Festival balcanic în Capitală

Dana Ene
- După ce toată vara am avut parte de-o mulțime de concerte și festivaluri, unde prăjitura pusă pe masă a fost muzica pop-rock, iată că pe la jumătatea lunii septembrie, îi vine rândul și muzicii tradiționale, cu rădăcini balcanice, să ofere ospețe. Iar amatori sunt destui, slavă Domnului! Pentru ei, între 13 și 15 septembrie, în Grădina Uranus din București, va avea loc cea de-a treia ediție a Festivalului de muzică și cultură balcanică (Balkanik) -

Era momentul ca Bucureștiul să-și amintească și de trecut. Să-și celebreze propria ori­gine sudică, de târg dâmbovițean, în care sărbă­torile erau celebrate de lăutari, a căror seminție nu s-a stins până azi. Dovadă e chiar Festivalul de la mijlocul lunii septembrie, unde vechii maeștri ai lăutei se întâl­nesc cu inovatori ai sunetului. Veți asculta atât mu­zicieni școliți, cât și autodidacți care au "moștenit" meseria din neam și cărora cântecul le curge prin sân­ge. Iată cele 6 trupe care vor concerta, timp de trei zile, sub primele frunze galbene ale toamnei, în Grădina Uranus:

Fanfara Ciocârlia, România

Cei 12 țigani veseli din satul Zece Prăjini, județul Iași, au cucerit întreaga lume cu talentul și ritmicitatea lor muzicală. Și-au început cariera mondială în 1996, când au fost descoperiți de inginerul de sunet Henry Ernst din Berlin, iar astăzi sunt cunoscuți drept "cea mai rapidă fanfară din lume". Au fani din SUA până în Japonia, iar anul trecut, pe 11 decembrie, au cântat chiar la Oslo, în onoarea Uniunii Europene, câștigă­toa­re a premiului Nobel pentru Pace în 2012. Varianta lor de interpretare a piesei "Born To Be Wild" ("Năs­cut pentru a fi sălba­tic") a fost inclusă, în 2006, pe coloana sonoră a fil­mului "Borat", film nominalizat la Oscar, în 2007, și câștigător al Globului de Aur. O altă me­lodie - "Iag bari" - a fost inclusă pe coloana sonoră a filmului "Ge­gen die Wand" ("Cu capul înainte"), în regia lui Fatih Akin, film câștigător a numeroase pre­mii, printre care și "Ursul de Aur", în 2004.
Anul acesta, după turneul național din primăvară, Fanfara Ciocârlia a străbă­tut iar America de Nord și Canada, unde a susținut nu mai puțin de 19 concerte în luna iulie a.c., pentru ca la mijlocul lui septembrie să se întoarcă din nou acasă, pe o scenă românească.
Cu opt albume lansate, peste 1.200 de concerte sus­ținute în cei 17 ani de ca­rieră și un premiu pentru Europa, acordat la BBC Radio World Music Awards, în 2006, Fanfara Ciocârlia poate fi considerată un bun exemplu de succes.

Kottarashky & The Rain Dogs, Bulgaria

Kottarashky & The Rain Dogs este o trupă de muzică etno-electronică minima­lis­tă din Bulgaria, ce s-a for­mat în jurul lui Kottarashky ( Nikola Gruev), un arhitect cu înclinații muzicale și multă imaginație. Pentru crearea celor două albume ale lor, "Opa Hey" ( 2009) și "Demoni" (2011), Nikola a com­binat folclorul autentic bulgăresc cu muzica rock a anilor '60, rezultatul fiind o muzică de dans tribal-digitală, care a avut parte de un succes nesperat.

Taraful haiducilor

Alți lăutari iubiți și apre­ciați ce vor urca pe scena fes­tivalului sunt cei de la Taraful haidu­cilor (Taraf de Hai­douks). Trupa din Cle­jani este și ea celebră în lumea întreagă (de unde și numele de scenă). Membrii ei au făcut cunoș­tință cu lumea filmului prima dată în 1993, când au apărut în documentarul "Latcho Drom", în regia lui Tony Gatlif. Filmul a fost premiat, chiar în anul apariției, la Cannes, unde a obținut premiul "Un Certain Regard". Cu toate acestea, haiducii din Clejani și-au do­bân­dit faima mondială da­torită Hollywood-ului. Apariția din filmul "The Man Who Cried" (2000, regia Sally Potter), unde au jucat alături de Johnny Depp, Christina Ricci și Cate Blan­chett, a fost ade­vărata lor rampă de lansare. Cu Johnny Depp, care le-a devenit și prieten, au mai apă­rut și în filmul documen­tar despre cultura romani - "When the Road Bends: Ta­les of a Gypsy Caravan", din anul 2006. Astăzi sunt reprezen­tanți de marcă ai mu­zicii țigănești.

Mitsoura, Ungaria

Mitsoura este un proiect muzical unic, care îmbină mu­zica romă maghiară cu ră­dăcinile ei orientale. Re­zul­tatul este un amestec ui­mi­tor, căruia îi dă savoare Mo­nika (Mitsou) Miczura, solista trupei. Mulțumită vo­cii ei inconfundabile și ta­len­tului ei interpretativ, Mitsou este considerată astăzi drept una dintre cele mai bune cân­tărețe rome din lume. A cola­borat cu regizorul francez Tony Gatlif, pentru pro­duc­țiile cinematografice "Gadjo Dilo", "Vengo", "Je suis né d'une cigogne" și "Swing". Au avut turnee mondiale, ală­turi de Gipsy Kings și Fanfara Ciocârlia.

Kal, Serbia

Kal este o trupă romani din Serbia, care a atras interesul publicului odată cu primul lor album, inti­tulat chiar "Kal", lansat în 2006. Ei au amestecat muzica balcanică cu tan­goul și au adăugat și in­fluențe turcești, jamai­cane și chiar din Orientul Mijlociu. Rezultatul a fost peste așteptări. În aprilie 2006, albumul "Kal" a ocupat prima po­­ziție în "World Music Charts Europe" și locul 3 în clasamentul anual.

Bălănescu Quartet, România

Anul acesta vor urca pe scena festivalului și mem­brii Bălănescu Quartet, care vor aduce un omagiu me­moriei Mariei Tanase, cea care a dus muzica tradi­țio­nală, din restaurante, pe marile scene ale lumii și la marile festivaluri de muzică. Pornind de la cântecele Mariei, Alexander Bălănescu a creat noi compoziții și a lansat, în 2005, un album intitulat "Maria T". El a filtrat spiritul est-european al cântecelor originale, prin experiența lui occidentală, iar ce a ieșit o să vedeți la concert, asta dacă nu aveți deja albumul.
Recitalul Bălănescu Quartet va fi însoțit de ima­gini din arhiva de filme a Mariei Tănase și de imagini semnate de Klaus Obermaier, media-artist și coregraf consacrat.
La festivalul Balkanik, pe lângă concerte, vor mai avea loc proiecții de film în aer liber, expoziții de pic­tură și fotografie, de obiecte tradiționale, ateliere te­matice, spectacole de dans și de circ. Veți putea gusta din bucatele tradiționale ale Balcanilor, veți cumpăra suveniruri de la un târg meșteșugăresc.
(Prețul unui abonament pentru cele 3 zile este de 130 lei, și îl puteți achiziționa din rețeaua Eventim.)