KITARO, la București - "Aș vrea să înțeleg mai mult din natură, să mă armonizez cu ea"

Dana Ene
Muzica zeilor din flori și copaci

- Pe 5 octombrie, vine pentru prima dată în țara noastră Kitaro, revoluționarul muzician multi-instrumentist și compozitor japonez, care a uluit lumea cu sunetele lui inegalabile -

Deținător al Globului de Aur și al unui pre­miu Grammy, Kitaro a cunoscut succesul la nivel mondial, în urmă cu mai bine de trei­zeci de ani, datorită stilului său unic, de a îmbina muzica electronică și cea tradițional japoneză, cu su­nete din natură. Albumele sale sunt considerate ade­vărate capodopere și au înregistrat vânzări spectacu­loase, cu zeci de milioane de exemplare distribuite în în­treaga lume.
Chiar dacă este consi­derat părintele muzicii New Age și este tratat ca atare, artistul ja­ponez nu se dă în vânt după această titulatură. Cu toate acestea, nu-i con­tra­zice pe cei care cred în ea: "Cui i-a mai venit și ideea numelui ăsta?! Cei din industria muzicală și chiar unii din fanii mei mi-au încadrat stilul la New Age (Noua Eră). Nu am nicio pro­blemă cu asta. Pentru mine, ceea ce creez este însă «muzica lui Kitaro», nu muzică New Age", afirma el într-un in­terviu din 2010. Shin­toist practicant, Kitaro a încercat toată viața să armonizeze muzica sa cu natura, chiar dacă și-a ales s-o facă ajutat de un sinte­tiza­tor. Este încercarea lui de-a comunica cu zeii și de-a le transmite mesajul. "Shintoismul este un stil de viață, nu o religie, cu toate că este trecut la religii. Pe vremuri, oa­me­nii nu aveau atâta teh­nologie, și co­mu­niu­nea lor cu na­tura era mai pu­ternică. Asta aș vrea să învăț și eu, să înțeleg mai mult natu­ra, să mă ar­monizez cu ea. Noi (shintoiș­tii) credem că zeii trăiesc în natură, în copaci, în o­ceane, în flori etc. Zeii și na­tura sunt indivizibili, iar dacă închizi ochii, poate ai norocul să iei contact cu ei".

Băiatul de la Liceul Comercial

Masanori Taka­hashi (cunoscut în lumea întreagă sub numele Kitaro) s-a născut pe 4 februarie 1953, în Toyohashi, Japonia. S-a îndrăgostit de muzică în liceu, dar părinții nu l-au sprijinit în urmarea unei cariere de acest gen. Dimpo­trivă, după ab­sol­vi­rea Liceului Comer­cial, ei i-au aranjat un interviu la o firmă din loca­litate. Reac­ția tânărului Masa­nori a fost aceea de-a fugi de-acasă, fără a le spune direcția. "Nu am regretat nicio se­cundă deci­zia mea. Ma­ma a fost ex­trem de furi­oa­să. Ne-am împă­cat după mulți ani, când reuși­sem să-mi fac o carieră din mu­zică".
Succesul tânărului rebel nu a fost unul imediat. Până să-și vadă visul cu ochii și să trăiască de pe urma muzicii, Kitaro a fost nevoit să lucre­ze cu jumătate de normă ca bucătar sau funcționar public, ca să se întrețină, în timp ce noaptea compunea melodii. Pe la finalul anilor '60, s-a alăturat grupului muzical ja­ponez Far East Family Band și a realizat cu ei turnee în jurul lumii.
Deși astăzi este cunoscut drept un "vrăjitor al sin­tetizatorului", în tinerețe, artistul a cântat mai întâi la chitară electrică. Abia la începutul anilor '70 a desco­perit sintetizatorul analogic, pe care îl mai iubește și astăzi. Cel care i-a deschis ochii asupra magiei muzicii electronice a fost instrumentistul german Klaus Schul­ze, fost membru al trupei Tangerine Dream, pe care l-a cunoscut într-un turneu în Europa. "Era un adevărat pionier în domeniul muzicii electronice. Am învățat o mulțime de lucruri de la el. Klaus mi-a deschis ochii asupra sintetizatorului și a sunetelor pe care le poți crea cu ajutorul lui", declara artistul, într-unul din destul de rarele-i interviuri.
În 1976, Kitaro a părăsit Far East Family Band și a călătorit prin Asia (China, Laos, Tailanda și India). După un an de căutări prin Estul Îndepărtat, s-a reîntors în țara natală, unde și-a lansat primele două albume solo: "Tenkai" (Călătorie astrală), (1978) și "Daichi" (Povestea lunii pline), (1979). Muzica lui i-a atras în mod deosebit pe fanii mișcării New Age incipiente, pentru că era plină de mister și emoție. Tot în 1979, are loc și primul său concert simfonic, la Tokyo.

Drumul mătăsii

Kitaro a ajuns celebru în lume, dato­rită unui serial documentar de pe NHK "Silk Road: The Rise And Fall Of Civili­zations" (Drumul mătăsii: Ascen­siu­nea și decăderea civilizațiilor), difuzat pentru prima dată pe 7 aprilie 1980 și transmis pe o peri­oa­dă de zece ani. Documentarul este considerat și astăzi un adevă­rat reper în istoria televiziunii ja­poneze. Naratorul lui a fost Koji Ishizaka, iar muzica a fost com­pusă de Kitaro. La insistențele ar­tistului, episoadele acestui docu­mentar au fost transmise cu sunet stereo.
Între anii 1986-1992, a semnat un contract internațional cu Geffen Re­cords. Împreună cu această casă de discuri a relansat și șase albume ante­rioare. În pe­rioada sus amintită, Kitaro a avut trei nominalizări la pre­miile Grammy. Tot atunci a cunos­cut-o și pe cea care avea să-i devină soție. În 1990, Kitaro s-a căsătorit cu Keiko Matsubara, o muziciană care a lucrat cot la cot cu el și l-a ajutat să înregistreze mai multe albume. Un an mai târziu, s-au mutat în Ame­rica. "Dacă rămâ­neam în Japonia, nu aș fi ajuns prea departe cu muzica mea, nu aș fi reușit să-mi ex­plorez creativitatea. Compozi­torii japonezi au tendința de-a trăi într-o lume închisă, limitată. În America am putut să lucrez și să compun folosind o mulțime de stiluri", își motiva el decizia.
Într-adevăr, din America a reușit să cucerească în­treaga lume. Aici, muzica lui pentru filmul "Heaven & Earth" (Cer și Pământ) din 1993, al cărui regizor, pro­ducător și scenarist a fost Oliver Stone, cu Tommy Lee Jones și Joan Chen în rolurile principale, i-a adus un Glob de Aur pentru "Cea mai bună coloană sonoră". Opt ani mai târziu, în 2001, albumul lui, "Thinking Of You" (Gândindu-mă la tine) îi aducea și el un premiu Grammy, pentru "Cel mai bun album New Age". Sin­gurul Grammy pe care l-a obținut până acum, deși a fost nominalizat de 14 ori.
Până astăzi, Kitaro a înregistrat nu mai puțin de 22 albume de studio, 6 albume live, 14 coloane sonore de film și 41 de albume-compilație. În 2007, a compus și muzica pentru opera chinezească "Impression West Lake", în regia cunoscutului Zhang Yimou.
Concertul susținut de Kitaro la Sala Palatului face parte din turneul de promovare a noului sau material dis­cografic, intitulat "Tamayura", lansat în luna martie a.c.
(Biletele pentru concert au fost puse în vânzare în rețeaua Vreau Bilet, iar prețurile lor variază în funcție de categoria de loc, de la 100 la 320 lei.)