Apa mărilor este printre cele mai enigmatice substanțe de pe pământ. O analiză chimică de finețe ne arată că într-o picătură de apă se ascund sute de substanțe, unele dintre ele extrem de rare. În afară de celebrul "H2O" și de sare, în apa de mare întâlnim magneziu, calciu, potasiu, iod, brom, fluor, sulf, cupru, seleniu și multe alte minerale, precum și substanțe organice. Această compoziție chimică de excepție transformă apa de mare într-un adevărat medicament al naturii, cu puteri excepționale de vindecare. Adăugați la compoziția sa chimică presiunea exercitată de apa de mare asupra organismului uman, precum și acțiunea sa mecanică, prin intermediul valurilor, și veți putea realiza procesele extrem de complexe care se desfășoară în corpul nostru, prin interacțiunea cu această apă.
În principal, apa de mare este utilizată extern sub forma așa-numitei cure marine, care dă rezultate foarte rapide, fiind totodată și ușor de aplicat. De regulă, tratamentul extern cu apă de mare se face vreme de minimum 12 zile, fără întrerupere, pentru a obține rezultatele dorite. Iar prin cura marină, nu vom beneficia doar de efectele apei de mare, ci și de cele ale soarelui, nisipului și ale aerului marin. Această combinație este practic infailibilă într-o serie de afecțiuni, despre care vom vorbi în continuare:
Apa de mare și alergia respiratorie
În principal, apa de mare tratează rinita și bronșita alergică, ameliorând însă și numeroase forme de astm. Contra acestor afecțiuni se recomandă apa de mare inhalată sub forma aerosolilor marini. Ce sunt aceștia? Sunt particule minuscule de apă de mare, încărcate cu sarcină electrică, care atunci când sunt inhalate, se fixează pe epiteliile respiratorii, exercitându-și acțiunea terapeutică anti-alergică și antiinflamatoare. Acești aerosoli se formează acolo unde se sparg valurile de țărm, mai ales în zonele cu diguri sau stânci, și sunt inhalați printr-o simplă plimbare de jumătate de oră făcută într-una din aceste zone. Cele mai bune momente pentru o asemenea plimbare sunt dimineața, la răsăritul soarelui, precum și seara, la asfințit, când adie briza marină și forța valurilor crește, formându-se astfel o cantitate mai mare de aerosoli. Cu aceste plimbări, făcute de două ori pe zi, sunt tratate cu un succes aproape incredibil toate afecțiunile respiratorii de etiologie alergică.
Suplimentar, contra rinitei alergice, se recomandă și următoarea procedură, practicată de două ori pe zi: se ia apă de mare în pumn, se duce în dreptul uneia dintre nări (cealaltă fiind obturată cu degetul) și se aspiră (se trage pe nas) cu putere, de mai multe ori, până se obține o drenare și o curățare satisfăcătoare. Se repetă procedeul și cu cealaltă nară. Un tratament durează minimum 12 zile. Vă lăsăm să-i descoperiți singuri eficiența. Mai trebuie adăugat că în ultimele decenii, câteva firme prestigioase de medicamente au scos pe piață mai multe preparate contra rinitei cronice și sinuzitei (care sunt o problemă tot mai mare din cauza poluării), care se bucură de un succes enorm. Compoziția lor: apă de mare 100% preluată de la adâncimi ceva mai mari, așa încât să fie cât mai puțin poluată biologic și să se conserve pe o perioadă lungă. Instilațiile nazale cu această apă fac adevărate minuni acolo unde cele mai savante spray-uri și soluții nu au dat rezultate.
Apa de mare și obezitatea
Făcută cu consecvență, cura marină este una dintre cele mai puternice arme contra obezității, care - conform statisticilor făcute de specialiști - tinde să devină maladia secolului XXI în societățile de consum. Iar contra kilogramelor în plus, băile în apă de mare sunt un medicament, practic, infailibil, cu condiția să fie făcute suficient de mult timp și într-o variantă activă, cu multă mișcare. O baie de o oră, timp în care se merge prin apă și se înoată, ajută la arderea a cel puțin 700 de kilocalorii (cât o masă bună), consolidează musculatura întregului corp și reglează metabolismul. Dintre toate formele de mișcare, baia în mare este cel mai ușor de practicat de către obezi, cea mai puțin solicitantă pentru sistemul osos și articular, dar și cea mai eficientă sub aspectul consumului de calorii și al reducerii proporției de țesut adipos. Băile în mare se recomandă inclusiv obezilor care suferă deja de afecțiuni articulare (gonartroză, coxartroză) ori care au depresie cronicizată (studiile arată că aceste afecțiuni, obezitatea și depresia, se potențează reciproc). În afară de apa de mare, efect terapeutic va avea și climatul marin, care ajută la scăderea spontană a apetitului, predispunând, în schimb, spre activitate și mișcare. Apoi, stimularea produsă în timpul curei marine ajută creierul să secrete mai multe endorfine - substanțe care dau stările de bine, de mulțumire și care vor calma apetitul alimentar.
Apa de mare și tulburările circulatorii
În această categorie de afecțiuni, efectul curei marine este extrem de complex, mecanismele de vindecare nefiind pe deplin elucidate. Cura marină se adresează în principal persoanelor care suferă de insuficiență circulatorie la extremități (mâini și picioare reci), de fragilitate capilară, de varice (faze incipiente), de picioare umflate. Se recomandă, în special, mersul prin apă până la genunchi, pe distanțe lungi, de minimum 1 kilometru în primele trei zile, ajungându-se după 10 zile de antrenament până la 3 kilometri. Acest exercițiu pune în mișcare sângele în tot corpul, masează blând și totodată puternic gambele și tălpile, drenând finele vase de sânge de la nivelul picioarelor. Apoi, prin băile complete în mare este stimulat și drenat întregul sistem limfatic, la fel ca și circulația venoasă de la nivelul picioarelor, care vor beneficia din plin de presiunea apei, dar și de mișcare. Apoi, climatul marin stimulează activitatea cardiacă și, implicit, circulația sângelui, în timp ce relaxarea psihică care apare datorită curei marine creează, între altele, o vasodilatație semnificativă, contribuind, de asemenea, la normalizarea circulației sângelui.
Apa de mare și psoriazisul
Fără doar și poate, cura marină este cel mai rapid și eficient mijloc de ameliorare a acestei afecțiuni, ale cărei cauze și mecanisme sunt, cel puțin deocamdată, prea puțin cunoscute. Efecte terapeutice în cazul psoriazisului au, deopotrivă, apa de mare, cu acțiunea sa de reglare a activității sistemului imunitar, radiațiile ultraviolete, cu efectul lor imunosupresor, precum și vremea caldă și atmosfera de vacanță, care ajută la reglarea endocrină și la detensionarea psihică, care au o influență benefică certă în această afecțiune.
Cura marină va consta în două ore de plajă și băi în mare făcute dimineața, între orele 9-11, și alte două ore după amiaza, între orele 17-19. În acest interval de timp, cantitatea de ultraviolete cu care pielea intră în contact este echilibrată, la fel ca și temperatura aerului. Efectele terapeutice se văd, de obicei, după primele șapte zile: porțiunile de piele afectate de psoriazis încep să se restrângă vizibil, roșeața dispare, la fel ca și placardele, iar epiderma se reface într-un mod aproape miraculos.
Apa de mare și acneea
În această afecțiune, acțiunea terapeutică a apei de mare este dublată de cea a soarelui, care este un agent de vindecare foarte eficient în multe boli de piele. Experiența practică a arătat că acneea se retrage în urma băilor în mare și a expunerii repetate la soare (dar nu la ore de insolație maximă și nu pentru perioade foarte lungi de timp), dacă este foarte bine respectată și igiena. Atât apa de mare, cât și razele ultraviolete au efecte antiseptice, distrugând bacteriile care produc inflamațiile porilor pielii și apariția acneei. Apoi, apa de mare reglează secreția de sebum și reduce inflamația, iar împreună cu nisipul, curăță pielea și desfundă porii. Nu în ultimul rând, cura marină are efecte reglatoare endocrine (în special la nivelul gonadelor și al glandelor suprarenale), ajutând la eliminarea din rădăcină a acestei afecțiuni.
Apa de mare și infecțiile pe piele
Băile îndelungate în apa mării, expunerea epidermei la radiațiile ultraviolete ale soarelui, expunerea pielii la aer și mersul desculț pe nisip sunt tot atâtea remedii antiinfecțioase pentru piele. Din acest motiv, cura marină face ca, adesea, să se vindece ca prin farmec infecții care înainte nu cedaseră la nici un tratament. Fie că vorbim de eczemele infecțioase, de boala piciorului de atlet sau chiar de tuberculoza cutanată, terapia cu apă de mare, soare și aer nu dă greș. Mai mult, toți acești factori sunt un excelent mijloc de prevenire a infecțiilor, care se dezvoltă mai ales în mediul anaerob creat de încălțăminte și haine. De regulă, ameliorările infecțiilor se văd după 10-20 de zile de cură, timp în care se face măcar o baie de 30 de minute, de două ori pe zi, precum și măcar o oră de plajă.
Apa de mare și celulita
Pentru tratarea acestei afecțiuni sunt recomandate băile în apa mării, minimum două ore pe zi. Cei trei agenți de vindecare care nu dau greș contra celulitei sunt:
1. Înotul, care pune în mișcare exact grupele musculare (din zona feselor, abdomenului, brațelor, coapselor) care trebuie dezvoltate pentru a da jos sau, mai exact, pentru a înlocui excesul de țesut adipos.
2. Mersul în pas vioi sau chiar alergarea ușoară în apă până la genunchi, care combină efectele efortului fizic cu cel al masajului făcut de apă.
3. Masajul făcut de valuri, de care beneficiem stând în zona unde se sparg valurile (cu condiția ca acestea să nu fie prea puternice), ceea ce va expune pielea la un adevărat tratament mecanic anticelulitic, extrem de energic și eficient. Toate aceste trei proceduri folosesc același factor terapeutic - apa de mare, care pe lângă acțiunea sa mecanică, extrem de importantă, are și un efect antiinflamator, acționând direct asupra adipocitelor, acele celule care atunci când se inflamează produc inestetica celulită.
Apa de mare și reumatismul
Atât apa de mare, cât și cea din lacurile (ghiolurile) sărate din zona litoralului sunt un agent de vindecare al bolilor articulare extrem de eficient. La fel ca și în cazul altor boli, mecanismele de vindecare nu sunt foarte clar elucidate, dar un lucru este clar: cura marină vindecă reumatismul, în aproape toate formele și cu toate localizările. Cheia vindecării este ca apa de mare să fie suficient de caldă, iar băile să fie îndelungate (câte o oră, de două ori pe zi, minimum) și cu multă mișcare, dar fără a suprasolicita corpul și, implicit, zonele afectate de reumatism. Efortul făcut în apa de mare consolidează rapid musculatura întregului corp, musculatură care va prelua sarcinile care altfel ar solicita în exces articulațiile. Apoi, apa de mare, în combinație cu soarele, are un efect antiinflamator articular direct, crescând mobilitatea articulară și diminuând senzația de durere.
Apa de mare, candidoza și infecțiile fungice, în general
Infecțiile fungice, indiferent dacă sunt bucale, genitale sau la nivelul pielii, sunt ameliorate sau chiar vindecate în contact cu apa de mare, care are un efect antifungic demonstrat. Contra candidozei bucale, se recomandă clătirea de trei ori pe zi, vreme de cinci minute, a gurii, cu apă de mare. Contra candidozei genitale, sunt foarte eficiente băile în mare, dar și aplicațiile cu apă de mare la domiciliu. Se fac irigații vaginale (la femei) și spălături ale zonei balano-prepuțiale (la bărbați), cu apă de mare, de două-trei ori pe zi. Apa de mare este foarte bogată în iod, în sare, în alte substanțe cu efect anticandidozic și care, în plus, echilibrează flora genitală. Foarte multe persoane au constatat, chiar fără să facă spălături speciale, doar în urma unor simple băi în mare, dispariția simptomelor deranjante ale acestei afecțiuni.
Apa de mare și fracturile
Formarea calusului (țesutul cicatricial osos) este mult accelerată de băile de soare făcute sistematic, în mediu marin, care stimulează atât asimilarea și utilizarea calciului, cât și diviziunea osteoblastelor, adică a acelor celule care intră în compoziția țesutului osos. După scoaterea bandajului ghipsat, recuperarea după fracturi este cu cel puțin... 300% mai eficientă dacă se face cu ajutorul curei marine. De ce? Pentru că mișcarea în apă sărată ajută la recăpătarea foarte rapidă a tonusului muscular și a mobilității, precum și a reflexelor neuromotorii. Mai ales pentru cei care au suferit fracturi ale oaselor picioarelor sau ale bazinului se recomandă recuperarea în bazine cu apă sărată, unde greutatea corpului este susținută de către mediul lichid, pacientul putând să-și recapete tonusul muscular într-un ritm mult mai susținut.
Precauții la cura marină
Convalescenții, persoanele care au suferit recent traumatisme, care suferă de anxietate sau de insomnie, vor aborda cura marină gradat, fără să se suprasolicite, acordându-și suficient timp pentru odihnă și relaxare.
De asemenea, va fi evitată expunerea excesivă la soare, chiar dacă suntem în apă, mai ales între orele 11-17. În zilele friguroase, cu vânt sau cu apă rece, băile în mare vor fi scurte sau doar parțiale (cum ar fi mersul prin apă până la genunchi), asigurându-ne că ne putem usca și încălzi rapid după aceea. Dacă în timpul băii simțim că ne este foarte frig, dacă pielea și buzele capătă o nuanță violacee și tremurăm, vom ieși imediat pe mal și ne vom încălzi.
Contraindicații la cura marină
Climatul marin și băile de mare sunt contraindicate la persoanele cu angină pectorală, hipertensiune arterială decompensată, hipertiroidie decompensată. De asemenea, persoanele care suferă de infecții respiratorii acute vor evita băile în mare. Persoanele cu afecțiuni tumorale vor urma cura marină numai cu acceptul medicului.
Îmbăiați-vă sănătos!
* De ce nu e voie să intri în apă cu burta plină sau când ești prea încălzit?
V-ați putea pierde cunoștința, căci până și apa călduță provoacă un "șoc de răcire", atunci când corpul este înfierbântat, iar tensiunea arterială cade brusc. Același lucru se întâmplă și când intrați în apă cu stomacul plin, pentru că scăderea normală a tensiunii este și mai puternică. Urmarea: sângele nu mai ajunge la creier. Deci, udați-vă mai întâi picioarele, brațele și trunchiul, și abia apoi intrați în apă - chiar dacă vi se pare puțin demodat. Iar când masa a fost copioasă, prelungiți cu cel puțin o oră siesta și-apoi faceți baie.
* Apa de mare e totdeauna igienică?
Depinde. În mod normal, în mare nu trebuie să vă temeți de agenți patogeni, sarea are o acțiune dezinfectantă. Dar dacă în apă se îngrămădesc mase de oameni sau dacă în apropierea plajei se scurg în mare ape reziduale, pericolul unei infectări, care vizează în special pielea, este real. În orice caz, este greu să vă infectați în apă, dacă imunitatea dvs. funcționează bine, iar pielea nu prezintă zgârâieturi sau răni. De aceea: înainte și în timpul vacanței, faceți o cură de vitamine (foarte importantă este vitamina C), iar după baie și plajă, ungeți-vă pielea cu creme grase. Înainte de a intra în apă, acoperiți-vă rănile mici, superficiale, cu un leucoplast. Dacă rana este mare și adâncă, baia este interzisă până ce rana se vindecă.
* Înghițim apă: există vreun motiv de panică?
Doar dacă apa mării e foarte murdară poate conține germeni în cantități atât de mari încât odată pătrunși în tractul digestiv să provoace îmbolnăviri ale stomacului și intestinului. În orice caz, pentru asta trebuie să fi înghițit câteva guri bune.
* Putem face baie dacă avem herpes la buze?
Atâta cât buzele sunt bășicate, baia este interzisă. Nu pentru că i-ați putea contamina și pe alții - în apă virușii mor în câteva secunde - ci pentru că sarea și clorul irită. În plus, în apă ar putea exista alte bacterii care, chiar în cantitate redusă, să suprainfecteze buzele afectate de herpes. Asemenea infecții se vindecă lăsând cicatrice!
* Există vreun mod de a ne proteja urechile sensibile?
La farmacie găsiți dopuri pentru urechi (dopurile sunt impregnate cu grăsimi). Dar dacă apar totuși dureri de urechi sau mâncărimi pe canalul auditiv, nu vă poate ajuta decât medicul.
* Ce facem dacă ne-apucă în apă cârceii?
Întâi de toate, vă întindeți pe spate și plutiți așa câteva clipe. Apoi, încercați cu grijă să întindeți piciorul atins. Când cârcelul a dispărut, înotați încet către țărm - de preferință în alt stil. Dar cel mai bun antidot e acul de siguranță. Prindeți-l pe dedesubt în costum, și când se instalează cârcelul, înțepați locul cu vârful acului.
* Ce facem dacă meduzele ne-au atins pielea?
Pentru a evita iritațiile pielii (mâncărimi, arsuri) pe care le pot provoca anumite specii de meduze, frecați-vă imediat cu nisip. Apoi, tamponați-vă pielea cu spirt medicinal. Dacă însă își fac apariția febra, vărsăturile sau cârceii (crampe musculare), apelați de urgență la medic.
* Se poate face baie în timpul ciclului?
Folosind un tampon, pe care-l schimbați înainte și după baie, nu e nici o problemă. Cu o condiție: hemoragia să nu fie prea puternică și să nu exagerați înotând.