Buruieni de leac: TROSCOTUL (Polygonum aviculare)

Redactia
Din rețetele domnului farmacist BOBARU

Asemenea pirului, și troscotul este o plantă umilă, o buruiană nebăgată în seamă, care crește pe margini de drum. Dar la fel ca în basmul Cenușăresei, umilința ascunde virtuți. Da, tros­cotul este o buruiană, dar o buruiană de sănătate, bo­gată în principii active, cu multiple întrebuințări tera­peu­tice! Popular, troscotul este cunoscut și sub numele de iarba găinilor. În gospodăriile țărănești, mai există și astăzi tradiția de a lăsa să crească în ogradă o postață de troscot, sursă excelentă de hrănire a păsărilor de curte, mai ales a găinilor. Mai toată lumea apreciază car­nea și ouăle de la găi­nile crescute la țară, afirmând că sunt mai gustoase și mai hrăni­toare decât găinile crescute în com­plexe avicole. O explicație ar fi aceea că de primăvara și până toam­na târ­ziu, pasărea din curtea țăranu­lui ciu­gulește zilnic frunze de tros­cot din ogradă. Consumul constant al aces­tei plante face ca în pro­dusele de pasăre (carne și ouă) să se găsească siliciul organic, un micro­element foarte necesar în biochimia metabo­lis­mului uman.
Deoarece preparatele obținute din troscot au și cali­tăți de vindecare a unor boli, îl prezentăm, în conti­nuare, ca plantă medicinală.

Descrierea plantei

Viguros, ca majoritatea buruienilor, troscotul crește peste tot, mai ales prin locuri virane, pe margine de dru­­muri, prin șanțuri, printre culturi și printre pietrele de pavaj. Popular, i se mai spune și brebenel, costrei sau sporiș, mulțimea numelor dovedind prezența lui în fitoterapia românească încă din urmă cu sute de ani.
Ca aspect, este o plantă cu tulpini târâtoare, care se întinde pe pământ cu mare repeziciune. Are flori verzui și roșietice, grupate la subsuoara frunzelor de formă eliptică sau lanceolată.

Recoltare

Materia primă se află în partea înflorită, aeriană a plantei. Se culege toată vara și toamna, prin smulgere sau tăiere, pe timp de soare, după ce s-a ridicat roua. Se îndepărtează eventualele rădăcini și părțile lemnificate, iar uscarea se face cel mai bine pe cale naturală, la umbră, în strat subțire, pe coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite, în poduri, de preferință acoperite cu tablă, în șoproane, verande, iar la bloc, pe balcon. Se în­­toarce planta din două în două zile, cu atenție, pentru a nu se scutura frunzele, care prin uscare devin foarte caduce. După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se evită păstrarea în pungi de poli­etilenă. Randamentul este de 4:1, adică din 400 g plan­tă verde rezultă, în urma procesului de uscare, 100 g plantă uscată. Produsul vegetal se mărunțește până se obține o pulbere groscioară, chiar înaintea prepa­rării.

Compoziția chimică

Principiul activ din iarba de troscot este siliciul so­lubil, numit și siliciu organic. Troscotul, alături de coa­da-calului (Equisetum arvense) sunt principalele surse vegetale din flora spontană, din care ne putem supli­menta dozele zilnice de siliciu. Mai conține, pe lângă siliciu, taninuri, flavone (aviculoarozida, arabi­noza), mucilagii și cantități mici de vitamina C.
Nota farmacistului: În mod normal, organismul uman își procură dozele fiziologice de siliciu (10 mg/zi) printr-o alimentație echilibrată, bogată în fructe și le­gume. În bolile menționate în continuare suplimen­ta­rea siliciului se poate face consumând una din formele farmaceutice obținute din troscot (ceai, tinctură sau vin) prezentate în acest articol.

Troscotul ca medicament

Boli interne
* Bolile omului vârstnic - ateroscleroză, acciden­tele vasculare. Produce un efect de creștere a elastici­tății vaselor sanguine, prin conținutul său în siliciu și flavonoide.
* Bolile aparatului urinar - cistite, pielite, nefrite. Flavonozidele au un puternic efect diuretic.
* Bolile aparatului respirator (bronșite, traheite, edeme pulmonare). În vreme ce siliciul anorganic pro­duce la nivel pulmonar boala numită silicoză, siliciul organic este recomandat în vindecarea afecțiunilor pul­monare.
* Bolile aparatului locomotor - osteoporoza. S-a dovedit științific că siliciul solubil (organic) ajută, alături de factorii hormonali, la formarea calciului în oase. Studii biochimice au arătat că, în organism, con­centrația de siliciu scade, odată cu vârsta, această scă­dere ducând la creșterea fragilității și porozității osului, prin epuizarea calciului.
* Bolile aparatului digestiv - esofagite de reflux, gastrite, boală ulceroasă, diaree. Acțiunea de vin­decare se datorează mucilagiilor și taninurilor din plantă.
* Boli reumatice. Siliciul or­ga­nic din troscot joacă un rol im­por­tant în formarea și refacerea țesu­tului conjunctival al cartilagiilor și ligamentelor, acestea fiind cele mai afectate în boala reumatismală.
Notă: Dozajul pentru trata­men­tul acestor boli este redat la pre­zentarea preparatelor din troscot.

Utilizare externă
Troscotul dă bune rezultate în bolile pielii și ale anexelor acesteia - păr, unghii. Prișnițele cu soluții extractive din troscot (infuzie sau decoct) pot contribui la atenuarea ridurilor, cunoscându-se faptul că siliciul solubil (organic) joacă rol de catalizator în formarea co­lagenului și elastinei, două proteine din structura pie­lii, răspunzătoare de elasticitatea acesteia. (Concen­trația colagenului și elastinei scad odată cu vârsta.)
Farmacia Faltis recomandă aplicarea de comprese cu ceai de troscot pe față, înainte de folosirea cremelor antirid sau antioxidante (preparate tot de specialiștii de la Faltis), care au în compoziția lor vitamina A, vita­mina E, coenzima Q10 și resveratrolul, din extractul moa­le de tescovină. Acțiunea acestor creme este îmbu­nătățită prin aplicarea în prealabil a compreselor cu ceai de troscot.
* Afecțiuni sângerânde - răni, zgârieturi, hemo­roizi și fisuri anale cu scurgeri de sânge. Acțiunea sa se datorează proprietăților hemostatice ale preparatelor din troscot, care au în compoziție taninuri. În cazul acestor afecțiuni, se toaletează zona cu ceai pre­parat din troscot, după care urmează aplicarea unor po­mezi de uz topic, precum: pulberi, unguente, creme sicative sau cu antibiotice.
* Pentru hemoroizi și fisuri anale - intern, se administrează una din formele far­ma­ceutice prezentate în continuare (ceai, tinctură sau vin), iar extern, după spă­larea cu ceai de troscot, se pot folosi ungu­entele preparate de farmacia Fal­tis, care conțin extracte naturale.
Sfatul farmacistului: Pentru așa-numita "apă la genunchi", se reco­man­­dă a fi folosită o cata­plas­mă obți­nută dintr-un amestec de tescovină foarte fin măcinată și ar­gilă uscată, încorporate într-un ceai de troscot, până se obține o pas­tă moale, care se întinde ușor în jurul genunchilor.
Pulberea de tescovină poate fi ușor obținută în gospodărie (ur­mând reco­man­dările ce au fost pu­blicate de re­vis­ta "Formula AS") sau direct de la far­­macia Faltis, în­ce­pând cu a doua jumătate a lunii sep­tem­brie.

Preparate din troscot

Din troscot se pot obține mai multe forme farma­ceutice, unele având ca solvent apa (ceaiurile: infuzia și decoctul), altele alcoolul (tinctura) și vinul.

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de plantă măcinată groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează.
Se consumă 2 căni pe zi, îndulcite după gust.

Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de 30 mi­nu­te, în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza îmbibării filtrului din vată.
Se administrează, intern, 2 cești pe zi, iar extern se folosește pentru toaletarea diferitelor afecțiuni sân­gerânde.
Pentru obținerea unor preparate în cantități mai mari și cu termen de valabilitate mai lung, vă prezen­tăm alte două forme farmaceutice: tinctura și vinul.

Tinctura de troscot
Mod de preparare: se folosește modul clasic de pre­parare a tincturii, și anume: 20 grame troscot uscat și mă­cinat groscior se pun la macerat în 100 ml alcool ali­mentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrea­ză prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se even­tualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păs­trează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurător. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioa­da păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
Doza uzuală este de 30 picături, de 2 ori pe zi.

Vinul de troscot
Mod de preparare: 100 g plantă uscată, mărunțită groscior, se lasă în contact, timp de 30 zile, cu un litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 30 zile, vi­nul se filtrează și se pune la păstrat în flacoane, de preferat de 200 sau 250 ml.
Doza terapeutică este de 30 ml (o ceașcă), de 2 ori pe zi, înainte de masă.

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com, pentru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei, www.farmaciafaltis.ro. Farmacia Faltis deține "Certificat de bună practică farma­ceutică pentru prepararea medicamentelor", acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.