Răspuns pentru MIHAELA - București, F. AS 1076 - "Am dureri cumplite la înghițit, parcă mi se găurește pieptul"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deși tulburările de înghițire pot fi trecătoare și ne­im­portante, întotdeauna este posibil ca aceste proble­me să indice existența unor afecțiuni mai importante. Cauzele deficiențelor persistente de înghițire sunt variate, pornind de la deteriorarea sau funcțio­narea necorespunzătoare a mușchilor din peretele gâtului și esofagului, până la ulcerele și cicatricele din țesutul eso­fagului, determinate de refluxul aci­du­lui gastric. De asemenea, în mucoasa esofagului se pot forma pungi (diverticuli) care afec­tează mișcarea bolului alimentar în jos, prin esofag spre stomac. Mai mult decât atât, în anumite situații, dificultățile de înghițire pot fi asociate cu boli ca "miastenia gravis" sau chiar cu unele patologii neo­plazice.
În cazul dvs., conform diagnos­ticului precizat, pare să fie vorba de așa numitul spasm difuz, termen folosit pentru con­trac­țiile puternice și necoordonate ale esofagului, care apar de obicei după înghițire. To­tuși, având în vedere persistența tulburării și explicațiile pe care le oferiți, înclin să cred că este vorba, mai degrabă, despre o paralizie faringiană carac­te­rizată prin slă­birea și lipsa de coordonare a muș­chilor faringelui, fenomen ce deter­mină apariția pro­blemelor (dis­con­fort, durere) la trecerea mâncării din gură în fa­ringe și apoi în esofag. Se presu­pune că simptomele deter­minate de acest tip de disfuncțio­nalitate sunt rezultatul dificultății de transmisie a impulsurilor nervoase la mușchii faringieni și se datorează, deseori, unor afectări de tip neurologic. Cu alte cuvinte, în cazul dvs., este posibilă o afectare de tip bulbar (bulb rahidian), o structură nervoasă ce conține nuclee care sunt la originea mai multor nervi cranieni, printre care și nervul gloso-faringian, dar și cel hipoglos, ambele cu acțiune directă asupra refle­xului de deglutiție.
Se înțelege că, pentru a trece de la stadiul de supo­ziție la un diagnostic cert, se impune efectuarea teste­lor pentru diagnosticarea paraliziei faringiene, care constă, în afară de endoscopia gastro-intestinală deja efectuată, în examinarea radiografică cu bariu, studie­rea motilității esofagului și vizualizarea imagistică a fosei cerebrale posterioare prin procedee de tip RMN (rezonanță magnetică nucleară) sau tomografie com­pu­terizată. Este de la sine înțeles că, dacă paralizia faringiană se datorează unei afectări de tip neurologic, aceasta poate fi rezolvată numai printr-un tratament adecvat al acestei afecțiuni determinante. În caz contrar, pe lângă dificultățile de înghițire și discon­fortul din gât, simptome pe care le acuzați în prezent, această disfuncționalitate poate duce, în timp, la inhalarea alimentelor solide sau lichide (aspirarea lor) pe trahee sau regurgitarea pe nas. Nu neglijați!
Să auzim numai de bine!

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Am fost diagnosticată cu keratoconjunctivită sicca"
(Răspuns pentru GINA PRICOP - Curtea de Argeș, F. AS 1059)


Stimată doamnă,
Așa cum bine știți, keratoconjunctivita sicca se caracterizează prin scăderea lacrimilor, din cauza dis­tru­­gerii glandelor lacrimale care le produc. Apare senza­ția de corp străin în ochi, de înglodeală, de uscă­ciune, care se accentuează la vânt, la expunerea la aer condi­țio­nat, aer uscat etc. De multe ori, poate apărea și dure­rea oculară. Cauzele sunt multiple: imunologice, hor­monale, infecțioase. Dumneavoastră afirmați că ați avut o "intoxicație cu antibiotice". Probabil că ați avut o infecție și ați tratat-o cu antibiotice. Este o presu­punere. Indiferent ce a fost, întrucât s-a pus diag­nos­ticul de keratocon­junctivită sicca, vă rog să vă obser­vați mai mult starea de sănătate, pentru că de multe ori, pe lângă manifestările oculare, pot apărea și alte manifestări, îndeosebi scăderea secreției salivare - gură uscată, cu greutate la înghițirea ali­mentelor solide, disconfort digestiv, candidoză la nivelul cavității bucale etc. Toate acestea, pe lângă alte manifestări, formează așa-numitul sindrom Sjör­gen. Acest sindrom Sjörgen poate fi primar, dar de cele mai multe ori se poate asocia cu poliartrită reumatoidă, hepatită, lupus erite­matos sistemic, sclerodermie, der­matomiozită. Vă rog să tratați cu seriozitate acest diagnostic și să faceți in­ves­tigații pentru a vedea dacă este numai keratocon­junctivită sicca sau există și alte organe coafectate, și atunci vorbim de sindrom Sjör­gen secundar. Pe lângă analizele de laborator uzuale, ar fi utile pentru diagnostic: factor reumatoid, anticorpi antinucleari, anticorpi anti SSA și anti SSB. Deoarece vreau să cred că este numai keratoconjunc­tivită sicca, tratamen­tul pe care presupun că l-ați început deja este cu lacrimi artificiale și instilații oculare, colire reco­mandate de medicul oftalmolog. Ca terapie adjuvantă, vă reco­mand o alimentație bogată în vita­mina C, vita­mina A, pe care le găsiți în afine, zmeură, cireșe, mere, pere, urzici, morcovi, sfeclă, dovleac, lobodă (foarte bogată în luteină, care ajută mult, din punct devedere trofic, la buna funcționare a ochiu­lui). Există și produse na­turiste sub formă de capsule, pe care le puteți folosi. Local, puteți folosi sucul de ros­to­pască, pe care îl apli­cați pe pleoa­pe, ținând ochii în­chiși, să nu pă­trundă în ochi, pen­tru că este foarte iritant. Spălați ochii zilnic cu infu­zie de mușețel și albăstrele. Un re­mediu popular ese "lacrima vieții", adică lichi­dul care se scurge pri­măvara, du­pă tăierea viței-de-vie, care începe "să plân­gă" și să eli­mine lacri­mile ei, tă­măduitoare pentru ochi. Dacă sunt organe co­afec­tate, se face tra­ta­ment și pen­tru afec­țiunile aso­ciate.
Vă doresc numai bine!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, București, tel. 0723/51.07.37

"Îmi doresc din suflet să duc sarcina până la capăt"
(Răspuns pentru CORNELIA PĂCURAR, F. AS 1076)


Draga mea Cornelia, ai trecut prin­tr-o experiență prin care trec multe fe­mei ce vor să rămână însărcinate și apelează la inseminare in vitro. Din păcate, medicii noștri încă nu pun mare preț pe nutriție, și de aceea, multe dintre terapii și intervenții, așa cum este și a ta, nu reușesc. Este foarte important ca atunci când hotărăști să devii mamă, să fii convinsă că oferi organismului toți nutrienții de care are nevoie pentru a putea răspunde cerințelor. Astfel, în cazul viitoarelor mame, este foarte importantă vitamina E naturală, cu 500 UI, și vitamina C, tot naturală. Un uter cu o mucoasă abundentă are capacitatea de a primi oul, viitorul embrion. Am rezultate bune pe gravide cu pro­bleme grave hematologice sau cu iminență de pier­dere de sarcină. Atunci când primește un supliment nutri­țional, organismul reușește să ducă până la căpăt sar­cina. Începe și tu acest program, iar după trei luni în­cearcă o nouă inseminare. Apoi trebuie urmat un program pentru menținerea sarcinii.
Dacă mai ai întrebări în privința răspunsului meu, pot fi sunată la tel. 0723/51.07.37

POCANSCHI OVIDIU MIRCEA -Cluj-Napoca, tel 0264/58.11.36, 0744/91.02.93

"Băiețelul meu e o rană vie pe tot corpul. Ajutați-ne!"
(Răspuns pentru CARMEN IVAȘCU - Costești, Argeș, F. AS nr. 1075)


Stimată doamnă, recomand pentru băiețelul dvs. un tratament cu unguent universal POCO, care sper să îl vindece. Mai mult, acest unguent poate fi folosit și pentru a-l ajuta să elimine din gât acel mucus și chiar să împiedice formarea lui. Pentru aceasta, este sufi­cient să ungeți cu puțin POCO pielea gâtului, în drep­tul locului în care se formează mucusul, masând ușor cu degetele, pentru a favoriza pătrunderea unguentului în piele. Această operație trebuie efectuată în fiecare seară. Dacă după primele 5 zile se constată o ame­liorare, se continuă încă 15 zile până la vindecarea completă.

"Cum pot să-mi scap fetița de nev epidermic verucos?"
(Răspuns pentru ALMA, F. AS nr. 1075)


Stimată doamnă, și eu am suferit de un astfel de nev verucos, situat pe talpa piciorului, care-mi provoca dureri intense, mai ales în timpul mersului, și de care am scăpat cu ajutorul unguentului POCO. Se aplică un tampon de tifon uns cu cremă peste nevul verucos și se fixează cu leucoplast. Dacă după 3 zile constatați că inflamația s-a ameliorat și mâncărimile au dispărut, puneți un nou tampon cu POCO, pentru alte 3 zile. Dacă nevul verucos nu dispare, consultați un medic de specialitate, pentru cauterizarea acestuia cu laserul.