Noile patimi ale d-lui Președinte: turismul și Basarabia

Rodica Culcer
- În ultima vreme, președintele Traian Băsescu face băi de mulțime, călătorind, plin de entuziasm, dintr-un colț în altul al țării. În ce scop? Pentru el, campania electorală s-a încheiat.

- Deși președintele Traian Băsescu nu poate candida la un nou mandat prezidențial, nu cred că îi este indiferentă percepția publică a mandatelor sale și nici nu cred că poate să se împace cu pierderea simpatiei majorității românilor, în urma propagandei ostile a Antenelor, a Realității și a RTV. Reco­nec­tarea cu poporul poate fi deci văzută ca o operațiune de recu­perare a popularității pierdute, dar nu cred că este sin­gurul motiv al campaniei de imagine a domnului Băsescu, campanie în care trebuie să includem și operațiuni de PR, cum a fost întâlnirea "întâmplătoare" cu nava pazei de coas­tă, în timp ce președintele tocmai trecea pe acolo cu șalupa. Mai degrabă ar trebui să ne gândim la faptul că președintele lucrează pentru viitoarea sa viață politică.
Nu o dată, Traian Băsescu a afirmat că nu se poate retrage din politică, deși inițial afirmase că "pleacă pe mare", pentru a anunța ulterior că se gândește să lucreze la Fundația Mișca­rea Populară. Însăși marca "Mișcarea Populară" a fost înre­gistrată de fiica sa, Ioana Băsescu. Este logic, așadar, să-l privim pe președinte ca pe o personalitate a Mișcării Popu­lare - fie că este vorba de Fundație, fie că este vorba de brațul ei politic, PMP, căci diferența va fi doar de formă. De altfel, în ultimele luni, aproape toată echipa de consilieri pre­zidențiali s-a angajat trup și suflet în efortul de organizare în teritoriu a Mișcării Populare, ceea ce l-a făcut pe liderul Par­tidului Noua Republică, Mihail Neamțu, să-i acuze că folo­sesc mașinile și logistica Administrației Prezidențiale, în scopul realizării unui proiect politic personal. Putem adăuga că unii dintre ei folosesc și timpul de lucru pentru a susține același proiect pe rețelele de socializare.
Cum proiectul Mișcarea Populară - fundație și partid - nu a reușit să atragă prea multe personalități, ceea ce unii ana­liști pun pe seama implicării Elenei Udrea, domnul Bă­ses­cu și-a dat seama că este singurul care poate îndeplini rolul de locomotivă. În consecință, trebuie să-și recâștige popularitatea, prin băi de mulțime, și să se poziționeze ca lider al opoziției și critic al actualului guvern, căci nu de la USL va aduna voturi MP, ci de la alegătorii de dreapta, de­zamăgiți de PDL. Așa se explică deci și reluarea criticilor la adresa guvernării USL, care își descoperă în fiecare zi o nouă fațetă a incompetenței și precarității morale, dar și tentativa de decredibilizare a PDL, partid din care MP extrage adepți și al cărui reviriment ar fi o primejdie pentru MP. Nu întâm­plă­tor a fost atacat la scenă deschisă noul prim vice-preșe­dinte al PDL, Cătălin Predoiu, singurul care mai poate repara imaginea partidului, și nu întâmplător vorbește președintele de Monica Macovei, ca potențial candidat la președinție, căci nu este de dorit ca Monica Macovei să rămână în partidul care trebuie nimicit, adică în PDL. Deși nu putem anticipa re­zultatul acestei campanii politice pentru perioada post-2014, este evident că Traian Băsescu este un actor politic redutabil. Deocamdată, însă, problema lui este că nu mai are alături un partid puternic, cum era PDL, ci trebuie să acredi­teze singur o construcție precară, care depinde aproape în exclusivitate de performanța lui. Este un pariu greu de câș­tigat, deși nu imposibil.

- Mass-media românească vehiculează posibilitatea ca președintele României să fie ales, în caz că obține cetă­țenia, și de basarabeni. Povești de vară sau pocnitori pentru adversarii politici?

- Nu știu cine vehiculează aceste teorii, dar mă întreb ce ar putea fi ales domnul Băsescu în Republica Moldova? Pre­șe­dinte nu poate fi, pentru că, potrivit Constituției Republicii Moldova, ar trebui să fi locuit "...permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani". Or, știm cu toții unde a locuit domnul Băsescu în ultimii 10 ani. Ce altceva ar mai putea fi ales Traian Băsescu? Deputat? Poate, dar al cărui partid? Și cine ar vrea să fie simplu deputat la Chișinău, după ce a fost șeful unui stat membru în UE și NATO? Cred, așadar, că avem de-a face cu speculații nefondate, ceea ce nu înseamnă că anunțul președintelui pri­vind intenția sa de a cere cetățenia Republicii Moldova nu merită totuși analizat cu atenție.
Mă tem că nu voi da crezare motivației sentimentale invo­cate de președinte, care este un politician destul de puțin sentimental și extrem de pragmatic. Este adevărat că s-a im­plicat, în ambele mandate, în apropierea Republicii Moldova de UE și în promovarea forțelor politice pro-europene active dincolo de Prut, dar a făcut-o în cadrul unui proiect coordo­nat cu partenerii din UE și NATO și o poate face în conti­nuare, fără să devină cetățean al Republicii Moldova. Cred deci, că în acest moment, trebuie să privim și anunțul privind cetățenia RM ca pe o operațiune politică subsumată strategiei Mișcării Populare. Invoc, în sprijinul teoriei mele, prezența în fruntea comitetului de inițiativă al Partidului Mișcarea Popu­lară a lui Eugen Tomac, tânăr fost membru al PDL, ales cu entuziasm ca deputat pentru diaspora cu voturile moldo­ve­nilor - din rândul cărora și provine, de altfel. Domnul To­mac, pe care nu ar trebui să-l subestimăm, în ciuda tinereții sale, a condus Departamentul Românilor de Pretutindeni în guvernul Boc și a organizat numeroase acțiuni în sprijinul românilor de peste Prut. Imediat după alegerea sa în fruntea PMP, a anunțat că va deschide o filială a noului partid la Chișinău și că "milităm pentru integrarea europeană a Re­publicii Moldova, pe principiul două state, același po­por". Este limpede că PMP mizează pe voturile românilor de peste Prut, cu dublă cetățenie, care i-au fost întotdeauna favorabili lui Traian Băsescu. Aceștia îl vor iubi probabil și mai mult după ce va cere - din motive sentimentale, desigur! - cetă­țenia RM. În plus, cererea sa va provoca vii dezbateri la Chișinău, ceea ce va aduce o publicitate binevenită, nu nu­mai PMP, ci și forțelor pro-europene și pro-românești din Repu­blica Moldova. Domnul Băsescu ar putea să facă des­chis campanie pentru ele, ca simplu cetățean, exas­perându-l în același timp pe Vladimir Voronin. În concluzie, anunțul pre­ședintelui Băsescu nu trădează ambiții politice disperate și nerealiste, ci are toate șansele să fie un demers politic inte­ligent și benefic pentru PMP și pentru pro-europenii de peste Prut.