Atenție, cineva ne umblă cu furculița prin ciorbă

Sorin Preda
Student fiind, se mai întâmpla uneori să intru în ce­lebrul restaurant cu autoservire de lângă ASE, unde acum e o pizzerie fițoasă și foarte scumpă.

De fiecare dată, fără excepție, eram contrariat de faptul că, atunci când aveam pe tavă un bol cu ciorbă, casiera scotea mai întâi o fur­culiță, o preumbla vigilentă prin lichidul ușor acrișor și abia apoi încasa banii, lăsându-mă să trec. Uimit de toată această întâmplare, am îndrăznit într-o zi să o întreb pe ca­sie­­ră ce se întâmplă (ce motiv ar avea să răscolească atât de asiduu prin banalul preparat culinar?) și, ușor jenată, femeia mi-a spus: "Mă iertați domnule, că vă văd om serios, dar e unii studenți care introduc ca niște nesimțiți șnițelul în cior­bă și, la sfârșit, vor să plătească numai ciorba."
Fără să fac o dramă din asta, m-am așezat la masă și am început să mănânc, nu fără a constata, cu o anume neplă­ce­re, că respectiva mâncare mi-a rămas în gât, reactivându-mi tot șirul de umilințe mărunte la care mă obligă de mai multă vreme domnul Stat și doamna Primărie. Nu trece o lună de la Dumnezeu să nu primesc SMS-uri de la Bancă, de la Ca­blu, de la Fisc sau de la Asigurări, să-mi plătesc ratele luna­re. Nu intru bine în bloc și administratorul aleargă după mine să mă anunțe că "fondul de rulment" s-a mărit și că e musai să-l plătim până la finele lunii. Dacă întreb ce-i cu res­pectivul fond, mi se răspunde că e vorba de o sumă pre­ven­tivă, o sumă menită să acopere eventuale pagube și stri­că­ciuni provocate de unii și alții. Știrile proaste de la te­levizor (începând cu meteo și terminând cu accidentele auto de dimineață) completează minunat lumea în care trăim - o lume în care fiecare suspectează pe fiecare; o lume în care, preventiv, cineva îți umblă permanent cu furculița în ciorba vieții și se scuză că numai așa se preîntâmpină încălcarea legii. A dispărut încrederea. A dispărut vechiul obicei al târ­guielii cu o singură strângere de mână. Îmi amintesc de vre­murile când bunicul meu a venit de la Târg fără vacă, dar și fără bani, motivând că omul cu care făcuse vânzarea o să-i aducă banii a doua zi. Speriată, bunica l-a întrebat dacă știe cum îl cheamă pe omul cu pri­ci­na și unde locuiește, dar bunicul a zâmbit liniștit: "N-am nevoie de niciunele - nici de nume, nici de adresă. Mi-e de ajuns că mi-a strâns mâ­na".
Problema noastră nu e că suntem săraci sau că trăim în criză, în lipsuri și multiple neliniști. Problema noastră e că trăim urât, în teamă de aproapele și în suspiciune. Mergem liniștiți pe stradă și, brusc, ne trezim că cineva își vâră din senin linguroiu' în viața noastră. Apoi surâde încurcat și se scuză. A fost doar o verificare, o acțiune de rutină. Să nu ne su­părăm, dar asta e situația - e "unii mai măgari și mai ne­simțiți, care încalcă legea".