Rețete de sănătate cu zicale

Gilda Fildan
- Nu există necaz, pentru care înțelepciunea populară să nu aibă sfaturi, pe post de medicament. Ele circulă ca și banii, folosite de toți. Dar ce părea doar o glumă este cât se poate de adevărat. Cercetări recente au dovedit valabilitatea medicală a zicalelor. Pe câteva dintre ele vi le recomandăm în continuare -

1. Un măr pe zi ține doctorul la distanță

Fibrele rezistente din pulpa merelor (conțin pectină) stimulează digestia și metabolismul. Iar substanțele vege­tale secundare de tipul quercitinei micșorează riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, așa cum reiese dintr-un studiu efectuat la National Public Health Institute din Helsinki. Pe lângă aceasta, merele țin insulina în șah, reglând astfel nivelul zahărului din sânge.

2. Niciodată nu ești prea bătrân, ca să înveți lucruri noi

Un antrenament țintit al memoriei și al vo­cabularului poate spori capacitatea de învățare, chiar până la o vârstă înaintată. A demonstrat-o un studiu al cercetătorilor din Zürich, care au urmărit pe o perioadă de timp îndelungată evoluția memoriei la 334 de persoane sănătoase, cu vârste cuprinse între 66 și 81 de ani.
Fitness pentru creier - Antrenamentele sportive de rezistență activează circulația la nivelul creierului, favori­zând formarea de neu­roni noi. Pentru aceasta, este suficient să faceți de două-trei ori pe săptămână câte o plimbare de 30 de minute, în pas susținut. Și conversați cât mai des, indi­ferent cu cine. Contactele sociale contribuie mai efi­cient la menținerea în formă maximă a creierului dvs., decât cuvintele în­cru­cișate, pe care le rezolvați singuri. Atenție și la ce mâncați. Acizii grași Omega 3 din somon, linte sau ulei de rapiță asigură o bună pro­tecție a creierului. Nucile sau fructele de pădure asigură o bună protecție a creierului. Consumate zilnic, acestea îmbună­tățesc aptitu­di­nile cog­ni­tive, cu până la 20%.

3. Liniștea dă putere

Un studiu al Universității din Chicago arată că meditația întărește sistemul imunitar. Celulele lui devin mai active, făcând să crească șansele de vindecare a bolilor. Totodată, meditația are efecte pozitive și în com­baterea durerilor cronice, a stărilor depresive și a stresului.
Cum procedați: Închipuiți-vă că sunteți pe o insulă, în mijlocul mării. Priviți în apa liniștită, de un albastru profund. Vă cufundați în ea cu totul. Și în adânc domnește un calm absolut. Acum, imaginați-vă că marea v-a cuprins întregul corp ca o mângâiere blândă, că liniștea și forța ei v-au pătruns și se răspândesc în dvs.

4. Ești tânăr, pe cât te simți

Femeile de 40 de ani din zilele noastre sunt într-o formă bună, din toate punctele de vedere, energice și atrăgătoare, în mai mare măsură decât generațiile precedente. Și chiar cele trecute de 70 de ani se simt astăzi cu aproximativ 13 ani mai tinere, comparativ cu vârsta lor biologică, afirmă prof. Jacqui Smith, de la Universitatea Mi­chigan. Consecința: simțindu-se mai ti­nere, se comportă ca atare, iar cei din jur le percep și ei ca fiind mai tinere.
Alimentația anti-vârstă: roșiile, cai­sele, morcovul și ketchupul conțin licopen și caroten, substanțe care previn formarea ridurilor. Cinci linguri de ulei de măsline pe zi scad nivelul colesterolului și prote­jează vasele de sânge. Iaurturile probiotice întăresc oasele prin aportul de calciu și ajută intestinul, populându-l cu bacterii "prietenoase". Un pahar de vin roșu pe zi menține sănătatea inimii și activează me­tabolismul, încetinind procesul de îm­bă­trâ­nire.

5. Somnul e cel mai bun medicament

Deja după o săptămână cu numai șase ore de somn pe noapte (sau mai puțin), sistemul imu­nitar devine neperformant, reacțiile carac­te­ris­tice stresului iau amploare, iar inflamațiile se agravează, atestă un studiu britanic realizat re­cent la Universitatea Surrey. Pe termen lung, somnul nesatisfăcător slăbește inima și triplea­ză vulnerabilitatea la viroze. În plus, persoanele care dorm puțin au tendința de a se îngrășa. Du­rata optimă a somnului este de șapte-opt ore pe noapte.
Sfaturi pentru un somn sănătos: * Nu mai mâncați nimic după ora 7 seara. * Băgați-vă în pat mereu la aceeași oră și nu uitați că lap­topul și televizorul n-au ce căuta în dormitor. * 16-17 grade se consideră a fi temperatura optimă pen­tru odihna nocturnă și culoarea ideală a pere­ți­lor este ca pudra, roz-bej. Pentru tapet nu ale­geți modele prea încărcate, căci acestea inspiră ne­li­niște. * Nu luați grijile cu dvs. în așternut: des­­picați firul în patru stând pe un scaun anu­me, iar când vă ridicați de pe el, gândiți-vă că le-ați lăsat acolo - sau notați-le pe o foaie de hâr­tie. Pro­cedând astfel, veți avea senti­mentul că pro­ble­mele dvs. nu mai sunt atât de împovă­ră­toa­re. * În fine, un ceai pre­parat din va­le­ria­nă, roi­niță, ha­mei și passi­flora vă va ajuta să aveți un somn bun.

6. Nu te umfla în gușă

De fapt, nimeni n-ar trebui să aibă gușă, deoarece hrana ne fur­ni­zează sufi­ci­ent iod, pentru ca ti­roida să rămână sănătoasă.
Cum evitați o carență de iod: Adulții au nevoie de circa 200 de mi­crograme de iod pe zi. Pen­tru a le obține, mâncați brânză de bur­duf, pește, pâine de secară, crabi, salată de fetică și beți lapte nede­gresat.


7. După masă, trageți un pui de somn sau faceți 1000 de pași

Un îndemn perfect valabil - cu excepția cuvințelului "sau". După ce ați mâncat, sis­temul nervos vegetativ își comută una din com­ponente, sistemul nervos simpatic, pe func­ționare în regim de economie, activând în ace­lași timp componenta opusă, para­sim­pa­ticul. Aceasta face ca energia și sângele să se depărteze de cap, concentrându-se la ab­­do­men. Bioritmul scade la un nivel mi­nim, se simte ne­voia de odihnă. Dați corpu­lui ceea ce vă cere. Ulterior însă, el va nece­sita mișcare, pentru a impulsiona di­ges­tia. Iar 3000 de pași ar fi mai utili decât 1000.
Ideal pentru recupe­ra­rea rapidă a forțelor: Un somn energizant de 20 de minute. Sau o pauză cu un mic exercițiu de yoga: așeza­ți-vă în apropierea unei măsuțe sau a unui scaun mai lat, păs­trând o distanță de aproxi­ma­tiv jumătate de metru. Puneți antebrațele și fruntea pe blatul mesei sau al scau­nului și apoi inspirați și expirați calm de 30 de ori.

8. Pentru fiecare suferință a omului, Dumnezeu a lăsat o plantă

În numeroase afecțiuni, plantele medicinale ne ajută adesea la fel de bine ca medicamentele de sinteză. De pildă, dintr-un studiu al Universității Köln aflăm că brusturele calmează durerile provocate de o entorsă, tot atât de eficient ca gelurile chimice cu acțiune analgezică. Și iată încă șapte super-reme­dii vegetale: pătlagina pentru răceli, crețușca pentru dia­ree, salvia pentru dureri în gât, mușețelul pentru tul­burări gastro­in­testinale, mielă­reaua pentru sin­dromul premenstrual, nalba mare pen­tru tuse, ur­zicile și mesteacănul pentru cistită.
Rețetă de ceai împotriva migrenei: Turnați 1/4 l de apă în clocot peste 2 lingurițe cu vârf de coada-racului, infuzați 10 minute, apoi strecurați. Ceaiul se bea călduț, între 2 și 4 căni pe zi, în timpul ata­curilor migrenoase.

9. Picioarele calde și capul rece alungă boala

Unul din cei mai apreciați cercetători brita­nici, prof. Ronald Eccles, director la Common Cold Cen­tre, din cadrul Uni­ver­sității Cardiff, este convins că atunci când avem pi­cioarele reci sângele circulă mai defectuos la nivelul mucoaselor, și celulele imunitare nu mai lu­crează la întreaga capacitate. Atunci ră­cim mai ușor și ne îmbolnăvim mai repede de cistită. Pentru stu­diul efectuat de el, Eccles a răcit picioarele a 90 de persoane, în timp ce un grup-martor de aceeași mărime a rămas cu picioarele cal­de. Dintre "picioarele reci" a făcut guturai un participant din 10, iar în echipa adversă - unul din 24. Și la ce folosește capul rece? Sti­mulea­ză sistemul imunitar.
Cum vă încălziți picioare­le: Turnați într-un lighean apă încăl­zită la 38°C, puneți înăuntru câte o linguriță de făină de muștar la fiecare litru de apă și amestecați. Faceți o baie la picioare cu durata de 20 minute.
Cum răciți capul: Masați-vă fruntea cu ulei de mentă.


10. Râsul e sănătos

Când râdem, punem în mișcare mai mult de o sută de mușchi. Corpul se relaxează. Celulele sunt inundate de oxi­gen, inima și sistemul imunitar se întăresc. Creierul inten­sifică producția de hormoni ai fericirii. 15 minute de râs reduc și durerile, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Oxford. Din păcate, adulții nu râd decât de 15 ori pe zi.
Aici ne poate fi de folos un exercițiu de yoga. Înclinați-vă mult în față, lăsând brațele să atârne în voie și bălăbănindu-le. Timp de 3 minute, râdeți în hohote: "Hoho, haha, hoho, haha". Apoi exersați și "surâsul interior": închideți ochii, imaginați-vă o plajă, soare și, de jur împrejur, numai fețe vesele. Acum, pur și simplu, zâmbiți.