HERPESUL

Dr. Ion Nica
Herpesul este o boală comună foarte răspân­dită, putând apărea atât la copil (chiar și sub doi ani), cât și la adult.

După multi­pli­carea locală, virusul se poate răspândi pe calea sân­gelui, determinând leziuni în diferite organe. O altă cale de diseminare este din aproape în aproape, adică de la o celulă bolnavă la una sănătoasă, pe distanțe incredibil de mari, de exemplu de la cornee până la ni­velul creierului, unde poate produce encefalită, caz ce dovedește posibilitatea de migrare a virusului pe calea nervilor. Infecția inițială cu herpes este de intensitate variabilă, de la forme moderate (o infecție la ochi) până la forme grave.

Unele date despre virus

Sunt multe tipuri de virusuri, de mărimi diferite (70-200 milimicroni). Stabili la mi­nus 70°C, inactivați la tempe­ra­turi de peste 56°C, ei recidi­vează ușor când organismul este în impas, influențat și agresat de factori foarte diverși: expuneri suc­cesive la soare, alimente ne­corespunzătoare consumate cu 24-36 de ore înainte de manifes­tarea bolii (mai ales alimente gra­se, carne și preparate din carne de porc, ouă, carne de oaie, de pește, mezeluri). Alte situații ce pot de­clanșa boala: enterocolita acută, afecțiuni buco-dentare (lucrări protetice, plombe, afte), prezența unor simp­tome nervoase, dureri la coloana lombară, la osul sa­cru, nevralgie sciatică ori intercostală, senzație de amorțeală în lungul brațului către degetul mic, stres, surmenaj intelectual, examene, congrese, deplasări, că­lătorii, excursii, efort fizic intens, sport. Erupția her­petică poate apărea în cursul diferitelor maladii infec­țioase, gripă, pneumonie, meningită cerebro-spinală, malarie, intoxicații, injecții și vaccinuri, traumatisme și operații sau modificări hormonale, cel mai frecvent fiind cel legat de menstruație. Între două recidive, viru­sul are o viață latentă, adormită, neagresivă, adăpostit în diverse țesuturi și organe. El poate fi prezent și în saliva indivizilor sănătoși, în ganglionii nervoși din lungul șirei spinării. În această perioadă, organismul cu putere de apărare normală stăpânește eficient agre­sivitatea virusului, infecția fiind stinsă pentru mult timp. Această boală nu trebuie ignorată, pentru că in­fecția primară, contractată de copilul mic, prin con­ta­minarea de la mamă (la naștere, el intră în contact cu le­ziunile herpetice localizate pe organele genitale ale mamei, iar mai târziu se poate lua de la picăturile ei de salivă), poate dăinui toată viața. Să nu ignorăm herpe­sul, pentru că localizarea sa la ochi poate conduce la o nedorită opacitate corneeană reziduală, sinonimă cu pierderea vederii. Herpesul agravează și este amplificat de boli concomitente, diabet zaharat, tuberculoză ori apare în forma sa de Zona Zoster, întinsă și cu dureri greu de stăpânit, luni de zile de la dispariția erupției veziculoase. De asemenea, acest virus a fost izolat la bolnavi cu encefalită letargică, accidente vasculo-cere­brale, infarct de miocard ori boli de tip tromboflebită, unele leucemii la adult și copil, fiind prezent în boli ale tecii de mielină ale fibrelor nervoase, cum sunt leuco­nevraxitele și scleroza multiplă, sau în cazuri de boală comițială (epilepsie). Nu este lipsit de importanță de su­bliniat că multe tulpini ale acestui microorganism s-au dovedit implicate în modificarea neoplazică (can­ceroasă) a colului uterin, în complicarea unor infecții respiratorii, astm bronșic, infecții urinare și gastro-in­testinale, fiind posibil să existe și alte corelații pato­genetice.

Manifestările clinice ale unei infecții cu virus herpetic

Indiferent de localizare, herpesul se manifestă ca o pată congestionată de mărimea unui bob de linte, care dă senzație de usturime, înțepătură, arsuri și prurit. În câteva ore, această mică pată roșie se transformă într-o bășicuță de formă emisferică, perlată, cu un conținut lichid clar. După 4-6 ore, cât durează această perioadă de formare a veziculei, apare durerea din zona unde este localizat herpesul. Veziculele, variabile ca număr (până la 6-8-12), foarte bogate în viruși, se sparg, se golesc de tot conținutul lichid și se formează o crustă care apoi se desprinde și cade, rămânând o mică pată roșie ce se vindecă în decurs de o săptămână. Erupția herpetică la mucoase evoluează asemănător, însă fără formarea crustelor, veziculele se sparg, se golesc de li­chid și lasă o ulcerație care se infectează cu alți mi­crobi și adesea se acoperă cu false membrane. Această formă de herpes, denumită herpes simplex, poate fi localizată pe tegument (herpes labial - buze, nazal, facial, prepuțial, digital, fesier etc.), pe mucoase (her­pes bucal, amigdalian, faringian, uretral, genital etc.) sau pe cornee (herpes cornean). Apariția herpesului imprimă bolnavului o stare de indispoziție generală, astenie fizică, somnolență, dureri de cap, insomnie, agitație, nervozitate, scăderea poftei de mâncare, gre­țuri, diaree ori constipație, creșterea temperaturii, fri­soane, dureri în mușchii coloanei vertebrale ce se ac­cen­tuează la extensia corpului. Toate aceste simptome, în caz de evoluție favorabilă, cedează în 3-5 zile de la debut. Pentru a-i feri pe cei din jur de îmbolnăvirea cu herpes, reamintesc că veziculele herpetice conțin mari cantități de virus, care supraviețuiesc până la 7 zile, și care pot fi transmise prin salivă. Insist asupra acestor aspecte pentru a nu ignora necesitatea unui tratament riguros. După cum am arătat, virusul se poate localiza acolo unde ne așteptăm mai puțin, mai ales la persoa­nele cu alte afecțiuni concomitente, cu deficiență imu­nă, gravide, copii mici cu probleme de sănătate, rahi­tici, distrofici, bolnavi astmatici, convalescenți ș.a.

Tratamentul herpesului

Cu toate că descoperirea virusului a fost o mare realizare, terapia adresată neutralizării sale nu a fost urmată de rezultatele cele mai bune. Folosirea unor preparate antigenice, seruri, vaccinuri, anti­gene virale a dat rezultate fie in­constante, fie cu efecte se­cun­dare nedorite. În această cate­gorie de remedii am în vedere și injecțiile cu diverse gama-glo­buline. Se știe că administrând gama-globulină unei gravide cu herpes vulvo-genital, cu câteva zile înainte de naștere (în ideea iluzorie că se va vindeca), nu se obține nici o acțiune preventivă. Fătul face o infecție herpetică generalizată și moare.

Tratamentul local

În herpesul localizat la gură, pasta de dinți trebuie înlăturată și înlocuită cu o soluție de sare (o jumătate de linguriță la 250 ml apă). Pe leziunea aftoasă se aplică puțină pulbere de bismut subnitric, care trebuie menți­nută pe locul bolnav cât mai multe minute. Același remediu îl recomand în cazul herpesului localizat la buze, pe tegumente, prepuț și perianal. La ochi, se va folosi ser fiziologic din fiole și foarte puțin bismut. La fel în herpesul genital, cu precizarea că sunt necesare irigații vaginale de două ori pe zi, cu câte un litru de apă sărată (9 g sare într-un litru apă, la tempe­ratura de 38°C). La urmă, se aplică pe rană puțin bis­mut. Este de preferat ca procedura să fie aplicată în primele ore, deschizându-se cu un ac flambat primele vezicule, pe care se aplică apoi bismut și nu sare sau pastă de dinți, unguent cu tetraciclină, urină, ceaiuri de plante sau alifii, mai ales cu antibiotice sau cor­tizonice.

Măsuri generale de protecție

Sunt cele mai importante în tratarea acestei boli, deoarece avem de-a face cu o viroză pentru care nu exis­­tă încă un antidot strict, specific, iar unele măsuri greșite de prevenire scad rezistența și capacitatea orga­nismului de a face față bolii. Măsurile locale amintite, dublate de un tratament ce apelează și la medicamente, asigură - mai ales dacă sunt aplicate din primele ceasuri - cele mai bune rezultate.
Tratamentul nemedicamentos
Repausul fizic de 1-2 zile, mai ales la cei care au imunitatea mai slabă, cei aflați în convalescență după alte boli ori care suferă de diverse boli cronice, cola­genoze, insuficiență respiratorie, cardiacă, renală, dia­bet zaharat (ambele tipuri), copii mici cu probleme de sănătate, alimentați artificial, distrofici, rahitici, cu boli ale sângelui, cu bronșite repetate, astm confirmat, recent vaccinați ș.a.
Dieta, cu dublu scop de menajare a tubului digestiv și de a spori aportul de vitamine naturale, va fi alcătuită din cât mai multe legume și fructe proaspete, pentru a preveni constipația, iar în caz de dispepsie accentuată (mai mult de 2-3 scaune pe zi) se va apela la zeama și orezul fiert, piureul de morcovi, apă de mentă, aport sporit de apă, aplicații calde, uscate, pe abdomen (di­minuează crampele ce însoțesc obișnuit diareea). Ali­mentele conținând grăsimi să fie excluse, mai ales în pri­mele zile de boală, știut fiind faptul că un consum de gră­simi gră­bește apariția erup­ției.
Fumatul trebuie sistat pe toată durata puseului eruptiv. În ce privește folosirea diver­selor dezinfectante chimice pen­tru spălături vaginale (mul­te tipuri de virus herpetic se localizează în vagin), faptul explică de ce țara noastră este pe primele locuri în Eu­ropa și pe locul 4 în lume în ceea ce privește can­cerul uterin.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul cu me­dicamente comple­tează cele recomandate mai înainte. Personal, recomand o terapie integrală (motivată de bunele rezultate pe care le-am obținut doar cu aceste mijloace simple), vindecările fiind durabile și complicațiile total absente în cazurile tratate din primele ore ale apariției erupției, chiar la bolnavi cu alte probleme de sănătate. Vitamina E - o capsulă pe zi, vitamina A - la fel, Decaris - un singur comprimat de 150 mg, doză repetată la persoanele cu recidive la fiecare 3-4 săptămâni (la copii, atenție, numai 1-1,5 mg pe kg corp de greutate din pastila de 50 mg), la care câteva zile se adaugă dieta cu fructe și legume. Produsele antivirale ce au apărut în ultimii ani (imunostimulante sau moderatoare) nu pot substitui în nici un caz mijloacele naturale care trebuie adoptate rapid, din primele ore ale debutului bolii, fără să se neglijeze că doar 15-20 mg pe zi dintr-o Aspirină fac adevărate minuni, la fel ca și o cantitate sporită de apă și 20-30 g tărâțe de grâu.
Multe dintre noțiunile despre herpes pe care vi le împărtășesc dvs. le știu de la dascălii mei, străluciți savanți în domeniu, pe care îi amintesc cu emoție: Ștefan S. Nicolau, S. Longin și Nicolae Cajal.