Scena politică în pragul toamnei

Toma Roman
Până cu puțin timp în urmă, candidatura lui Crin Antonescu la președinția statului părea o decizie definitivă a USL-ului.

Alegerea liderului liberal le convenea celor mai mulți activiști ai alianței aflate la gu­vernare. Pentru liberali, prezența șefului lor la Co­tro­ceni era socotită drept o garanție că, în aproape orice si­tua­ție, vor rămâne la masa puterii. Pentru socialiști, ale­gerea lui însemna plasarea unui "om de paie" într-unul din centrele semnificative de autoritate ale României. Crin Antonescu însuși a indicat, prin toate manifestările sale, că e dispus să-și asume un asemenea rol, acceptând - în proiectul său de Constituție - golirea funcției pre­zidențiale de orice conținut executiv. Liberalul ar dori "să-și doarmă" mandatul la Cotroceni, pentru a rămâne în istoria țării. Crin Antonescu nu are alte ambiții, nu este capabil de alte opțiuni. A transformat PNL-ul într-o anexă PSD-istă, a acceptat așezarea "baronilor" săi în poziții limitrofe în cadrul administrației, i-a exclus pe "cârti­tori", adică pe liberalii de vocație, contrariați de înde­păr­tarea "șefului" de doctrină. Prestațiile și pretențiile can­didatului liberal au mulțumit PSD-ul, care dispune, astfel, ne­condiționat, de totalitatea resurselor țării. Pentru PSD, cel puțin pentru moment, Antonescu este "soluția ideală" de păstrare a unității coaliției politice pe care o domină (PC-ul susținându-l necondiționat pe liberal, în virtutea aranjamentului "special" al acestuia cu pușcăriabilul Dan Voiculescu).
Iată de ce, confirmarea candidaturii lui Crin An­to­nescu la președinția României nu poate provoca nicio sur­priză la reuniunea litorală a USL-ului, din 31 august a.c. PSD-ul este, în continuare, satisfăcut de maniera în care liderul liberal își domină și își angajează partidul. PC-ul îi pune, pe mai departe, la dispoziție, motorul bine uns al Antenelor, UNPR-ul nu există, doar păstrarea formală a unității USL asigurându-i menținerea ca entitate politică. Declararea lui Crin Antonescu drept candidat unic al alianței de centru-stânga nu întâmpină, oficial, nicio problemă. În PNL, unde Crin Antonescu domnește în mod absolut, n-a existat nici o contestație. Cititorul, aflat în concediu sau toropit de căldura verii, se poate întreba desigur despre rostul acestei reuniuni care, pur și simplu, a constatat și a menținut statu-quo-ul. Oare au simțit liderii USL-iști nevoia de a se vedea și în ținute lejere la țărmul mării, pentru a arăta electoratului cât de angajați și deciși sunt în rezolvarea problemelor țării? Ce i-a îndemnat să-și reafirme unitatea "de monolit" înainte de sosirea toamnei?
Adevărul este că reuniunea maritimă a USL-ului, pro­gramată de mai multă vreme, are loc într-un mo­ment mai mult decât necesar. În ciuda masivității sale, USL-ul scârțâie din toate încheieturile. Baronii tuturor partidelor sunt nemulțumiți de "porțiile" pe care le-au primit din "plăcinta" veniturilor statului, de incapacitatea guver­nu­lui de a bloca ANI și DNA (punerea Justiției cu botul pe labe fiind una din marile promisiuni din momentul cuce­ririi puterii) și de perspectiva regionalizării și a acce­sului la fondurile europene etc. Iar în ciuda reafirmării solemne a candidaturii lui Crin Antonescu, aceasta pare, în fapt, tot mai incertă. Sondajele de opinie, chiar și cele realizate de institute "prietenoase" cu USL-ul, indică un trend acce­le­rat descrescător al impactului electoral al prezi­den­țiabilului. Dacă USL-ul păstrează încă 60% din intențiile de vot, constată sondajul publicat în 15 august a.c. de INSCOP, Crin Antonescu adună mai puțin de 30% din opțiuni, plasându-se pe locul cinci, după alți prezi­denția­bili, în frunte cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Motivul aces­tei prăbușiri este, mai mult ca sigur, prestația mo­nocordă a liberalului (axată pe "obsesia Băsescu", în ciu­da faptului că USL-ul și Antonescu se află la putere), dis­cursul său fiind lipsit de orice referință socială sau eco­nomică. Pentru o comunitate dominată de grija zilei de mâine, a face din problema eliminării președintelui țării o obsesie publică, un țel suprem, este, cel puțin, indecent.
Mai complicată este însă, dincolo de aparențe, situația USL-ului. Chiar dacă gruparea își ascunde bine frămân­tările interne, clocotul surd al acestora se simte, totuși. USL își menține, aproape normal, la un an după alegeri, impactul electoral de 60%, dar uzura guvernării și posi­bi­litatea de a pierde alegerile din 2014 o pune deja într-o situație delicată. Fragmentarea impusă de alegerile europene (unde se ține cont de diferențele doctrinare) și pre­zumtiva pierdere a președinției (cu candidatura tot mai fragilă a liderului liberal) ar putea face ca - pe fondul unei înrăutățiri previzibile a stării economiei - lava nemulțu­mirilor USL-iste să se reverse. PSD-ul știe că reprezen­tanți ai săi stau mai bine în sondaje decât "candidatul unic". Premierul Ponta, primarul Capitalei, Oprescu, și chiar vicepreședintele liberal, primar al Sibiului, Klaus Johannis, îl depășesc - la nivelul cotei de încredere - pe Crin Antonescu. De ce n-ar fi tentat PSD-ul să dețină con­comitent președinția țării și șefia guvernului? O aruncare a dificultăților guvernării pe umerii miniștrilor liberali ar face procesul mult mai ușor, PSD-ul având destule posi­bi­lități de refacere a majorității parlamentare pentru guvernare.
Cea mai dură eventualitate pentru PSD, din pers­pec­tiva anului 2014, ar fi un triumf al opoziției la preziden­țiale. Un președinte de altă culoare politică, fie și mai puțin "jucător" decât Traian Băsescu, ar tempera avântul PSD-ist spre dominarea totală a țării. Desemnarea unui candidat unic al dreptei pare însă o utopie, în contextul actualei divizări a acesteia. Ideală pentru ea ar fi o candi­datură a d-lui Mugur Isărescu, cel mai bine cotat personaj public în încrederea populației din România. Dreapta trebuie să se bazeze pe infrastructura PDL-ului (care și-a desemnat un candidat în persoana d-lui Constantin Predoiu), dar - din această perspectivă - trebuie să re­nun­țe la orgoliile individuale și grupale și să accepte că nu­mai unită "poate trece puntea".