Cuvântul cură are mai multe înțelesuri, în funcție de contextul în care este folosit, dar originea lui se află în aceeași rădăcină latină, care este verbul curare, adică a îngriji, a vindeca. În medicina naturală, cuvântul cură se referă la administrarea intensivă, pentru o anumită perioadă de timp, a unui anumit remediu, cu scopul de a beneficia la maximum de efectele sale vindecătoare. Iar când remediile sunt culese direct din livezi sau cumpărate proaspete, de la piață, de pe taraba producătorului, rezultatele sunt, cu adevărat, de excepție. Și cum vara se transformă, ușor, în toamnă, și ne apropiem cu pași repezi de anotimpul fructelor date în pârg, ne grăbim să vă propunem remedii de sănătate cu mere, prune și pepeni, fructe românești aflate la îndemâna oricui.
Cura cu MERE
Dintre toate fructele, merele sunt cele mai consumate pe întreaga planetă. Gustoase, ieftine, răspândite pe toate meridianele, au în plus însușirea de a fi extrem de utile pentru sănătate. Într-un singur măr găsim vitamine, minerale, enzime, fibre alimentare și alte substanțe vindecătoare, care au un efect antioxidant extrem de puternic. În plus, merele au o capacitate incredibilă de a păstra nealterate principiile active pe care le conțin, pe durate de timp lungi, de ordinul lunilor. Datorită acestei vitalități de excepție, ele sunt de mii de ani ajutorul cel mai de preț pentru păstrarea sănătății pe timpul sezonului rece. Cercetări recente le-au descifrat științific "miracolul". Au fost identificate zeci de substanțe active, conținute în pulpa și, mai ales, în coaja merelor, care previn mutațiile celulare și apariția cancerului, care împiedică îmbătrânirea organismului, care susțin digestia, reglează nivelul zahărului în sânge, stimulează imunitatea, previn intoxicările cu diversele "otrăvuri" cu care intrăm zilnic în contact prin aerul poluat, prin apa și alimentele pe care le consumăm. Cu o condiție, însă: pentru a beneficia de toate aceste substanțe vom consuma numai merele "naturale", provenite din gospodăriile țărănești, care sunt mai micuțe și mai puțin arătoase decât surorile lor importate, obținute industrial, cu "sprijin" chimic. Merele românești, obținute din meri sălbatici altoiți, sunt mult mai rezistente la boli și la dăunători, ele neavând nevoie de cortegiul de chimicale fără de care cele mai multe soiuri "ameliorate" nu ar rodi nici măcar un an. O altă recomandare privește merele bine coapte, a căror coajă intens colorată indică o concentrație ridicată de substanțe cu efect anticancerigen și antioxidant. Merele trebuie să fie nelovite, la cel mai mic traumatism pulpa merelor eliberând o enzimă care pur și simplu declanșează procese de alterare, de distrugere a substanțelor cu efect antioxidant. Fructele lovite capătă rapid culoarea aceea maronie și devin neplăcute la gust, tocmai din cauza acelei enzime, care inactivează cea mai mare parte a farmaciei din măr.
Cum se ține cura
Se consumă 1-3 mere înainte de fiecare masă, pe o perioadă de minimum 4 săptămâni, cu aproximativ 20 de minute înainte de a mânca. Consumate zilnic, merele sunt un tratament simplu, dar extrem de eficient, pentru combaterea bolilor de metabolism (diabet, gută, obezitate), dar și contra tulburărilor de tranzit intestinal, contra unor afecțiuni respiratorii și chiar bolii canceroase.
Tratamente cu mere
* Diabet - o categorie de principii active din măr, numite polifenoli, au un efect de normalizare a nivelului zahărului din sânge, extrem de eficient. Descoperiri de ultimă oră arată că aceste substanțe active, conținute mai ales în coaja mărului, reglează secreția pancreasului, prevenind atât hiper-, cât și hipo-glicemia, un efect unic, care ar putea revoluționa tratamentele de prevenire a diabetului. Apoi, merele încetinesc digestia hidraților de carbon, ceea ce nu va permite creșterea bruscă a glicemiei, ci va ajuta la păstrarea acesteia în limitele normale. În plus, consumul acestor fructe scade fără dubii rata absorbției glucozei din traiectul digestiv, ceea ce din nou va aduce mai puțin zahăr în sânge, decât în mod normal. Ca atare, merele pot fi considerate un adevărat medicament contra diabetului, care va fi luat zilnic, în doze de măcar 400 de grame, distribuite înaintea meselor principale.
* Obezitate, îngrășare - acum nu mai este doar un mit, ci este dovedit științific: merele consumate înainte de masă reduc considerabil și fără efort cantitatea de hrană consumată. Un studiu american, realizat pe persoane sănătoase, dar supraponderale, a verificat efectele ingerării a două-trei mere, cu 15 minute înainte de a mânca. Practic, toți cei care au consumat mere au simțit nevoia să mănânce mai puțin la masă, cantitatea medie de calorii ingerate la micul dejun, la prânz sau la cină scăzând cu 15%. Subiecții care au slăbit cel mai tare în timpul experimentului au fost cei care au apreciat gustul lor, l-au savurat cu mare plăcere, fără să se simtă constrânși. Psihicul își spune cuvântul. Așadar, dacă vreți să slăbiți, mâncați după pofta inimii (cu drag) mere, înainte de a consuma un alt aliment. Sunt cel puțin la fel de eficiente ca pilulele de slăbit și nu dau efecte adverse!
* Boala coronariană și infarctul miocardic - un studiu important, făcut în Statele Unite, arată că persoanele care consumă fibrele alimentare conținute în mere au un risc de infarct cu 45% mai redus. Un singur măr are 15% din necesarul zilnic de fibre, aceste substanțe nedigerabile scăzând nivelul colesterolului și al trigliceridelor, reglând tensiunea arterială, iar în asociere cu antioxidanții din măr, prevenind formarea depunerilor de colesterol de pe artere. Ca atare, consumul regulat de mere previne ischemia cardiacă, accidentul vascular, arterita obliterantă și alte asemenea afecțiuni cardiovasculare produse de hrana neadecvată, de obiceiurile nesănătoase (fumatul, consumul de alcool), de afecțiuni asociate, cum ar fi diabetul, dislipidemia, unele probleme hepatice etc.
* Boala canceroasă - peste treizeci de studii realizate în ultimul deceniu au pus în evidență efectul de prevenire a cancerului prin consumul de mere, mai ales al substanțelor conținute în coaja acestora. Iar căile prin care aceste fructe acționează sunt foarte diverse. Prin efectul lor de "mătură" a tubului digestiv, ele previn cancerul gastric și intestinal, eliminând substanțele cu potențial mutagen și cancerigen. Apoi, antioxidanții pe care le conțin ajută la anihilarea unor factori cancerigeni, cum ar fi fumul de țigară, noxele emise în atmosferă prin arderea hidrocarburilor, aditivii mutageni din hrană etc. Nu în ultimul rând, merele ajută la stimularea sistemului imunitar, care atunci când funcționează în parametri normali distruge prompt toate celulele maligne din organism. Există și câteva forme de cancer în prevenirea cărora merele au un rol extrem de important:
* Cancerul pulmonar - un studiu epidemiologic făcut în Finlanda, vreme de 26 de ani, pe nu mai puțin de 10.000 de persoane, bărbați și femei, a arătat că marii consumatori de mere sunt mult mai protejați de cancerul la plămâni, în comparație cu cei care consumă doar ocazional sau deloc aceste fructe. Conform acestui studiu, persoanele care mănâncă zilnic mere, dar și alte alimente bogate în flavonoizi (substanțele care dau culoarea galbenă cojii fructelor), cum ar fi perele, gutuile, merișorul, pepenele galben, au o rată a cancerului pulmonar cu 20% mai scăzută. Interesant este că această protecție este resimțită chiar și de fumători, care sunt cei mai expuși la această formă de cancer.
* Cancerul la sân - un alt studiu, făcut de această dată în Statele Unite, a arătat că femeile ajunse la menopauză, care consumă zilnic mere și alte fructe proaspete sunt, de asemenea, mult mai puțin predispuse la cancer mamar. Studiul epidemiologic menționat este susținut și de experiențe de laborator, care au arătat că animalele cu tulburări hormonale induse prin administrarea de substanțe chimice sau prin extirparea ovarelor sunt mult mai puțin expuse la cancerul mamar. Conform acestor cercetări, o femeie ar trebui să consume între 3 și 6 mere zilnic, pentru a fi pusă la adăpost de această afecțiune.
* Cancerul hepatic și de colon - cercetările făcute la Cornell University, din Statele Unite, au arătat că merele proaspete conțin substanțe active care inhibă dezvoltarea tumorilor la nivelul ficatului și al intestinului gros. Această descoperire este extrem de importantă pentru cei care suferă deja de o formă de hepatită virală (mai ales B sau C) și care sunt predispuși, astfel, la cancer hepatic. Mai ales aceste persoane trebuie să consume măcar 500 de grame de mere zilnic, cu precădere în sezonul rece, când dieta este mai săracă în fructe și legume proaspete.
* Astm - două studii statistice arată că cei care consumă regulat mere sunt mult mai puțin predispuși spre astm, decât cei care consumă rar aceste fructe și au o dietă cu multe proteine și alimente rafinate. Explicația acestui fenomen este că în coaja merelor sunt conținute substanțe cu efect antiinflamator și antioxidant, care previn modificările la nivelul arborelui bronșic specifice apariției astmului. Această protecție, prin consumul zilnic de mere, este necesară mai ales în timpul sezonului rece, fiind recomandată în mod special celor care suferă de bronșită cronică sau recidivantă și de alergie respiratorie.
Cura cu PEPENI ROȘII
Pepenele roșu își merită din plin apelativul de "mătură a organismului", deoarece poate fi mâncat în cantități foarte mari, iar prin ingerarea sa sunt introduse în organism cantități de lichide care spală ca un torent toxinele. În plus, fiind consumați proaspeți, pepenii roșii au acea forță purificatoare specifică alimentelor vii. Miezul pepenelui roșu este un cocktail de apă (aproape 95%) și zaharuri naturale, cu un gust extrem de agreabil, "condimentat" cu fel și fel de substanțe miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopenul, o substanță cu efect antioxidant, antitumoral și reglator imunitar. De aici rezultă și proprietățile sale terapeutice: conținutul mare de apă îl recomandă ca prieten al rinichilor și al aparatului urinar, dar și ca detoxifiant. Cu excepția persoanelor cu insuficiență renală, tuturor celor care au nevoie de detoxifiere le este recomandat în această perioadă consumul acestui fruct.
Cum se ține cura
Zilnic se consumă 1-2 kilograme de pepene, de regulă în mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Pepenele trebuie să fie bine copt, dulce, și să nu se evite consumarea părții de miez din apropierea cojii. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentată de coajă, de aceea un pepene pentru o zi de cură trebuie să aibă în jur de 3 kilograme.
Tratamente cu pepene roșu
* Nefrită, pielită, pielonefrită - se consumă cantități mari de pepene (1-1,5 kg) într-o singură repriză. Apa organică pe care pepenele o conține, dar și anumite substanțe cu efect diuretic, antiinflamator și stimulent imunitar sunt un adevărat elixir pentru bolile de rinichi. Pe perioada curei (mai ales imediat după ingerarea pepenelui) se recomandă evitarea frigului și a curenților de aer în zona abdomenului.
* Calculi renali (pietre la rinichi) - se recomandă cantități cât mai mari de pepene roșu (minimum 2 kilograme de miez pe zi). Cu trei zile înainte de a începe cura de pepene și în ultimele trei zile de cură, se iau și plante care sfarmă calculii renali, aportul de apă de la pepene ajutând la eliminarea lor. Ele sunt: frunzele de mesteacăn (Betula alba), frunzele de merișor (Vaccinium vitis idaea), rășina de pin (Pinus sylvestris), boabele de ienupăr (Juniperus communis). La 1-2 ore după ce am consumat pepenele, vom ține pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte caldă.
* Reumatism - cura cu pepene roșu este un purificator puternic, care poate fi combinat foarte bine cu proceduri externe pentru vindecare, precum și cu gimnastica medicală recuperatorie. Se recomandă 12-20 de zile de cură de pepene roșu, pentru efectele sale detoxifiante și antiinflamatoare articulare.
* Adjuvant în cancerul de prostată - licopenul, unul dintre pigmenții care dau apetisanta culoare roșie miezului pepenelui, este una dintre cele mai puternice substanțe pentru prevenirea bolii canceroase cu această localizare. Un studiu făcut în China a obiectivat uimitoarele efecte preventive contra cancerului la prostată, ale unei combinații inedite, formate din ceai verde (Thea sinensis) și licopen din diverse fructe (pepeni roșii, caise, piersici etc.).
* Gută - un tratament practic infailibil în această afecțiune este cel în care se consumă câte 2 kilograme de miez de pepene roșu zilnic, pe o perioadă de timp de minimum 20 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu pepene ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.
Cura cu PRUNE
Prunele proaspete sunt un complex redutabil de substanțe cu efect antioxidant, de la celebrul resveratrol, cu efectele sale antimutagene și anti-cancerigene, la acidul neoclorogenic - o substanță cu efect de prevenție a cancerului și a Alzheimerului, foarte puternic. În piețele noastre găsim o varietate impresionantă de prune, de la cele galben deschis, la cele roșii sau violet închis, spre negru. Cu condiția să fie bine coapte și suficient de proaspete, toate felurile de prune sunt recomandate în terapie. Cele galbene, de pildă, sunt foarte bogate în vitamina A și sunt recomandate pentru prevenirea cancerului pulmonar și bucal; prunele roșii, cu nuanțe violacee, sunt bogate în pigmenți antocianici, prevenind reumatismul și îmbunătățind vederea nocturnă; prunele foarte închise la culoare conțin cantități însemnate de resveratrol, o substanță cunoscută pentru efectele sale de prevenire și de tratare a bolilor cardiovasculare. Să vedem, în cele ce urmează, și cum se administrează aceste "medicamente".
Cum se ține cura
Este recomandată mai ales celor care au probleme de eliminare, care consumă multe proteine și grăsimi, pentru care prunele - cu bogăția lor de vitamine și cu efectele de stimulare digestivă - sunt un adevărat elixir. Se consumă zilnic 400-600 de grame de prune, în mai multe reprize, cu aproximativ 15 minute înaintea meselor principale. Se mănâncă fructele bine spălate, din care s-au îndepărtat toate părțile stricate sau intrate în fermentație (pentru a evita deranjamentele gastro-intestinale). O cură cu prune durează minimum 14 zile și maximum 1 lună, dar de cele mai multe ori este limitată de timpul în care găsim aceste fructe proaspete.
Tratamente cu prune
* Indigestie - studiile de medicină experimentală au arătat că 150-300 de grame de prune, consumate cu 10-15 minute înainte de masă, sunt un excelent stimulent digestiv. Acest tratament simplu stimulează peristaltismul, crește secreția de sucuri gastrice și de bilă, ajutând la o mai bună digestie a proteinelor și, mai ales, a grăsimilor. Observații clinice au arătat că la mulți subiecți, prunele consumate după masă au același efect de stimulare a digestiei, ajutând la evitarea deranjamentelor intestinale.
* Constipație - dacă ar fi să fie ales un aliment anti-constipație, cu siguranță acela ar fi pruna, care conține o gamă impresionantă de substanțe cu efect laxativ, care stimulează mișcările intestinului, reglează flora intestinală și curăță tubul digestiv, împingând materiile reziduale întocmai ca un piston. Se recomandă sucul de prune consumat dimineața, pe stomacul gol, minimum 400 de mililitri, precum și prunele consumate de-a lungul zilei.
* Constipație la copiii mici - la copii cu vârsta între 1 și 3 ani, administrarea prunelor proaspete prezintă anumite riscuri, de aceea la început se administrează de trei ori pe zi câte 2-4 lingurițe de magiun de prune, împreună cu câteva lingurițe de iaurt bifidus natural (fără amidon, emulgatori sau conservanți). Acest remediu are un efect laxativ moderat și este foarte blând cu sistemul digestiv al celor mici. Ulterior, gradat, se poate trece la consumul prunelor proaspete, începând cu una pe zi și crescând gradat, cantitatea, până la 4-5 pe zi.
* Colesterol mărit, ateroscleroză - prunele au o dublă acțiune în acest caz: pe de o parte, scad nivelul colesterolului, datorită conținutului lor de fibre, precum și datorită efectului lor de stimulare a digestiei și a metabolismului. Pe de altă parte, stopează evoluția aterosclerozei, împiedicând oxidarea colesterolului pe artere și formarea plăcilor de aterom. Se țin cure cât mai îndelungate posibil cu prune, pe parcursul cărora se consumă minimum 500 de grame de fructe pe zi.
* Obezitate, supraponderalitate - sărace în calorii, dar foarte bogate în fibre alimentare, în vitamine, în acizi organici și enzime care stimulează metabolismul, prunele fac parte, alături de mere, din clubul select al alimentelor "anti-obezitate". Se consumă înainte de fiecare masă, oricât de sumară, aproximativ 250 de grame de prune proaspete, ca aperitiv.
* Alzheimer - Dozele mari de resveratrol conținute în prunele cu coaja albăstruie închis, spre neagră, blochează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, păstrând anumite funcții cerebrale, între care și memoria, intacte până la vârste mai înaintate.
* Adjuvant în osteoporoză - prunele sunt un aliment cu un statut special în lupta cu osteoporoza, ele fiind foarte bogate în bor organic. Această substanță joacă un rol foarte important în asimilarea calciului și în consolidarea sistemului osos. Apoi, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonală, mai ales la femei, ajutând la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legată apariția osteoporozei. Se recomandă cura cu prune, cu o durată de minimum 30 de zile, pentru prevenirea și stoparea acestei afecțiuni.
Precauții și contraindicații la curele cu fructe proaspete
Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse la consumul de fructe proaspete sunt foarte rare și reduse ca intensitate și se referă cel mai adesea la deranjamente digestive: diaree, balonare, ușoare colici abdominale. Pentru cei care au un sistem digestiv sensibil la crudități se recomandă administrarea de cărbune medicinal și de plante aromatice, cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot la astfel de probleme. Curele cu fructe proaspete sunt contraindicate și în caz de colită de fermentație, diaree, gastrită hiperacidă în fază acută sau care se activează la ingerarea acestora.