Vacanța pe bicicletă - Turul Dunării

Iulian Ignat
"România este o mare necunoscută pe harta europeană a cicloturismului"

Tot mai mulți europeni aleg să-și petreacă va­canțele departe de șezlonguri și de hoteluri de lux, preferând acțiunea și drumețiile, cât mai aproape de natură și de oamenii locului. Ciclo­tu­rismul este la mare căutare, iar traseele de-a lungul Du­nării sunt printre cele mai apreciate destinații. În cifre, ci­clo­turismul european atrage anual 44 de mi­li­ar­de de euro, iar sec­­torul du­nă­rean Viena - Pas­sau este stră­bătut de un milion și ju­mă­tate de turiști pe bi­ci­cle­te. Deși o tre­ime din lun­gimea flu­viu­lui ne stră­ba­te ța­ra, Ro­mâ­nia este o mare necu­nos­cu­tă pe harta euro­peană a ci­clo­­tu­rismului. Fă­ră mar­­caje, in­for­mații la zi, doar câteva sute de tu­riști, în mare par­te străini, cu un as­cuțit simț al a­venturii, stră­bat anual acest tra­seu pe biciclete. "Cy­­cling Roma­nia", un proiect de an­tre­prenoriat so­ci­al, susținut de Aso­ciația ROI, ca­re pro­movează cicloturismul și dezvoltarea co­mu­­­nităților lo­ca­le, a decis să schim­be acest lucru și să treacă la treabă. În a­ceas­­tă vară, timp de două săp­tă­mâni, o echipă de tineri volun­tari ro­­mâni și bulgari au parcurs pe bi­ci­clete 80-140 de kilometri pe zi, 5000 de kilometri în to­tal, pen­tru a desco­peri tra­seele de ci­clo­turism de pe ma­lul Du­nării și a strânge toa­te infor­mațiile necesare unui turist, român sau stră­in, care ar dori să pornească într-o astfel de drumeție du­năreană. "Îi invităm alături de noi pe toți cei pa­sio­nați de mersul pe bicicletă. Nu este o com­petiție, este o plimbare prin care oamenii se pot bucu­ra de na­tu­ră și se pot relaxa", a declarat Mir­cea Crisbășa­nu, ini­țiatorul și coordo­na­torul pro­iec­tului.

MIRCEA CRISBĂȘANU

"Contactele cu localnicii au fost cea mai frumoasă surpriză a proiectului"


- Cum a pornit acest proiect, de unde a venit ideea?

- De la reacțiile pe care le-am avut de la turiștii străini cu care am colaborat. Sunt implicat de doi ani în cicloturism, am început prin a organiza tururi pen­tru turiștii ce doreau să cunoască România de pe bi­ci­cletă, în special prin zonele rurale. Cu toții îmi spu­neau cam același lucru, că au venit un pic cu inima îndoită, nu știau la ce să se aștepte, auziseră că este o țară nesigură, dar nu aveau informații cla­re. Cu to­ții, fără excepții, au plecat de aici foarte în­cântați, în­tâlnirile cu localnicii, peisajele, au com­pen­sat cali­ta­tea proastă a drumurilor. Însă eu am înțeles că, în lip­sa marcajelor, a infrastructurii, acești turiști au ne­vo­ie măcar de informațiile ne­ce­sare pentru a-și pla­ni­fica o excursie în România. Că, dacă ar avea aceste informații, ar veni în Ro­mâ­nia mult mai mulți turiști ama­tori de drumeții pe bicicletă. Am început să mă gân­desc la o stra­tegie de cercetare obiectivă, care să se finalizeze cu un ghid care să le ofere toate in­for­ma­țiile necesare. Zis și făcut: ne-am înscris, în parte­neriat cu "Velo Ruse", în pro­iectul european "Tineri în acțiune", am primit fi­nanțarea și am pornit la drum. Ceea ce am făcut în vara asta este doar o etapă a unui proiect mai amplu, prin care vrem să atragem atenția asupra Ro­mâniei, ca des­ti­nație cicloturistică. Și am început cu Dunărea, sim­bol european.

- Cum s-au format echipele?

- Bulgarii și-au format echipa lor din voluntari și noi, pe a noastră. Cheia a fost să găsesc oameni cu ade­vărat pasionați de cicloturism și așa s-a și întâmplat. Am făcut o selecție și, cu o săptămână înainte de ple­­ca­re, deja ne cunoșteam și abia așteptam să por­nim. Am făcut opt echipe de câte patru oameni, patru au plecat din est, de la Călărași, patru din vest, de la Ora­vița, și ne-am întâlnit la mijloc, la Cetate. Au fost vo­luntari dispuși să-și ia liber două săptă­mâni și să ple­ce oarecum în necunoscut, căci doar unul dintre noi mai fusese pe acele trasee. Cam 30% au fost pe dru­muri neasfaltate, am căutat bucle și trasee al­ter­native. Media de vârstă a fost de 25 de ani, am avut cu noi fotografi, studenți, doi membri ai Aso­cia­ției Peisa­giș­tilor, care ne-au fost de mare ajutor. De altfel, fieca­re s-a potrivit foarte bine în angrenajul echi­pelor. Unul era me­di­cul, altul me­canicul, altul se ocupa de finanțe, aduna toate bonu­rile. Eu, unul, ar fi trebuit să stau acasă și să coor­donez tot pro­iec­tul, dar nu m-am putut abține să mă urc pe bicicletă și să fac tot traseul. A fost un pic di­ficil, cu o mână pe ghidon și cu cealaltă pe tele­fon, dar a meritat din plin.

- Ce te-a surprins, ce te-a impresionat în aceas­tă expediție?

- Mai întâi diversitatea peisajului. Eu am fost în echipa de est, pe o zonă destul de plată, însă am fost surprins de cât de variate sunt priveliștile. Apoi am ob­servat specificul fiecărui sat, diferențele semnifi­ca­tive dintre sate, dintr-un județ la altul, lucruri pe care le poți observa de pe bicicletă, nu din goana ma­șinii. În ju­­dețul Călărași, de pildă, m-au impresionat ca­sele, cu­rățenia, curțile frumoase, florile de la fie­care poartă. Foar­te plăcute au fost întâlnirile cu ci­clo­­­­turiștii ce ve­neau din sens opus, ne opream și schim­­­bam informații și păreri. Astfel, am cunoscut o familie de francezi, el, ea și cei doi copii, unul de doi, celălalt de patru ani, care porniseră din Ger­ma­nia pe biciclete și se îndrep­tau spre Delta Dunării. El muncea nebunește timp de șase luni pe an, iar șase luni își luau copiii și porneau la drum. Erau atât de senini, de luminoși, o familie ar­monioasă, întâlnirea cu ea ne-a inspirat și ne-a dat energie. Am mai în­tâl­nit un cicloturist german, care s-a declarat foarte im­presionat de faptul că toți copiii pe care i-a întâlnit pe traseu i-au zâmbit și l-au salutat. El cu amintirea asta s-a întors acasă, spunea că nu i s-a mai întâmplat în celelalte țări prin care a trecut și este adevărat, am văzut și noi copii care alergau după noi și strigau "hello, hello!". Ne-am intersectat cu cicloturiști de di­­verse nații, unii ne spuneau la cine să mergem, ce oa­­meni ar merita să întâlnim pe drum. Am cunoscut un medic veterinar dintr-un sat din Călărași, foarte bucu­ros de oaspeți, ne-a cinstit, ne-a dat fructe și ne-a spus că primește turiști cu cortul în livada sa. Mai încolo, pe drum, am lăsat numărul său unor turiști și, peste câteva zile, ne-a sunat medicul să ne spună că au venit la el. S-au stabilit numeroase con­tacte și legături.

- Cum v-au privit localnicii, i-ai simțit reticenți, deschiși?

- Contactele cu localnicii au fost cea mai frumoasă surpriză a acestui proiect. Am întâlnit oameni faini, deschiși, ce au înțeles foarte bine ceea ce vrem să fa­cem, ne-au primit cu drag și s-au arătat interesați să facă parte din acest traseu, să găzduiască cicloturiști.
Astfel de oa­meni am întâlnit peste tot în călătoria noastră și vrem să îi păstrăm aproape. Atunci când am studiat pe internet site-urile occidentale pentru turism, am observat că ele sunt alcătuite per­fect, au toate in­for­mațiile posibile, dar le lipsește ce­va. Ceva ce noi am putea avea: po­ves­tea oamenilor pe care îi poți în­tâl­ni pe acest traseu. Nu ar fi grozav ca tu­riș­tii, fie ei români sau străini, să-și pla­nifice vacanțele și traseele, nu doar prin prisma peisa­je­lor și a obiec­ti­velor de vi­zitat, ci și prin cea a oa­me­nilor pe care vor să-i cu­noas­că?

- Nu este de­za­măgitor faptul că, deși are un ase­menea potențial, cicloturismul în România nu a fost mai deloc promo­vat la nivelul Mi­nis­terului Turis­mu­lui?

- Ba da, mai ales dacă ne gân­dim la succesul său financiar din ță­rile apropiate no­uă. Există această Ru­tă Europeană 6, ce leagă Rinul de Del­­ta Dunării, foar­­­te îndrăgită de germani și de aus­trieci. Sârbii au in­ves­tit foarte mult în ultimul timp, iar acum au 400 de pen­siuni ce aș­teap­tă turiștii pe a­ceas­tă rută, marcaje și drumuri spe­ciale, care se opresc la gra­nița cu Ro­mâ­nia. Nu tre­­buie să fii ieșit din comun de înțelept ca să-ți dai sea­­ma că ceva nu-i în regulă în ogra­da ta. Lucrurile merg greu în ministere. Noi am făcut ceea ce a stat în pu­terile noastre, anume cerce­ta­rea, pe care o oferim pe tavă. Mai mult, marcaje nu avem dreptul să insta­lăm. Dar am observat un interes din partea autori­tă­ți­lor și organizațiilor locale. În Dolj, există un pro­iect bine pus la punct de informare tu­ris­tică, intitulat "Popasuri dunărene". În plus, chiar ieri am primit un telefon de la consiliul local din Călărași: "Hai să ne întâlnim, să vedem ce putem face, să demarăm lucrurile." Ceea ce sună încurajator.

- Ce urmează?

- La sfârșitul lunii septembrie, vom inaugura site-ul, ce va conține toate informațiile, fotografiile, fil­mă­ri­le strânse în această călătorie de-a lungul Du­nării, pe care o vom repeta în fiecare an, pentru că mai avem multe, foarte multe de descoperit. Și, cu ajutorul pri­e­tenilor din întreaga țară, vom strân­ge și vom îm­păr­tăși informații utile despre tra­seele de drumeție pe bici­cletă, pe care România le are din belșug.