Oricare dintre noi poate dezvolta, pe parcursul vieții, o infecție care debutează în jurul unuia sau mai multor foliculi piloși (furuncul), ca episod ocazional, dureros și neplăcut, dar nu prea semnificativ, atâta timp cât este tratat corect. Însă, atunci când vorbim despre o furunculoză recurentă (ca în cazul dvs.), produsă în mod obișnuit de o infecție stafilococică, în mod sigur se pune în discuție starea precară de sănătate a persoanei în cauză sau chiar existența unor alte procese patologice determinante, cum pot fi acneea, dermatita, anemia și, mai grav, diabetul. Altfel spus, furunculoza poate să apară pe fondul unei rezistențe naturale slăbite a organismului, dintr-un motiv sau altul. Uneori, furunculul va dispărea după fazele inițiale de prurit sau durere ușoară, însă, atunci când acesta persistă mai mult timp, trebuie luat în calcul și riscul ca infecția să se răspândească în circuitul sanguin. În acest context, este bine să se știe că infecțiile stafilococice interne pot fi periculoase pentru viață și încep, deseori, de la o infecție cutanată, precum în cazul furunculozei. Mai mult, un furuncul localizat în apropierea nasului, obrajilor, frunții sau coloanei vertebrale se poate răspândi rapid, producând abces cerebral sau abces vertebral, cazuri în care se impune un tratament medical prompt, care să poată preveni aceste complicații severe.
Tratamentul furunculozei este, în primul rând, convențional, și presupune, de la caz la caz, administrarea de antibiotice sau drenajul chirurgical, dacă infecția nu poate fi altfel combătută. Totodată, pentru a împiedica răspândirea infecției și pentru a minimaliza disconfortul, se pot lua unele măsuri de autoîngrijire, cum ar fi:
* aplicați o compresă înmuiată în apă caldă și sărată, pentru circa 30 de minute, la fiecare câteva ore, ajutând astfel furunculul să se spargă și să dreneze mai repede;
* spălați cu grijă leziunea, de două ori pe zi, cu ajutorul unui săpun antibacterian, acoperind apoi zona cu un pansament, pentru a preveni răspândirea infecției;
* aplicați un unguent antibiotic, eliberat fără rețetă din farmacii;
* nu stoarceți și nu înțepați niciodată un furuncul, deoarece puteți răspândi infecția;
* spălați prosoapele și hainele care au atins zona infectată.
Medicina naturistă folosește, în mod tradițional, cataplasmele, care înlesnesc eliminarea puroiului din furuncule. Se pot face cataplasme cu foi de salată verde, fierte în apă și unse cu ulei de măsline sau cu praf de ulm (o linguriță), amestecat cu suficientă apă caldă pentru a forma o pastă groasă. După această procedură, folosiți unguent de Echinaceea sau de gălbenele, pentru a curăța orice urmă de infecție.
Intern, administrarea de Echinaceea (2x2 capsule/zi) va crește răspunsul imun al organismului și rezistența la o posibilă dezvoltare ulterioară a acestei infecții.
Dintre uleiurile esențiale, pretabile la combaterea furunculozei, se pot folosi cele de Arbore de ceai, Levănțică, Bergamotă și Cuișoare (masaj ușor sau cataplasme), toate cu proprietăți puternic antibiotice și analgezice.
Regimul alimentar trebuie să cuprindă alimente bogate în vitamina C (coacăze negre, afine, citrice, kiwi și sucuri de fructe proaspete, morcovi, broccoli și spanac), pentru aportul de vitamina A - semințe de dovleac (sau ulei), pentru Zinc - usturoi și varză, datorită proprietăților lor antibacteriene.
Evitarea alimentelor bogate în grăsimi și carbohidrați (zaharuri) reduce riscul apariției și reapariției furunculelor. Așadar, reduceți la maximum consumul de zahăr rafinat și de sucuri îndulcite artificial.
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Ce tratament pot face pentru ciroză hepatică?"
(Răspuns pentru COSTEL MIRCEA, F. AS nr. 988)
Cu toate că în paginile acestei reviste s-a mai scris despre efectele, manifestările și metodele de tratament ale cirozei, întrucât fiecare terapeut, în funcție de experiență și rezultatele analizelor, aplică o anumită terapie, consider că vă pot ajuta, medicația naturistă existentă în România și un regim alimentar adecvat putând contribui decisiv, pentru o perioadă lungă de timp, la regenerarea hepatocelulară.
Distrugerea progresivă a țesutului normal al ficatului nu îi mai permite acestuia să-și exercite funcțiile. După simptomele descrise de dvs. boala poate fi foarte avansată, caz în care produșii toxici de digestie, aduși de la intestin prin vena portă, nu mai sunt metabolizați corespunzător. Scăpând în circuitul sanguin și producând asupra creierului "un sindrom clinic encefalopatic", cu amețeli, dureri de cap, oboseală, colorație gălbuie a globilor oculari.
Alte simptome (indicii): urină colorată galben-verzui sau portocalie, ficat mărit, splină mărită, hematoame spontane, mai ales în jurul ochilor, semn de ciroză avansată, decolorarea unghiilor, prurit (mai ales pe palme și tălpi), mici puncte roșii cu vase fine, vizibile sub piele - pe abdomen.
Adresați-vă Centrului de diagnostic "dr. Victor Babeș" din București, tel. 021/317.95.03, unde, cu programare, se poate face un test neinvaziv (fără biopsie), care indică gradul de fibrozare al ficatului. Începeți imediat un tratament sub îndrumarea competentă a unui specialist în medicină complementară, boala putând fi stopată, ameliorată și, în final, vindecată. Starea cirotică a ficatului, cuprinzând 70% din acesta, este considerată de unii specialiști ca fiind "stadiul 3 al bolii". Prin instituirea unui tratament de urgență, veți evita evoluția bolii către stadiul 4 (hepatocarcinom), când se ia în calcul un eventual transplant.
Este posibil să aveți un donator compatibil chiar în familie sau printre rudele apropiate! Este incredibil, dar după operație, în termen de 6 săptămâni - 4 luni, prin autoregenerare naturală, atât ficatul primitorului, cât și cel al donatorului va ajunge la dimensiunile inițiale.
Pentru mai multe informații cu privire la transplantul hepatic, adresați-vă Institutului Clinic Fundeni - Centrul de chirurgie generală și transplant hepatic, prof. dr. Irinel Popescu, tel. 021/318.04.17, 021/275.05.00.
Detoxifierea ficatului reprezintă etapa cu care se începe tratamentul. Dieta trebuie să cuprindă alimente vitale pentru sănătate (pește fiert: somon, macrou, hering, ton), nuci, semințe de dovleac și susan, neprăjite, ce conțin foarte multe minerale (calciu, magneziu, seleniu, zinc), verdețuri (spanac, pătrunjel, năsturel, broccoli, conopidă, varză, roșii, usturoi, ceapă verde); fructe (mere, pere, portocale, zmeură, afine, struguri, ananas).
Zilnic luați antioxidante: Betacaroten - 25000 Ui sau Imune, Vit. C 1000-3000 mg, Seleniu - 1000 ug, Schisandra - 3 tablete, Armurariu - 2 tablete, Extract de lemn-dulce, Coenzima Q10 "Dacia Plant", Germaniu - 200 mg, Lecitină, Vitaminele Complexului B, inclusiv B12, Colină, Inozitol și Niacină.
Următoarele alimente bogate în vitamina A, C, Carotenoizi și Potasiu vor fi consumate obligatoriu: căpșuni, ardei gras, cireșe, piersici, kiwi, pepene galben sau verde, mazăre verde, țelină, caise, fasole verde, nectarine, morcovi, salată, ridhichi, banane, sparanghel, cartofi.
În loc de apă, beți zilnic 1 1.2 litri ceai din: armurariu, cicoare, pedicuță, pufuliță, anghinare - câte 1 linguriță plantă din fiecare plus 2 pliculețe de fructe de pădure. Se fierbe 3 minute.
Cu acest ceai puternic hepatoregenerator, sub îndrumarea unui terapeut cu experiență, începeți un tratament naturist, după o schemă care va cuprinde următoarele produse: Total Cleanse Liver, L-Arginine, Tien Hsien Liquid, Reishi, LIV 52, Imune Gold, Cordyceps, Livecom sirop, Glutathione Reduced, Super Coriolus, Tre-en-en, AHCC.
Vă doresc multă sănătate!
P.S. Pentru tratamentul regenerant al celulei hepatice cu miraculoasa rostopască și Wheat Germ Oil, vă rog contactați-mă telefonic.
Varicele esofagiene se tratează cu Vein DefenseTM-Solaray.
Rezultate excepționale s-au obținut prin administrare de pulbere fină de pelin, ceai concentrat de rădăcină de pir, Fluxstem hepatic, anghinare extract, lemn-dulce extract, Viusid.
Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09
"Mama nu se simte bine după operația de hemoroizi"
(Răspuns pentru ANGELA BUTA, F. AS nr. 1050)
Stimată doamnă,
De foarte multe ori, după acest tip de operație poate apărea stenoza anală. De aceea, mama dvs. trebuie să acorde o importanță deosebită alimentației, pentru evitarea constipației, folosind dimineața un pahar de apă pe stomacul gol, prune, smochine, ceai de cicoare.
Local, în fiecare seară, va face o baie călduță de șezut, din următoarele plante: mușețel, coada-șoricelului, pedicuță, traista-ciobanului. După această baie, se poate aplica un strop din crema Vein-Care, cu efect antiinflamator, ce ameliorează circulația în zona respectivă prin hirudină, un extract din saliva lipitorilor. Ca tratament general: Vein Protex, 2 capsule pe zi, după masă, care vor stabiliza pereții venelor, îi vor fortifica și vor ameliora simptomatologia. Mai mult, se poate face un ușor masaj cu Vein-Care, pentru ca stenoza respectivă să nu devină din ce în ce mai strânsă, ba chiar să se relaxeze. Să nu uite nici de gimnastica mușchilor fesieri, pe care-i contractă și relaxează de cel puțin 20-30 de ori pe zi. Ca tratament homeopat, vă recomand Lycopodium și Aescullus hypocastanum. Vă stau la dispoziție și cu alte sfaturi. Vă doresc numai bine și toate cele bune!