Terapia cu slănină

Elena Josan
Când cercetările medicale au descoperit acțiu­nile negative ale produselor alimentare noi, care au încer­cat să înlocuiască grăsimile tra­diționale, specialiștii și-au îndreptat atenția către slă­nină, un aliment fără E-uri, coloranți și conservanți.

Și au primit răspuns la întrebarea: de ce strămoșii noștri au fost sănătoși și puternici? Ei bine, s-a dovedit că slănina în­tărește siste­mul imunitar. Această calitate se datorează acidului ara­hi­donic, care favorizează scăderea coleste­ro­lului, îmbu­nătățește funcțiile de protecție ale organis­mului și, de ase­menea, este necesar pentru producerea compușilor chimici responsabili pentru răspunsurile imu­ne și reac­țiile inflamatorii.
* Cantități mici de grăsime sunt de folos pentru inimă și vasele de sânge, reglementează contracțiile mus­culare ale organelor interne, inclusiv ale mușchiului car­diac, și sprijină tonusul vascular.
* Fumătorii au, de asemenea, un beneficiu dacă mă­nâncă puțină slănină, datorită faptului că ea conține sele­niu. Acest microelement întărește sistemul imunitar și previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de țigări se reduc parțial.
* Slănina încetinește și intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereților stomacului cu grăsime și crearea pan­­samentului gastric, care previne absorbția rapidă de al­cool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuși, va fi absorbit, dar treptat.

Grăsimea de porc

Este utilizată pe scară largă în medicina populară, încă din negura timpului. Iată câteva rețete din bătrâni:
* Remediu pentru dureri de articulații. Înainte de culcare, se freacă bine articulațiile bolnave cu untură topită sau cu slănină veche, tocată prin mașina de carne, la care se adaugă o lingură de miere de al­bine. Deasupra se aplică celo­fan sau hârtie de pergament, se înve­leș­te cu un fular sau un batic de lână și se lasă să acționeze peste noap­te.
* Tulburarea mobilității arti­culare după traumatisme. Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc, amestecată cu o lingură de sare, apoi se bandajează cu un strat gros de lână.
* Mastită. Pe locul inflamat se aplică o felie subțire de slă­nină veche, deasupra se pune o bucată de staniol de la o cio­colată sau dintr-un pachet de țigări și se bandajează sau se lipește cu leucoplast.
* Eczemă. Se topește slănină nesărată și se răcește la 35 de grade. Se amestecă bine 2 linguri de grăsime topită cu albușuri de la 2 ouă crude, 100 g pastă din fructe de solanum (zârnă, lăsnicior), 3 linguri suc de ros­topască. Alifia se lasă la macerat 2-3 zile, la rece, apoi se ung locurile bolnave, de 2 ori pe zi.
* Dureri de dinți. O felie mică de slănină nesărată se aplică pe dintele dureros, între gingie și obraz, pentru 15-20 de minute. Durerea de dinți dispare treptat.
* Pinten osos (ciocuri). Preparați un unguent din 100 g slănină nesărată de porc, tocată mărunt, un ou crud și 100 ml oțet concentrat (esență). Borcanul cu amestecul se ține într-un loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ține în apă fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de vată îmbibat în unguent. Com­presa se aplică pe timp de noapte, dimineața se spală talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7 zile.