Drumeții în pași de dans

Dana Ene
- Profitați de ultima lună de vară și, cu rucsacul în spate, încercați să ajungeți în locuri noi sau în locuri pe care le-ați mai văzut, dar ați prins drag de ele. Pentru că nu vor să își piardă publicul pe timp de vacanță, organizatorii de evenimente de la noi se întrec de acum în a planifica concerte și festivaluri complexe în aer liber, în locuri turistice cât mai neconvenționale. Muzica e la ea acasă în vârf de munte sau pe costișă de deal, pe plajă sau în pădure. Distracții pentru toate gusturile și buzunarele vă așteaptă la tot pasul. Și pentru că mulți dintre cititorii noștri sunt iubitori de drumeție și muzică bună, iată trei posibile destinații pe gustul lor -

Festivalul trifoiului la Muscel

În satul Muscel, din județul Dâmbovița, are loc anul acesta, între 16 și 18 august, cea de-a V-a ediție a Fes­tivalului trifoiului (Mus­cel cLover Fest) și anu­me, ediția "de grădi­nă". Este un festival mai puțin me­diatizat, în jurul căruia nu s-a făcut încă multă vâlvă și, pentru că nu e încă "la modă", aveți mai multe șanse să întâlniți doar oameni cu adevărat pasio­nați de muzică și natură. Timp de trei zile, în satul Muscel puteți asculta con­certe live ale unor trupe care s-au încumetat să prelucreze în stil propriu piese ce au făcut istorie. Pe scenă vor urca atât ar­tiști cunoscuți, cât și formații aflate la începutul carierei, iar organizatorii îi încura­jează pe amatori să urce și ei pe scenă, în cea de-a treia zi de festival.
În primele două seri ale festivalului, îi puteți asculta pe: Rareș Totu - Midnight Sun, Loungerie II, Soul Se­renade, The Brad Pits, We Singing Colors și Izolier Band, iar în cea de-a treia seară puteți fi chiar voi ve­detele scenei.
Tot la acest festival puteți vedea proiecții de filme cehești și o expoziție de colaje și fotografie pe lemn, ai cărei autori sunt Daniel Loagăr și Andrei Cornea. Va exista și o librărie "piraterească" Ancora, ce aduce în cufăr cărți pentru toți cei care nu se pot dezice de lectură nici o clipă.
Locul de campare este asigurat în curțile de pe "Strada principală". Nu vă veți pârjoli de sete și nu veți muri de foame, chiar dacă veniți cu rucsacul mai gol, căci organizatorii au avut grijă să aducă atât licori răcoroase, cât și ceaune strunite de bucătari neîn­tre­cuți.
Porțile festivalului se deschid vineri, 16 august, începând cu ora 17, iar brățările de acces se pot procura la intrare. Prețul unic pentru întreg fes­tivalul este de 35 lei.
(Date suplimentare le­gate de campare, traseul pe care trebuie să-l par­curgeți până în sat, parcare etc. găsiți pe cloverfest.com.)

Chemarea Transilvaniei

Nici iubitorii muzicii elec­tronice (extrem de nume­roși, în special în rândurile tinerilor) nu au fost uitați. Ei sunt așteptați pentru a VII-a oară la Râșnov, la Transyl­va­nia Calling, în perioada 19-26 august,  ca să-și ascul­te idolii, în aer liber. Pe cele două scene ale evenimen­tu­lui vor urca, pe parcursul celor șapte zile, artiști re­prezentativi din zona muzicii electronice și nu numai. Printre aceștia se numără:  Atma, Braincell, Dark Whis­­per, Haraburda, Hellquist, Kalumet  și mulți alții.
Vor exista și workshop-uri de yoga, meditație, cultură africană etc.
Abonamentele pentru eveniment pot fi achizițio­nate în avans, de pe site-ul oficial, la prețul de 120 de euro. La intrare, un abonament va costa 150 de euro.
(Informații supli­men­tare despre posibilitățile de cazare, campare și programul complet puteți găsi pe transylvania-calling.com.)

Jazz la Castelul Bran

În perioada 30 august - 1 septembrie a.c., la Cas­telul Bran are loc prima ediție a festivalului "Jazz at Bran Castle". Melomanii sunt invitați timp de trei zile să asculte jazz european, muzică contemporană și barocă, într-un decor de poveste.
Pentru această edi­ție-pilot, organizatorii - JAZZ.RO, în parte­neriat cu Compania de Admi­nistrare a Dome­niului Bran - au invitat pe scena festivalului artiști consacrați de jazz, atât din țara noas­tră, cât și din Marea Britanie, Fran­ța, Sue­dia, Norve­gia, Italia, Grecia, Un­garia.
Concertele se vor des­­fășura în fiecare sea­­ră a festivalului, în­ce­pând cu ora 20, în curtea interioară a Cas­telului Bran. Printre invitații acestei ediții se numără: Alexander Bălănescu, Katie Wilkin­son, Marco Am­brosini, Benjamin Waghorn, Vassilis Tsabropoulos, Dave Stapleton, Vincent Courtois, Paolo Vinaccia, Bendik Hofseth, Bobo Stenson, Anders Jormin, Jon Fält etc.
Va exista și o excepție: un recital de orgă, susținut de tânărul muzician britanic Dave Stapleton, la Bise­rica Evanghelică din Râșnov, ce va avea loc duminică, 1 septembrie, ora 13.
Dave Stapleton este considerat "O adevărată reve­lație în lumea jazz-ului din Marea Britanie... o poveste de succes" (conform "The Guardian"). Absolvent, în 2002, al Colegiului Regal de Muzică și Teatru din Țara Galilor, la secțiunea pian clasic, Dave a reușit să-și creeze relativ repede un renume de talie mondială. După absolvirea facultății, a cântat în mai multe an­sambluri, pentru ca în 2004 să-și creeze propriul cvin­tet - DSQ (Dave Stapleton Quintet). Compozitor, producător și pianist, a înregistrat până acum șase albume și a primit critici favorabile. "Este unul dintre cei mai tonici, sofisticați și inteligenți tineri jazz-iști și compozitori din zilele noastre. Mulțumită lui, viitorul jazz-ului britanic este pe mâini bune", scria "The Western Mail".
(Prețul unui bilet este de 150 de lei pe seară sau 400 de lei abonamentul pentru cele 3 seri. Biletele și abonamentele sunt disponibile online pe eventim.ro, în rețelele magazinelor Germanos, Orange, Vodafone, Domo, în librăriile Humanitas și Cărturești, precum și la magazinul ANDANTE Music.)