"Pune negru peste verde, că boierul nu te vede"
Este o plantă pe care am urât-o din răsputeri în copilărie, pe la vârsta de 10-13 ani. Fiind fiu de țăran, născut pe meleaguri teleormănene, vara eram nevoit să îmi ajut părinții la diferite treburi gospodărești, printre care și prășitul în grădină sau la câmp. Deși îmi plăcea să muncesc, mă gândeam cu groază la vetrele de pir ascunse printre culturi, fiindcă dintre toate buruienile lăsate de Dumnezeu pe pământ, el este cel mai greu de stârpit. Lungi și tari, ca niște brațe de caracatiță, rădăcinile lui se întind în pământ câțiva metri. Era suficient să rămână un fragment de rizom netăiat, ca să crească din nou. În cazul pirului, nu se putea aplica zicala "Pune negru peste verde că boierul nu te vede!". Vitalitatea lui extraordinară făcea ca, după prima ploaie, să răsară din nou, dacă era doar acoperit cu pământ, fără a fi adunat și ars.
Repulsia față de pir s-a accentuat la liceul agricol, pe care l-am absolvit în anul 1970, când profesorul de fitotehnie ne-a prezentat planta ca pe o adevărată pacoste pentru inginerii agronomi care urmau să se înfrunte aprig cu el, mai ales că, la acea vreme, folosirea ierbicidelor era abia la început și avea prețuri prohibitive. Dar facultatea de farmacie pe care am urmat-o a reușit să îmi schimbe proasta părere despre pir, când, cu mare uimire, am aflat că blestemata buruiană a copilăriei mele are însușiri terapeutice excepționale.
Recunoașterea plantei
Puțini sunt oamenii care nu au auzit de pir sau nu-l recunosc (mai ales cei care au copilărit la țară). Este o o plantă ierboasă, târâtoare, ramificată în toate direcțiile, netedă, de culoare gălbuie-lucitoare. Lung de câțiva metri, are firele groase de circa 2 mm, cu noduri așezate la distanță de 5 cm, pe care se găsesc frunzulițe de consistența membranei, muguri și rădăcini ca niște mustăți. Tulpinile aeriene sunt netede și subțiri, tip pai (face parte din aceeași familie ca și grâul). Frunzele sunt înguste, cu teacă despicată, care înconjoară tulpina, iar florile sunt dispuse în spice.
Zona de răspândire
Pirul se întâlnește din câmpie până în zona montană inferioară, prin culturile prost întreținute, prin pajiști, pe coaste de deal aride, nisipoase sau argiloase, pe lângă garduri, pe la margini de păduri sau tufărișuri. Este o buruiană foarte răspândită și în cimitire, dând bătăi de cap celor care îngrijesc mormintele celor dragi.
Popular, pirul de mai numește chirău, grâul-mâței, răgălie etc.
Recoltare
Materia primă folosită în scopuri medicinale se află în partea subterană a plantei, în rizomii de culoare galbenă, fară miros, cu gust dulceag, mucilaginos. Recoltarea se face de preferință toamna sau primăvara, cu ajutorul unei sape bine ascuțite, iar pe suprafețe mai mari, cu ajutorul unei grape cu colți, numită și boroană.
Odată scoși din pământ, rizomii se spală foarte repede cu apă (substanțele active sunt solubile în apă), se înlătură părțile aeriene, rizomii pătați sau înnegriți, apoi se pun la uscat. Uscarea se face pe cale naturală, la soare, în strat subțire. Având un conținut redus în apă, acest proces se definitivează în câteva zile, iar randamentul la uscare este de 2 la 1, adică din 200 grame rizomi proaspeți rezultă 100 grame produs uscat. În această fază se obține așa numitul pir brut, de culoare brună. După uscare, rizomii se freacă cu o pânză aspră, de obicei de sac, pentru îndepărtarea resturilor de rădăcini și teci de frunze, obținându-se pirul galben, de calitate superioară.
Compoziția chimică
Rizomii de pir sunt bogați în principii active, precum inulina, inozitolul, vitaminele A și B.
Modul de preparare a pirului
Se pot prepara pentru uzul casnic cinci forme farmaceutice.
* Macerarea: 2 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se pun într-o cană de apă, la temperatura camerei, timp de o oră, după care se filtrează. Se consumă lichidul la temperatura ambiantă, câte 2 căni pe zi.
Nota farmacistului: Această tehnică de extracție este posibilă datorită faptului că principiile active din pir sunt solubile în apă rece.
* Infuzia: 2 linguri de plantă măcinată groscior se opăresc cu o cană de 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se poate consuma neîndulcită, având în vedere că rizomii de pir au gust dulceag. Doza uzuală este de 2 căni pe zi.
* Decoctul: 4 linguri de plantă uscată și mărunțită groscior se fierb pe foc mic, timp de 30 de minute, în 500 ml de apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final, se completează apa evaporată. Se filtrează fierbinte, prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă înaintea filtrării (altfel, o parte din soluția extractivă se va pierde din cauza îmbibării filtrului din vată). Prin această procedură se obține un preparat mai concentrat. Doza terapeutică este de o ceașcă (50 ml) de două ori pe zi. Nu este necesară îndulcirea.
Nota farmacistului: Decoctul se poate folosi o perioadă mai lungă de timp, dacă e ținut la frigider, însă nu mai mult de 3 zile de la preparare.
Dacă doriți obținerea unor preparate în cantități mai mari și cu termen de valabilitate mai lung, vă propunem alte două forme farmaceutice: tinctura și vinul.
* Tinctura de pir: 20 grame pir uscat și măcinat groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualele reziduuri care s-au depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop picurător. Doza uzuală este de 30 de picături de 2 ori pe zi. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.
* Vinul de pir: 100 g plantă uscată, mărunțită groscior, se acoperă timp de 30 zile cu un litru de vin alb, agitându-se de 2-3 ori pe zi. Vinul se filtrează apoi și se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Mod de administrare: se recomandă o ceșcuță, aproximativ 30 ml, de 2 ori pe zi, înainte de masă.
Ce boli vindecă pirul
Tratamente de uz intern
* Bolile rinichilor - infecții acute sau cronice (cistite, pielite, pielonefrite). Ajută la îndepărtarea uraților din urină, factori favorizanți în formarea pietrelor la rinichi. O combinație benefică pentru diverse afecțiuni renale o reprezintă un ceai compus din pir și zămoșiță. Se prepară la fel ca infuzia.
* Boli hepatice - pirul dă rezultate bune, folosit ca terapie complementară în ciroze, fiind un bun depurativ (detoxifiant).
Nota farmacistului: Ceaiurile depurative (detoxifiante) sunt recomandate tuturor celor care fac tratamente continue, pentru diferite boli cronice, având în vedere că toate aceste medicamente sunt metabolizate în cea mai mare parte de ficat și, drept urmare, este necesară detoxifierea lui.
* Boli cardiovasculare - are efect major în hipertensiunea arterială, datorită efectului diuretic, și în reglarea contracției fibrei miocardului, datorită conținutului de ioni de potasiu
* Boli ale aparatului genital - anexite.
* În anemii de diferite etiologii, datorită conținutului bogat în fier al pirului.
Nota farmacistului: Absorbția fierului în tubul digestiv se face sub formă de fier bivalent. În general, plantele bogate în fier prezintă această formulă, care nu se poate prepara ca medicament. În farmacii, preparatele cu fier conțin fier trivalent, care abia ulterior, în prezența acidului clorhidric din stomac, se transformă în fier bivalent, care se absoarbe. Deci, avantajul fierului din plante este acela că se absoarbe în stomac direct, în forma existentă în plante, fără a fi necesară o transformare a lui.
* Boli ale aparatului digestiv - în gastrite, folosit ca protector gastric, datorită mucilagiilor prezente în plantă.
Tratamente de uz extern
* Afecțiuni ale pielii - se utilizează tinctura, datorită proprietăților ei antimicrobiene și antibiotice. Este recomandată tratarea pielii bolnave întâi cu tinctură de pir, apoi urmează utilizarea diferitelor creme sau unguente dermatologice.
Nota farmacistului: Un extract moale de pir, care se obține prin evaporarea tincturii, până la o consistență siropoasă, se folosea în trecut, în farmacii, sub formă de pilule. Amintesc cu această ocazie faptul că pilulele au fost printre primele forme farmaceutice folosite în practica medicală. Ele pot fi considerate străbunicele comprimatelor și drajeurilor care se găsesc astăzi pe rafturile farmaciilor. Numele de pilulă provine de la cuvântul latin "parva pila" (minge mică). În Țară Românească, primele indicații legate de utilizarea pilulelor se găsesc în "Istoria Ieroglifică" a lui Dimitrie Cantemir. El descrie pilulele, numindu-le "gogoșoaie, bubușile pe care le dau doctorii pentru leac și le purtau într-o cutie vopsită în alb pe dinăuntru, alături de alte ierburi și preparate medicale".
Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/615.931, email: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.