Înapoi la pământul-mamă

Gilda Fildan
- Să eliminăm stresul, să dormim mai bine și să ne alimentăm cu mai multă energie: o nouă orientare din SUA încearcă să valorifice energia naturală a pământului, în beneficiul sănătății noastre. Pe lângă cheia unei sănătăți mai bune, contactul direct cu pământul ar fi și o terapie anti-vârstă, gratuită -

V-ați gândit vreodată serios la pământul de sub tălpi? Probabil că nu. Atunci, aflați că a sosit momentul s-o faceți. Fiindcă dvs. călcați zi de zi pe izvoarele unei energii ce se revarsă în valuri și poate fi un ajutor imens pentru starea dvs. de sănătate. Afir­mația pare hazardată, însă există argumente în sprijinul ei. Se știe că noi, oamenii, suntem încărcați electric din creștet până la călcâie. Fiecare din cele 70 miliarde de celule care ne alcătuiesc corpul este o uzină în minia­tură. Fie că e vorba de bătăile inimii, respirație sau reglarea temperaturii corpo­rale - toate informațiile de în­semnătate vitală se propagă de la o celulă la alta prin transfer ener­getic. Astfel privind lucru­rile, noi ne asemă­năm unor apa­rate ce nu se decuplează de la priză nici o secundă, iar cosmo­sul este un tezaur inepuizabil de energie naturală.
Un loc aparte în această con­figurație îl ocupă supra­fața pla­ne­tei pe care trăim. Ea e stră­bă­tută de o rețea de curenți elec­trici, ale căror vibrații concordă cu cele ale corpului nostru, ba chiar mai mult, par să le dicteze ritmul. Și încă un fapt, extrem de important: ne furnizează elec­troni. Aceștia sunt mereu cedați în exterior, dar con­tactul direct cu pământul ne permite să-i preluăm în organismul nostru.
Particulele invizibile, cunoscute sub denumirea de electroni, îndeplinesc în corp o funcție esențială: ei neutralizează radicalii liberi. Acei compuși instabili și agresivi ai oxigenului ne grăbesc îmbătrânirea, provoa­că inflamații cronice și pot declanșa boli grave, in­clusiv cancerul.
Din nefericire, comentează Clinton Ober, autorul cărții intitulate "Earthing - Pământul tă­mă­duitor", oamenii s-au izolat de multă vreme de scoarța terestră, purtând încăl­ță­minte cu tălpi din cauciuc sau materiale plastice și trăind în spații lipsite de contact direct cu pământul. După părerea lui, aceasta este o evoluție nefastă pentru să­nătatea noastră.
Restabilind contactul cu energia vin­de­cătoare a Terrei, am putea preveni apa­riția bolilor, afirmă Ober. Într-un mod cât se poate de simplu: mergând desculți pe o pa­jiște umezită de rouă sau jucându-ne cu de­getele în nisipul de pe plajă. El ne reco­man­dă chiar să dormim noaptea pe o saltea conectată cu pământul, prin intermediul unui fir ce intră în priza din perete. Ca răs­puns la dubiile scep­ti­ci­lor, Clinton Ober citează relatări referitoare la rezultatele neașteptat de bune, obținute cu metoda ame­ricană "Earthing", la turul ciclist al Franței. La edițiile din anii 2003, 2005 și 2007, spor­tivii de performanță s-au relaxat după traseul parcurs zilnic cu bicicleta, umblând desculți. După aceea, au avut cu toții un somn mai bun, numărul infla­mațiilor de tendon, uzuale la cicliști, s-a redus și even­tualele răniri accidentale s-au vindecat mai repede.
Desigur că și noi, indivizii normali, putem profita de aprovizionarea cu electroni din sol: nivelul stresului scade, tensiunea arterială se stabilizează, durerile de cap dispar, simptomele neplăcute, premergătoare ci­clu­lui menstrual, se ameliorează. Pentru un succes de durată și în scop preventiv, terapia "Earthing" (de con­tact cu pământul) ar trebui să devină o prezență perma­nentă în programul nostru zilnic, atrage atenția Clinton Ober.
Apoi adaugă precizarea prudentă că metoda nu tre­buie văzută ca un panaceu, căruia nu i-ar rezista nicio boală. Însă ea ajută organismul să-și redobân­dească sta­rea energetică primoridală. Numai astfel pot func­ționa corect inima, creierul, nervii și sistemul imu­nitar, numai astfel ne vom însănătoși. Este de pre­su­pus că nu toată lumea va înțelege și va accepta ime­diat faptul că acest scop poate fi atins prin contact epider­mic di­rect, respectiv mergând sau alergând cu picioa­rele goale. Clinton Ober are și pentru aceasta o explicație: cei mai mulți dintre semenii noștri nu știu nimic des­pre natura lor bioelectrică și despre comuni­carea ener­getică dintre ei și scoarța Terrei. În conse­cință, nu sunt conștienți de pierderea contactului cu ener­gia tămădui­toare a pământului și de aceea nici nu ajung la conclu­zia că multe din suferințele lor provin de aici.
Sfatul nostru: Chiar dacă dvs. nu sunteți dispuși să vedeți în gazonul de sub tălpile dvs. mai mult decât o suprafață acoperită cu iarbă, iar pe plajă nimic altceva decât nisip, încercați, totuși, noua metodă terapeutică. Căci măcar un lucru a fost dovedit științific până acum: este ultrasănătos să umblăm desculți. Astfel vă veți an­trena musculatura picioarelor, vă întăriți tendoanele și ligamentele, veți constata că vă simțiți mai bine în pie­lea dvs. și vă veți căli, devenind mai rezistenți la ră­celi - indiferent dacă veți crede sau nu în conexiunile cu biofizica.