Leacuri călugărești

Rodica Demian
Remedii străvechi, din mânăstirile medievale

Nalba mare
(Althaea officinalis)


Numele ei vine de la altum, pentru că se înalță mult în aer, dar i se mai spune și eviscus, pentru că rădăcina ei, zdrobită, are în ea ceva cleios. Există, însă, și nalba simplă, de câmp (Malva silvestris), ale cărei flori, mă­runțite și fierte în vin, vindecă scrofulele (inflamația ganglionilor), calmează durerile anale și ameliorează contuziile. Aceleași flori, fierte în vin cu miere, cica­trizează rănile.
* Rădăcina de nalbă, fiartă în prealabil, apoi zdro­bită și amestecată cu untură de porc și terebentină, este eficientă împotriva tumorilor și a altor afecțiuni ute­rine. În plus, amestecul relaxează nervii și vindecă ab­cesele cele mai grave. Pentru a obține acest efect, tre­buie încălzit puțin și masat pe zonele bolnave.
* Fiartă în vin și consumată ca băutură, nalba sto­pează dizenteria, provoacă expulzarea placentei, ame­liorează hemoptizia, elimină calculii și vindecă diver­sele maladii ale vezicii.
* Sămânța de nalbă, măcinată, amestecată cu oțet și ulei și folosită sub formă de cataplasmă, face să dis­pară petele vinete de pe piele, iar fiartă, mărunțită, ames­tecată cu miere și aplicată pe rănile profunde, acti­vează cica­trizarea. Sub această formă, are, de aseme­nea, proprie­tăți calmante și emoliente.
* O cataplasmă cu flori de nalbă fierte în ulei este un remediu excelent împotriva mușcăturilor veninoase și a arsurilor.

Mărarul
(Anethum graveolens)


Medicii apreciază ca fiind medie puterea energi­zantă și cicatrizantă a mărarului. Administrată sub for­mă de decoct, această plantă sporește lactația femeilor care alăptează. Trei cești de decoct călduț vindecă afec­țiu­nile stomacale care se manifestă prin eructații (râ­gâ­ieli), semn că orificiul cardia al stomacului e deschis și că prin el se evacuează gazele acumulate în intestine. Același decoct combate greața și provoacă eliminarea urinei.
* Folosit sub formă de cataplasmă, mă­rarul "ușu­rează" uterul, iar băut mărunțit și amestecat cu apă căl­duță, calmează durerile abdominale și intestinale, întă­rește puterea digestivă a stomacului și îm­piedică scur­gerea prin intestin a substanțelor nutritive din ali­mente.
O cură prelungită cu această băutură dăunează, însă, vederii, și paralizează capacitatea de procreare, din cauza slăbirii (uscării) căilor seminale.
* Semințele de mărar, măcinate și încin­se, vindecă inflamația omușorului, apli­cându-le cu degetul pe zona bolnavă.
* Cenușa de rădăcină de mărar are pro­prietăți și mai puternice: "roade" excres­cențele produse pe răni și ameliorează bolile pecinginoase. Și este bună mai ales împotriva ulcerațiilor penisului, care cedează, în majo­ritatea cazurilor, în urma spălărilor repetate.
* Fumul semințelor arse are un miros care, inspirat un timp, oprește sughițul, iar rădăcina mărunțită și aplicată pe zona afectată calmează ochii inflamați.
* Cenușa de semințe de mărar combate hemoroizii și vindecă micile tumori de origine infecțioasă de pe mucoasa anală.
* Un decoct din mărar și ulei este foarte eficient împotriva maladiilor produse de frig și calmează, frec­vent, durerile de cap. În plus, destinde nervii și sto­pează frisoanele.

Vindeceaua
(Betonica officinalis)


Numele grecesc al acestei plante este ces­tron. Preparată sub formă de băutură, vinde­ceaua e diuretică și combate formarea calculilor renali. Amestecată cu vin și miere este bună împotriva hidropiziei. O cataplasmă cu frunze de vinde­cea este foarte eficientă în cazul contuziilor oculare, iar sucul plantei, combinat cu ulei de trandafir și instilat în ureche, cal­mează durerile.
* Măcinată și fiartă cu miere, vindeceaua ameliorează starea bolnavilor de pleurezie, liniștește tusea și vindecă astmul și majoritatea bolilor de stomac. În caz de febră, trebuie băută cu apă caldă, iar în lipsa febrei, cu vin. Ames­tecată cu vin și miere, aceeași pudră (planta măcinată) destinde abdomenul.
* O cataplasmă cu frunze mărunțite și pu­țină sare cicatrizează rănile proaspete, iar planta singură, mărunțită, este un remediu eficient împotriva fracturilor craniene.
* Frunzele de vindecea fierte se folosesc, cu succes, sub formă de cataplasmă, în diverse afecțiuni ale ochilor. Mâncate sau consumate ca băutură, opresc lăcrimarea.
* Vindeceaua are, de asemenea, capacita­tea de a preveni orbirea, dar pentru a obține acest efect fericit, trebuie amestecată, în părți egale, cu virnanț. Plantele se storc și se bea su­cul di­luat cu apă călduță. Acest remediu ajută la dis­persarea sângelui care inflamează ochii și le redă acestora mobilitatea.
* Luată cu apă călduță, vindeceaua vindecă abcesele dureroase ale plămânilor și calmează durerile de stomac, iar sub formă de decoct, este foarte bună pentru ficat și fiere.
* 120 g de vindecea și 27 de boabe de piper, mă­runțite și amestecate cu 150 ml de vin vechi, degajă rinichii și alină durerile. 30 g de plantă zdrobită plus 2 cești de apă caldă calmează durerile de stomac cele mai violente.
* Combinată cu miere, vindeceaua potolește tusea și relaxează abdomenul. În plus, este un re­mediu efi­cient împotriva febrei cotidie­ne: în acest caz, se ames­tecă circa 60 g de vindecea și 30 g de patlagină mărunțite cu apă călduță. Din acest amestec rezultă o băutură, care pen­tru a fi și mai eficientă, trebuie admi­nis­trată bolnavului înainte de un nou frison.
* O infuzie din 30 g de vindecea și 4,5 cl de apă fierbinte combate hidropi­zia. Rădăcina de vindecea măcinată mă­runt și combinată cu hidromel (apă plus miere) are efectul spânzului, devenind un vomi­tiv foarte activ. Pliniu recomanda prepa­rarea unei băuturi din 13 g de ră­dăcină măcinată, ames­te­ca­tă cu vin de struguri uscați la soa­re, sau cu vin și miere, ca­re, provocând voma, curăță sto­macul de fleg­ma care-l supra­încarcă.
* Frunzele de vindecea mă­­cinate și băute cu hidromel ajută pacienții care au suferit fracturi și combate slă­birea ute­rului. Semințele sau frun­zele combinate cu vin sunt și ele un antidot în acest sens.
* 30 g de vindecea ames­tecate cu vin călduț vin­decă găl­­binarea, iar amestecate cu hidromel regulari­zează ciclul menstrual.
* Pliniu considera vinde­ceaua un talisman împo­triva șerpilor: când se văd înconju­rați din toate părțile de vinde­cea proaspătă, șerpii nu îndrăznesc să treacă de această barieră și mor în cercul trasat în jurul lor, muș­cându-se și lovindu-se cu cozile. Și tot Pliniu spu­nea că cei ce poartă cu sine această plantă nu trebuie să se teamă de nici o otravă.
* Și o ultimă virtute: înghițită cu vin, vindeceaua reînsuflețește și reîmbujorează tenul.

Mușețelul
(Matricaria chamomilla)


Esculap elogiază virtuțile vindecătoare ale acestei plante scunde și puternic mirositoare, anthemis, pe care noi o cunoaștem sub numele de mușețel. Savanții recu­nosc trei specii care se diferențiază doar prin culoarea florilor. În toate trei, mijlocul florii este auriu, iar restul - alb, galben sau roșu. Anthemis se numește planta cu petale de culoare roșie: este cea mai înaltă și cea mai robustă. Cea cu pe­ta­le albe se numește leucantheme și ultima, cu petale galbene, chrysantheme. Toate cele trei specii au o mare putere energizantă și cicatrizantă.
* Amestecat cu vin, mușețelul - indiferent de spe­cie - este diuretic, împiedică formarea calculilor renali și normalizează ciclul menstrual; acest ultim efect este obținut fie prin masarea zonei uterului cu apa în care a fiert planta, fie bând vinul în care s-a macerat. Acest vin combate di­zenteria și calmează durerile de sto­mac. Mărunțit simplu sau amestecat cu miere și aplicat local, mușețelul înde­părtează scuamele de pe față.
* Decoctul de mușețel este bun îm­potriva icterului și a durerilor de ficat, iar fiert în ulei și folosit pentru fricțio­narea corpului bolnavului, mușețelul sto­pează frisoanele și adeseori chiar și fe­bra. Din 30 g de mușețel macerat în vin se obține o băutură care neutralizează mușcătura de șarpe. Mestecată și apli­cată apoi pe zona bol­navă, planta curăță ulcerațiile cele mai urâte.
* Un decoct preparat din ulei și mușețel verde vindecă pustulele care apar pe piele în urma febrei ridicate. Dacă nu este verde, mușețelul trebuie fiert cu oțet și folosit pentru fric­ționarea capului bolna­vu­lui. Nu există leac mai eficient!


Menta sălbatică
(Nepeta cataria)


Planta numită în popor mentă sălbatică și pe care medicii o numesc, la fel ca grecii, calament, are o mare putere energizantă și cicatrizantă.
* Decoctul de mentă uscată în hidromel, băut călduț, este un excelent sudorific. Fiartă cu ulei și apli­cată sub formă de cataplasmă, planta combate eficient frisoanele și chiar febra. În plus, este foarte bună în caz de sciatică: menta sălbatică verde mărunțită și aplicată pe partea superioară a coapsei arde pielea, usucă umo­rile și înlătură, pare-se, răul. Folosită fie sub formă de cataplasmă, fie ca băutură, regularizează ciclul men­strual.
* Există o boală, numită elefantiazis, pentru că de­pășește ca gravitate celelalte maladii, așa cum elefantul depășește ca mărime celelalte animale. Dar menta, administrată cu vin, la debutul maladiei, poate s-o ame­lioreze, atenuând aciditatea umorilor.
* Zdrobită și aplicată sub formă de cata­plasmă, menta neutralizează mușcă­tura de șarpe, iar băută cu vin, stopează efec­tele funeste ale otrăvii.
* Băut sau folosit pentru spălături, sucul omoară limbricii din intestin, dar și viermii existenți în alte părți ale corpului. Ames­tecată cu miere și sare, planta este și mai eficientă.
* Sub formă de cataplasmă sau de bău­tură, provoacă avortul.
* Vindecă gălbinarea, iar combinată cu vin, combate sufocarea produsă de astm. Vin­­decă afecțiunile hepatice. Aplicată după ce a fost mărunțită, pe vânătăi, ajută pielea să-și recapete culoarea naturală, iar băută cu vin, calmează durerile de stomac.
* Fumul de mentă alungă șerpii de ca­să. Băutura preparată din plantă și vin oprește sughițul și potolește vâlvătaia erotică.