APILARNILUL - un ajutor de bază în terapiile pentru copii

Dr. Cristina Aosan
La sfârșitul anilor '70, americanii descopereau posibilitatea de a folosi larvele din stupul de albine în alimentația umană, pentru încărcă­tura lor hrănitoare deosebită.

La ora aceea, în România, pe o linie de tradiție de sute de ani, bătrânii apicultori storceau separat fagurii cu larve de trântori, spre a obține "jintița" despre care spuneau că "este leac din bătrâni, aducător de sănătate și putere". În multe locuri, prin Maramureș și nordul Moldovei, jintița era consi­derată produs gospodăresc tipic medicinii populare. Vestitul dascăl apicultor Constantin Hristea relata cum pe la 1910, copil fiind, asista pe un prisăcar bătrân la obținerea jintiței, pe care o folosea în diferite afecțiuni ale oamenilor "suferinzi".

De la jintiță, la Apilarnilul studiat în laborator

În același deceniu, în România, jin­tița, numită acum "Apilarnil", a fost recunos­cută ca al optulea produs al stupului. În anii ce au urmat, s-au făcut studii nume­roase și detaliate asupra com­poziției și efectelor sale în labora­toare și în clinici universitare. Un palier important din munca cu acest produs a fost dedicat copiilor, lucru mai puțin cunoscut azi. În mai multe clinici din Institutul de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș s-au aplicat tratamente cu apilarnil la copii, începând cu 1983.
* Despre malnutriția protein-calorică a sugarilor și copiilor mici se știe că este o maladie complexă, cu multiple afectări organice și funcționale, dificil de recuperat. Când s-a administrat apilarnil, s-a corectat mai rapid malnutriția, s-a stimulat creșterea în greutate, a crescut rezistența la infecții. În toate stările de malnu­triție în care este necesară stimularea metabolismului general, s-a observat un efect anabolizant cu mare efi­ciență. În plus nu au fost efecte secundare la sugari și copii mici, nici la doze mari (800 mg/zi). Dimpotrivă, efectul cel mai bun în recuperarea distrofiilor îl au do­zele mari. Mai mult, prin compoziția sa complexă, api­larnilul a asigurat aportul vitaminic și energetic nece­sar și a permis excluderea vitaminelor de sinteză și a glucozei din tratamentul general.
* De asemenea, la copii de 1-4 ani s-au făcut studii asupra tratamentului retardului și dezvoltării neuro­psi­homotorii. Efectul în recuperarea întârzierilor, du­blat de o stabilizare în instabilitățile psihomotorii, s-a descris ca fiind de-a dreptul surprinzător, cu recuperări în timp record.
* La copii de 6-15 ani s-a constatat o acțiune spectaculoasă în combaterea dificultăților școlare ale celor cu intelect normal, cu bună toleranță la admi­nistrare, fără efecte secundare.
* Tot la Târgu Mureș s-a studiat acțiunea apilarni­lului în tratarea enurezisului nocturn, la copii de diver­se vârste; unui lot i s-a administrat medicația alopată curentă, iar altuia preparate cu apilarnil. La lotul cu api­larnil, controlul sfincterian s-a instalat mai rapid; nu au fost efecte adverse. În cazurile rebele, s-a asociat medicația con­vențională cu apilarnilul. Ca mecanisme implicate, s-a considerat că apilarnilul tonifică contro­lul vegetativ central și al sfincterelor, tratează și pre­vine infecțiile urinare asociate. Administrarea s-a făcut doar seara, la culcare, spre a realiza și o superficializare a somnului prea profund al acestor copii. Din expe­riența noastră, un efect foarte rapid în cazurile de enu­re­zis îl are stimularea prin presopunctură auricu­lară pe punc­tul renal. Efectele pot fi foarte prompte, dacă se asociază celor indicate mai sus mo­du­larea psiho-emoțională prin remedii florale Bach și elixire ale stupului.
* La Spitalul de boli nervoase din Satu Mare, Dr. Virgil Enătescu a studiat clinic utilizarea apilar­ni­lului în tratarea epilepsiei. Domnia sa a făcut o co­­mu­nicare în acest sens în 1985, prezentând cu entu­ziasm situația a 14 tineri epileptici. Ceea ce s-a putut constata a fost că un consum continuu de api­larnil a stopat crizele, care au reapărut la 5 luni după între­ruperea tratamentului, dar în forme atenuate. Când s-a reluat terapia, au dispărut din nou.
La pacienții noștri am constatat că și polenul crud, administrat chiar singur în unele cazuri, a dus la stopa­rea crizelor de epilepsie. În produsul Apilarmel, apilar­nilul și polenul sunt mixate împreună în miere. Aso­cierea lor poate realiza o mai bună stabilizare a mem­branelor neuronale.
Absența totală a toxicității apilarnilului a fost demonstrată încă din 1980, la Institutul Cantacuzino, la Institutul de Stat pentru Controlul Medicamentului și Cercetării Farmaceutice București și la Institutul de Igienă și Sănătate Publică Cluj.
* Am putea adăuga, dat fiind efectul antiviral observat ulterior la apilarnil, că în cursul bolilor con­tagioase de tip viral (rujeolă, ru­beo­lă, varicelă, oreion, viroze res­pi­ratorii ș.a.) este util să se ad­mi­nistreze apilar­nil și în faza acută, nu doar în convales­cență. Com­ba­te germenul cauzal, susține imuni­tatea, se trece mai ușor prin boală, iar recu­perarea este mai rapidă.
Noi am realizat un produs, Api­larmel, în care am combinat componente ce acționează convergent și se po­tențează unele pe altele: apilarnil, polen și miere. Din experiența noastră cu Apilarmelul, am observat că hepatitele virale de tip A se vindecă mai ușor. Unii pacienți au aplicat în paralel manevra de "tăiere sub limbă" ori pe frunte. Vindecarea a fost mai rapidă. În medicina tradițională chineză, această ma­nevră micro-chirurgicală este banală, în timp ce în spa­țiul românesc este privită încă cu neîncredere.
* Având bune efecte trofice hepatice, ca și în anemii de cauze variate, Apilarmelul este un adjuvant de real folos la copiii cu probleme oncologice și hema­tolo­gi­ce, în timpul și după tratamentul citostatic. De aseme­nea, ca adjuvant în tratarea simptomatologiei conexe sindromului imuno-deficitar dobândit și ma­ni­festărilor clinice "para-SIDA".
* Ca supliment nutrițional pentru copiii care fac sport de performanță, de­ter­mină o evi­dentă îmbunătățire a capaci­tății de efort și a puterii de concentrare. Într-un experi­ment făcut pe voluntari să­nă­toși cărora li s-a ad­ministrat apilarnil ca stimulent pe o perioadă de suprasoli­citare, conclu­ziile au fost categorice. S-au înre­gis­trat efecte me­tabolice favorabile și prom­pte, ridica­rea tonusului fizic și inte­lectual, cu manifes­tări puternice și dura­bile. Nu au apărut efecte secun­dare toxice. Nu s-a produs epuizare după perioada de supraefort.
* În cazuri de recuperare post-trau­matică, în perioa­dele acute post-accidente, luxații, fracturi și chiar arsuri, ajută la re­fa­cerea mai rapidă, ca adjuvant al trata­mentului de urgență și specialitate.
* Apilarnilul nu conține testosteron - Când vor­bim despre copii, desigur că suntem cu toată atenția, urmă­rim să le asigurăm o creștere și o dezvoltare opti­mă, fără efecte nedorite. În acest sens, merită mențio­nate re­zultatele unor cercetări făcute pentru apilarnil, spre cla­rificarea unor nelămuriri cu privire la aspecte hor­monale.
Astfel, nici un buletin de analiză realizat în Româ­nia nu a arătat vreodată prezența unui hormon uman în apilarnil. Astfel, în laboratoarele de profil ale Institu­tu­lui Endocrinologic al Academiei și în labora­torul de Medicină Nucleară al Spitalului Clinic Dr. Carol Da­vila, concluziile au fost că în apilarnil nu se poate de­tec­ta testosteron, nici prolactină și estradiol, iar pre­zența progesteronului este improbabilă.

Acțiuni, administrare

* Unui școlar sănătos (6-14 ani), pentru creșterea capacității de concentrare și asimilare, i-aș recomanda 0,5-1 linguriță/zi Apilarmel.
* Unui copil de aceeași vârstă, cu anemie, îi reco­mandăm câte 1-2 lingurițe/zi; la fel acelora care suferă de astenie sau stare de oboseală cronică, surmenaj și stare de epuizare fizică, în convalescențe, carențe di­verse, pierderea poftei de mâncare, sau la copiii cu anu­mite deficiențe în dezvoltare, greutate deficitară, ori în afecțiuni ale aparatului digestiv (în special ficat sau tub digestiv) cu malnu­triție, suferințe neuro-psihice, afec­țiuni ale căilor respiratorii.
* La copiii sportivi se poate da doză triplă față de cea pentru unul sănătos, în perioadele de antrenament sau în preajma activităților competiționale, când consumul fizic și cel emoțional sunt foarte mari.
* Aceeași doză se poate administra și în cursul tratamentelor oncologice, cunos­cu­te pentru efectele secundare uneori devastatoare pe care le au la copii, spre a susține ficatul și imunitatea.
La copiii mici, de 1-4 ani, dacă sunt bol­navi, li se pot da 1-2 lingurițe/zi de Api­larmel, iar la sugari 1 linguriță/zi.
* Copiilor cu enurezis, le dăm 0,5-1 lin­guriță Apilarmel (dupa vârstă și greu­tate), în doză unică, seara la culcare.
Ca ritm general de administrare, doza zil­nică se poa­te da în una-două prize, dimineața și eventual la prânz, după mese, simplu ori dizolvat în limonadă sau lapte. Se pot face cure de două săptămâni cu pauză o săptămână, sau o lună cură și două săptămâni pauză, re­luate de mai mul­te ori, în funcție de gravitatea pro­ble­mei. Pe an, e bine să se totalizeze șase luni de trata­ment; dacă în res­tul timpului copilul mai necesită un bio-stimulator, trofic, energi­zant, poate primi lăptișor de matcă.
* În cursul terapiilor oncologice, care necesită o susținere mai puternică, administrarea se poate face în cure de 3-4 săptămâni, cu pauze de o săptămână, pe toată durata chemo- și/sau radio-terapiei, cât și câteva luni după încheierea lor.

Produsul Apilarmel este disponibil la Melidava, tel. 0740/20.50.40, 0768/19.29.39, 0256/20.01.05, www.melidava.ro, melidava@gmail.com.