Farmecul României corupte

Ciprian Rus
Nu mai departe de un an de zile, când Europa asista ultragiată la surprinză­toarea schimbare de putere din România și la atacul concertat la adresa princi­piilor și instituțiilor-cheie ale statului de drept, oficialități și organizații impor­tan­te din UE vorbeau despre cât de importantă e respec­ta­rea legii pentru bunul mers al unei țări și al unei democrații.

Discursul nu era, desigur, unul de nou­tate, căci și intrarea întâr­ziată în Uniunea Europeană, și amânarea sine die a intrării în Spațiul Schengen, și nemulțumirile manifestate constant de investitorii străini prezenți în România, și rezervele celor care iau în calcul afa­ceri în țara noastră vizează, invariabil, tematica predictibilității legislative, a respectării legii și a luptei împotriva co­rup­ției. Dacă nu am capitalizat mai bine, financiar și emoțional, deschiderea cu care am fost întâmpinați de către Occi­dent, după căderea comunismului, e pen­tru că nu am reușit să dăm legalității lo­cul pe care îl merită într-o societate care își vrea (mai) binele. Ne-am amăgit, mai bine de două decenii, că suntem o țară frumoasă, ofertantă și plină de resurse și am așteptat în zadar, de multe ori, ca aceste argumente să fie suficiente și de­ci­sive pentru ca marile companii să inves­tească în România și să ne facă părtași la prosperitatea la care am visat vreme de jumătate de secol, pe timpul co­munismului. Da, suntem o țară fru­moasă, ofertantă și plină de resurse, iar asta se vede cu ochiul liber. E un fapt atât de evident, încât el nu e doar la îndemâna investitorilor cu expertiză și bun simț, ci și a speculanților și țeparilor, la îndemâ­na trișorilor și a aventurierilor de tot felul. Iar dacă pentru investitorii serioși, fragilitatea legii și coruptibilitatea siste­mului din România sunt factori de risc, care îi țin departe de oportunitățile de aici, pentru aventurieri, abia aceste con­diții de instabilitate sunt garanția suc­ce­sului. Abia pentru ei, România e un para­dis: o țară ieftină, cu manageri ușor de cumpărat și cu politicieni corupți. Asta i-a răspuns, deunăzi, pe internet, un pre­supus organizator de vânători de urs brun prin munții noștri, unei tinere românce care îl întreba dacă altă bucurie pe lume nu are în afară de a ne împușca urșii. "Vă vom împușca toți urșii și toate păsările din Deltă, pentru că sunteți o țară iefti­nă, cu manageri ușor de cumpărat și cu politicieni corupți și asta meritați". Răs­punsul a scandalizat multă lume, și nu doar pe iubitorii de animale. Pentru că re­torica cinică și barbară a acestui presu­pus organizator de evenimente vânăto­rești, de zeci de mii de euro, pe plaiuri mio­ritice, e una și aceeași cu cea a ma­rilor rețele de crimă organizată care dau târ­coale României, e aceeași cu cea a ma­­rilor corporații care își negociază pro­fi­turi nesimțite pe baza șpăgilor servite înal­ților funcționari publici, e tot aceeași cu cea a companiilor care dau, chiar în aces­te zile, asaltul final pentru a pune mâna, cu orice preț, pe resursele naturale ale României.
Ne plângem că nu suntem atractivi pen­tru Occident. Ba suntem, doar că sun­tem mai atractivi pentru ticăloși și țepari, și, din păcate, mai puțin pentru investi­torii de calitate.