Sfaturi de păcălit canicula

Gilda Fildan
Cum vă răcoriți din interior

Următoarele cinci "manevre" vă ajută să vă reglați mai bine temperatura corpului.

* Regula supremă este să vă hidratați. Un consum de lichide de doi până la patru litri pe zi ajută corpul să se răcorească și împie­di­că uscarea mucoaselor în încăperile clima­tizate. Agenții patogeni nu mai au nici o șansă.
* Apa minerală, ca și sucurile de fructe și legume, subțiate cu apă, vă furnizează nume­roa­se minerale. La rândul lor, ciorbele de legu­me și su­pele ușoare, fără carne, vă asigură can­titatea necesară de săruri și electroliți.
* Băuturile călduțe vă împros­pătează mai bine decât cele reci. Lichidele ținute la frigider încălzesc su­plimentar corpul, deoarece îl obligă să producă energie, pentru a le aduce la o temperatură suportabilă pentru el.
* Mâncați multe fructe și legume cu conținut ridicat de apă, cum sunt pepenii, roșiile ori castraveții. Evitați mâncă­rurile bogate în grăsimi și proteine, fiindcă ele vă încălzesc din interior.
* Reduceți porțiile de mâncare, pentru ca sângele să nu fie ocupat prea mult timp cu digestia și, fiind din nou liber, să poată lucra la reglarea temperaturii corpului.

Cum vă răcoriți din exterior

Evitați pe cât posibil tot ce încarcă și mai mult pielea și țineți cont de sugestiile de mai jos:
* Preferați îmbrăcămintea din fibre naturale, deoarece ea absoarbe bine umiditatea și o îndepărtează de corp. Mătasea, inul și bumbacul (sută la sută) sunt ușoare, permeabile și răcoroase pe piele. Croielile largi permit aerului să circule mai lesne, și astfel obțineți un efect răcoritor în plus.
* Purtați culori deschise, căci ele favorizează reflexia căldurii și accelerează evaporarea transpirației.
* Turnați apă rece într-un lighean până la nivelul glez­nelor, adăugând 5 picături de ulei de lavandă și 2 picături de ulei de mentă. Faceți o baie la picioare de 15 minute. Vă răcorește, vă relaxează și întărește venele.
* Țineți încheieturile mâinilor sub robinet timp de câteva minute, lăsând apa rece să curgă peste zona unde vă simțiți pulsul. Senzația de rece face ca vasele de sânge să se con­tracte, sângele circulă mai rapid - așa vă răcoriți și vă activați sistemul circulator.
* Păstrați la frigider loțiunile de corp și cremele de față în perioada de vară. Pe de-o parte, le prelungiți durata de valabilitate, iar pe de alta, vor avea un minunat efect învioră­tor, atunci când le aplicați pe piele.