Atenție! Există medicamente care îngrașă!

Redactia
- Multe dintre medicamentele pe care ni le administrăm conțin principii active care pot provoca creșteri de greutate. Pentru anumite tratamente care durează mult timp, de tipul celor bazate pe cortizon, fenomenul este și mai îngrijorător: kilogramele în plus se pot număra cu zecile. Cum trebuie să reacționăm? Iată medicamentele față de care trebuie să fim vigilenți și soluțiile pentru a evita amenințarea cântarului -

Medicamentele sunt făcute pentru a vin­deca. Dar dacă de cele mai multe ori ne ameliorează sănătatea, există și cazuri în care ne-o pot submina. Cu cât principiul activ al unui medicament este mai puternic, cu atât mai mult se pune problema reacțiilor indezirabile. Efectele secundare pot fi uneori așa de grave, încât se poate ajunge la întreru­perea tratamentului: hemoragii, leziuni ale ficatului, ulcere, insuficiență renală...
Din fericire, în marea lor majoritate, efectele secun­dare sunt benigne: uscarea mucoasei bu­cale, mici pro­bleme ale pielii etc. Îngră­șa­rea face parte și ea dintre acestea. Din această cauză, mulți doctori nici nu-i acor­dă prea multă importanță.

Siropurile: campioane la toate categoriile

Nimeni nu scapă de siropuri. Din cauză că acoperă multe domenii terapeutice (de la vindecarea tusei la durerile de stomac, trecând prin antibiotice), toată lu­mea le-a luat sau le va lua într-o bună zi. Problema este că, pentru a le elimina gustul amar, toate laboratoarele obișnuiesc să le încarce cu zahăr. Drept rezul­tat, fiecare linguriță înghițită calmează poate durerea de gât, dar coboară repede și se așează pe burtă sau coapse.
Soluția: anumite siropuri posedă o versiune "ușoară", îndulcită cu aspartam sau zaharină. Trebuie doar să vă adresați doctorului care vă prescrie rețeta.

Tranchilizantele: creează foame

Deținători ai recordului mondial, francezii abu­zea­ză de ele. Ar fi cu mult mai prudenți dacă ar cunoaște adevărul care urmează... Multe dintre aceste produse acționează la nivelul creierului asupra hipotalamusului, mai precis asupra centrilor nervoși regulatori ai foamei și ai setei. Drept urmare, totul se dereglează. Iată de ce, atunci când luăm tranchilizante, mâncăm excesiv. Și apare surplusul de kilograme!
Soluția: trebuie limitat la maxim uzul acestor pro­duse (dar atenție: fiecare întrerupere trebuie efec­tuată sub supraveghere medicală). Trebuie știut că anumite rețete mai "blânde" le pot înlocui avantajos: homeo­patie, relaxare, yoga etc.

Anticoncepționalele: discutați cu doctorul

În acest domeniu, lucrurile au evoluat mult. Acum treizeci de ani, contraceptivele orale provocau îngră­șarea la unele femei. As­tăzi, noile pilule au redus pro­blema. Doza­jele în estrogeni și pro­gesteron sunt mult mai mici și luarea de kilo­grame este limitată. To­tuși, dacă si­tuația vă îngrijorează, trebuie să discutați cu gine­co­lo­gul.
Soluția: supra­ve­ghea­ți-vă alimentația li­mitând gră­si­mile, za­hă­rul și alcoolul, și faceți un pic de exerciții fi­zice. De asemenea, gine­colo­gul poate să adapteze con­tra­cepția dvs. și să vă propună un alt mijloc.

Stimulentele: sunt la modă

Destinate fortificării stării generale sau reducerii convalescenței, de multe ori reușesc să remedieze anumite carențe. Raftu­rile farmaciilor sunt pline de aceste produse, dar mulți me­dici le pun la îndoială efica­citatea. Pot fi compri­mate vitamini­zan­te, revi­tali­zante sau re­con­stituante. De multe ori, le cumpărăm fără prescripție. Trebuie știut că multe dintre ele conțin za­hăr sau chiar alcool. Și că deschid foarte mult apetitul.
Soluția: dacă le luăm, suntem siguri că o să ne fie foame fără motiv puțin mai târziu. Sportul, somnul și o igienă mai bună de viață ar fi mult mai eficace. Iar dacă suferiți cu adevărat de oboseală, consultați medi­cul. Nu vă tratați singuri!

Cortizonul: kilograme cu zecile

Într-o utilizare pe termen scurt, medicațiile pe bază de cortizon nu sunt periculoase. Dar într-o doză ridicată și pe termen lung, înseamnă un tratament greu, destinat vinde­cării afecțiunilor grave. Acțiu­nea sa poate aduce complicații serioase: diabet, hipertensiune arterială, tulburări psihice etc. Unul dintre numeroasele efecte secundare este creșterea greutății. La început este vorba despre câteva kilo­grame, apoi acestea devin de ordinul zecilor.
Soluția: trebuie discutat clar cu doctorul, pentru că de multe ori acest medicament este prescris în mod abuziv. Trebuie să urmați un regim dietetic, cu o ali­men­tație bogată în carne, legume verzi și citrice. Și fără sare, zahăr, grăsimi și făină.

Tratamentul hormonal: o idee falsă

Prescris pentru a ate­nua tulburările meno­pauzei, "tra­tamentul hor­monal substitutiv" prezintă multe avan­taje. Dar unele femei spun că îngrașă. Care este ade­vărul?
De fapt, este vorba despre o idee greșită. La această vârstă, femeile nu mai produc proges­teron. Ele sunt supuse doar estrogenilor, care provoacă o reținere a apei, de unde posibili­tatea apariției unei si­luete "ro­tunde". Pe de altă parte, fiind slăbite și an­goasate, femeile mănâncă mai des și mai prost.
Soluția: nu medicamentul trebuie acuzat când apare o creș­tere a greutății. Din contră, această prescripție încearcă să restabilească echilibrul. Cel mai bun lucru este consultarea unui dietetician, prac­ticarea sportului și... continuarea tratamentului.