Din medicina popoarelor

Redactia
Leacuri pentru boli de piele

EL SALVADOR
Cartofii contra abceselor


Pentru o inflamație cu puroi, în El Sal­vador nu se merge la doctor. De generații întregi, femeile din Ame­rica Centrală cu­nosc un leac care acționează imediat și nu costă bani: cartofii. Rețeta arată în felul ur­mător: doi cartofi necojiți se fierb până ce devin moi, apoi se zdrobesc într-un șervet de bucătărie și se aplică pe ab­ces, cât se poate de fier­binți. Pe deasupra se așează un fular care să men­țină căldura. Cataplasma se înnoiește din trei în trei ore, până când inflamația dispare.

CHILE
Mătrăguna contra neurodermitei și herpesului


Otrăvitoare, când se administrează pe cale internă, planta e folosită de urmașii incașilor pentru tratamente externe, pe care, se spu­ne, le vindecă spectacu­los. La loc de frunte sunt pso­rizaisul, ecze­me­le croni­ce, neuro­der­mita și her­pe­sul. Efec­tul calmant, re­simțit chiar și în ecze­me­le cro­nice, se bazează pe o substanță conținută în plantă, numită solasodină.

ALBANIA
Fasolea verde contra zgârieturilor și juliturilor sângerânde


În nicio grădină din Albania nu lipsește fasolea verde, care se bucură de trecere mare, nu doar ca ali­ment, ci și ca medicament. Chiar și copiii știu să se doftoricească singuri, când vin de la joacă, cu genun­chii zdreliți. Scoase din păstăi cât sunt încă necoapte, boabele de fasole se usucă în cuptor, se macină și se transformă în făină, după care se adaugă într-un terci preparat din boabe de ovăz. Se obține un leac cu mare eficiență, care se aplică, sub bandaj, pe julituri, zgâ­rieturi și vânătăi.

CANADA
Frunze de nuc contra infecțiilor


Substanțele care acționează puternic asupra pielii nu se află în miezul de nucă, ci în frunzele maiestuo­su­lui arbore. Leacul a fost moștenit de la indienii care locuiau cândva în actuala Canadă, și are efect în caz de coșuri, furuncule, copturi. Trei linguri de frunze verzi se lasă la macerat în 100 ml apă rece vreme de o oră, apoi se pun la fiert pe flacără mică și se lasă să clocotească ușor, vreme de 15 minute. Se aplică comprese în­mu­ia­te în decoctul strecurat și se lasă până se răcesc. Spălăturile cu ceai de frunze de nuc dau rezultate și contra transpirației puternice.

ITALIA
Brusturele contra contuziilor și scrântiturilor


În Italia, încă din vremea antichității, brusturele trece drept un mijloc universal de vindecare a tuturor neplă­ce­rilor create de lovituri, en­tor­se și umflături de picioa­re. Glaucus, un medic mili­tar al romanilor, își trata sol­dații cu cataplasme din fier­tură de rădăcină de brusturi, pen­tru neplăceri la picioare, chiar și în caz de fracturi ale oaselor. Rețeta se aplică și astăzi, folosind rădăcina us­cată a plantei, tăiată mărunt și amestecată cu apă caldă.

FRANȚA
Mierea, în arsuri și răni


Francezii sunt primii care au descoperit virtuțile mierii, în tratarea arsurilor și a tăieturilor cu obiecte ascuțite. Produsul albinelor dezin­fectează, atenuează infecțiile deja existente, grăbește cicatrizarea ră­nilor și arsurilor. Procedeul e cât se poate de simplu: pe locul cu pricina se aplică un strat de miere curată, peste care se leagă un bandaj.