A fost odată, în Micul Paris... Cronică de familie

Valentin Iacob
- Pentru că nu le uităm niciodată, amintirile pot deveni, și ele, mari iubiri -

Mama

La 83 de ani, mama mea este o ființă mică, mic­șo­rată. Contrasă în sine ca un pugilist înghesuit în corzi, dar care nu renunță la luptă, cu un soi de îndârjire, de încăpățânare. La 83 de ani, cu ochii ei căprui închis, mari și lucioși, brăzdați de ape când vesele, când amare, încă mai păstrează ceva din frumusețea ei din tinerețe. De câte ori ne vedem, ea începe să mă înve­lească într-o țesătură de cuvinte calde și iuți. Sfaturi, impresii și amintiri, pe care eu, tot mai grăbit, nu am mereu răbdare să le ascult. Dar ea mă așteaptă: un punct fix, orbitor și afectuos al lumii mele. Și chiar dacă dragostea noastră e adesea ca o tandrețe de feline - uneori afectuoasă, alteori arțăgoasă și severă - toate se topesc, atunci când mama își scoate gingășia la lumină. Și odată cu ea, istoriile, poveștile de demult, ca niște fante intense și iuți de memorie. Deseori, ea des­chide în fața mea albume vechi de familie, cu foto­grafii în­găl­be­nite, ale unor strămoși din cinci generații. Pe mulți nici nu-i știu. Le deschide, le răsfoiește cu aceeași febrilitate și dexteritate cu care cânta la pianina ei de demult, cu care mi-a fermecat copilăria. Atunci, amintirile ei erup în aerul camerei, ca niște lieduri uitate în clapele în­gălbenite de timp. Odată cu ele, răsar în mintea mea și amintirile tatălui și ale bunicilor mei. În copilărie, ei îmi povesteau tot timpul, în răspărul vremurilor roșii, istorii interbelice din viața lor, toate pline de un parfum înnebunitor de epocă trăită și vie. Mi le-au povestit zi de zi, vreme de aproape 20 de ani. Ca într-o Șeherezadă dilatată la maximum. Amintirile care le fripseseră lor inimile. Crâmpeie din viața lor, în Bucureștiul regal și în cartierul Domenii. Acolo unde ne-am născut eu și părinții mei și în care bunicii mei își făcuseră case. Amintiri din Bucureștiul in­terbelic. Iubi­rile copilăriei mele... Pe care ei mi le împărtășeau cu o tărie neclintită a convingerii că "s-or întoarce vremu­rile". Din cauza lor, am devenit un evadat fără acte, în­tr-un timp pe care nu îl trăisem. Dar în care mă sim­țeam ca acasă. Un spațiu prin care puteam să mă plimb, dar pe care nu-l mai puteam atinge. Pentru că în car­tierul Domenii, inima nordică a Capitalei, inima ei total europeană, mai pulsa încă și pulsează și azi ceva din farmecul ei interbelic. Așa că până la 20 de ani, aproa­pe că n-am ieșit din cămașa aceea ocrotitoare. Acum, doar mama duce mai departe aceste amintiri. Și mereu mai adaugă ceva, vreun halou de întâmplări ce-mi îm­bogățesc zona auriferă a sufletului: vremea interbelică a Micului Paris. Cumva greu de înțeles, azi, pentru noi. Un tărâm aproape străin, de parcă nici n-ar fi fost. Ma­ma, cu amintirile ei, spuse când frenetic, când cu blân­dețe, este martorul meu că a fost odată...

În caleașcă, spre București

Poveștile familiei mele din Micul Paris s-au întru­pat printr-o formidabilă concentrare de destine. Deo­dată, toți, dar absolut toți strămoșii mei, începând din vremea lui Cuza și până la Regele Ferdinand, au simțit nevoia irezistibilă să se așeze în București. Orașul în­cepea să se scuture de glodul său provincial și de apa adusă cu sacaua. Iar poveștile acestor stră­moși, porniți în anabază spre Capitala așe­za­tă pe Dâmbovița, au un aer duios și aca­parant. Căci sunt, toate, povești de dra­goste.
- Bunăoară, mama mea, bunica ta - începe mama. Se născuse în comuna Ianca, nu de­parte de Brăila, într-o familie de moșieri de grâne. Tatăl ei avea bani mulți și fiice frumoase. Una dintre surorile bu­nicii tale, Flo­rica, a fost Miss România. Apoi, o răceală fulge­rătoare, căpătată la un bal, la Brăila, i-a curmat viața în­tr-o săptămână. Nici bunica nu era mai prejos ca fru­musețe. Și cum, pe vremea aceea, cei cu stare își tri­miteau fetele să învețe carte și maniere elegante la pen­sioane catolice, bunica a studiat, la fel ca și celelalte su­rori ale ei, la un pension faimos din Bră­ila. Mult timp după ce te născuseși tu, mai erau prin ca­să picturi fă­cute de ea, în vremea tinereților, și un jurnal cu poeme fermecătoare, scrise în franceză. Când s-a întâlnit cu tatăl meu, viitorul tău bunic, s-a întâm­plat tot la Brăila, orașul acela înfloritor și bogat de la Dunăre. S-au cunoscut la unul dintre balurile care se țineau lanț, într-o Românie mai puțin apăsată de griji ca azi. Și după ce s-au luat, au hotărât să vină la București, în orașul lui Vodă - cum îi zicea bunicul tău, Grigore Popescu.
"Dar bunicii din partea tatei?", o iscodesc.
- Buncii tăi, Iacob, au avut și ei drumul lor spec­taculos și aparte, care i-a adus aici, a continuat mama. Bunicul Marin Iacob a fost "primul ridicat din neam", cum ne spunea nouă. Părinții lui erau țărani foarte bogați, dintr-un sat din Vlașca, nu departe de Giurgiu. Li se dusese buhul, pentru căldările lor cu galbeni. Și din cauza lor, au pătimit multe. În primul război mon­dial, în 1916, trupele turcești și bulgărești au intrat în satul acela de pe Neajlov. Auzind de comorile stră­bu­nicului tău, l-au schingiuit ca pe tâlhari. L-au ars sol­dații la tălpi și l-au ridicat în furci, doar-doar o să spună unde își ține comoara aia a lui, muncită din greu, de altfel. N-a cedat, că era os de cioban ardelean, dar a ră­mas olog, o stafie de om, toată viața. Dar când soldații ăia străini l-au amenințat că or să-i necinstească ne­vasta în fața lui, le-a spus tot. Sărăcit și umilit din cale afară, străbunul tău l-a chemat la el pe fiul cel mare, Marin, și i-a poruncit să plece de urgență la București, cât mai departe de urgia abătută peste ei. Și să învețe carte. Așa a devenit bunicul tău "inginer silvic pro­moția Unirii", cum și-a spus toată viața, pentru că in­trase la facultate în 1918.
Ascultând-o pe mama, mi-am amintit o întâmplare cu bunicul meu Iacob, neînduplecat și falnic până a murit. S-a întâmplat pe când eram eu la liceu. Atunci, tataia mi-a scris niște scrisori sfătoase și tandre, despre arta de a-ți construi viitorul. Îmi dădea acolo pilde garnisite cu amintiri din viața lui și pe toate le semna așa: "Bunic inginer Marin Iacob". Bunic inginer! Nici nu-și dădea seama de comicul formulei, așa de mândru era de meseria lui.
- La București, în anii '20, Marin Iacob a cunos­cut-o pe bunica ta, de care s-a îndrăgostit nebunește. Era pe jumătate cehoaică și năprasnic de frumoasă. O dragoste neschimbată până la moarte - continuă mama. Eeei, dar și bunica asta se născuse nu din una, ci din­tr-un lanț de po­vești de dragoste, ce-i mânaseră stră­moșii la Bucu­rești! Așa că, până la urmă, nici nu mă mai mir eu de tine cum de-ai ieșit așa libavnic...

Prin Herăstrău, în spielhosen

Până să se cunoască, părinții și bunicii mei au locuit foarte aproape unii de alții, așa că poveștile lor se în­tre­tăiau ca scoase dintr-o dioramă gin­gașă. Căci "Parcul Do­meniilor", cum s-a numit între războaie cartierul, are doar câteva străzi. De altfel, zona asta de nord a ora­șului, plină de parcuri și lacuri, a rămas până azi cu calmul de altădată și cu o anume pace, aproape ne­stingherite. Mai întâi e "Șoseaua", cum i-au spus bucu­reștenii, adică Șo­seaua Kiseleff. Șoseaua care în anii '60, când eram eu mic, nu era po­to­pită, ca azi, de ma­șini. Și unde eu încă am mai văzut concursuri de ci­clism, pe Aleea bicicliștilor și a călăreților, care rămă­sese neschimbată, la fel ca în vremea în care Regina Maria apărea pe calu-i alb, galopând la Șosea, ca o nălucă de fum. Și tot la Șosea mă fascina, de copil, cum mă fascinează și-acum, Arcul de Triumf - semnul Ro­mâniei Mari, pus aici pentru totdeauna de Regele Ferdinand. Alături e Herăstrăul, parcul fabulos al copi­lăriei și al adolescenței mele, cu bibliotecile și cu de­barcaderele lui. Parcul prin care mă plimbam cu fetele și cu prietenii, și unde am purtat unele dintre cele mai frumoase și mai pline de miez discuții din viața mea, cu niște colegi de facultate care acum sunt matematicieni de frunte ai Europei.
Tata și mama aveau niște amintiri speciale cu He­răstrăul copilăriei lor. Lacul fusese amenajat dintr-o mlaștină, în doar câțiva ani. Fusese făcut la lopată, fără nici un excavator, cu o febrilitate și un entuziasm greu de imaginat. Și, pe când mă plimbau cu vapo­ra­șul, îmi explicau că, la rândul lor, îmbrăcați și ei în același gen de spielhosen ca și mine, fuseseră plimbați înainte de război pe lac, de părinții lor. Pe atunci, vaporașele tre­ceau prin ecluza cea mare în lacul Floreasca, într-un tur magic.

"La doi curcani"

Pe la începutul anilor '60, încă mai exista în Do­me­nii un mic pol al vechiului farmec bucureștean: o cârciu­mioară minionă și cochetă, cu boltă de viță, nu­mită "La doi curcani". Era pe Bulevardul Ion Miha­lache, peste drum de Strada Lainici. Acolo mergeam când eram copil cu bunicul din partea mamei. Mai întâi ne opream tacticoși la frizeria de lângă cârciumioară, "La Gogu". Pe mine, meșterul Gogu avea ordin să mă tundă chilug; "ca să-mi crească bine părul mai târziu", cum mă asigura mama. Bătrânul frizer apucase destule, și el, înainte de război, așa că "La Gogu" și "La doi curcani" erau depozitate ceva povești. Între războaie, în cârciumioara din margine de cartier se rătăceau și miniștri. Acolo, în taina halbelor și a fripturilor, s-au fă­cut și desfăcut ministere. Dar mai întâi, se tundeau și demnitarii țării à la française, la Gogu. Serile, sub bolta de viță veneau lăutari și perechile înlănțuite dan­sau pe muzica aceea plină de o noblețe melancolică, pier­dută azi. Acum, "La doi curcani" este demult dărâ­mată. A fost sacrificată când Dej a ascuns Domeniile, după o perdea lăbărțată de blocuri.
Dar marea mea copilărie și a părinților mei s-a petrecut printre casele frumoase și printre grădinile din cartier. În anii '60, locul era încă plin de grădini, mult mai mul­te ca acum, când au dispărut, dislocate de vile­le noi. Când eram copil, cunoșteam aproape fiecare casă din cartier, căci îmi plăcea să fug în lumea largă, spre disperarea alor mei. Evadam de la o casă părin­tească la alta. Un țânc ce-și reclama drepturile, plusând la o bur­să a tandreței bunicilor. Fugeam și cutreieram străzile zonei, atras de fermecătoarea, aproape muzica­la babi­lonie de stiluri ale caselor. Și mai știam și fiecare grădină în parte, după copaci și după miresme. Primă­vara, năvăleau pe rând, peste garduri, inundând străzile cu aromele și culorile lor infinite și copleși­toa­re, for­siția, caișii, vișinii. Apoi, exploda mirosul alcoolic al tei­lor. Și castanii de la Șosea, înfloriți ca niște laseri albi către cer... Și mai erau și smochinii, de care erau pline curțile cartierului, smochinii atât de ciudat ames­tecați cu brazii, care tronau și ei, peste tot. La fel ca și mag­no­liile, care m-au atras totdeauna, cu misterul lor de haiku-uri. În special una mă fascina, uriașă și co­ple­șitoare. O numisem Regina magnoliilor. Și în­cepusem să și vorbesc cu ea. Îi spuneam "tunivoastră", cum le spu­­neam și părinților, care tocmai se chinuiau să mă lămurească să le zic "dumneavoastră".
Ai mei prinseseră de-acum pasiunea mea, de argint viu, pentru plimbări. Și mă plimbau ei, mai ales tata, spunându-mi poveștile caselor, ale plantelor și ale car­tierului. După care, mă ducea agale "La doi curcani". Mie îmi lua o bragă, care nu-mi plăcea, că prea era amă­rui-acrișoară. Și atunci, ceream imperios să pri­mesc un țap de bere. Până la urmă, mă păcălea cu pu­ți­nă spumă și cu alte povești.

Sănii și bătăi cu flori la Șosea

- Cel mai bine îmi amintesc plimbările cu mama mea pe Lipscani și pe Calea Victoriei - își reia mama povestea, deschizând iar albumele ei vechi de familie. Pe atunci, Lipscaniul și tot centrul vechi erau curate și strălucitoare, încă departe de cum sunt acum. Mamei mele, bunica ta, îi plăcea să-și cumpere de acolo fel de fel de materiale înflorate pentru rochii. Și magazinele erau pline, gemeau de mărfuri, de pânzeturi și stofe, din toate colțurile lumii, de la lâneturi și tweed-uri en­glezești și până la pânze fine franțuzești, românești sau de Flandra. Negustorii și vânzătorii de pe Lipscani erau și ei de toate națiile: greci, români, evrei, armeni, nemți sau chiar francezi. Adunați în Bucureștiul de-atunci într-o veritabilă Ligă a bunăstării națiunilor, erau foarte amabili. Veneau după tine în buna tradiție balcanică, îmbiindu-te civilizat: "Doamnă, ultimul preț, luați-o cu toa­tă încrederea, e marfă bună!". Pe urmă, ne opream la "Dragomir Niculescu", cea mai bună băcănie din Bucureștiul regal. Era pe Calea Victoriei, unde-i acum blocul Romarta. Gemea de bunătăți și de delicatesuri. Și acum văd toate butoiașele alea cu icre de Manciuria, ținute în gheață, și din care mama cumpăra uneori. Copilă fiind, incursiunile astea pe Calea Vicoriei și pe Lipscani mă fermecau. Iar mama se purta foarte ele­gant. Avea croitoreasa ei, dar pălăriile și rochiile spe­ciale, după ultima modă, și le cumpăra de la La Fayette, de pe Calea Victoriei. Puțină lume știe azi că, pe atunci, sucursala din Bucu­rești a Galeriilor La Fayette din Paris avea un regim cu totul aparte, de mare elită. Cei de la La Fayette-ul parizian își experimentau mai întâi la București noile modele de rochii. Și dacă aici, cu­coanele cumpărau modelele lansate la Paris, abia apoi în­cepea producția lor în serie. Așa de mare încredere aveau în gusturile noastre!... Căci până după al doilea război, bucu­reștenii și ro­mâ­nii erau mai rasați, mai liberi și mai ci­vilizați - a continuat mama. Nu aveau sentimentul că-s provincialii Europei. De-aia nici nu prea călătoreau. Iar de muncit în străinătate, nici atât! Buncii tăi nu au ieșit niciodată din țară, deși înainte de război, ei au fost oameni cu dare de mână și și-ar fi putut permite. Dar n-au simțit nevoia. În Micul Paris, ca în toată România Mare, "il faisait bon vivre".
După asta, tace o vreme. Dar amin­tirile, odată pornite, curg mai departe, greu de oprit. De Florii, la Șosea înce­peau bătăile cu flori. Petalele albe ale florilor se așterneau ca un strat fin de zăpadă, în plină pri­mă­vară, pe calda­râm și peste trecătorii prinși în bucuria dezlănțuită. Bucurie care se repeta și iernile, când ei se plimbau la Șosea cu sănii cu cai, sănii mânate de vizitii năimiți și țanțoși. Îmi arată o fo­to­grafie cu ea mică, într-o astfel de sanie, prin­să în feeria veche a unei ierni. Iar­nă în­copciată acum, într-o poză. În­cop­ciată și cap­tivă, ca și bucu­ria din sufletul ei, care avea s-o ur­mă­reas­că ani de zile după a­ceea. Când toate - și tihna, și dem­nitatea, și li­bertatea - fu­se­seră întoarse pe dos, iar casa le fusese luată, și ei de-abia se mai târau prin no­ro­iul vremii... De parcă toate erau făcute dinadins să le iasă pe nas românilor, anii aceia în care nu mai stă­tuseră la coada istoriei.

Mareșalul de pe strada noastră

"Cum trăiau românii de atunci, în Micul Paris?" - întreb.
- Bucureștiul era plin de viață și de o ener­gie apar­te. Asta se vedea și în abundența mărfurilor, pe care, pe atunci, majoritatea oamenilor și le puteau permite. Strada pe care am copilărit eu, Vasile Fuică, răsuna de dimi­neața până sea­ra, de strigătele muzicale ale ce­lor ca­­re-și ves­teau marfa. Tre­ceau țăranii, cu cobilițele pline cu pește, cu zar­zavat și cu fruc­te. Până și pâi­nea te căuta aca­să. Veneau câte­va mașini cu pâi­­ne, îmi amin­tesc, de pildă, de Otto Gagel și de Moara Herdan, care ne aduceau la poar­tă o pâine bună și proas­pătă. Tot acasă ve­neau și iaurgiul și lăptarul, amândoi din co­mune de lângă București. Dom­nul Andrei, lăptarul, avea cu un faeton tras de doi cai, în care ducea laptele acela făcut după rețeta lui - lapte de vacă amestecat cu lapte de bivoliță. De fiecare dată, trăgea niște linii pe tocul ușii, iar la sfâr­șitul lunii, le număra și primea ba­nii. Du­mi­nicile, după ce avea grijă să mă îmbrac fru­mos, tatăl meu mă lua cu el la Piața Chibrit, să cum­­pă­răm pește. Pești mari, de toate soiurile, înotau în bu­toaie, și vânzătorii cu mustăți lungi și groase nu mai ști­au cum să te servească. Și, după ce-mi punea și mie doi peștișori micuți în coșu­lețul meu, ne întorceam, bucuroși, acasă.
Alteori, mama își amintește întâmplări care mă sur­prind. Știe că pe Vasile Fuică, strada co­pilăriei ei, ve­nea des, în timpul războiului, soția mareșalului Anto­nes­cu. Doamna mareșal venea să pozeze pentru pic­torul ei favorit, domnul Isa­chie, care îi făcea portrete. De câteva ori, mama l-a văzut pe stradă și pe mareșal. Așa ocupat cum era, tot își găsea timp să își ia soția. Venea tot­deauna într-o ma­șină lungă și fără multă pază. În­cât, într-o zi, mama s-a apropiat de el și i-a fă­cut o reverență. Și mare­șalul, galant, a schițat un salut cu mâna, la chipiul lui galonat, către fetița îm­brăcată fru­mos. Pe acest pic­tor Isachie mi-l mai amintesc și eu. A fost unul dintre personajele in­solite ale copilăriei mele. Înalt, cu o barbă foar­te mare și albă, când ieșea la poartă, părea un sfânt cosmopolit și bonom. Iar doamna Isa­chie era franțuzoaică get-beget. Aproape că n-a vor­bit românește toată viața ei. În Micul Paris inter­belic se simțise ca acasă, așa că i s-a părut fără rost să mai în­vețe altă limbă. După răz­boi, începuse să trăiască din me­ditații la franceză. O aud și acum, cu limbajul ei ini­mitabil - trei vorbe franțuzești și una românească, ră­tăcită - îmbiindu-ne cu caise și cu prăjiturele pa­ri­ziene.

Întâmplări și vesele, și triste, din anii războiului

"Dacă s-ar mai găsi și mâncare și ar fi și puțină căl­dură în case, ar fi exact ca în anii războiului", glu­meau amar bu­cureștenii, după anii '45. Căci chiar dacă armata română dădea bătălii grele pe frontul de Răsărit, Bucu­reștiul și-a continuat viața veselă și lipsită de griji de dinainte de război. Calea Victoriei strălucea de lumini și era plină de oameni care încă mai zâmbeau, ig­no­rând viitorul neguros care îi aș­tepta. Cârciu­mioa­rele ora­șului erau pline și, în ele, lumea dansa cu o în­verșunare ciudată. Apoi, s-au pornit exercițiile antiae­ri­ene și luminile ora­șului au înce­put, treptat, să se stin­gă. Mama, ele­vă la li­ceu pe atunci, își amintește și acum oroarea acelor luni. Oa­menii se culcau toți îm­bră­cați în pa­turi, pentru că tre­bu­iau să fie gata să fugă în pivnițe și adă­­posturi, când ve­nea moartea peste ei. În aprilie 1944, o bombă a căzut pe Strada Fuică. A ni­me­rit între casa lor și cea de peste drum. Uruitul din cer al avi­oa­nelor, cano­na­da tunurilor și alar­mele cu vuiet si­nis­tru su­nau sfârșitul anilor de grație, ai Micului Paris inter­belic.
În vremea asta, cei din familia tatălui meu, care lo­cuiau nu departe, în zona bisericii Cașin, erau mult mai dinamici. Bunicul Marin Iacob, bărbatul acela puternic, în­cerca să-și apere familia de lipsurile războ­iu­lui. Une­ori, încercările lui produceau rezultate ha­zoa­se. Cum nu se prea mai găsea lapte în București, bu­nicul a ho­tărât, într-unul din acei ani de război, să adu­că de la mo­șia lor din Dobrogea - o vacă. Vaca asta a stat într-o magazie din grădina din spatele casei, în plin cartier rezidențial. Grija ei picase pe tata, pe atunci și el elev la liceu. Numai că în București nu se prea găsea nici fân. Așa că vaca înfometată începuse să mugească de la ora patru dimineața, trezind un cartier întreg. Și tata, adolescentul acela cu capul în nori, ce cânta toată ziua la vioară, trebuia s-o scoată pe furiș din curtea vilei și s-o ducă, rușinat, la păscut. O ducea să pască pe peluza din mijlocul străzii și pe stadionul Tineretului. Dar va­ca tot nu dădea destul lapte. Așa că au trimis-o în Vlaș­ca, la neamurile de la țară, legată de o căruță. Vaca prin­sese însă drag de Domenii, așa că pe drum a rupt lanțul și, după o zi, s-au trezit iar cu ea în poarta casei. Și cu greu au reușit s-o ducă de acolo.
Agitația asta bonomă n-a mai durat mult nici pentru ei. Comuniștii au venit la putere și bunicul a fost hăituit pentru moșia din Dobrogea. Fratele lui a fost închis la Canal, iar bunicul a trebuit să stea nouă luni ascuns în grădina din spatele casei lui. Și poate că atunci a înțeles că tot ce i-a mai rămas de făcut este să reziste. Să reziste în amintirea acelor vremuri normale, pentru ca ele să revină.

Epilog

Drumurile mele prin cartierul Domenii se încheie totdeauna la biserica Cașin. Acolo au fost cununați sau înmormântați toți strămoșii mei. Unii au fost și ctitori. Le aprind, sfios, lumânări. Și parcă-i aud, spunându-și mai departe poveștile, de-acolo de Sus, din Cer...