâtul scărilor, pieptănatul, ridicarea brațelor se fac cu greutate mare). De multe ori, în etiologia acestei boli este incriminată toxoplasma gondii (determină toxoplasmoza), care produce reacții inflamatorii (aproape în toate organele), adenovirusurile sau virusul coxsackie. Nu ați dat amănunte nici despre etio­logia bolii dvs., nici despre tratamentul pe care îl urmați de la 23 de ani, nici despre modul cum s-au manifestat reci­divele bolii. Ar fi bine să cunoaștem și rezultatele investigațiilor pe care le-ați făcut. Tratamentul în această boală este corticoterapia, care probabil a fost apli­cată și în cazul dvs., sau poate imunosupresoarele. Indiferent ce tip de tratament ați primit, faptul că solicitați un tratament naturist pare un strigăt de ajutor, pentru că nu sunteți mulțumit de rezultatul trata­men­tului urmat timp de 3 ani.
Dacă doriți, mă puteți contacta pentru a lămuri mai multe aspecte. Doresc din toată inima să obținem stagnarea bolii.