ALIMENTATIA ALCALINĂ

Gilda Fildan
Nu mai reprezintă o noutate faptul că aciditatea excesivă din organism duce la boală.

În pri­mul rând, sunt vătămate organele prin care se elimină acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul și intestinele. Cauza răului e știută: alimentele cu un pH sub 7. Iar binele e ușor de intuit, alimente cu un pH peste 7. Dru­mul spre sănătate înseamnă, deci, a consuma zi de zi alimente alcaline, cu un nivel al pH-ului mai mare de 7. Pentru aceasta, trebuie să știm care ali­men­te sunt acide și care sunt alcaline. Există nume­roase studii și teste care ne spun ce alimente să consu­măm și ce alimente să evităm. Mai jos aveți o listă cu acestea:

Alimente acide:
* carnea de porc, vită, pui, oaie, curcan, crustacee;
* lapte, iaurt, brânză, frișcă, înghețată, ouă;
* fructe: toate cu excepția celor alcaline;
* băuturile carbogazoase, cafea, ceai (cu excepția ceaiului din plante me­dicinale), alcool, îndulcitori sinte­tici, zahăr, prăjituri și tot ce con­ține zahăr (zahă­rul este puternic acid), sucu­rile așa-zis natu­rale din magazine;
* oțet, uleiul rafinat, orezul alb, pâi­nea, biscuiții, alunele, sosurile de soia, maioneza, pastele, mâncarea preparată la microunde, mâncarea tip fast-food, cio­colata, supele instant, margarina de orice fel, untul, fisti­cul, porumbul (conține mulți fungi), ce­reale integrale, mămăligă.

Alimente alcaline:
* castraveți, salată verde, ceapă, ustu­roi, conopidă, broccoli, spanac, fasole ver­de, ma­zăre, țelină, varză, praz, mor­covi, dovle­cei, napi, ridichi, pătrun­jel, mărar, ardei, roșii și tot ce este verde (bogat în clorofilă);
* lămâi, lime, avocado, grapefruit, rubarbă, pepene verde, nucă de cocos (atenție, nuca de cocos întreagă, nu măcinată);
* apă pură, apă cu lămâie, ceai de plante medi­cinale, sucuri proaspăt stoarse din legume, lapte de soia sau migdale, supă de legume;
* ulei de măsline presat la rece, în general orice ulei care este presat la rece, ulei de cătină, ulei de semințe de struguri.
Acum vă dați seama că mâncarea tradițională ro­mânească și mâncarea modernă gen fast-food este ex­trem de acidă și nocivă pentru organismul nostru. Din această cauză, spitalele sunt pline și la farmacii sunt cozi la medicamente. Mai jos aveți niște exemple cu nivelul de pH la diverse băuturi, pe care oamenii le consumă frecvent:
* suc de portocale din magazine: ph=3,84;
* Pepsi-Cola: pH=2,63;
* cafea neagră: pH=5,51;
* suc de mere din magazine: pH=3,49;
* bere: pH=4,5;
* Lipton Ice Tea: pH=2,8;
* Red Bull: pH=3,3.
Realizăm faptul că pentru unele persoane poate fi destul de greu să țină o dietă strictă, doar cu alimente alcaline. Dar dacă ne confruntăm cu probleme grave de sănătate, atunci este necesar să facem efortul de a ne alimenta nu­mai cu alimente alcaline, cel puțin până starea de sănătate revine la normal.
Dacă starea noastră de sănătate este bună, atunci o dată pe săptămână putem să mâncăm carne de pește, sau fructe care nu sunt în lista celor alcaline.
Trebuie să spunem că roșiile și lămâile, deși au un pH acid, ajunse în organism, au un efect puternic alcalinizant, de aceea recomandăm cu căldură să vă bucurați cât mai mult de gustul delicios al acestora.
* Nu trebuie să vă speriați când vedeți listele de mai sus, putem prepara mâncare delicioasă din legu­me. Dimineața putem bea un suc proaspăt de legume, la amiază putem consuma o supă de legume și câteva fructe alcaline, iar după-amiază, seara, putem mânca o salată delicioasă.
* Pentru cei care nu pot fără pâine, este recoman­dat să încerce să reducă treptat consumul și să înlo­cuiască pâinea albă cu pâinea integrală, de preferat făcută acasă. Există în magazine aparate de făcut pâine, sunt extrem de ușor de utilizat și nu sunt scum­pe. În acest fel ne asigurăm măcar că pâinea nu con­ține tot felul de E-uri (amelioratori, stabilizatori etc.) pe care le conține pâinea din magazine.