SELAH SUE la București

Dana Ene
- Pe 22 septembrie, la Arenele Romane din București, o veți putea asculta pe una dintre revelațiile noului val de muzicieni ce iau cu asalt scenele lumii. Este vorba de belgiana SELAH SUE, care a cucerit Europa și chiar America, cu melodii cuprinse pe albumul ei de debut: "Raggamuffin", "Crazy Vibes" sau "This World" -

Selah are 24 de ani și o voce gravă și pătrun­zătoare, ce este comparată adesea cu cea a lui Amy Winehouse. Asemănarea dintre cele două artiste se oprește însă aici, deși poate ar mai exista una, cocul amplu, puțin ciufulit. O deosebesc de en­glezoaică ochii mari, albaștri, părul blond, fizicul sănă­tos și lipsa viciilor, care pe Amy au costat-o viața. Tâ­năra artistă nu vrea să-i calce pe urme și nu are de gând s-o ia drept model pe cea care a fost considerată timp de aprope un deceniu copilul teribil al Angliei. "Mă simt flatată când sunt comparată cu Amy Winehouse sau cu Duffy... În general, sunt comparată cu atât de multe cântărețe la modă, încât nu simt că aș imita pe una anume sau că aș semăna excesiv cu vreuna dintre ele", declara ea într-un interviu.
Născută pe 3 mai 1989, în mijlocul Belgiei, în Leu­ven, Sanne Putsey, pe numele ei adevărat, a crescut în orășelul Leefdaal. Este fiica unei belgiene și a unui jamaican și nu a visat niciodată să cânte. "Am crescut într-un oraș micuț din Belgia, și nimeni din familia mea nu a avut niciodată legătură cu muzica. Când eram mică, visam să devin balerină. Așa că părinții m-au înscris la școala de dans. Am făcut balet de la 6 la 12 ani", povestea Selah într-un interviu. Dar, în adolescență, visul ei avea să ia o altă direcție.
La 15 ani, învață să cânte la chitară acustică și se apucă să compună propriile-i melodii. "Am avut o pe­rioadă în care am fost foarte deprimată și mi-am scris pe hârtie toate grijile. A fost modul meu de a-mi expri­ma sentimentele și de-a trece peste anxietăți. Toate scrierile acelea le-am pus apoi pe muzică și le-am trans­format în melodii", se confesează artista. A recurs la toate stilurile muzicale pe care le îndrăgea și a reușit să combine cu succes soul cu funk sau reggae. Pentru că muzica a început s-o atragă din ce în ce mai tare, a început să cânte în weekend, în cluburile de pe lângă casă, fără a renunța însă la liceu.
Avea 17 ani, când un producător belgian a remar­cat-o și i-a propus să înregistreze câteva melodii de-ale lui, iar casa de discuri Universal i-a oferit un contract. Mult mai ponderată decât alte tinere de vârsta ei, Selah și-a amânat cu bună știință debutul. A refuzat să cânte melodiile altcuiva și a continuat cu răbdare pe drumul pe care îl începuse. În același an s-a înscris la concursul "Open Mic-avond" din Het Depot, Leuven. Era sin­gura femeie și cea mai tânără participantă la concurs. Aici a fost remarcată de cântărețul Milow, care i-a și propus să cânte în deschiderea concertelor lui. O bună bucată de timp, a reușit să jongleze și cu școala, și cu muzica, fără a-i acorda celei din urmă mare prioritate. S-a înscris la Facultatea de Psi­hologie din cadrul Univer­sității Katholieke, Leu­ven, dar a continuat să apară constant și pe scena unor festivaluri, ba chiar și pe la posturi de tele­viziune belgiene sau olan­deze. A părăsit însă facultatea, după ce a devenit peste noapte o stea.

Internetul - puntea spre succes

Chiar dacă talentul i-a fost intuit de câțiva cunoscători, Se­lah a ajuns cu adevărat în atenția marilor produ­cători muzicali datorită inter­ne­tului. La insisten­țele pri­e­tenilor, tâ­năra artistă bel­giană și-a pos­tat câ­teva melodii pe pa­gina ei de internet din Myspace. Nu s-a aștep­tat ca muzi­ca ei să fie ascultată de multă lu­me, însă ca prin minune s-a trezit cu mai multe mii de fani. Bine­înțeles că a atras și aten­ția unor pro­fesioniști în dome­niu, pe scurt, i s-a oferit posibi­litatea de-a pro­du­ce un album pro­priu. A acceptat pro­vo­carea și a in­clus pe acest album, care poartă chiar nu­mele ei de sce­nă - "Selah Sue" (2011) -, melodiile compuse de ea în adolescență, printre care și "Ragga­muffin". Această compoziție a fost ascultată online de peste un milion de oameni. Uti­lizarea limbii engleze i-a fost și ea de aju­tor, pentru că mesajul melodiilor a fost înțeles mult mai ușor de în­trea­ga lume. "Știu că nu stăpânesc foarte bine limba engleză și nu îi înțeleg toate subtilitățile sintactice și le­xicale, dar multe din melodiile mele, cum ar fi «Ragga­muffin», nu ar suna de­loc bine în limba flamandă", spunea ea, într-un in­ter­viu recent.
Albumul ei de debut a fost extrem de bine primit în Europa, unde s-a vândut în peste 740.000 de exempla­re. A obținut un disc de pla­tină pentru single-ul "This World", în timp ce me­lodiile "Raggamuffin", "Crazy Vibes" și "Zanna" i-au adus, și ele, discuri de aur. În ianuarie 2011, Selah a primit un premiu EBBA (Euro­pean Border Breakers Award - Premiul celor care trec dincolo de granițele europene), pen­tru ca un an mai târziu, să fie aleasă "Fa­vorită a publicului", în cadrul aceleiași cere­monii.
După ce a cucerit "bătrânul continent", a urmat America de nord, unde a vândut peste 400.000 de albume și a primit aprecieri multiple din partea unor reviste presti­gioase, precum The Rolling Stones.
Anul trecut, tânăra solistă, a fost in­vitată să cânte la Lu­xembourg, la nunta regală a prințului Guillaume și a con­tesei Stéphanie de Lannoy.
Concertul din această toam­nă va fi cel de-al doilea pe care Selah îl susține în România. Pentru prima oară, a cântat la noi pe scena B'Estfest, în 2012.

Moonlight Breakfast

În deschiderea con­cer­tului tinerei belgiene, puteți as­cul­ta o trupă ro­mâ­nească, stabi­lită la Vie­na, ce își ia avânt pu­ter­nic - Moonlight Break­fast (Mic dejun sub clar de lună).
Moonlight Breakfast s-a format în 2011 și este o trupă retroelectro (după cum se autode­fi­nesc), con­­si­derată drept una din­tre formațiile-etalon, care ne poate re­pre­zen­ta cu succes pes­te hotare. Moon­light Break­fast și-a lan­sat primul album din ca­rieră, "Shout", în va­ra anu­lui 2012, la Tea­trul de Vară Herăstrău, din Bu­cu­­rești. Moonlight Break­­fast are parte de o largă apre­ciere în afara țării. Trupa a susținut concerte în cadrul mai multor festiva­luri din Europa, iar piesele sale se bucură de difuzări apreciate la posturile de radio inter­naționale. Din ia­nua­rie a.c., s-au mutat la Viena, unde sunt extrem de iu­biți, dovadă și albumul lor, "Shout", inclus de aus­trieci în topul celor mai bune materiale lansate în 2012.
Formația este alcătuită din trei băieți: Bazooka - George Siia (tobe și clarinet), Printzu - Gabi Dihael (bass și chitară electrică), Aditză - Adrian Ștefan (chi­tară, keys și sampler) și o fată, Christie - Cristina Siia (voce).
Concertul din 22 septembrie este o bună ocazie de a asculta niște tinere speranțe, pe punctul de a deveni vedete. Prețul unui bilet este de 100 de lei (110, în ziua concerului). Biletele pot fi procurate prin rețeaua Eventim.