Alifii de plante

Rodica Demian
Dacă vă petreceți vacanța la țară, sau dacă vă puteți procura plante medicinale în locuința de la oraș, acum, în toiul verii, e timpul ideal pentru prepararea leacurilor de sănătate la domiciliu. Ierburile sunt în plină maturitate, iar rețetele, ușor de făcut. Cele pe care vi le propunem sunt alifii cu efect garantat

Prepararea

Doi pumni de flori sau planta întreagă se taie mărunt și se călesc în 500 g osânză de porc (la fel cum se prepară șnițelele). Plantele se învârt de 2-3 ori cu o lingură de lemn, se lasă să se pătrundă, apoi tigaia se ia de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă așa peste noapte. A doua zi, compoziția se încălzește pe aburi fierbinți, se stre­coară printr-un tifon și se pune în borcănele mici.

Alifia de brusture
(Symphytum officinale)


Mod de preparare: 4-6 plante proaspete și bine spă­late se taie fin și se călesc în 250 g untură de porc, 2-3 minute. Se lasă compoziția să stea peste noapte, a doua zi se încălzește pe un vas cu aburi fierbinți, se strecoară, se pune în borcănele mici. Se păstrează în frigider.
Bolile pe care le vindecă: cel mai bun leac pentru vin­decarea rănilor, atât la oameni, cât și la animale.

Alifia de mușețel
(Matricaria chamomilla)


Mod de preparare: 250 g untură de porc se încinge într-o tigaie, se pun în ea doi pumni de flori proaspete de mușețel, care se umflă și se fac o spumă. Se amestecă cu o lingură de lemn, se aco­peră cu un capac și se lasă să stea peste noapte. A doua zi se încălzește untura pe o oală cu apă în clocot, se strecoară printr-un tifon, presându-se bine să iasă esența, se pune în borcănele curate, care se păstrează la frigider.
Bolile pe care le vindecă: hemoroizi, răni deschise, coșuri, furuncule, iritații ale pielii.

Alifia de sânziene (drăgaică)
(Galium verum)


Mod de preparare: sucul plantei obținut prin mixarea în centrifugă se amestecă cu unt aflat la temperatura camerei. Alifia se păstrează în frigider.
Boli pe care le vindecă: tumori maligne.

Alifia de turiță mare
(Agrimonia eupatoria)


Mod de preparare: doi pumni de frunze, flori și tulpini se toacă mărunt, apoi se călesc în untură de porc. Se lasă peste noapte să se răcească, a doua zi compoziția se-ncălzește pe aburi, se strecoară, se stoarce, se pune în borcănele, păstrate la frigider.
Bolile pe care le vindecă: varice, crampe musculare, suferințe ginecologice.
Mod de întrebuințare: masarea zonelor afectate.

Alifia de coada-șoricelului
(Achillea millefolium)


Mod de preparare: 90 g unt nesărat sau osânză curată de porc se încing bine. Se pun în ea 15 g flori mărunțite de coada-șoricelului și 15 g frunze de zmeur tocate mă­runt. Se lasă să se călească scurt, se amestecă, se trag de pe plită. A doua zi, produsul se încălzește, se strecoară, se pune în borcănele curate, la frigider.
Bolile pe care le vindecă: excelent pentru hemoroizi, infecții ale vaginului, prurit, cancer de piele și sân.