Jungla iubirii

Adina Bran
- Aventură și siguranță, libertate și atașament, dragoste și statornicie pe viață. Noi, oamenii, ne dorim adesea lucruri incompatibile. Și luptăm din răsputeri ca să rezolvăm dilema -

Ea știe bine că nu e corect ceea ce face. Dar, în același timp, socotește că nu e nici greșit. Viața i-a devenit o min­ciună, iar nevoia de iubire a scăpat de sub con­trol. Soțul ei nu bănuiește nimic despre acele dru­muri ascunse, despre întâlnirile cu bărbați străini, care îi aprind flacăra pasiunii.

Pe aripile vântului

Genoveva L. e căsătorită de 20 de ani și consimte să-și spună povestea, doar cu condiția ca redacția să-i schimbe numele și să nu i se facă fotografii. "Dacă soțul meu ar afla ce se întâmplă, s-ar arunca într-o prăpastie cu ma­șina", crede ea. La 49 de ani împliniți, e o fe­meie încă zveltă, cu părul lung și ochi strălu­citori. Soțul e un manager de top și amândoi se învârt - cum se zice - în cercuri înalte, au cunoștințe apropiate printre politicieni. La începutul relației, el era bănuitor. De felul lui, e un tip gelos și îi place să țină totul sub control. Odată a desenat o inimă pe parbrizul mașinii ei, ca să vadă dacă ea îi va relata întâmplarea. Dar, cu timpul, suspiciunile i s-au domolit. Astăzi, când vorbește despre căsnicia lor, el o numește "simbiotică". O foto­grafie îi arată pe cei doi la malul mării: un bărbat cu înfățișare plăcută, gen "latin lover", strâns îmbră­țișat cu soția sa. O imagine din vremurile fericite, s-ar putea spune, însă Genoveva e și acum fericită, într-un fel. Îl ascultă seara, când el îi povestește despre grijile lui de la serviciu, îl liniștește, îi dă câte un sfat. Însă nu reușește să-și deschidă inima în fața lui, să-i dezvăluie ade­văratele ei sentimente. Aceas­tă nevoie i-o satisfac alți bărbați, care o ascultă, o îmbrățișează pe săturate, stau de vorbă cu ea despre temerile și visele ei. "E un joc murdar, din care nu mai pot ieși", oftează.
Genoveva trădează ceea ce a promis altă­dată: fide­litate neclintită, la bine și la rău. Viața ei se aseamănă cu un câmp minat: un pas greșit și totul ar sări în aer. Deseori, o cu­prinde dis­pe­ra­rea. Fiecare nouă aventură mai a­da­ugă ceva la în­cărcătura explo­zivă. De altfel, nu e singura care se mișcă pe un teren pericu­los. În cercul cunoscuților ei, minciuna și pa­siunile secrete sunt la ordinea zilei. Stă la masă cu prietenii, știind despre amorurile lor tăinuite, mai mult decât știu partenerii încornorați. I s-au făcut confesiuni sub pecetea dis­cre­ției și astfel a devenit complice la înșelăciunile altora. Cel puțin, nu e singură în trădarea ei.

Ispita unei noi fericiri

Deși cu toții tânjim după iubire și intimitate, foarte mulți dintre noi eșuează în încercarea de a le trăi împreună cu un singur om. În sondaje, aproape 50% dintre europeni recunosc că și-au înșelat mă­car o dată partene­rul/partenera, însă șase din zece afirmă că s-ar despărți ime­diat, dacă ar afla că tovarășul lor de viață a avut o legă­tură cu altcineva. Căci, în iubire, noi ne do­rim, înainte de toate, statornicie. În numeroase son­daje, fidelitatea, politețea și încrederea se plasează pe primele locuri, cu mult îna­intea altor valori și cerințe, ca deli­ca­tețea, discreția, si­tuația financiară, fru­musețea sau ero­tismul.
Și totuși, multora le vine greu să susțină o re­lație durabilă și stabilă, renunțând la aven­turile și distracțiile colaterale. "Fidelitatea ne face plăcere doar la în­ceput", spune cântăreața franceză Juliette Greco. Mai târziu, suntem adesea copleșiți de plictiseală, necazuri și frus­trări. Toate frazele frumoase și țelurile nobile pot fi uitate într-o clipă, când ne ispitește o feri­cire nouă. Căci noi, oamenii, suntem com­plicați și contradictorii. Vrem să cucerim - și să ne predăm cuceritorului. Să ne legăm viața de cel pe care-l iubim - dar să ne păs­trăm și inde­pendența. E foarte dificil să satisfaci nevoi opuse, în una și aceeași relație.
Aspirația către o unică și mare iubire este o do­rință profund umană. Un impuls la fel de im­portant ca nevoia de hrană și apă, spun psihologii. Dorim cu disperare să fim acceptați necondiționat, ca un copil de părinții săi, nicio­dată respinși, niciodată în pericol de a fi înlocuiți, atunci când apare ceva mai bun - și toate acestea sperăm să le găsim în partenerul nostru. Vremurile în care trăim sunt nesigure și instabile, vechile certitudini s-au năruit și încă nu s-au pus altele în locul lor, la serviciu ni se cere să fim flexibili și adaptabili, așa că ducem dorul unui port liniștit, unde să putem ancora, feriți de furtuni. Ni­meni n-ar vrea să în­dure su­fe­rința și enor­ma jignire de a fi pă­răsit. Infidelitatea este un atac la siguranța noas­tră lăuntrică.
Pe de altă parte, ne dă ghes și pofta nestă­vilită, che­marea spre ceva nou, necunoscut. Iubirea ro­man­tică se ofilește repe­de. Și ce minunat ar fi să putem retrăi sentimentul de a fi îndrăgostiți, acea euforie iscată din clo­co­tul hormonilor, fe­ricirea amețitoare de a ne simți doriți din nou. Scriitorul irlandez Os­car Wilde, ma­es­trul paradoxurilor, spunea odată că putem rezista la orice, însă nu la tentații. Reacționăm la sem­nalele ero­tice, sedu­cem și suntem seduși. Aceasta e regula jocu­lui. Scânteia iubirii sca­pără din priviri. Atunci când flirtează, femeile își înalță brusc sprâncenele, privesc bărbatul cu ochii larg deschiși, apoi coboară pleoapele și își înclină capul spre unul din umeri. Și bărbaților li se lărgesc pupilele, ei își îndreaptă trunchiul și scot pieptul înainte. Două-trei secunde decid ce reacție se declan­șează în creier: de retragere sau de apropiere. Cercetătorii au mai constatat că, în perioada lor fertilă, în jurul ovulației, femeile se îmbracă deo­sebit de sexy, sunt mult mai inflamate ero­tic. Biologii britanici au desco­perit că femeile înșeală cel mai frecvent în zilele lor de maximă fertilitate. "Fac shopping de gene", au conclu­zionat ei cu umor. Antro­pologii presupun că, în epoca de piatră, bărbații și femeile se alăturau în cupluri stabile numai pe durata procreerii și a îngrijirii progeniturilor, atât timp cât acestea se aflau la vârste foarte fragede. În total, cam patru ani. După aceea, atât bărbații, cât și fe­meile erau liberi să-și ca­ute alți parteneri.

Infidelitate prin internet

Și în zilele noastre, observăm că perioada de se­xualitate ardentă se încheie după aproximativ patru ani. Când excitația se stinge și entu­zias­mul reciproc slă­bește, cele mai multe perechi încep să aibă probleme. În primul rând, sunt uluite de faptul că libidoul poate dispărea atât de repede, că voluptatea e învinsă de pu­terea obișnuinței și că, în noile condiții, relația devine foarte greu de gestionat.
Imaginea pe care noi o avem în prezent des­pre viața de cuplu continuă să poarte o am­pren­tă romantică: ideea că un singur om - și numai el - ar fi în măsură să răspundă tuturor aspira­țiilor noastre. Este visul marii iubiri. A găsi o persoană înrudită sufletește și a te uni cu ea prin căsătorie se socotea a fi suprema împlinire afec­tivă. Această idee a desființat, cu două secole în urmă, primatul alianțelor matri­mo­niale baza­te pe interese economice.
Însă relațiile au devenit fragile, idealul ro­mantic s-a dovedit adesea incomod. De pre­tu­tindeni ne întâmpină oferte. Într-o lume dispusă să satisfacă instantaneu orice fel de ne­voi, printr-o simplă apăsare de buton, nu trebuie de­cât să dai câteva clicuri, ca să lansezi o coman­dă. Livrarea se face prompt. Dacă pro­dusul nu-ți place, îl returnezi. Iar în iubire se pro­cedează la fel ca în comerț. Comunicarea elec­tronică ascunde o sume­denie de tentații. Nicio­dată n-a fost mai lesne să devii infidel. Dacă partenerul te nemulțumește într-o privință sau alta, intri pe net, unde întâlnești milioane de oa­meni porniți în căutare. Mulți dintre ei re­cunosc des­chis că își doresc numai sex. Fide­litatea nu mai are nici o însemnătate. Iar cău­tarea aceasta continuă în mediul virtual poate deveni o de­pendență.

Pasărea Phoenix

Eugenia (42 de ani) a trăit două experiențe descu­rajante, din care a tras concluzia că nu trebuie să mai lase vreodată garda jos, în fața nimănui. Prima dată, a fost logodită și inten­ționa să se căsătorească. Și-ar fi dorit să devină mamă, însă a pierdut două sarcini. După șase ani, prietenul a părăsit-o pentru alta. Al doilea a plecat după zece ani. Ea fusese întotdeauna fidelă. La sfârșit, bărbatul ei i-a spus că e grasă și urâtă. Această umilință și faptul că fidelitatea nu i-a fost defel răs­plătită o dor și în ziua de azi. Eugenia a făcut o depresie și s-a tratat la un psi­hiatru, timp de peste un an. În viața ei, iubirea fusese o întreprindere falimentară. Investiție mare, profit zero. Când s-a simțit mai bine și i s-au lim­pezit gândurile, s-a încumetat să-și mai încerce norocul cu un bărbat. Dar i s-a părut prea obositor să se ducă la discotecă, să danseze și să bea, ca să se amețească. I-a fost mai ușor să deschidă laptopul. Un clic - și a ajuns la destinație. Aici, aventurile pa­sa­gere și infidelitatea nu sunt motive de reproș, ci baza unor înțelegeri clare. O săptămână mai târziu, i-a sunat la ușă Dorel, sau cel puțin așa a pretins că-l cheamă. O scurtă șuetă, o ceașcă de cafea, s-au plăcut și s-au dus în dormitor, fără să mai piardă timpul. Doar el pentru asta venise. Treptat, Eugenia a câștigat mai multă încredere în sine. Internetul i-a rezolvat viața. "Pentru mine, bărbații sunt în primul rând niște prestatori de servicii", spune ea. "Îmi aduc ceea ce vreau și apoi pleacă". Nu simte nevoia unei relații stabile, iar tema fidelității a re­zolvat-o în felul ei: e fidelă propriilor sale necesități, de la alții nu așteaptă nimic și nici nu le da­torează explicații. În viața ei, senti­mentele nu mai joacă nici un rol.

Fidelitate mimată

Psihologul norvegian Holger Lendt știe din expe­riența sa profesională că, de multe ori, partenerii "mi­mează fidelitatea". La ca­bi­netul său, întâlnește tot mai frecvent bărbați și femei care, deși își recunosc trăda­rea în discuțiile individuale, nu vor să vor­bească deschis despre ea, ulterior, în ședința de consiliere comună. Preferă tăcerea, cu ris­cul ca relația lor să fie definitiv compromisă. "E cutremurător pentru mine să văd cum oamenii aleg mai curând să se mintă și să-și schimbe partenerul, în loc să se confrunte onest cu așteptările lor pro­prii", spune psi­ho­logul. El îndeamnă la o abor­dare îndrăz­neață a subiectului seriozității și încrederii. E nevoie de curaj, fiindcă vei zgândări unele răni ascunse ale sufletului. Însă, abia în mo­mentul când îi doare, oa­me­nii sunt dispuși să accepte schimbarea.

Și totuși, se poate!

Alexandra și Mitu sunt împreună de 21 de ani, căsătoriți de 16, și au doi copii. Cum se descurcă cu fidelitatea? "Despre asta n-am discutat niciodată", spu­ne Mitu. "A venit de la sine", îl completează su­râzând soția lui. "N-am avut accidente de parcurs". Mitu rămâne o clipă pe gânduri: "Ei, mi-au mai apărut două sau trei ocazii, însă n-am fost interesat. Nici măcar de un mic flirt".
Mitu are acum 66 de ani și a străbătut un drum lung. Distracțiile nebune de altădată au cedat locul unei relații împlinite. Soția lui i-a oferit ceva ce nu avusese vreodată înainte. Au avut și ei disputele lor, în decursul anilor. Au aflat și au trebuit să accepte că mo­men­tele de răceală, tensiunile și neînțelegerile există și în relația lor, ca o parte a ei, la fel ca a oricărei alte relații. Că nu totdeauna reușesc să înțeleagă imediat ce încearcă celălalt să comunice, fiindcă nu există oameni care să poată citi gândurile altora fără greșeală. Dar că nu e zadarnică strădania de a te apropia de celălalt și de a păstra respectul reciproc, chiar și în condiții de stres și în criză de timp. În toți acești ani, iubirea lor a izbutit să crească, a prins rădăcini, a scris istorie.

(În nr. viitor, un Test de fidelitate care nu dă greș!)